Blog: Másfélmillió lépések Magyarországon Megviselt darab
Megviselt darab
Másfélmillió lépések Magyarországon
2011-03-24 | eperdzsem | 5 hozzászólás
Frissítve: 2011-03-24 14:10
A cím egy kis magyarázatra szorul, úgy gondolom.
A magyar nyelv a többes szám használatára nem alkalmaz kettős jelölést, vagyis a szám után álló főnevet nem tesszük többes számba. Nemsokára azonban kiderül, hogy miért is használom ezt a furcsa párosítást. Másrészről viszont szomorúan vettem tudomásul, hogy a vizsgált időszakban nem hagytam el kis hazánk területét.
Vagyis a cím helyesen így hangzik: Több millió urbanizált lépés.
Több, mint egy évvel ezelőtt olvashattátok Lépésről lépésre című bejegyzésemet, amiben a frissen beszerzett lépésszámlálóm által felvetett kérdéseket elemeztem. Most eljött az ideje, hogy egy kicsit más oldalról vizsgáljam meg a témát, egy évnyi tapasztalat birtokában.

A külcsín
A kis szilva továbbra is mindennapi társam, bár a folyamatos (7/24) használat eléggé megviselte. Az elkerülhetetlen kijelző karcolódás mellett, már az első hónapban elkezdett leválni róla kellemes gumifelület érzetet keltő fólia. A ruhával való állandó érintkezés és súrlódás bizony hamar kikezdi az anyagot. Aztán egy idő után megállt a kopás, így most igazából kis foltos tigrishez hasonlít - persze feketében. A csomag tartalma volt eredetileg egy műanyag övcsíptető is, amely használata javasolt a leírások alapján, hiszen itt, a csípőn érezhető leginkább a mozgás. No, most ahogy ez szintén lenni szokott, kb. félúton eltörött. Sajnálatos, hogy szilváék ezt a potenciális problémát nem kezelik garanciálisan, és nem állítanak elő kb. 20 forintos cserepéldányokat még vásárlásra sem. De ezúton köszönöm Kyrunak a segítségét.
A választott típusomnak fő jellemzője volt az adatok tárolása és szinkronizálása PC-vel. Igazából ez egy online feltöltést, szerveroldali tárolást és statisztikák készítését jelenti (www.silvaconnect.se). A mellékelt UBS dokkoló és web alkalmazás az oldalon való regisztráció után tökéletesen működött, de idővel kicsit problémássá vált. Nem akarok nagyon belemenni, de a memóriát úgy képzeljük el, mint egy tömböt, ami 30*24 elemből áll. Itt tárolja az elmúlt hónap adatait óránkénti bontásban. A probléma ott kezdődött, hogy minden egyes szinkronkor a teljes memóriát újra feltölti a szerverre és nem csak a friss adatokat. Ez még nem lenne probléma, de sajnos az üres rekeszekben (alvás közben nincs lépés) nem 0-át, hanem null (semmi) értéket tárol. Igazából még ez sem gond. A valódi gond az általam beállított idő (GMT+1), valamit a szerver órája rapszodikusan megegyező vagy egyszerű greenwich-i különbsége. Ebben az esetben viszont a szerveren tárolt null értékeket simán felülvágja egyéb adatokkal, ha viszont a következő szinkronban egyezik a két óra, akkor duplikáció keletkezik. Készítettem rá egy PPT bemutatót, ha ez nem lenne egyenlőre világos. Megoldás? Szinkronizáljak pontosan 30 naponként, hogy csak új adat kerüljön a szerverre. Másik megoldás? Készítettem egy saját adatbázist, ami lokálisan tárolja az adatokat, így további statisztikák készítése is lehetővé vélt, amiket lentebb láthattok.
Eddig szinte csak negatívan nyilatkoztam a kütyü képességeiről, de ne higgyétek, hogy csak csalódás ért. Vicces volt, amikor véletlenül - és megszokásból - a fürdőgatyámon hordva a kehidakustányi termálfürdő medencéjébe vittem be magammal. Túlélte! Az egyszerű CR2032-es elem pedig valóban kibírja az ígért fél évig, eddig mindössze egyszer kellett cserélni. Persze pont akkor, amikor esélyem sem volt újat venni, így három borzalmas napig mérés nélkül maradtam. Azóta alapfelszerelés nálam a pótelem és a kis csavarhúzó. Több pozitív dolog nem jut eszembe, de ez csak azt bizonyítja, hogy teszi rendesen a dolgát. Mérése pontos, továbbra is állítom, a hiba max. 5% lehet, csináljak bármit: gyaloglás, futás (na, erre nem nagyon volt példa), autó vagy BKV.

