Blog: ForeRunner-ForeWalker, avagy minek az a rohanás? Forerunner 110, de sétálhatsz is vele
Forerunner 110, de sétálhatsz is vele
ForeRunner-ForeWalker, avagy minek az a rohanás?
2011-05-25 | magpet | 14 hozzászólás
Frissítve: 2011-05-25 11:40
Ebben a bejegyzésben tévhitet szeretnék oszlatni. Nevezetesen azt, hogy a Garmin Forerunner sorozat (vagy ha objektív szeretnék maradni, akkor igazából minden futóóra) a profiknak, az igazán elvetemült futóknak való.
Újszülötteknek: mire is jó a Forerunner? GPS-alapon, tehát nagyon pontosan rögzíti a mozgás minden adatát. Megtett utat, időt, köridőket, átlag- és maximum sebességet, tempót, illetve típustól függően pulzust, vagy akár bringán a pedálfordulatot. (Most maradjunk a gyalogos dolgoknál, bringára ott az Edge.) Ezek az adatok természetesen számítógépre is lehúzhatók, szép színes grafikonokat nézegethetünk, követhető a fejlődés vagy épp a visszaesés. Az edzések a weben is megoszthatók (Garmin Connect), így aztán végigszaladhatunk egymás kedvenc pályáin, sőt a komolyabb típusokkal még virtuális versenyekbe is bonyolódhatunk. A Forerunner sorozat felsőbb kategóriás tagjai fejlett edzés-funkciókat is kínálnak: az idő, táv, sebesség és pulzus-adatokból állíthatunk össze magunknak akár soklépcsős edzéseket is, amiket a készülék szépen csipogva/rezegve levezényel.

Ez az a pont, ahol az egyszerű magyar polgár felsóhajt a Barátok közt és a chips között félúton: edzések, persze, anyádnak... Most jön a meglepetés: a Forerunner nem csak erre jó. Nem kötelező lélekszakadva hajszolni a másodperceket, remegve küzdeni a virtuális partner ellen. A Forerunner ugyanazt tudja az egyszerű séta vagy futás terén, amit egy kézi GPS a túrázással kapcsolatosan: a technikát kicsit is kedvelő, de amúgy otthon punnyadó dolgozónak ad egy okot, amiért érdemes felemelnie a hátsóját, és kilépni a lakásból.

Mert mi történik, ha figyelmen kívül hagyjuk a Furerunner nevében a RUNNER szócskát, és dacosan sétálunk? Semmi. Vagyis de: mozgunk! Erre pedig a legolcsóbb szerkezet is elegendő, amiből kimaradt a komplikált edzés-tervezgetés. Ajtót nyit, gombot nyom, sétál, gombot nyom, letölt, megnéz, örül. Másnap kezdi elölről, esetleg egy kis kiegészítéssel: jó volna a tegnapi átlagsebességet tartani. Vagy akár javítani rajta. Sőt, ha sikerülne 500m-rel többet gyalogolni... És már kész is a Forewalker edzésterv, mindenféle kötöttség nélkül, mégis finoman terelgetve a felhasználót a kicsit egészségesebb életmód irányába.

Erre mondhatja akárki, hogy fölösleges hozzá a Forerunner, mert egy kis esti sétához csak egy cipőre (illetve jobb helyeken további ruhadarabokra) van szükség, semmi másra. Ez igaz is. Viszont magamból kiindulva megkockáztatom, hogy sokakat motivál az események egyfajta követhetősége: Training Centerben vagy a Connecten rögzített adatok, heti, havi, éves összesítések, térképen nézegethető bejárt útvonalak. És bár jelen írás egyik fő gondolata, hogy nem kell mindig ész nélkül rohanni, mégis jó érzés látni magunkon valamiféle fejlődést. Ha a megszokott kört sikerül 3 perccel hamarabb lejárni, vagy a szokott távhoz képest egy további kanyar beiktatásával nő a megtett út, az bizony jól tud esni az ember lelkének. Ezt a kellemes megcsináltam érzést tudja adni a Forerunner, persze nem egyedül. Valakinek végig is kell vinnie a hosszú úton.

Kellemes sétát, vagy ha már nagyon megy, futást mindenkinek!

magpet további írásai

Új megtalálások

Bejelentkezés