Versenyzők és túrázók
2009-10-07 | feri60 | 76 hozzászólás
Frissítve: 2009-10-07 13:20
A 4. GPSGames fesztivál után kialakult félreértés, és az azt követő, indulatoktól sem mentes vita felvetett bennem néhány kérdést, amit szeretnék megosztani az érintett Nagyérdeművel. Talán érdemes lenne utólag, néhány nap elteltével agyalni egy kicsit, megismerni minél több véleményt, azokból egyenleget készíteni, és felhasználni a későbbi események szervezéséhez.
Nem az a célja ennek a blognak, hogy folytatódjon a vasárnapi téma, hanem az, hogy ehhez hasonló vélt vagy valós sérelmek a jövőbeli rendezvényeken ne érjenek senkit. Ezért kérek mindenkit, próbáljatok meg felül emelkedni a személyes érintettségeken.


Kihasználva helyzeti előnyömet (szombaton családi elfoglaltság miatt nem voltam köztetek, viszont én indítom a blogot), álljon itt elsőként a személyes véleményem:

Sokféle tevékenységben szerveznek mindenféle versenyeket, azonban a fizikai megmérettetések egy dologban hasonlítanak egymásra: az indulók azonos eséllyel állnak rajthoz, és a verseny során megmutatkozó erejük, ügyességük, kitartásuk eredményeként foglalhatják el helyüket a befutók listáján. Az azonos esélyek érdekében fizikai paramétereik szerint, különböző kategóriákban indulnak. Nyilván nem lehet azonos mércével mérni a huszonéves atlétát és az ötvenes, pocakosodó, igyekvő amatőrt.

A szabadidejükben GPS-t forgatók között is sokféle embert találhatunk. (Közös bennünk, hogy valamennyien egy kicsit lököttek vagyunk, de ez egy másik blog témája lehet.) Az eddig megrendezett versenyeken az egyéni indulók nem voltak kategóriákba sorolva. Természetes módon kialakult egy élboly, akik valamennyi versenyen felállnak a dobogóra, köszönhetően elsősorban fizikai állóképességüknek. Ezt a többség tudomásul vette, és komoly csatákat vívtak a további helyezésekért. A versengés óhatatlanul jogos vagy kevésbé jogos reklamációt, a laza szabályok utólagos értelmezését és újra értelmezését, vitákat, sértődéseket eredményezhet. Ez nem jó annak sem, aki a dobogóra áll, és azoknak sem, akik csak saját magukkal versenyeznek. Nem utolsó sorban nem jó a szervezőknek, rendezőknek, szponzoroknak, akik rengeteg időt, energiát és pénzt fektettek be, és azt szeretnék, ha mindenki jól érezné magát.

Szerintem egyetlen módon lehet elejét venni a további vitáknak. A GG rendezvények a jövőben ne versenyek, hanem túrák legyenek, kategóriák nélkül. Mindenki elindulhat, életkortól, nemtől, családtól, gyerekek számától függetlenül, bringával, gördeszkával vagy gyalog, a teljesítést kizárólag a meghatározott számú ellenőrző pont összegyűjtése jelenti. A végén valamennyi szabályosan kitöltött/lyukasztott, leadott versenylap bekerül egy nagy kalapba, és indulhat a sorsolás. Ne legyen időmérés, serleg, oklevél, dobogós helyek osztása, lista, sorrend. Mindenki nyer, aki ott van, a többi legyen a szerencse dolga.

Az élet számos területén valamennyien folyamatosan versenyre vagyunk kényszerítve. Ezek az összejövetelek szóljanak az együttlétről, aki meg szabadidejében is szereti a versengést, az talál épp elég egyéb alkalmat, akár GPS-el a kezében is.

Új megtalálások

Bejelentkezés