Eljátszott játék
2011-04-16 | Pupu | 38 hozzászólás
Frissítve: 2011-04-16 17:21
Négyéves lett kedvelt játékunk, a GG - de ahelyett, hogy egyre jobban lendületbe jönne, elszomorítóan leült az utóbbi időben. Kevés a jó új játék, kevés a teljesítés, kevesen is vagyunk, mintha lefelé vezetne a spirál. Netán jót tenne egy kis megújulás?
A GG - egyéb szempontok között - reakcióként jött létre a GC merev túlszervezettségével szemben. Nálunk nincs moderálás, nincs megkötve, mit kell tartalmaznia egy ládikának, nincs tilalom a természetvédelmi területekre, senki sem mondta ki, hogy hoppá, elég budapesti rejtés van már, több nem kell, kötetlenül lehet kitalálni újfajta játékokat - laktanyaudvar helyett vidámpark! Ám annak, hogy Magpet bátran a lovak közé dobta a gyeplőt, váratlan következménye lett: a lovak nem megbokrosodva vágtatnak, hanem álmosan poroszkálnak...

Nem akarom most részletezni a hibajelenségeket, hiszen közismertek: sok az érdektelen helyen elpottyantott mikrodoboz, a semmitmondó leírás; kevés a furfangos rejtés, a csalafinta ötlet és az igazi játékos elem; hiányzik a gyerekeknek élményt nyújtó ajándékkeresés és cserebere. Másrészt jó játékoknál hetek-hónapok alatt alig jön össze néhány teljesítés, ami elveszi a rejtők kedvét az igényes fejtöréstől, munkától. Mondhatnám: kézbe kaptunk egy jó játékot, és jól eljátszottuk!

Ennek egyik okát abban látom, hogy nincs versengés egymással. Pedig az is egy nagy játéktényező - gondoljunk csak az olimpiai játékokra! A GG most egy kis olimpiai stadion, ahol van atlétikai és labdarúgó pálya, de aki első akar lenni valamiben, azt nem megtapsolják, hanem lepisszegik, a parodizálásig érvényesítve az olimpiai eszmét, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Tessék csak szép lassan kocogni, sőt, mivel egymásnak tűzzük ki a pályát, legyen elég 20 lépésnyi táv is, mert annál többet futni már strapás! Emiatt érdektelenné válik az egész azoknak, akik nagyobb kihívást keresnek, illetve nem egy doboz előtúrását tartják érdekesnek, hanem azt, hogy öt perccel a másodikként odaérő előtt túrták elő, és most már ketten várják vigyorogva a harmadikat.

Mondjuk ki végre, hogy itt versengeni is lehet, és aki abban jól szerepel, azt elismerés illeti nemcsak a hivatalos versenyeken, hanem állandóan! Persze semmi sem kötelező, aki akar, játszhat csak simán, magának, mint eddig. Senki sem fogja lesajnálni érte. Nem maradhat le a versenyben, hiszen be sem nevezett. De azoknak, akik sportot űznének a GG-ből, legyen rá lehetőségük, hiszen nem ártanak vele senkinek, nekik viszont fokozza a játék vonzerejét, sőt talán egyedül ez számít.

Miben lehet versengeni?

Először is: miben nem lenne helyes? A teljesítések (megtalálások) számában. Azért nem, mert a helyek felkeresése pénzkérdés - egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy egy játék kedvéért elugorjanak Debrecenből Szombathelyre. Egy ilyen rangsor arra ösztönözhetne, hogy játékszenvedélytől áthatott emberek túl sokat áldozzanak a család költségvetéséből, és anyagias mederbe terelhetné a játékot. Másrészt azért nem lenne helyes, mert bizonytalan számú a netkess teljesítés; mert megjelentek a GG-n GC játékok, amelyeket ottani megtalálás alapján itt is bejelentettek; és mert egyes játékok megszűntek, így azok teljesítői előnybe kerülnének. Tehát csak olyan versengés lenne sportszerű, amely egy adott pillanattól számít, tiszta lapról indulva.

