Az eredeti hír itt.
1 |
2 |
No, kaptam kölcsön egy új 20-as e-Trexet. Ha csak annyit írok, hogy hatalmas csalódás, akkor ez túl szubjektív. Talán túl sokat használtam az elődöket, (e-Trex Euro-tól kezdve az egész sorozatot) de az eredeti feeling az sajnos odalett.
Egyébként jó cucc, olyanoknak, akik nem látták a sorozat fejlődésének történetét.
Itt egyébként egy másik gyártót favorizálnak újabban, azt is meg fogom nézni, bár az én Garmin függőségem nem hiszem hogy könnyen változik.
Egyébként jó cucc, olyanoknak, akik nem látták a sorozat fejlődésének történetét.
Itt egyébként egy másik gyártót favorizálnak újabban, azt is meg fogom nézni, bár az én Garmin függőségem nem hiszem hogy könnyen változik.
Házigazda
Kis update a cikkhez: megjött az eTrex 10 is. Mindenképpen komoly ugrás az eTrexH-hoz képest: USB, paperless gc, profilok. Sajnos az árát kicsit eltolta a kiváló forint.
Házigazda
Idézet
(Ha egy komolyabb chipsetet varázsolnának a koros 276C-be ma sem lenne hozzá mérhető tudású készülék.)
Ez nagyon így van! Nem tudom, miért nem lett igazi utódja. Lehet, hogy a júzerek 90%-a nem értette, és elveszett a nagyon bonyolult menüben? Mesélhetnék ezzel kapcsolatos tapasztalatokat... :)
Házigazda
Előzmény: Ruttkay (#57)
Elnézést, lassan finoman visszatérnék a fórum eredeti témájához. Ma többek kérése alapján megjárattam kicsit alaposabban ez eTrex-et, válogatott társaságban. ELsőre úgy tűnik, képes tracket húzni. Sajnos geodéziai feladatokra változatlanul nem alkalmas, amit persze óriási visszalépéskén is értékelhetünk. :)
A lényeg: összerakom a trackeket, írok mellé pár sort, és hamarosan olvasható lesz. Mindenféle Garminok, és melléjük elrettentő eszközök.
A lényeg: összerakom a trackeket, írok mellé pár sort, és hamarosan olvasható lesz. Mindenféle Garminok, és melléjük elrettentő eszközök.
Házigazda
Idézet
A VistaHCx-en (de lehetett volna CSx is, azt jobban ismered) egy 3*4 négyzetből álló virtuális billentyűzeten a joystickkal léptetve (ráadásul átlósan nem lehet mozogni) sok számjegyet kézzel bevinni meglehetősen macerás. Lényegesen egyszerűbb lenne jobbra-balra a helyiértéket változtatni, felfelé-lefelé meg a számokat pörgetni 0-tól 9-ig és vissza, mint pl. a SE telefonomban.
Sajnos ezt már a Garmin is tudta (pl. 176C, 276C) csak elfelejtette, ahogy ezzel együtt sok mást pl. korábban tökélyre csiszolt menürendszert és atomstabil szoftvert és tűéles napon is kontrasztos kijelzőt.
Talán rájöttek, hogy önmagukkal sem kell megküzdeniük és túllicitálni előző termékeiket.
(Ha egy komolyabb chipsetet varázsolnának a koros 276C-be ma sem lenne hozzá mérhető tudású készülék.)
Előzmény: KoLa (#51)
Egyébként meg ne érts félre, mert alapvetően azonos a véleményünk, csak én hajlamosabb vagyok belátni, hogy sajnos mások sem csinálják sokkal jobban.
Előzmény: KoLa (#55)
Idézet
Egyébként meg a Garminnak ott van konkurenciának a Magellan. Hasonló termék, hasonló térképellátottsággal és hasonló hülye hibákkal.
A hasonló termékkel és a hasonló hülye hibákkal nem vitatkozom, de a hasonló térképellátottságot én nem merném ennyire határozottan állítani. Elég, ha körülnézel itt, majd összehasonlítod ezzel. A különbség lehet a Garmin eladási sikereinek a titka.
Persze ekkor térképkínálatot a Garmin sem egyik napról a másikra hozott össze. Az egykori féltégla méretű (és tömegű) ős GPS-ek esetében - egy kis túlzással - jó ha egyidejűleg ki tudták írni a földrajzi szélességet és a hosszúságot, akkoriban színes, vektorgrafikus térképről még álmodni se nagyon lehetett.
