Blog: Első GPS-em hiteles története eTrex Venture - a főhős
eTrex Venture - a főhős
Blog: Első GPS-em hiteles története Első találat
Első találat
Blog: Első GPS-em hiteles története Sovány(abb)kesser
Sovány(abb)kesser
Blog: Első GPS-em hiteles története Koordináta-ellenőrzés Dobogókőn
Koordináta-ellenőrzés Dobogókőn
Blog: Első GPS-em hiteles története Az ország közepén a Venture-rel
Az ország közepén a Venture-rel
Blog: Első GPS-em hiteles története Korai kessing
Korai kessing
Első GPS-em hiteles története
2008-12-13 | magpet | 22 hozzászólás
Frissítve: 2008-12-13 22:07
2001-ben találtam ki, hogy GPS-t akarok. Fogalmam sem volt, hogy minek, és a család felé sem tudtam racionális magyarázattal előállni.
Nyílt titok, hogy készülék-bolondságom már régen függőségbe csapott. Időnként kell egy új villanyos izé, ellenkező esetben a kezdő heroinisták mérsékelt, de igen konkrét tüneteit mutatom. 2001. nyarán juthatott először eszembe, hogy GPS-t akarok. Ez volt az a nyár, mikor Andimmal már a kitűzött esküvőt tervezgettük, az én agyamban pedig helyet szorított magának az új készülék iránti vágy. (Meg más dolgok is, de az nem ez a blog. :) Odáig jutottam, hogy legyünk túl a lagzin, majd utána szórakozom a beszerzéssel.
Addig is azért túrtam a netet. Hamar eljutottam a Garminhoz, persze akkoriban még halvány fogalmam sem volt arról, hogy mit szeretnék, és hogy ezeket a fel nem térképezett igényeket melyik gyártó mennyire fogja kiszolgálni. A Magellan korabeli készülékei nem igazán tetszettek, további alternatíva a Silva Multinavigator volt. Ez a szerkezet nagydarabnak tűnt, igen egyszerű kijelzéssel, és még csak olcsó sem volt. Górcső alatt maradtak hát az eTrex sorozat tagjai, végignéztem pár honlapot, ahol ilyesmit kínáltak. Sokkal kevesebb volt, mint manapság. A garmin.hu mellett 3 érdemi találatra emlékszem, ahol a felsoroláson túl némi érdemi információ is megbújt: Kyru boltja a Compass-Sport, a WorldGate oldala Aszódi Zoliék gondozásában, valamint a freewebes felületen szárnyait próbálgató érdekes új játék, a geocaching oldala.

Még mielőtt igazi kereskedővel vettem volna fel a kapcsolatot, magam kezdtem szűkíteni a kört. Lélekben elindultam a kissárgától (akkoriban még csak tisztelettudóan eTrex Euro), ez is elég lesz nekem. Ha jól emlékszem, 63eFt körüli áron lehetett hozzájutni. Akkoriban Magyarország-térképnek nem nagyon volt nyoma sem, talán már készült valahol a NaviGuide 1.4 feltöltögetős változata, ami még az eTrex Legend 8MB-os memóriájában is kényelmesen elfért. De nem akartam én térképet, meg aztán a Legend 120eFt-os, és a Vista 170eFt-os ára amúgy is kizárta ezt a kategóriát. PC-kapcsolatot viszont akarok, mert az jó. Az eTrex Eurohoz a kábel már akkor is 14eFt volt, így hamar meggyőztem magam, hogy az optimális választás a Venture. Hozzá már alapban jár a soros kábel, a kijelző is nagyobb felbontású, és van kis joystick is, amivel azért jobban kezelhetőnek tűnt a készülék.

