Blog: Rókavadászat GPS-alapon Rókavadászat - FLEET.HU - Teltonika GH1202
Rókavadászat - FLEET.HU - Teltonika GH1202
Rókavadászat GPS-alapon
2008-12-08 | magpet | 413 hozzászólás
Frissítve: 2008-12-21 10:19
GPS-szel dolgokat keresgélni jó. De mi van, ha a dolog szalad? Apró eszköz a rókának, az üldözőknek egyetlen wapos telefon, és indulhat a hajsza! Mozgás, stratégia, adrenalin. :)
Egy ideje már gondolkodtunk egy ilyen játékon, a szerver-oldal (fleet.hu) adott. Most pedig megérkezett hozzá az alkalmas készülék is: a Teltonika GH1202 kicsi, sokáig bírja egy töltéssel, és egyszerűen, de széles határok között paraméterezhető. A rókavadászathoz egy perces pozíció-küldést állítottunk be, így a róka követhető, ugyanakkor van esélye kicsit elrejtőzni, a két pozíció-küldés között "láthatatlanul" átszaladni párszáz métert.

Egy kicsit a technikai háttérről: a Teltonika GH1202 beállítás szerinti időközönként pozíciót mér, és GSM (GPRS) adatkapcsolat segítségével eljuttatja azt a fleet.hu szerverére. Itt a bejárt út vagy a pillanatnyi pozíció is lekérhető a webes felületen, de rendelkezésre áll egy PDA-ra optimalizált (320*240 pixel) verzió és egy WAP-os felület is. Ez utóbbi verzió a legmobilabb, így ebből készült egy kifejezetten a rókavadászatra hangolt változat: nincs szükség névvel és jelszóval történő belépésre, a wap-címet a telefon böngészőjébe beütve azonnal látható a legfrissebb pozíció. Innentől csak a reload (frissítés) gombot kell nyomogatni a pozíció folyamatos frissítéséhez. A rókavadász WAP-oldalon megjelenik egy kisméretű (gyorsan és olcsón letölthető) térkép-szelvény, a pozícióhoz tartozó pontos idő-adat, valamint a koordináták. Így ha valaki szeretné, saját kézi GPS-én is követheti a rókát, a koordinátákat átpötyögve. Egy pozíció lekérése térképpel együtt néhány kilobyte, a képeket letöltve (csak a koordinátát használva) pedig még ennél is jóval kevesebb. Tehát egy egyórás rókavadászat során nagyságrendileg 300kB körüli adatmennyiség kerül letöltésre, ami manapság már nem mondható soknak, a legkisebb mobilnet-csomagok is ennek sokszorosát tartalmazzák.

Az első kísérleti rókafuttatás a DDRKT3 keretében zajlott Siófokon. Miután Brezko egy délelőtti fürdéssel alapozott, majd végigjárta a versenytávot, örömmel vállalta a róka-szerepet. Már bőven besötétedett, mikor megkapta a Teltonika-t, egy rövid elméleti felkészítés keretében: sétálj, kocogj, rohanj ízlés szerint, de időnként állj meg 1-2 percre, akár kicsit elrejtőzve. Így az üldözőknek is lesz esélye. Ha ugyanis a róka folyamatos rohanásban vagy rejtőzködésben van, akkor a kereső csapat esélyei aránytalanul romlanak. Persze a perces adatküldést sűrítve (akár 1 másodpercre) a viszonyok kiegyenlíthetők. :)

Ezúttal nem bonyolítottuk a helyzetet, Brezko beleszaladt Siófokba, kapott 4 perc előnyt, majd megindultunk. GPS-t nem használtunk, elég volt a wapos telefon kijelzőjén megjelenő térkép. Nagyobb, idegen területen azért nem árt egy kézi GPS, amin egyrészt a saját helyzetünk látható, másrészt a róka helyzetét átpötyögve pontosabban navigálhatunk a célra. Kisebb területen erre nincs szükség, a róka a James Bond filmekben látható "térképen a piros pont" technikával remekül követhető. Nagyon kellemes adrenalin-fröccsöt hoz a keresgélés, rohangálás, a hirtelen itt-ott feltűnő róka mozgásának követése! A játék talán sötétben a legizgalmasabb, ekkor ugyanis a róka nem szúrható ki több száz méterről, ilyenkor valóban döntő a stratégia, a navigáció és azért egy kicsit az erőnlét.

Az alapszabályokat ismerve a játék számtalan változatban játszható: az üldöző csapatok versenyezhetnek egymással, vagy akár együttműködve kergethetik a "közös ellenséget". Az adatküldés sűrűségével is variálhatunk, vagy akár a róka is láthatja az üldözők mozgását további készülékek bevonásával.
Végezetül egy fontos paraméter: semmit sem kell elrejteni. Ahova szabad a belépés, ott a rókavadászat is nehezen tiltható. Mert melyik az a város, amelyikben nem szabad mobiltelefont nézve, eltűnt barátunkat keresgélve sétálni, vagy épp kicsit szaladgálni? :)

(A rókavadászathoz szükséges Teltonika GH1202 a hozzá tartozó FLEET SIM-kártyával és a fleet.hu webes szolgáltatásával együtt kölcsönözhető is. Futtasd meg barátaidat! :)

______________________________

[2008.12.12. 18:30 - Városliget]