Szerintem manapság talán csak a Google lenne képes a piacon megjelenni olyan térkép-támogatottságú GPS-szel mint amivel a Garmin rendelkezik. Ők viszont - számomra legalább is úgy tűnik - egyelőre nem akarnak hardvert gyártani, és egyébként is inkább az online technikákat preferálják. Outdoor körülmények között viszont inkább az offline a nyerő.
Előzmény: Yoss (#53)
Az előbbi hozzászólásban én is meg akartam említeni PiciPuhát. Az IBM az OS/2 Warp3-at korábban dobta piacra, és fényévekkel volt jobb mint az Ablakok95, mégis ez utóbbi lett a nyerő. A sikertörténeten később még olyan skandalum sem tudott változtatni, mint amikor a Win98 a sajtóbemutatón produkált BSoD-t.
Előzmény: R.Guszty (#52)
Egészen konkrétan, most ezt akartam írni. Amióta az MS létezik, soha nem adott ki hibátlan (vagy akár csak viszonylag kevés hibával) szoftvert. Kiadták félkészen aztán évekig patchelhettük. Ettől még simán piacvezető - ezt gondolom nem vitatja senki - és a konkurrencia sem jobb ebben a tekintetben. Linux alá naponta jöttek a frissítések, hibajavítások.
Másrészről viszont az, hogy a vevők időnként háborognak - akár jogosan is - nem attribútuma egy terméknek, mivel ettől még az használható marad, csak némi kényelmetlenség árán. Megnyugtatok bárkit, hogy a prémium márkák, sem autók sem mások sem mentesek az ilyen hülyeségektől, pedig azok több nagyságrenddel több pénzbe kerülnek.
Egyébként meg a Garminnak ott van konkurenciának a Magellan. Hasonló termék, hasonló térképellátottsággal és hasonló hülye hibákkal. Olvass csak utána néhány Magellán fórumon, mennyi hülyeség van ott is..
Másrészről viszont az, hogy a vevők időnként háborognak - akár jogosan is - nem attribútuma egy terméknek, mivel ettől még az használható marad, csak némi kényelmetlenség árán. Megnyugtatok bárkit, hogy a prémium márkák, sem autók sem mások sem mentesek az ilyen hülyeségektől, pedig azok több nagyságrenddel több pénzbe kerülnek.
Egyébként meg a Garminnak ott van konkurenciának a Magellan. Hasonló termék, hasonló térképellátottsággal és hasonló hülye hibákkal. Olvass csak utána néhány Magellán fórumon, mennyi hülyeség van ott is..
Előzmény: R.Guszty (#52)
Persze nem muszáj szeretni őket ezért, de kétségtelen, hogy nem csinálja rosszul amit csinál, mert egyre inkább piacvezetővé válik.
Kíváncsi lennék, ezt a mondatot leírnád-e a MicroSofttal kapcsolatbba is. :-)
Kíváncsi lennék, ezt a mondatot leírnád-e a MicroSofttal kapcsolatbba is. :-)
Előzmény: Yoss (#50)
Azt hiszem sokkal nagyobb szerepe volt a konkurencia bénaságának, min a Garmin saját ügyességének.
Sajnos a piaci sikerhez nem szükséges, hogy a termékei a legjobbak legyenek. Annak, hogy még bétának sem nevezhető firmware-rel dobnak piacra egy-egy készüléket, aztán elkezdik foltozgatni, én nem tudok tapsolni. Kisebb-nagyobb hiba persze minden szoftverben előfordul, de szerintem a Garminnál túlságosan gyakran találhatók durva hibák és túlbonyolított, idétlen megoldások.
Ez utóbbira egy példa, amin kolléganőm férje bosszankodott amikor legutóbb együtt ládáztunk. Multi második ládájának koordinátáját az első ládából olvastuk le. A VistaHCx-en (de lehetett volna CSx is, azt jobban ismered) egy 3*4 négyzetből álló virtuális billentyűzeten a joystickkal léptetve (ráadásul átlósan nem lehet mozogni) sok számjegyet kézzel bevinni meglehetősen macerás. Lényegesen egyszerűbb lenne jobbra-balra a helyiértéket változtatni, felfelé-lefelé meg a számokat pörgetni 0-tól 9-ig és vissza, mint pl. a SE telefonomban.
Viszont hiába jelenne meg a konkurencia olcsó és jól kezelhető, hellyel-közzel hibátlan firmware-ű outdoor GPS-szel, ha nem tud hozzá olyan sokféle térképet kínálni, mint a Garmin.