Valahol itt tarthattam a gondolkodásban, de még semmi sem volt biztos. A terrortámadást szeptember végén esküvő követte. Nem akartunk valami európai reptéren várakozni az esetleges terror-pánik miatt, ezért halasztottuk a tervezett krétai nászutat, maradtunk az egy hét Sopron, egy hét Szilvásvárad kombinációnál. Elutaztunk, persze GPS még sehol. Nem nagy baj, akkoriban a láda-sűrűség még meglehetősen szerény volt, meg nem is tudtam pontosan, mennyire fog engem érdekelni ez a ládakeresgélős izé. A készüléket akartam.
Pontosan emlékszem, hogy a szilvásváradi kastélyszállóban GSM-data (GPRS még sehol!) költségeket nem kímélve időnként megnéztem leveleimet az ősi Communicatoron, sőt még különféle weboldalakat is böngészgettem, hátha megokosodom, mire hazamegyünk. Többek között leveleztem egy nagyon kedves, Ferenc nevű fiatalemberrel, aki a már említett freewebes geocaching-oldalon kínálta a Garmin kézi GPS-eit. A részletek már homályba vesznek, de rémlik, hogy ő sem tartotta hülyeségnek a Venture-tervet. Megindult a kristályosodás. :)

A kiváló nászútról hazatérve elég hamar hozzáláttam újabb örömök után nézni. Utolsó netes körök: igen, eTrex Venture-t akarok! Még egy darabig győzködtem magam, hogy ez azért elég drága dolog ahhoz képest, hogy fogalmam sincs, minek kell, de pontosan tudtam magamat ismerve, hogy ezzel csak ideig-óráig tudom húzni az időt. Így is lett, egyik reggel arra ébredtem, hogy eljött a nap. Net, telefonszámok, körtelefon. Egyetlen helyen volt raktáron eTrex Venture, Kyruéknál a Nagymező utcában. Bringára pattantam, és megközelítettem a boltot.
Tervemet elővezetve Kyru még tett egy kísérletet, hogy meggyőzzön a Multinavigatorról, de a Venture-be addigra már majdnem szerelmes voltam. Nem hagytam magam. Megszületett hát a kis zöld izé, meg az ő PC-kábele. A boltban Kyru kiválóan felkészített az alapokra: töltsem le a g7towin-t az adat-töltögetéshez, valamint nézzek körül a garmin.com-on, hátha van új firmware a Venture-höz. Csak részben értettem, miről beszél, de hamar hazarohantam, és kezdődtek a kísérletek. Azonnal volt új firmware, kicsit féltem is tőle, de rendben lezajlott. Utána jöttek a pontok meg azok a tracknek nevezett izék a g7towin-nel. Mikor PC előtt már (szinte) mindent tudtam, lemásztam a zuglói paneltorony 10. emeletéről, és bolyongani kezdtem a házak között. Elsőre nem volt tiszta, hogy melyik vonal melyik: aktív track, mentett tarck, trackback, route. Meg aztán a vétel sem volt fényes a vasbeton-kockák között, de végül addig-addig nyomogattam a Venture-t a hidegben, míg megértettem, mi micsoda.

Egyetlen dolog maradt hátra: kitalálni, hogy akkor ez nekem most minek. Pár nap kevéssé precíziós panelház-mérés után felrémlett az a ládás oldal. Addigra volt is pár láda Magyarországon, próbáljuk ki élőben a kicsikét, hátha tényleg jó valamire! Első célpontunk a Buda Svájca (újabb időkben itt) nevű doboz volt Feritől, a játék meghonosítójától. A KFKI alatti parkolóig simán leautóztunk, majd irány a láda. A Venture kifogástalanul mutatta a célt, meg is lett hamar az első találat. Rutintalan felhasználóként a track-rögzítés ki volt kapcsolva, bambán álltam a domb tetején, hogy merről is jöttünk. Itt, az első geocaching élményem 27. percében vált világossá, hogy a nők ösztönös tájékozódó-képessége mögött elbújhatnak az elektronikus iránytűk és egyéb mesterséges csodák: Andi határozottan megindult, és levezetett a dombról. :)

Innen egyenes volt az út. Nem csak vissza az autóhoz, hanem a GPS-bolondság felé is. A Venture sokáig hűen szolgálta a családot. A geocaching kapcsán hamar kapcsolat szövődött a Garminnal, közben megalakult a Geochallenge, amely akkor még nem bolt volt. A kialakult szép kapcsolat keretében egy váratlan pillanatban a Venture-t Legendre cserélhettem igen kedvező konstrukcióban, sőt még az addigra elkészült CD ki sem adott NaviGuide Magyarország kezdeti verzióját is megkaptam rá. Innentől datálható magpet kék korszaka, egészen a legendás GPS V-ösig, ami viszont már egy újabb fejezet. :)

Új megtalálások

Bejelentkezés