Korszakváltás
2010-02-14 | Pupu | 60 hozzászólás
Frissítve: 2010-02-14 11:34
Köszönöm az eszmecserét. Segített helyretenni ezt-azt.
Köszönöm az elismerő sorokat. Megerősítettek.
Köszönöm az ellenvetéseket. Kijózanítottak.
Köszönöm Barátaim, Veletek másképp folytatom!
Köszönöm Többiek, Titeket nem zavarlak ezentúl!
Mindenkitől bocsánatot kérek, akit megbántottam.
Mindenkinek minden jót kívánok.

"Szívesen ragadlak magammal a fellegekbe, de nem hagyom, hogy lehúzz a sárba!"
(Pupu)
Egyszerre jött el egy korszakváltás ideje a GPSgamesen és az én személyes játékstílusomban. Nem véletlen, mindkettő a játékos-gárdához köthető.

A két évvel ezelőtti kezdéshez képest eléggé lecsökkent a játékok minőségének (kizárólag szabadtériekről beszélek) és teljesítésének, a játékosok közösségi szellemének és a fórumozásnak a színvonala. Kevés az igazán igényes, komolyabb feladatot jelentő, ötletes, szép természeti környezetbe vagy különleges helyre vezető játék, s azok felkeresésére is kevesen veszik a fáradságot, ami elkedvetleníti a potenciális játékalkotókat. Sem sokszori kérleléssel, sem a személyeskedésig elmenő szócsatákkal nem sikerült elérni, hogy mindenki tartsa magát az írott és íratlan szabályokhoz. Fórumon ritka az épületes olvasmány. Kiderült, hogy ez a közösség sem képes önszabályozóan működni, szüksége van kézivezérlésre.

Mint a társaság szenior (vagy szenilis?) figurája, próbálgattam ilyen-olyan mércét állítgatni (ami sajnos korántsem jelenti, hogy én magam mindig megfeleltem a saját mércémnek - szánom-bánom!), de, valószínűleg rossz pedagógusként és talán rossz példaként is, csak csudabogár státuszt vívtam ki magamnak. Nem a címke bánt, hanem az, hogy nem sikerült "egy bolond százat csinál" alapon a ténylegesnél nagyobb aktív mag kialakulását elérni. Sőt, a legutóbbi blogomra érkezett reakciókból az derült ki számomra, hogy kis magánjátékom a "piros egyesekért" többekből váltott ki nemtetszést, illetve lett meg nem értés, félreértés, félremagyarázás forrása. Jó szándékú vehemenciámmal és szókimondásommal, illetve tévedéseimmel közben nem egyszer megbántottam másokat - sajnálom, ezúton is megkövetem őket... Megpróbáltam levonni a konzekvenciákat.

Egy kicsit eltűnődve arra jutottam, hogy a Games éppen annyira közösség, mint a gyerekek egy paneltelep játszóterén: semennyire. Vannak jó kapcsolatok, vannak személyes barátságok, kialakultak kölcsönös megbecsülések, de vannak antiszociális megnyilvánulások is. Bizonyos szempontból szükségünk van egymásra, mint ahogy fogócskázni sem lehet egyedül, de ha valaki éppen homokvárat építene, máshová menjen, mert mások a szemébe szórják a homokot.

Alkalmazkodom ehhez. Már nem érzem udvariassági kötelességemnek, hogy teljesítsek egy silány játékot csak azért, mert valaki vette a fáradságot, hogy létrehozza. Játszom majd, de jól megválogatva a játékokat. Viszont több szép túrát szeretnék tenni azokkal, akikkel kölcsönösen becsüljük egymást. Nem akarok sehová elsőként odaérni, mert nincs kivel versengenem. Nem akarom senkire rátukmálni a felfogásomat, nézeteimet, és nagyon visszafogom a fórumolvasást. Talán kimaradok információkból, de ami nekem szól, azzal megkereshet, aki akar. Bizonyára hozok is majd még létre játékokat, és írok blogokat, főképp érdekes túrákról, mert ezekre biztatást kaptam.

Most mondhatjátok, hogy na végre, Pupunak megjött az esze. Mondhatjátok azt is, hogy talán kár egy kicsit... Nekem mindenesetre jobb lesz így, és kívánom, hogy Nektek is jobb legyen!

Új megtalálások

Bejelentkezés