Pontosabb a GPS, amiben EGNOS van
2009-10-02 | Sancho | 0 hozzászólás
Frissítve: 2009-10-02 21:24
Tegnap bekapcsolták a nagy piros gombot, és életet leheltek abba az európai műholdas rendszerbe, mellyel pontosabbak lettek a jobb GPS-vevők. Az EGNOS szabványt ismerő vevőket eddig csak az USÁban lehetett valóban néhány méteres pontosságra bírni. Három új EU műholdnak köszönhetően azonban az European Geostationary Navigation Overlay Service rásegít a meglévő műholdak pontosságára. Milyen GPS-vevőkben van EGNOS?
Ez a három új masina az égen még nem az európai Galileo rendszer, csak annak az előkészülete. A 2013-ban elkészülő teljes rendszer méteres pontosságot ígér. A mostani upgrade a jelenleg a bolygónk körül keringő műholdak pontosságát a régiónkban elvileg 2 méteresre javítja az 5-10-20 méteres maximálisan elérhető pontosságot. A világelső GPS-gyártó, a Garmin készülékei általában fel vannak készítve az EGNOS szabványra. Így például az új, egyszerűnek számító Garmin Dakota 10/20 modellek is ismerik. De a legendás Garmin eTrex Venture, már nem gyártott is megeszi, akár csak az amerikai WAAS műholdas rendszer jeleit.

De azért csodákat ne várjunk! Egyrészt most indult a rendszer, másrészt ki tudja, mit engednek meg nekünk. Lásd a témában az alábbi két véleményt:

* http://gpsgames.hu/forum/2/102/39733/?el ozmeny=1
* http://www.geocaching.hu/forum.geo?actio n=thread&id=kutyuk&message_id=239093

Egy biztos. Egy mezei halandó ezt a pontosságot földmérés vagy geocaching sport, GPS-es játék esetén tudja kihasználni. Az autós navigációnak bőven elegendő a korábbi pontosság is. Bár biztosan kiemelik ezentúl a reklámokban, hogy "wazze ez a gé-pé-ess egnoszos ám!" Ezért a hétvégén kipróbálom a 4. GPSGames Műhód Fesztiválon. :)

Pár hasznos és friss cikk az EGNOS bejelentéséről:

* http://www.hwsw.hu/hirek/43106/egnos-gps -navigacio-muhold-kozlekedes-legiiranyit as.html
* http://www.origo.hu/techbazis/hightech/2 0091001-egnos-pontosabba-valik-a-gpsvete l-europaban.html
* http://globalgame.hu/news/8283/Hivatalos an_is_elerheto_az_EGNOS

Forrás: http://sanchoblogja.blogspot.com/2009/10 /pontosabb-gps-amiben-egnos-van.html

Új megtalálások

Bejelentkezés