Lehetne versengeni a "piros egyesért", a dobogós- és előkelő helyezésekért, akár az első 10-ért. Lehetne ezt akár valahogy úgy pontozni, mint az autóversenyzésben (ez elsők között nagyobb a különbség, mint a vége felé), lehetne figyelni, ki hol áll a tabellán. Összefuthatnának játékosok az új helyen, pezsgőbb lenne az élet. Persze előnyben lennének a budapestiek, de teljes esélyegyenlőséget úgysem lehet teremteni. Viszont törődni kéne valamivel: hogyan értékelhető, ha egy hatfős kirándulócsoport teljesít elsőként egy játékot? A GC-n ilyenkor előzékenység, sportszerűség, illetve pofátlanság (míg a többiek udvariaskodtak, valaki gyorsan beírta magát elsőként) döntött. Kapja meg mindenki a maximumot? Akkor direkt e célból összejátszhatnának... Senki se kapja meg? Az gyengítené a közös túrázási hajlamot, pedig a benzinár is amellett szól, hogy használjuk ki az autók kapacitását. Kapja meg mindenki a piros egyest és a csoport összesített pontszámából a rá eső átlagot? Talán...

Lehetne (nagyon kellene!!!) versengeni a játékok minőségével. Milyen a helyszín, a rejtés, a leírás, van-e az egésznek különlegessége, valamilyen extra értéke, van-e ajándékos ládikó, vagy csak egy filmes doboz, papírszalaggal? Először, a készítéskor, maga a rejtő osztályozna, aztán a teljesítők értékelnék, többféle szempont alapján, például tízes skálán. Na persze, vetheti ellen valaki, épp azok, erőltetnék meg magukat, akik eddig beérték egy "megvan", vagy akár "." bejegyzéssel, és lusták voltak feltölteni egy-két fotót? Igen, éppen ők - ha addig nem aktív a teljesítést elküldő gomb, amíg ki nem töltöttek minden rubrikát. És ha csak gépiesen, kamuból töltik ki? Idővel kiderül. Telefonon, mailben rá lehet kérdezni: Te, komolyan gondoltad ezt? Mivel érvelsz mellette? Fórumon rá lehet pirítani az illetőre, sőt ismétlődés esetén ki lehet zárni. Bocsánat, sarkos leszek: aki annyira buta, vagy annyira antiszociális, hogy nem képes vagy nem akar valós értékelést adni, az játsszon valami olyat, amit egyedül is lehet. Milyen szép rangsor lenne: kinek a játékait hogyan pontozták? Aki nem akar égni, átdolgozhatná, vagy visszavonhatná a gyenge játékait. Éljen a minőség!

Továbblépve, az is egy szép pontverseny lehetne, ha egy-egy játékos esetében kombinálnánk (például összeszoroznánk) játékai számát azok átlagos értékelési pontszámával. Valakinek van öt darab ötpontosa (25 pont), a másiknak csak három, de azok tízpontosak (30 pont) lehet töprengeni, hogy mi mennyire fontos. És kijönne, hogy kik az igazán jó rejtők, illetve kik javulhatnának még. Nagy ösztönző erő lehet az érvényesülési vágyban, a hiúságban.

Persze van itt egy nehézség. Az eddigi játékokat utólag értékelni elég macerásnak tűnik. Ha viszont a régi játékoknál nincs értékelés, egy időponttól kezdve viszont van, az furán fest. Talán megoldás lehetne, hogy a régieket a saját készítője minősítené, önkritikusan és a megtalálók véleményét figyelembe véve, túlértékelés esetén gúnynak téve ki magát...

És igen, kéne néhány kőbe vésett szabály. Például, hogy a szabadtéri játékok Megtaláltam gombja felett legyen egy sor: Ennek megnyomásával becsületszavadat adod, hogy sportszerűen, a helyszínen teljesítetted. És a becsületet csak egyszer lehessen elveszteni! Vagy az, hogy a GC-ről áthozott játékot csak újra felkeresve lehessen bejelenteni különben mi értelme? Vagy az, hogy játékot telepíteni, fórumban megszólalni csak komplett kitöltött adatmezővel regisztrált játékosnak lehet, az "álarcosok" csak meglevőket játszhatnak és a fórumba csak beleolvashatnak. És természetesen, hogy a regisztráltaknak legyen az egész fizetős, egyrészt mert értéket kapunk, ami valakinek pénzbe és munkába került, másrészt, mert ami ingyen van, azt nem becsülik.

Hozzáteszem az egészhez, hogy már nem annyira szívügyem a GPS-es játék, mint volt, mert az utóbbi időben a bringázás köt le jobban, tehát nekem személy szerint úgy is jó, ha marad minden a régiben. Senkivel sem szeretnék vitázni, vívni, csak ráérős nyugdíjasként írtam egy kicsit. Annak viszont örülnék, ha jól megjátszanánk az eddig eljátszott lehetőségeket.

Mindenkinek barátságos üdvözletem!

Új megtalálások

Bejelentkezés