Tiszta játszóteret!
2010-01-05 | Pupu | 61 hozzászólás
Frissítve: 2010-01-05 06:52
Előre figyelmeztetek, hogy most a vaskalapos, kockafejű, öreg, ósdi elveket valló Pupu erkölcsi prédikációja következik. Akit nem érdekel, itt abbahagyhatja az olvasást.
Devalválódtak az erkölcsi értékek. Ha egy baráti összejövetelen elmeséli az ügyvezető, politikus vagy művész úr, hogyan csalt adót, hogyan szakított milliókat a közösből vagy kenőpénzből, akkor nem megbélyegzik, kigolyózzák, hanem köré gyűlve áhítattal hallgatják, megcsodálják, majd otthon a feleségek előveszik férjüket: Mondd Lajos, te miért nem vagy ilyen ügyes?

Szomorú dolog, ha ez átitat egy játékot is, amelynek tétje nincs, célja csupán a tagok szórakoztatása. Szomorú dolog, hogy egyáltalán vitázni kell arról, helyes-e, szabad-e szobából "teljesíteni" outdoor játékot. Emberek! Már miért lenne szabad? Egy outdoor játék attól outdoor játék, hogy a szabadban kell játszani. Punktum. Mit kell ezen magyarázni, kivételeket és kibúvókat keresni, mentségeket fabrikálni, fellazítani? Aki nem tud, nem akar kimenni a helyszínre, az játsszon indoor vagy "csak semmi GPS" játékot, és kész. Van ilyen éppen elég!

Na de tiltani valamit... az olyan diktatórikus, csendőrös... csúnya dolog... Legyünk liberálisak! Megengedők! Ha valakinek úgy jó, játszhasson úgy! Igen, persze... Látjuk, hová vezet a félreértelmezett liberalizmus. Tanárpofozáshoz, óvónéni-alázáshoz, suhancterrorhoz az osztályteremben és az autóbuszon, csinnadrattás melegfelvonuláshoz, és a végén még azok magyarázkodhatnak félénken, akik heteroszexuálisak, gyerekeket vállalnak, és azokat félelem nélkül akarják egyedül utcára engedni, a jó nevelés reményében akarják óvodába, iskolába járatni. Akik buzinak hívják a buzit, és csalónak a csalót.

Miért kéne intézményesített keretet alkotni a Gamesen az outdoor játékok indoor "teljesítéséhez"? Netán külön "netkess" gombot odarakni, hogy tessék csak tessék, így is lehet! Tiltani persze fölösleges, hiszen megakadályozni lehetetlen, na de elősegíteni... Miért kéne? Lassan ott tartunk, hogy megrendezik a Netkesser Büszkeség Napját, és akinek nem tetszik, azt megkövezik a Fórumon. Miért kéne megengedni, hogy a guminőjét hivatalosan feleségül vehesse valaki? Miért nem mondjuk, hogy lehet guminővel játszani, de anyakönyvvezető elé azért ne tessék járulni vele? Miért ne mondhatnánk ki, hogy outdoor játékot csak outdoor lehet teljesíteni, és aki másképp jut a jelszó birtokába, az örüljön neki magában, de nem jelentheti be megtalálásként, illetve ha mégis bejelenti és kiderül, törlik neki, egyszerűen - mert nem korrekt. Mert hazudott, hiszen nem megtalálta a rejtést, hanem megszerezte a jelszót. Nem hozzánk méltó. Mert játékban nem ismerünk tréfát. Mert aki a játékban stiklizik, az stiklizik másban is. Nem közénk való.

Vagy - közénk való? Én vagyok a fura őskövület? Akkor én nem tartozom ide.

Fokozatosan romlott a helyzet a kezdeti tisztaságtól a mostani maszatosságig. De most már, hogy eljutottunk egy közfelkiáltással kezdeményezett tisztulási folyamathoz, meg kell mondanom: ha ez nem hozza meg a várt eredményt, én lelépek. Ettől a kilátástól persze nem kell megszeppenni: a Geocaching.hu is remekül megvan nélkülem :-)

Új megtalálások

Bejelentkezés