Egyébként is extraprofitot csak addig tud egy cég bezsebelni, amíg kvázimonopol helyzetben van. Ha megjelenne a konkurencia, az árkorlátozó hatással lenne, nem csak a Garminra, hanem a lehetséges versenytársakra nézve is. Akkor már nem is lenne annyira nyereséges az üzlet, mint most - valódi - versenytársak nélkül. Ezt nyilván a potenciális konkurensek is tudják, ezért nem kezdik el szorongatni a Garmint. Sajnos.
Sajnos a piaci sikerhez nem szükséges, hogy a termékei a legjobbak legyenek. Annak, hogy még bétának sem nevezhető firmware-rel dobnak piacra egy-egy készüléket, aztán elkezdik foltozgatni, én nem tudok tapsolni. Kisebb-nagyobb hiba persze minden szoftverben előfordul, de szerintem a Garminnál túlságosan gyakran találhatók durva hibák és túlbonyolított, idétlen megoldások.
Ez utóbbira egy példa, amin kolléganőm férje bosszankodott amikor legutóbb együtt ládáztunk. Multi második ládájának koordinátáját az első ládából olvastuk le. A VistaHCx-en (de lehetett volna CSx is, azt jobban ismered) egy 3*4 négyzetből álló virtuális billentyűzeten a joystickkal léptetve (ráadásul átlósan nem lehet mozogni) sok számjegyet kézzel bevinni meglehetősen macerás. Lényegesen egyszerűbb lenne jobbra-balra a helyiértéket változtatni, felfelé-lefelé meg a számokat pörgetni 0-tól 9-ig és vissza, mint pl. a SE telefonomban.
Viszont hiába jelenne meg a konkurencia olcsó és jól kezelhető, hellyel-közzel hibátlan firmware-ű outdoor GPS-szel, ha nem tud hozzá olyan sokféle térképet kínálni, mint a Garmin.
Egyébként is extraprofitot csak addig tud egy cég bezsebelni, amíg kvázimonopol helyzetben van. Ha megjelenne a konkurencia, az árkorlátozó hatással lenne, nem csak a Garminra, hanem a lehetséges versenytársakra nézve is. Akkor már nem is lenne annyira nyereséges az üzlet, mint most - valódi - versenytársak nélkül. Ezt nyilván a potenciális konkurensek is tudják, ezért nem kezdik el szorongatni a Garmint. Sajnos.
Előzmény: Yoss (#50)
Azért azt ismerjük el, hogy a Garmin sem indult vetélytársak nélkül. Az, hogy ma már piacvezetőnek számít, a saját stratégiájának (meg talán az ellenfelek bénaságának) köszönheti. Persze nem muszáj szeretni őket ezért, de kétségtelen, hogy nem csinálja rosszul amit csinál, mert egyre inkább piacvezetővé válik. Az meg, hogy nekünk mi a véleményünk, a huszadrangú. Sajnos.
Előzmény: KoLa (#49)
Szerintem esélytelen, én ezért nem vágok bele.
Ahhoz, hogy a gyártás olcsó legyen, nagy széria kell. Ahhoz, hogy nagy szériában tudj eladni, olcsón kell forgalomba hoznod. Ördögi kör. Ráadásul nulláról kellene olyan szoftvereket kifejleszteni és olyan gazdag térképállományt létrehozni, amelyik összemérhető a Garmin évtizedek alatt összelapátolt rendszerével. Biztosítani kellene, hogy ne lehessen illegálisan használni (a Garminnak ez sokáig sikerült).
Nagyon nagy tőke kellene hozzá (Steve Jobs mögött ott volt az Apple amikor kijött az iPhone, valamint volt még betöltetlen űr az okostelefonok piacán), és iszonyú nagy a kockázat, kicsi az esély a nyerésre. Ráadásul, ha a Garmin úgy vélné, hogy valaki veszélyezteti a kvázimonopol helyzetét, akkor még mindig megteheti, hogy felvásárolja.
Ahhoz, hogy a gyártás olcsó legyen, nagy széria kell. Ahhoz, hogy nagy szériában tudj eladni, olcsón kell forgalomba hoznod. Ördögi kör. Ráadásul nulláról kellene olyan szoftvereket kifejleszteni és olyan gazdag térképállományt létrehozni, amelyik összemérhető a Garmin évtizedek alatt összelapátolt rendszerével. Biztosítani kellene, hogy ne lehessen illegálisan használni (a Garminnak ez sokáig sikerült).
