Blog: Nagyobb méretű rasztertérkép elkészítése Garmin Colorado és Oregon GPS-ekhez G-Raster 2.3
G-Raster 2.3
Blog: Nagyobb méretű rasztertérkép elkészítése Garmin Colorado és Oregon GPS-ekhez Google Earth műholdkép (Garmin Oregon 550)
Google Earth műholdkép (Garmin Oregon 550)
Nagyobb méretű rasztertérkép elkészítése Garmin Colorado és Oregon GPS-ekhez
2010-01-10 | Andreas | 12 hozzászólás
Frissítve: 2010-01-13 16:48
Bizonyára minden Colorado és Oregon tulajdonos hallott már a Garmin tavaly októberi firmware frissítéseiben megjelent újdonságról, a Custom Maps-ről. Ez az új funkció lehetővé teszi, hogy egy beszkennelt turistatérképet vagy akár egy Google Earth műholdképet töltsünk fel készülékünkre. Kisebb műholdképek feltöltése még könnyen megy, de a méret növekedésével rémálommá válhat a térképszelvények elkészítése, kalibrálása.
Sokan bizonyára ki is próbálták ezt a remek lehetőséget, például Sancho leírása alapján. Kezdeti lelkesedésünk hamar alábbhagyhat amint egy nagyobb műholdképrészletet próbálunk feltölteni készülékünkre, például egy túrához vagy egy a térképeken nem szereplő hely felméréséhez. A rasztertérképek maximum 100 megapixeles összméretét még talán kevésbé érezzük fojtogató korlátnak, de nézzük a többi megszorítást:

- A kép(ek) formátuma csak jpeg lehet és egy kép maximális felbontása 1 megapixel (pl. 1024x1024 vagy 2048x512) Az 1 megapixelnél nagyobb képeket a GPS le fogja méretezni, tehát romlani fog a felbontás.
- A jpeg fájlok mérete egyenként nem haladhatja meg a 3 megabájtot.
- A jpeg fájlok száma maximum 100 darab lehet a kmz fájlokban összesen.

Tehát a nagyobb méretű műholdképet fel kell darabolnunk 1024x1024 pixeles darabokra. Azaz csak fel kellene darabolnunk ugyanis a műholdkép lementésénél ütközünk az első korlátba, a Google Earth ingyenes változata a képernyő felbontásának megfelelő képet hajlandó menteni (nálam 1008x732), azaz még egy 1024x1024 négyzetet sem tudunk kitölteni képpel. Ha egy 4096x4096 pixeles műholdképet akarunk az Oregonra áttölteni, az azt jelenti hogy 24 darab képet kell lementeni, úgy hogy szemre kell pozicionálnunk a nézetet, ügyelve hogy illeszkedjen a szomszédos - előzőleg lementett - területekhez. Közben persze nem szabad változtatni a nagyítási szinten. Ha kész vagyunk a mentésekkel, akkor jön csak a neheze: A képeket egyenként be kell töltenünk a 'Átfedő kép létrehozása' menüponttal és a sarkuknál fogva fedésbe kell hoznunk a műholdképpel, más szóval kalibrálnunk kell őket.

Már a harmadik-negyedik kép kalibrálásánál kezd elege lenni az embernek az egészből és nekiáll valami automatizált megoldást keresni az Interneten. Én is így tettem. Ha nem ragaszkodunk a Google Earth nagy felbontású képanyagához, hanem jóval gyengébb felbontású műholdképekkel is megelégszünk, vagy esetleg van kalibrált Oziexplorer, GeoTIFF stb. formátumú térképünk, akkor hamar találhatunk megoldásokat:

MAPC2MAPC
GPS Visualizer
OziMapToKMZ
MapTiler

A legegyszerűbb megoldást a GPS Visualizer jelentené, amelynek csak azt kell megadni hogy mely műholdfelvételekből dolgozzon és már elő is állítja a kész GE kmz fájlt. Sajnos ezek a műholdfelvételek Európáról kiábrándítóan rossz felbontásúak, így vissza kell kanyarodnunk az eredeti elgondoláshoz.

