Blog: Csúcsra járatás Pécs, Misina-tető, Challenge Hurricane
Pécs, Misina-tető, Challenge Hurricane
Blog: Csúcsra járatás A Mecsek kapuja
A Mecsek kapuja
Blog: Csúcsra járatás Odafönn
Odafönn
Blog: Csúcsra járatás Think BIG!
Think BIG!
Blog: Csúcsra járatás Van ennél magasabb is...
Van ennél magasabb is...
Blog: Csúcsra járatás Irány: fölfelé!
Irány: fölfelé!
Blog: Csúcsra járatás Tél tábornok utóvédje
Tél tábornok utóvédje
Blog: Csúcsra járatás A tavasz előörse
A tavasz előörse
Csúcsra járatás
2010-03-19 | Pupu | 9 hozzászólás
Frissítve: 2010-03-19 05:18
Csúcsra járatott környezetkímélő erőmű vagyok! Ezt úgy kell érteni, hogy csatlakoztam az Európa magas útjait bejáró bringás mozgalomhoz, a Challenge BIG-hez - az "erőmű" meg barokkos túlzás... Mindenre fény derül a tegnapi Mecsek-túrámból
Az első igazán tavaszias délelőtt ez, ragyogva, melegen süt a Nap, rövid ujjú mezben hajtom a bringát, és madarat tudnék fogni jókedvemben. Már maga az, hogy itt lehetek a Mecsekben, elég lenne a boldogsághoz, de van még más örülni való is. Például az, hogy ma lépem túl rekuval a 26 ezer kilométert, ami mégiscsak az Egyenlítő 65 százaléka, két és háromnegyed év alatt. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy új BIG tagként ez az első BIG túrám - új impulzus, új kezdet, új lendület, új célok!

BIG - hát az meg micsoda?

Hosszú ideig szenvedélyesen gyűjtöttem, először országúti versenybringával, aztán már montival is az Alpok és más hegységek hágóit és magaslati útjait. E csendes, életet ki nem oltó, de intenzív életet adó vadászat során csodás tájakat láttam, nagy élményeket szereztem, és elkönyvelhettem néhány olyan sikert, amellyel nem kell szégyenkeznem: volt, hogy egy nap alatt kilenc "kétezres" (2000 méternél magasabb) hágót bringáztam végig, és összesen csaknem kétszáz két- és háromezer méter fölötti magaslati ponton jártam. Az utóbbi időben viszont áttértem a fekvőbringára, és ezzel együtt a hosszú távú extrémtúrázásra, mint Prága-Budapest 600 km 36 óra alatt, vagy "Magyarország nonstop": Szentgotthárd-Tiszabecs 680 km 40 óra alatt.

Nemrég azonban a hegyi bringás Györgyi Gábortól tudomást szereztem a BIG mozgalomról: egy honlapon ki van jelölve ezer európai hágó és hegyi út, és a tagok ezeket a "trófeákat" gyűjtik. Úgy hatott rám a hír, mint öreg huszárlóra a trombitaszó: igen, ez kell nekem, visszatérni a legmagasabb célokhoz, a csúcsbringázáshoz, de most már persze rekuval! Tüstént be is regisztráltam a BIG-re, és örömmel láttam, hogy korábbi eredményeimmel a háromezer fős nemzetközi mezőny első tizedébe kerültem, a hatvan sportembert számláló magyar csapatban pedig a harmadik helyen állok. Türelmetlenül toporzékolva vártam a tavaszi tél végét, hogy tovább gyarapíthassam gyűjteményemet.

Tudni kell, hogy a BIG ezer túráját egész Európában jelölték ki, szépen elosztva, hogy mindenhová jusson belőlük, így aztán például nemcsak a Pico Veleta van benne, a maga 3400 méterével, hanem néhány domb a balti államokban is, 300 méternél alig magasabbak - ott ez a csúcs. Mivel az igazi magashegyeket még belepi a hó, oda egyelőre nem mehetek, de szerencsére Magyarországon is van hat kijelölt hegy, egyike mai célom, a pécsi Misina-tető, tetején a jellegzetes tévétoronnyal.

Szóval az új korszak első túrája ez, ettől vagyok annyira feldobva. És nem is lehetne szebb! A csodás időjárás, a forgalmatlan utak, a Mecsek szépsége, az út mellett nyíló hóvirág, a húzós kaptatók és a gyors lejtőzések mind hozzájárulnak a remek hangulathoz. Persze szóba se jöhetett, hogy csak úgy felhajtsak a városból a tetőre, majd leguruljak: hozzávettem egy szép kört Abaliget felé, aztán Mánfának vissza, 73 kilométer lett belőle.

Közben volt időm terveket szövögetni. Vasárnap a magyar társasággal jubileumi túra lesz Dobogókőre: 25 éves a BIG! Aztán mielőbb jöhet a még hátra levő hazai pont, Bánkút fölött a Felső Borovnyák. Utána szlovákiai, ausztriai és egyéb hágók, hegyi utak. Na meg persze, hazabiciklizés közben Szentpétervárról, azok a bizonyos balti "ormok". Meg sok-sok egyéb, ami csak belefér időbe, büdzsébe. Mohóságom nem ismer határt!

Hajrá Pupu! Think BIG!

Új megtalálások

Bejelentkezés