Blog: GGPX Writer 1.0b GGPX Writer
GGPX Writer
GGPX Writer 1.0b
2010-03-03 | magpet | 15 hozzászólás
Frissítve: 2010-03-03 18:47
Egyszerű GGPX csinálót fabrikáltam, hátha Nektek is hasznos. Nem vagyok programozó, ezért MacGyver módjára a rendelkezésre álló dolgokból faragtam a terméket: MS Word és Excel.
A GGPX Writer 1.0b bemutatkozik. :)
Mi az a GGPX?
Az ún. Groundspeak GPX formátum, ami egy útpont esetében a szokásos adatokon túl geokessing- és GPSGames-specifikus dolgokat is tud tartalmazni, például leírést, nehézség- és terep-adatot, stb. Sok új készülék (Oregon, Dakota, Colorado, Nüvi550) kezeli, használatával megúszható a nyomtatás, vagy a leírások PDA-n, telefonon valő gyötrelmes böngészése.

Miért jó ez nekem?
Bár a GPSGames.hu és a geocaching.hu magától is kínál ilyen letöltést, megeshet, hogy saját adatokból szeretnél ilyet összeütni. Például egy találkozón, vagy általad szervezett versenyen szép gesztus az ilyesmi a GGPX-képes készülékkel induló pajtásaid felé.

Igényel valami extra tudást a használata?
Nem. Remélem, hogy Word-ot és Excelt azért már láttál. :) Legyenek meg a koordinátáid, és a tervezett leírások, ládatípusok az egyes pontokhoz, és máris hozzáláthatsz. A mellékelt excelt kitöltve a folyamat szépen elindul. Ha nem akarsz sokat pötyögni, akkor a saját alapanyagod beillesztése a mellékelt excel megfelelő oszlopaiba igényelhet minimális excel felhasználói rutint, de ez tulajdonképpen a másolás/beillesztés funkciókra korlátozódik.

Hogy működik a dolog?
Íme a folyamat:

1. Töltsd le a GGPX Writer zip-et!

2. Csomagold ki a C:\ggpxwriter könyvtárba! (Máshova is teheted, de akkor a Word file-ban kicsit át kell írogatnod a hivatkozásokat. Ha nem ismered a Word "körlevél" funkcióját, akkor inkább maradj az alapértelmezettnél!)

3. Töltsd ki a ggpx_adatok.xls Excel-filet értelemszerűen! A fejlécekre mutatva kapsz kis segítséget. A táblázat oszlop-sorrendjét ne variáld át! Ha kész vagy, mentsd el változatlan néven, változatlan helyre!

4. Indítsd el a ggpx-writer.doc Word file-t! Kattints a Körlevél eszköztáron (elméletileg látszania kell a menüsoron) Egyesítés parancsára! A feljövő ablakban ismét katt az Egyesítésre! Kis szerencsével a Word most "beszippantja" az adatokat az excelből, és előáll egy szép hosszú szöveg, sok kacsacsőrrel. (Egy "szövegblokk" egy pontot takar.)

5. Jelöld ki a teljes szöveget, és nyomj másolást!

6. Nyisd meg a ggpx_header_footer.doc filet! Ez tartalmazza a szükséges fejlécet és lezárást. Az imént kimásolt hosszú szöveget egyszerűen illeszd be ebbe a file-ba a megjelölt helyre! (A jelölést töröld!)

7. Kész! Előtted a GGPX állomány. Nincs más dolgod, mint menteni azt a Wordből, de egyszerű szövegként (txt)!

8. A mentett txt file kiterjesztését egyszerűen írd át GPX-re! Ezt a GPX-et már vélhetőleg látni fogják a GGPX-olvasásra képes készülékek.

Jó szórakozást!

Megjegyzés a "fejlesztőtől": biztosan van jobb és szebb megoldás. A nyersanyag és az ötlet nem jogdíjas, lehet továbbfejleszteni! :)
A GGPX Writer 1.0b használatából eredő károkért semmilyen felelősséget nem vállalok! :)

Új megtalálások

Bejelentkezés