Tehát valahogy le kell mentenünk egy nagyobb egybefüggő GE műholdképet. A barátunk (Google) erre rengeteg programot fog felajánlani, egy közös lesz minden programban: a 30 és 100 dollár közötti ár. Szerencsére megbújik néhány ingyenes alternatíva is a találatok között. Ami ígéretesnek tűnt az az Offline Maps volt, mert állítólag képes tervezett útvonal vagy egy track mentén lementeni a GE csempéket. Sajnos nekem nem akart működni Vistán (nem a Garmin féle Vistán :), így végül a

Google Map Saver

mellett döntöttem.

A fizetős programokkal ellentétben jóval kevesebb beállítással rendelkezik, de a mi céljainkra tökéletesen megfelel. A Location mezőben megadjuk a helyet, beállítjuk a zoom szintet, a resolution mezőben a kép méreteit, a map mezőt átállítjuk satellite-ra és a GO megnyomására már töltődik is le a kép. Ha az előre megadott méretek nem megfelelőek, megadhatunk egyéni méretet is pl. "1500 x 1500", majd utána nyomjuk meg a plusz jelet. Ha megfelelő a kép, akkor a Save Image gombbal le is menthetjük.

Tipp: a kép közepén látható vízjelet a licensz elolvasásával, majd az About/Activate gomb megnyomásával tüntethetjük el.

Tipp: A 10000 x 10000 pixel képmérethez közeledve lehetséges hogy nem tudunk jpeg formátumba menteni. Ekkor válasszunk bmp formátumot, ez valószínűleg menni fog. Ekkora képméretnél sok Windows-os képkezelő is bedobja a törülközőt ha jpeg formátumba próbálunk konvertálni. Ami biztosan működik az az Imagemagick programcsomag parancssoros konvertálója:
convert.exe terkep.bmp -quality 90 terkep.jpg
A quality 90 a jpeg tömörítés mértékét adja meg. (1 -> legrosszabb minőség)

Figyelmeztetés: A Google Earth szerver túl nagy méretű kép letöltésekor letilthatja a letöltést.

Következhet a kalibrálás Google Earth-ben a már ismert módon. A program - amellyel majd darabolni fogjuk a képet - tapasztalatom szerint nem kezeli tökéletesen az ékezeteket, ezért amíg ki nem ismerjük hogy mit fogad el, hagyjuk ki ezeket a fájlnevekből.

Tipp: A kalibrálás megkezdéséhez a Google Earth-ben célszerű északi tájolást beállítani. Ez gyorsan megtehető az 'R' billentyű megnyomásával. Kalibrálás közben megtarthatjuk a lefedő kép oldalarányait ha a sarkok mozgatása közben nyomvatartjuk a SHIFT billentyűt.

Miután lementettük a kalibrált kmz fájlt, következhet a darabolás. A feladatot a

G-Raster
nevü programmal oldhatjuk meg. A teljes változat 5 dollárba (+25% VAT) kerül, a demo változat maximum 1500 x 1500 pixeles jpeg képeket tartalmazó kmz fájlt fog elfogadni. A középső lenyíló mezőből válasszuk ki a KMZ formátumot, majd az alsó csúszkával állítsuk be a jpeg képek minőségét (és méretét). Ezután már csak a Create KMZ file gombot kell megnyomnunk és el is készült a maximum 1 megapixeles jpeg képeket tartalmazó rasztertérképünk . Ezt már csak fel kell másolnunk a készülékre a \Garmin\CustomMaps könyvtárba és készen is vagyunk.

Tipp: Célszerű először a memóriakártyára másolnunk a térképet a program írójának tanácsát követve. Igy a kártya eltávolításával el tudjuk indítani a GPS-t, ha a rendszerindítást megakasztaná egy hibás rasztertérkép.

Új megtalálások

Bejelentkezés