Blog: Trekkeljünk telefonnal! A résztvevők
A résztvevők
Blog: Trekkeljünk telefonnal! Erdőben a 78S (kékkel) láthatóan stabilabb
Erdőben a 78S (kékkel) láthatóan stabilabb
Blog: Trekkeljünk telefonnal! Sosem látogatott pontok az Ericssonnál (zöld), hála a visszaverődésnek
Sosem látogatott pontok az Ericssonnál (zöld), hála a visszaverődésnek
Blog: Trekkeljünk telefonnal! Ha nincs zavar, egyenes a track
Ha nincs zavar, egyenes a track
Trekkeljünk telefonnal!
2010-10-12 | magpet | 7 hozzászólás
Frissítve: 2010-10-12 16:56
A telefon mindent tud, van benne GPS is. Trekkeljünk hát telefonnal! Vagy ne? Íme egy kis próbálkozás.
Várható volt, hogy a mobiltelefon-gyártók nem állnak meg az mms-nél és a rengeteg megapixeles kameráknál. Természetes, hogy a kicsit is okosabb telefonokban mára már alap-tartozék a GPS. De mire jó egy ilyen telefonba rejtett vevő? Tényleg kiváltja az "igazi" GPS-t? A kérdés navigációs vetületét most nem firtatom, ki-ki döntse el maga, hogy autóban mennyire kényelmes egy telefon kijelzőjén címet megadni, köztes útvonal-pontot beszúrni, vagy egyszerűen csak látni, hogy mit is mutat a készülék. Az alábbi kísérlet azt sem vizsgálja, hogy mennyire jó egy GPS-es telefont túrázásra használni, ezt is vérmérséklet alapján határozhatja el mindenki magának. Az biztos, hogy amíg lehetőségem van célszerszámmal kirándulni, addig a magam részéről ezt nem fogom erőltetni (lásd rövid akku üzemidő, víz-érzékenység, stb...)
Most, hogy ilyen szépen sugalltam, hogy a telefonba épített GPS rossz dolog, tisztelettel jelentem, hogy nem feltétlenül. Pont olyan, mint a telefonba épített fényképezőgép: helyén kell kezelni.

Kipróbáltam, hogy mennyire használható egy mobiltelefon (Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro) által rögzített GPS tracklog, összevetve egy valódi GPS által készített rögzített nyomvonallal. Az Ericsson ellenfele erdőben sétálva egy Garmin GPSMAP 78S volt, városi bringázásnál pedig egy Garmin Edge 605.

Az Ericsson telefonon Android operációs rendszer fut, ami alá sikerült találnom egy kiváló, magyar fejlesztésű szoftvert, a Telek Gábor gondozásában folyamatosan szépen fejlődő GPS Trackert. A programban nagyon sok dolgot beállíthatunk, a tracket GPX-ben menti a kártyára. Szükség esetén azonnal képes megosztani (Google MyMaps, Facebook, stb.) az útvonalat, de ezt most nem nézegettem, a cél csak a rögzített nyomvonal vizsgálata volt. Arra azért mernék fogadni, hogy a GPS Tracker szoftverről és Gáborról még fogunk hallani ebben a műfajban...

Az erdőben a GPS Tracker is sűrűn rögzített, a GARMIN GPSMAP 78S is. A nyomvonalak azért többé-kevésbé fedik egymást, de látható, hogy a telefonnal rögzített track azért jóval többet bizonytalankodik, sokkal nagyobb a kilengése. Mindkét készülék övtáskában pihent, hasonlóan kellemetlen körülmények között.

A városi bringázásnál a híresen szép logot produkáló Edge 605 volt a kíméletlen ellenfél. Itt a GPS Trackert kicsit "megritkítottam", 10m/10sec volt a beállítás. Az Edge a kormányon, a telefon övtáskában, tehát egy kicsit az utóbbi eszközzel még gonoszabb is voltam. Nagy meglepetést nem okozott, hogy az Edge szebb tracket produkált, jóval kevesebb és kisebb bolyongással, de az Ericsson nyomvonalát közel sem mondanám használhatatlannak. Az újpesti víztorony körül, a magas épületek okozta reflexiók láthatóan jobban félrevezetik a telefon GPS-vevőjét, mint az Edge-ét, olyan helyekre is kerültek pontok, ahol nem is jártam. Nyílt területen viszont többé-kevésbé szépen együtt futnak a logok, lásd például a Hősök terét átszelő szakaszt.

Tanulság? Amit az elején is írtam: a dolgot helyén kezelve hasznos társ lehet. Nyilván nem egy telefonnal készített trackből kell cm-pontos térképet rajzolni. Viszont ha semmi más nincs nálunk, és jó volna egy "merre jártam" log az archívumnak, akkor a semminél mindenképpen jóval több. Nem is beszélve például arról, ha fényképeinket szeretnénk utólag geotagelni, ennél a műveletnél ugyanis eléggé mindegy, hogy a track tartalmaz-e egy 2-3m-es kiugrást, vagy sem. Az eseti, hirtelen felindulásból elkövetett használat tehát lehet érdekes, de a telefonos trekkelésre azért senki ne rendezkedjen be hosszú távra! Az Xperia X10 Mini Pro ugyanis 3.5 óra bringázás alatt az akku felét felzabálta (na jó, egy-két beszélgetés és egy kis mobilnet is volt), ami mindenképpen súlyosabb adat, mint pl. az Edge 14 órás üzemideje, vagy a kézi GPS-ekben 15-20 óra után cserélt 2db. AA akku.

Az összes rögzített nyomvonal (2 file-ba bontva) letölthető innen: garmin-ericsson.zip

Új megtalálások

Bejelentkezés