A belbecs
Itt jönnek ki igazából az előnyök! Persze ez kétoldalú. Egy lépésszámláló önmagától nem fogja megváltoztatni az életedet, ehhez te is kellesz, mint sok máshoz. Amikor elkezdtem hordani, a bűvös 10.000-es határ állta utamat. De ha azt mondják ennyi kell, akkor legyen. Hamar nőtt a teljesítményem a napi 6.000 körüliről, és sokszor túl is léptem a határt. Hülyének is tűnhetek, de a reggeli munkába járásom így alakult ki. Eredeti mód: Békásmegyer - HÉV - Batthyány tér - M2 - Blaha. Új mód: Békásmegyer - HÉV - Margit híd - gyaloglás - Jászai Mari tér - 4-6 - Király utca - gyaloglás - Blaha. Ha minden rendben, ez már 8 órára legalább 2.500-öt jelent, hazafelé ugyanez. A munka miatti rohangálás már garantálja a napi előírt mennyiséget. Kicsit unalmas ugyan minden nap ugyanazt látni, sőt néha rohadtul fáj is, mert esik vagy fúj vagy jeges vagy havas vagy forró, de a cél érdekében bármit. És itt térek vissza a módosított címhez, miszerint városi környezetben nem túl élvezetes sétálni. Taszít a sok szálloda körúton, kívülről fújom a boltok nyitva tartását, egyedül talán a Margit-híd felújításnak minden mozzanatát figyelni érdemes, és néha eszméletlenül ingerlő. Persze természetben minden más, és erre is volt bőven példa. Mindemellett azért minden lehetőséget megragadtam, hogy gyalogolhassak. Szállóige lett a "Kell a lépés!". Lassan a családom is elirigyelte tőlem a fílinget, így hamarosan párom és anyósom is beszállt a játékba. Extrém esetek is előfordultak, úgy, mint a legtöbb lépés egy nap - 26.546 -, ami egy EDDA koncertnek köszönhető, vagy a szánalmas 1.275 újév napján. Az augusztus 20-i buli pedig olyan jól sikerült, hogy másnap hajnalban úgy feküdtem le, hogy már 9.700 megvolt aznapra. Na, a másnaposság miatt nem is lett sokkal több.
Örülök, hogy a korábbi beszámolóm alapján többeknek felkeltettem az érdeklődését a lépések számlálása iránt, ez most sem titkolt célom, de sajnos nem lehet egészen pontosan elmondani, hogy mennyire képes megváltoztatni az életritmusát annak, aki hajlandó rá. De fogadni mernék, hogy - elsősorban női olvasókra gondolva - sokkal hatékonyabb és élvezetesebb, mint egy fogyókúra vagy káposzta diéta.

A tények
Nézzünk akkor most egy-két adatot a vizsgált időszakból: 2010. február 15. és 2011. február 15.
Havi lebontásban jól látszik, hogy a nyári meleg hónapok azért jó hatással vannak a mozgásra, azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. De a folyamatos teljesítmény is egyértelmű, ha tényleg komolyan gondoljuk a sétát. A két szélső oszlop alacsonyabb értéke csak a fél hónapnak köszönhető.Érdekesebb képet ad a napi átlagok vizsgálata. Sokan talán úgy gondolnánk, a hétvége a ráérős, nagy séták ideje. De sajnos a tények nem ezt mutatják. A hétköznapok pörgése alaposan elfáraszt, a maradék két nap pedig a pihenésé. Szombaton esetleg egy kis GPS vadászat, de a Vasárnap már tényleg a semmittevésé és a következő hétre való készülődésé.Bontsuk még egy kicsit tovább! Óránkénti felbontásba. Nagyon tetszett, hogy az elmúlt egy évben nem volt olyan napszak, amikor ne lettem volna ébren (és persze léptem is). A diagram magáért beszél amúgy: 7 óra a korábban említett munkába járás, párja 16 és 17 óra körül van. 13-14 óra kicsúcsosodása az ebédszünet, ami persze gyalog közelítünk meg, hiába van a villamos. 20 órától pedig 100 lépés elég a Barátok közt, és gagyi filmek szünetében a hűtőig és az erkélyre rágyújtani (nem, még mindig nem szoktam le).És a végeredmény?
365 nap
3.548.426 lépés (átlag: 9.695 lépés - 2,37 másfélmillió lépés)
3.119 km megtett út (átlag: 8,52 km - Földkerület 7,8%)
74.224 elégetett kalória (átlag: 192 kalória - INBÉ 7,7%)
596 óra mozgás (átlag: 1:38 óra - "És ő monda nékik: Menjünk máshová, a szomszédos kisebb városokba, hogy ott is hirdethessem a királyságot! Hiszen evégre jöttem." Márk evangéliuma 1,38)

Vélemények, érzések, adatok. Mert kell a lépés!

"Aki nem lép egyszerre..."

Baráti üdvözlettel:
Dani
eperdzsem

Új megtalálások

Bejelentkezés