Fair játék
2009-02-14 | Pupu | 90 hozzászólás
Frissítve: 2009-02-18 18:30
Fontolgattam a gondolatot, hogy tisztán elvi síkon, konkrét események és személyek említése nélkül írok egy kis esszét arról, hogy mi számít nálam fair játéknak, de aztán úgy véltem, hatását tévesztené. Beszámolok arról, ami történt, és ami történik.
Pénteken elhelyeztem egy új outdoor játékot a Kevély oldalában: a Szódás-barlangot. Nem készültem rá előre, igazából Ládafia játékát teljesíteni mentem a megszűnt kevélynyergi turistaház maradványához, és közben jött az ötlet a barlangnál. Szép, érdekes természeti képződmény, hadd ismerjék meg minél többen, hadd legyen eggyel több találata annak, aki erre jár! Ládikó, rejteni való tárgy nem lévén nálam, eddig bevált módszert választottam: egy mindig kéznél levő, kicsi, a természetet csak jelentéktelen mértékben "szennyező" pénzérmét (50 forintost) hagytam ott, jelszónak a rajta levő betűk számát adtam meg.

Kellemetlen meglepetésemre Fairy órákkal később már bejelentette első "teljesítését", ami természetesen netkess volt.

Miért volt ez számomra kellemetlen? Mert vannak olyan játékosok (többek között én magam), akik versengenek az első teljesítésekért. Képesek vagyunk éjszaka kimenni, sokat autózni, sötétben egyedül kujtorogni, néha még áldozatokat vagy veszélyeket is vállalni a GPSgamesen valójában nem is létező, de eszmei értékként azért becses "piros egyesért". Sportot űzünk belőle, és a sportnak megvannak a maga eszményei. Gyűjtőnevük a sportszerűség. Ennek a versengésnek az ízét, örömét veszi el, ha "Megtaláltam"-ot nyomott az illető, holott nem találta meg a játékot.

Ezért azonnal megszűntettem a játékot, és újra feltettem, más jelszóval: ez a pénzérmén látható kerecsensólyom volt. Bíztam benne, hogy Fairy nem fogja újból netkesselni, különösen, hogy a játék fórumán kifejtettem véleményemet. Bizalmam alaptalannak bizonyult, Fairy megint bejelentkezett első megtalálóként.

Erre ismét megszűnt a játék, tegnap újra kimentem a helyszínre, és új jelszóhordozót helyeztem el, egy környezetbarát, helyben talált fadarabot, belekarcolt jelekkel. És, ha már arra jártam, létesítettem egy másik játékot is, a Sziklafok nevezetűt, hasonló jelszó-megoldással. Este már két új játék várta a kirándulókat.

Ma magpettel voltunk túrázni, és ő (természetesen önállóan, a segítségem nélkül) mindkettőt megtalálta. Sejtettük, hogy nem elsőként, hiszen voltak friss lábnyomok. Kíváncsi is voltam, ki az, és mikor járt ott, ezen a szép, havas napon? Hazaérve azt látom, hogy mindkét játék "első teljesítője" Fairy, egyetlen szó vagy fotó nélküli loggal, amely csupán egy gunyoros :-) jelből állt.

Mondanivalóm szempontjából lényegtelen, hogy ma már csakugyan járt-e ott Fairy, vagy sem. Nem erről a két játékról van szó, hanem egy elvről.

A GPSgames egy játék, egy játéktér. Mint a Pál utcai fiúknak volt a grund. És ahogy ők komolyan vették Geréb árulását, én is komolyan veszem itt az íratlan illemszabályokat.

Tudom, naiv és ügyetlen voltam, hogy netkesselhető jelszót adtam meg. Ezentúl készítendő játékaimnál megpróbálok jobb megoldást találni, hogy tiszta legyen a versengés a "dobogós helyekért".

Tán úgy vélitek, hogy elefántot csinálok bolhából, feleslegesen foglalkozom egy szóra sem méltó dologgal. Én másképp gondolom. Éppen manapság, amikor a közéletben a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig elterjedt a tisztességtelenség, amikor oly kevés dolog valóban az, aminek látszik, különösen fontosnak tartom, hogy ebben a játékban becsületesen, úriemberként, sportemberként játsszunk. Hogy egy terepes kincskeresésnél annak a neve álljon az első helyen, aki elsőként ott járt.

Új megtalálások

Bejelentkezés