Blog: Mire használható a Sight'n Go funkció? A keresett pont helye
A keresett pont helye
Blog: Mire használható a Sight'n Go funkció? Iránymérés tükrös laptájolóval
Iránymérés tükrös laptájolóval
Blog: Mire használható a Sight'n Go funkció? Iránymérés prizmás tájolóval
Iránymérés prizmás tájolóval
Blog: Mire használható a Sight'n Go funkció? Iránymérést segítő jelek a Garmin GPSMAP 60CSx-en
Iránymérést segítő jelek a Garmin GPSMAP 60CSx-en
Mire használható a Sight'n Go funkció?
2011-05-22 | Andreas | 11 hozzászólás
Frissítve: 2011-06-10 21:17
Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy kilátópontra felérve, a fűbe rogyás után megpróbáltuk kitalálni hogy mit látunk a távolban. Egyik kezünkben az elmaradhatatlan zsíros szalvétacafatokkal ízesített uborkás szendvics, a másikban a Garminunk, de a szendvics elfogyása után sem tudjuk biztosan megmondani, hogy a térképen hol van az amit látunk.
A geodéták ilyenkor az ún. előmetszéssel határozzák meg a keresett pont helyét. Két ismert álláspontból megmérik hogy milyen irányban látszik a keresett objektum. A térképen ezután a két ismert ponton keresztül egyeneseket rajzolnak a mért szögekkel és a vonalak metszéspontja megadja a célpont helyét.

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani egy GPS-szel? A két ismert pontból egy megvan, a másikat majd a hegyről lefelé menet összeszedjük. Irányméréshez elektronikus iránytűvel rendelkező Garmin GPS kell, például Summit HC, Vista HCx, 60CSx, 62S, 78S, Colorado, Dakota 20 vagy Oregon. A 'Mutat és megy' (Sight'n Go) funkcióval tudjuk megvalósítani a szögmérést. Most már csak a vonalrajzolást kell összehoznunk a térképen. A többpontos légvonalbeli útvonaltervezés remekül megfelel erre a célra.

Nézzük meg ezt a gyakorlatban egy Oregon-on:
1) Kapcsoljunk légvonalbeli tervezésre. Beállítás/Útvonaltervezés/Navigáció módja: Légvonalban

2) Jelöljük meg a poziciónkat. Ha precízek akarunk lenni akkor használhatjuk az Útpont átlagolás funkciót, bár hozzá kell tennem hogy iránymérés hibája fog inkább dominálni.

3) Kalibráljuk a GPS iránytűjét, lassan egyenletesen forgatva a kért irányokba. Ez a legkritikusabb pontja a műveletnek, 5-10 fokos hibát is vihetünk a mérésbe ha nem lassan, egyenletesen forgatjuk a GPS-t.

4) Jöhet az iránymérés a 'Mutat és megy' funkcióval. Ujjunkat tartsuk a képernyőn a 'Fix irány' gomb felett, majd tartsuk az Oregont nyújtott karral a szemünk elé a cél irányába, majd "vakon" nyomjuk meg a képernyőn a gombot. A 60CSx-nél a célzást a joystickon és a képernyő felett levő fehér nyilacskák is segítették, amelyeket fedésbe hozva nagyon pontosan lehetett célozni. Sajnos az Oregonon utólag jelent meg a Sight'n Go funkció így készülékházról hiányoznak ezek a jelölések. Ügyeljünk rá hogy a nem 3D iránytűvel rendelkező modellek nagyon érzékenyek arra ha nem vizszintesen tartjuk őket.

5) Következik a távolság megadása. Itt csak az a lényeg, hogy biztosan nagyobb távolságot adjunk meg mint a cél távolsága.

6) Sétáljunk el a második pontba és ott is végezzük el a 2-5 pont feladatait. Az ideális méréshez a célpontból nézve a két ismert pontnak derékszög alatt kellene látszania, de legalább 45 és 135 fok között legyen az irány.

7) Ha mindent jól csináltunk, akkor van négy pontunk. Jöhet a "vonalzózás". Útvonaltervező/Út létrehozása/Válassz első pontot/Útpontok, Használ. Miután kiválasztottuk sorrendben (!) mind a négy pontot, válasszuk ki a létrehozott útvonalat, majd a Térképen mutat menüponttal jelenítsük meg. A lila vonal egyetlen pontban metszi önmagát és ez a keresett pont helye lesz. A mérés nem lesz pontos, ezért például POI koordinátájának megállapításához ne használjuk ezt a módszert.

Ha nincs elektronikus iránytű a vevőnkben, használhatunk tájolót is az irányméréshez. Ekkor viszont számolnunk kell a mágneses deklinációval, vagyis a Föld északi sarkának és a mágneses saroknak az eltérésével. Ez Magyarországon nagyjából 3-4 fok keleti irányban, vagyis ennyi fokot kell hozzáadni a tájolóról leolvasott értékhez. A pontos deklinációs értéket lekérhetjük például ezeken az oldalakon:
[link]
[link]
A tájolók közül legalább egy tükrös laptájoló ajánlott az irányméréshez, de még jobb egy prizmás tájoló.

Valójában a mágneses konvergenciával is számolnunk kellene (a valódi észak (true north) és a rácshálózati észak (grid north) közötti eltérés), de ehhez még nem találtam online kalkulátort.

Ha megvan az irány, akkor az Útpont kezelőben válasszuk ki az útponttal megjelölt poziciónkat, majd a Project Waypoint (Útpont kivetítés) pontot válasszuk. Ez teljesen hasonlóan működik a Sight'n Go funkcióhoz, de itt magunk adhatjuk meg az irányt fokokban.

Új megtalálások

Bejelentkezés