Brando képernyővédő Oregonra
2009-12-18 | TRider | 13 hozzászólás
Frissítve: 2009-12-19 11:27
Én magamnak raktam fel a Brando Ultra Clear fóliát az Oregonomra, mint eddig sok saját és rám bízott készülékre (PDA-k, telefonok, GPS-ek, stb.). Vannak bevált módszereim, gondoltam megosztom, hátha hasznát veszi valaki. Lehet, hogy itt-ott kicsit 'szájbarágós' lett, de igyekeztem mindent részletesen, pontokba szedve leírni.
Az Oregonra ugye nem lehet megfelelő méretű Brando fóliát kapni, ezért mindenképpen szabni kell. Ha pedig vágunk, akkor érdemes egy nagyobb fóliát választani (pl. EeePC), abból kijöhet több Oregonra való darab is. A méretre igazítás előtt semmiképpen sem szabad levenni a fólia egyik védőréteget se, csak közvetlenül a felhelyezés előtt, illetve után.

1. Vedd le a méretet egy vonalzó segítségével a készülékről, majd jelöld be a vágási vonalakat a fólián. A végleges fólia mindkét oldalán van egy védőréteg (1-es és 2-es), lehetőség szerint azon a rétegen jelölj és vágj, amelyiken 2-es szám van, tehát amit a felrakás után fogsz lehúzni. Ez azért lehet lényeges, mert a vágás közben kissé torzul (vékonyodik, nyúlik) a fólia éle, ami nem árt, ha majd felrakás után lefelé, a készülék képernyője felé néz.

2. Értelemszerűen két vágást kell ejtened, két él marad a gyári. Én a szikével, vonalzó melletti vágást preferálom, mert így biztosabban tudok egyenes vonal mentén vágni. Ha teheted, valamilyen kemény felületen vágj (pl. üveg), mert így nyúlik legkevésbé a fólia éle vágás közben. Javaslom a vágás előtt pici ragasztószalaggal ragaszd le a fóliádat az üvegre, mert így elkerülhető a vágás közbeni elmozdulás. Ha ez kész, igazísd a vonalzót a jelekhez, majd egy határozott mozdulattal a vonalzó mentén vágd el a fóliát. Ha itt sem akarsz hibázni, nyomd le erősen a vonalzót vágás közben.

3. A vágás után érdemes a három hegyes sarkot a megmaradt gyári saroknak megfelelően lekerekíteni, mert a legtöbb esetben ott szokott "megindulni" a felválás. Én ezt ollóval, szemre szoktam elvégezni.

4. Ha ez kész, mérd oda az eredményt a készülékhez és nézd meg, kell-e valahol igazítani rajta, illetve, hogy kb. milyen hézag fog maradni a felhelyezés után a fólia élei mellett (ez később jól fog jönni). Lehetőség szerint ne nyúljon be a fólia a készülék pereme alá, mert akkor egy esetleges visszavételnél bajban lehetsz, illetve felrakni sem egyszerű. Ha jó a méret, jöhet a következő kényes művelet, a felrakás.

5. Itt érdemes egy pormentes helyet választani, pl. egy fürdőszobát. Ha a felhelyezés előtt pár pillanatra megnyitod a forró zuhanyt, akkor a pára szépen megköti a levegőben lebegő porszemeket, így azok nem fognak a készüléked kijelzőjén kikötni. Ha készen állsz, tisztítsd meg a kijelzőt az ujjlenyomatoktól valamilyen nem túl agresszív zsíroldó szerrel (pl. Clean) és egy nem foszló törlőkendővel, netán egy direkt ilyen célra használatos, alkoholos szemüvegtörlő kendővel (a legjobb és legegyszerűbb megoldás persze az, ha meg tudod állni, hogy eddig a pillanatig nem húzod le a gyári kijelzővédő fóliát :-)

6. Vedd le a képernyővédőről az 1-es jelzésű védőréteget, vigyázva rá, hogy az így védelem nélkül maradt oldalt ne fogd meg. Van, aki nem veszi le egyből az egész 1-es réteget, hanem csak az egyik élen bontja meg, majd a felhelyezés közben, folyamatosan húzza le, de a nekem mind az illesztés, mind a pontos felhelyezés szempontjából könnyebb, ha már nincs fent ez a réteg. A lehúzott 1-es réteget ne gyűrd össze, mert ha netán mégis valamilyen rakoncátlan porszem kerülne a már megtakarított kijelzőre, akkor ezzel a kissé ragadós, vékony fóliával könnyel el tudod távolítani. Csak nyomkodd a felülethez, szépen össze fogja szedni a szöszöket, és még nyomot sem hagy.

7. A képernyővédőt a lecsupaszított oldalával lefelé, a két hosszabb élén fogva, a képernyő felső élénél kezd el illeszteni. Próbáld meg eltalálni a méretellenőrzésnél megfigyelt hézagot, mert ha ez sikerül, akkor elsőre a helyére kerülhet a fólia. Persze ehhez az is kell, hogy a fólia felső éle párhozamos legyen a kijelző felső élével. Ha kicsit ferde, inkább vedd vissza, mert egy kis eltérés is azt eredményezheti, hogy a végén a fólia le fog lógni a kijelzőről.

8. Fentről lefelé haladva szépen egyenletesen fektesd rá a fóliát a kijelzőre. Ha vissza akarod venni a fóliát, akkor ezt még azelőtt tedd meg, hogy a végét elengeded. Ha nagyon kell, ezután is visszavehető még a fólia, ilyenkor érdemes egy keményebb névjegykártya vagy egy vékonyabb plasztiklap sarkát segítségül hívni. Ilyenkor viszont vigyázz, hogy a fólia élei meg ne sérüljenek.

9. Ha minden a helyén, akkor egy puha ronggyal, középről a szélek felé haladva nyomkodd ki az esetlegesen a fólia alatt maradt levegőt. Ha a szélek elsőre nem tapadnának le, azokat is nyomkodd le, lent fognak maradni.

10. Ha netán minden elővigyázatosság ellenére mégis szösz vagy porszem marad a fólia alatt, nem kell kétségbe esni. Egy gömbölyded végű, keményebb eszközzel (pl. régi Signetta toll) körkörös mozdulatokkal le tudod nyomkodni a porszem körüli légbuborékot. Persze csak óvatosan, hogy a kijelző meg ne sérüljön. A fóliát ilyenkor pedig még védi a rajta levő, 2-es számú védőréteg. Ha ügyes vagy, szinte nyom nélkül eltüntethető a porszem okozta szépséghiba.

11. Ha minden rendben, lehúzhatod a felső, 2-es védőréteget is, és már kész is vagy.

Lehet, hogy így részletesen leírva kicsit bonyolultnak tűnik, de ha kellőképpen rákészülsz, 10 perc az egész.

Sok sikert hozzá!

TRider

Új megtalálások

Bejelentkezés