Blog: Track-teszt Track-teszt, a résztvevők
Track-teszt, a résztvevők
Track-teszt
2011-11-02 | magpet | 14 hozzászólás
Frissítve: 2011-11-02 19:42
A GPS-ek körül az egyik leggyakoribb kérdés a pontosság. Ezt sokféleképpen lehet méricskélni, én most egy roppant egyszerű, sokak által elfogadott módszert választottam: a trackrögzítést. Ez nekem, mint a teszt írójának azért nagyon kényelmes, mert nem kell kijelentenem, hogy ez vagy az a készülék az etalon, a többi pedig ehhez képest jó vagy rossz. Majd mindenki szépen kitalálja magának. Azt illik elfogadni és megérteni, hogy ezek nem geodéziai célokra készült eszközök. Tehát pár méter ugrándozás ide-oda nem jelent hibás működést. A feladatot, miszerint kirándulás közben lássuk, merre járunk/jártunk, megtaláljunk egy geoládát, mérjük a megtett utat, stb., mindegyik célszerszám tudja. Az elrettentésül bevont készülékekre ez nem feltétlenül igaz. De nézzük is a részleteket!
A tesztkörnyezet: séta a Pilisben. A GPS-készülékek vagy a hátizsák tetején, vagy annak vállpántjára akasztva logoltak., ebből a szempontból tehát azonosnak ítélhetjük meg a körülményeket. A két kakukktojás a telefon és a fényképezőgép övre akasztva, tehát valamivel rosszabb pozícióban húzta a csíkot. A pozíció viszont nem volt annyival rosszabb, amennyivel a track görbébbre sikerült. Itt tehát meg is érkeztünk az első ha nem az egyetlen fontos tanulsághoz: túra GPS-nek használjunk inkább túra GPS-t!

Az adatok: az összes tracket, mindenféle módosítás nélkül egyetlen GPX-ben tölthetitek le, persze kicsit összecsomagolva: trackteszt.zip. A készülékek logjai más-más színnel kígyóznak a terepen. Hol egyik, hol másik ugrik ki balra-jobbra pár métert. Az ún. lock-on-road (útontartás) funkció mindegyik készüléken ki volt kapcsolva.

A résztvevők (ABC-ben) és beállításaik, valamint pár szavas értékelés-féle:

GARMIN eTrex 20
Track: automata legsűrűbb.
Ez az új típus a GPS műholdak jelein túl az orosz Glonass jeleit is képes venni. A túra elején csak a GPS üzemmód volt aktív, majd egy ponton bekapcsoltam a Glonasst is. Ez a pont megtalálható a GPX-ben.
A rögzített logban semmi fájdalmasat nem látok, nem leng ki jobban vagy kevésbé, mint a többi túra GPS, Glonass ide vagy oda.

GARMIN eTrex Vista HCx
Track: automata legsűrűbb.
Legendásan jól eltalált, stabil vevő jellemzi ezt a sorozatot, ezúttal sem okozott csalódást. Meg kell említeni, hogy ez a típus a teszt legöregebb darabja: maga a példány és a konstrukció is a legkorábbi születésű. (A tesztkészüléket köszönöm Csuhásnak!)

GARMIN Forerunner 310XT
Track: smart recording. Ennél a típusnál a másodperces rögzítés és az ún. smart recording közül lehet választani. Ez utóbbi nagyjából az automata legsűrűbb beállításnak felel meg, ha hagyományos túra GPS-re próbáljuk lefordítani. A Forerunner futáshoz, bringázáshoz és egyéb sportokhoz kitalált, karra csatolható készülék. Apró méret jellemzi, ennek ellenére a vevő nem gyengélkedik benne.

GARMIN GPSMAP 62SC
Track: automata legsűrűbb.
Az egyetlen quad-helix antennás modell a tesztben. Nem olcsó, mindenképpen a Garmin egyik zászlóshajójának tekinthető a túra műfajban. Trackje ennek megfelelően kiugrásoktól mentes.

GARMIN Nüvi 30
Track: nem állítható, nagyjából egy közepes sűrűségű automatának felel meg.
A legolcsóbb GARMIN autós készülék, nem erdőbe való. Ennek ellenére mind a track minősége, mind az akku-üzemidő (pengeélen kibírta a 4 óra 20 perces túrát a gyári leírásban szereplő 2 órás üzemidőhőz képest!) terén egy kellemes meglepetés.

GARMIN Oregon 550
Track: automata legsűrűbb.
Az újabb generációs készülékek közül való. A rögzített log nem mutat különösebb eltérést a többiekhez képest.

Nikon CoolPix AW100
Track: nem állítható, 1 percenként próbál lebökni egy pontot, nyilván az akku-takarékosság az oka.
A név nem tévedés, ez itt egy fényképezőgép, beépített GPS-szel. Itt a GPS dolga a fotók geotagelése, de van egy butácska log-funkció is. Az álló helyzetben ellőt fotók geotag adatai elég pontosak, de a menet közben, 1 perces pihenők után kétségbeesetten műholdak után szimatoló vevő tracklogja bizony elég rettenetes. Ezt a gépet tehát nem loggerként fogjuk szeretni, az biztos.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro
Track: 5m/2sec. Viszonylag sűrű log, amit a telefon belső GPS vevőjét használva a magyar fejlesztésű GPS Tracker alkalmazás rögzített.
Ha a Nikon komolytalan, 1 perces logját kizárjuk a versenyből, akkor megállapítható, hogy a telefon trackje messze a leggyengébb. Ezen nincs is mit csodálkozni, ez a készülék nem erre való. Aki telefont visz magával túra GPS-nek, semmin se lepődjön meg! Főleg az üzemidőn ne: a 100%-ra töltött készülék a 4:20 terjedelmű túra végén 15%-os akku-állapotot jelezve könyörgött némi életmentő töltésért.


Záró bölcsesség

Na, az nincs. Majd mindenki kitalálja magának. :)
Ami számomra levonható tanulság:

-Nagyjából bármelyik, manapság forgalomban lévő GARMIN túra GPS-szel nyugodtan el lehet indulni az erdőbe, nem fogunk eltévedni. A kirándulás végére lesz szép tracklogunk is.

-Szükség esetén hasonló lehet a helyzet az okostelefonos megoldásokkal, ha sikerül kerítenünk rá egy alkalmas szoftvert, esetleg térképet. Itt a terepállóság és az üzemidő jelenti a komoly kihívást, és a szép tracklogról is le kell mondanunk. A semminél több, de azért egy igazi GPS-t nyomogatva ég és föld a különbség.

-A fényképezőgép pedig fényképezésre való, trackelésre semmiképpen. :)

Új megtalálások

Bejelentkezés