A siófoki kísérlet után lezajlott az első budapesti rókavadászat is. A Vajdahunyad Várnál gyűltünk össze fél hétkor, felszereltük Brezkot az eszközzel, beállítottuk wapos telefonjainkat, majd finoman üldözőbe vettük a rókát. :)
Elsőre egy apró technikai probléma támadt, nem igazán jött percenként a pozíció. Szegény Brezkot kétszer is visszerendeltük a Petőfi Csarnokhoz, ahol sikerült megtalálni a baj okát: a Teltonika belső memóriáján rejtélyes módon ott bújkált néhány logdarabka november végéről, ezek akadályozták a friss adatok megfelelő távozását. Mondjuk, hogy a készüléknek adat-szorulása volt. :) Ezt sikerült kézzel kipucolni, innentől szépen üzemelt a szerkezet, szorgosan dobálta a szerverre az adatokat. Éljen és virágozzék a zsebben hordhetó apró notebook! :)
A róka elszaladt, majd pár perc múlva ismét nyomába eredtünk. Nem találtunk ki különösebb stratégiát, mindenki ment, amerre a zsákmányt sejtette. A ligetben találkoztunk vidám részegekkel, valamint nyugalmat és sötét zugokat remélő párocskákkal. Az előbbiek vidáman észelték a lámpázókat, a szerelmesek viszont valószínűleg kizökkentek, mikor egy kisebb csapat rohangált körülöttük rádiókkal és lámpákkal. :)



A liget térképe a Fleet-en pont elegendőnek bizonyult: nagyjából behatárolható volt, merre mozog Brezko, illetve merre mozgott tovább, mikor már azt hittük, ott vagyunk, amerre mozog. Próbálkoztunk hevenyészett "bekerítésekkel", valamint "biztos arra fog menni" alapon egy kis elébe kerüléssel, de a róka igen tutinosan bújt. Azért előbb-utóbb mindig szorult a hurok és fény vetült a fa mögött rejtőző fenevad arcára. :)
A fleet wapos térképe az egyik információ: ott a róka. De hol vagyok ehhez képest én? Erre több technika is kialakult: a rutinosabb liget-ismerők - zferke vezetésével - ezt egyszerűen fejből tudták. Mr. Zerge a Fleet térkép fölött megjelenő koordinátákat pötyögte át villám gyorsan egy kézi GPS-be. Jómagam szégyen szemre igazi GPS nélkül indultam útnak, egyszerűen a kézhiány okán: egyikben a lámpa, a másikban pedig az E90, amin csak taskot kellet váltogatni: wap/MobileXT. Így azért mégiscsak lett benne egy kis Garmin. :)
Elhatározás: folytatjuk. Legközelebb talán már a nyers rohangáláson túl valamiféle startégiai jelleget is ölt majd a játék. Főpróbának kiváló volt, a kezdeti technikai akadozást pedig fogjuk fel egyfajta rákészülésnek, mint mikor az ember méteres hóban, Moszkvicson tanul vezetni: innentől már nem érheti meglepetés.

______________________________

[2008.12.20. 17:30 - Vár]


A második budapesti menetre a karácsonyi hajrában került sor, alapvetően esőzős, néha mintha kevésbé esős időben, történelmi környezetben.
A rajt előtt megküzdöttünk a munkaszombat miatt tomboló parkolási renddel, az aprók beszerzése és órába vetése után beléptünk a Várba. Brezko távollétében az első róka-pótlék én magam (magpet) voltam, de ezt a nemes szerepet később mások is (szg, vinko Dzsozy) kipróbálták.



Rókának lenni jó! :) Kicsit más jellegű az adrenalin, amit ez a tevékenység termel: bár valódi élet-halál tétről szó sincs, a menekülés és bújkálás élménye felpörgeti az ember agyát. Különösen, mikor a második menetben a Tóth Árpád sétány végén egy szobor körül vártam az üldözőket. Mikor egyik irányból felém rohantak, még sikerült észrevétlenül "kitörnöm", és egy bokor mögé vetődnöm a sétány túlsó oldalán. Nagyon izgalmas volt innen figyelni, ahogy tőlem kb. 2m-re elhaladt vinko és Dzsozy, közben arról beszélgetve, hogy "valahol itt van, most jött át erre az oldalra". Mikor elhagyták a bokor vonalát, újabb kiugrási kísérlet következett, de ekkor Dzsozy már üvöltött is, hogy "ott a róka!!!", és esélyem sem volt. :)
Később, mikor rókavadászként üldöztem a további rókákat, két alkalommal is csak másodpercekkel maradtam le a dicsőségről.
Konkrét elfogási stratégiákat még mindig nem alakítottunk ki, de spontán kialakuló "harapófogók", bekerítő hadműveletek nyomai már felfedezhetők a játékban. A Vár a hosszában futó párhuzamos utakkal erre különösen alkalmas, egy profibb rókavadász csapat elől nem lenne menekvés. :)
Szg elfogása után sikerült egy térfigyelő kamera alatt megállnunk a továbbiakat kitalálni. A monitor előtt ülők bizonyára nem tudták mire vélni a jelenetet: kb. 10 őrült megáll az esőben a Vár egyik eldugott zugában, az egyik a zsebéből előhúz egy notebookot, valamit nyomogat rajta. Pár perc múlva az egyik bolond elszalad, majd kis várakozás után a többiek is. Mindezt úgy, hogy a környéken egyetlen bankautomatát sem rángat ki a falból senki. Igazi rejtély. :)
Folytatásként a Margit-szigetet jelölte ki a közvélemény. Itt hívjuk fel a 26-os buszsofőrök figyelmét, hogy hamarosan telefonjaikat bámuló árnyak fognak cikázni keresztül-kasul a szigeten, vezessenek óvatosan, és közben figyeljék a fleet.hu/fox oldalt wapon! :)

Új megtalálások

Bejelentkezés