Nagyon nagy tőke kellene hozzá (Steve Jobs mögött ott volt az Apple amikor kijött az iPhone, valamint volt még betöltetlen űr az okostelefonok piacán), és iszonyú nagy a kockázat, kicsi az esély a nyerésre. Ráadásul, ha a Garmin úgy vélné, hogy valaki veszélyezteti a kvázimonopol helyzetét, akkor még mindig megteheti, hogy felvásárolja.
Előzmény: magpet (#46)
Ilyet nekem még nem írt Oregon, sőt egyik vas sem. Őszintén: fogalmam sincs. :)
Házigazda
Előzmény: Csuhás (#47)
Az a baj hogy a Garmin önmagához képest egyre trehányabb. Rengeteg hiba a gps-ekben, egyes típusokról megfeledkeznek, nem figyelnek a felhasználói igényekre. Jól bevált dolgok kihalnak a készülékekből, hirtelen a pontossági kör, vagy a kényelmesen konfigurálható adatmezők jutnak az eszembe.
Más: Mitől kezdi kiírni egy oregon terepen hogy megtelt a memóriája amikor több száz mega szabad hely van a gps-en és a kártyán is?
Más: Mitől kezdi kiírni egy oregon terepen hogy megtelt a memóriája amikor több száz mega szabad hely van a gps-en és a kártyán is?
Moderátor
Előzmény: magpet (#46)
Steve Jobsnak (R.I.P.) is összejött, hogy felforgassa pl. az okostelefon-piacot, és megszorongassa a Symbiant meg a WinMobile-t. Szerintem vágj bele, várjuk a 20eFt alatti, 62SC-t megalázó tudású vasat! Elsők között jelentkezem majd forgalmazónak. :)
Házigazda
Előzmény: KoLa (#45)
Pontosan erről van szó: csak abban áll a döntési lehetőséged, hogy veszel, vagy sem. Olyan alternatíva nincs, hogy egy tucat másik gyártótól hasonló tulajdonságú termékei közül választhass, mint pl. az autós GPS-ek vagy a mobil telefonok piacán.
Előzmény: magpet (#42)
"Kvázi" (ha úgy jobban tetszik quasi) monopol helyzetet írtam. Magyarán: szinte, mintegy, majdhogynem.
Az outdoor GPS-ek piacán az üzleti viselkedése olyan, mintha monopol helyzetben lenne, mert nincs olyan konkurens cég, aki mellette labdába rúghatna.
Az outdoor GPS-ek piacán az üzleti viselkedése olyan, mintha monopol helyzetben lenne, mert nincs olyan konkurens cég, aki mellette labdába rúghatna.
Előzmény: Yoss (#41)
Az oregon sorozat tobb, mint 3 eve jott ki, 2008 nyaran mar avval ladaztunk Csigusszal :)
Előzmény: KoLa (#40)
Nincs itt semmilyen visszaeles. Gyartjak, kitalaljak az arat, es aruljak. Te meg eldontod, hogy veszel, vagy nem.
Sajnalom, hogy minden forum, minden beszelgetes oda lyukad ki, hogy valaki mennyire gonosz, nekunk ez mennyire rossz, es milyen nagyon fel vagyunk haborodva. Nem csak itt, es nem csak gps-temaban. Probalok az ellenkezojere figyelni, es a kis GPS-emmel bekeben turazgatva felfogni belole a jot, es nem lelekszakadva keresni a rosszat.
Sajnalom, hogy minden forum, minden beszelgetes oda lyukad ki, hogy valaki mennyire gonosz, nekunk ez mennyire rossz, es milyen nagyon fel vagyunk haborodva. Nem csak itt, es nem csak gps-temaban. Probalok az ellenkezojere figyelni, es a kis GPS-emmel bekeben turazgatva felfogni belole a jot, es nem lelekszakadva keresni a rosszat.
Házigazda
Előzmény: KoLa (#40)
Az Oregon egy régebbi (másfél-két éves) konstrukció, az új eTrex sorozat meg nagyon is mai. Abban persze igazad van, hogy a N1611 és a N1616 között jóval nagyobb a generációs különbség, de nem ez a lényeg, hanem a tendencia: egyre többet tudó készülék egyre olcsóbban. Mert a konkurencia és a piaci verseny ezt diktálja. Ezzel szemben egy kvázi monopolhelyzetben lévő cég (az outdoor GPS-ek piacán a Garmin szerintem annak tekinthető) az erőfölényével durván visszaélve szabja az árait. Ezt az üzletpolitikát utálom, nem a Garmin termékeket. Abból kettő is állandóan ott lapul a hátizsákomban.
Előzmény: magpet (#39)
Egy ponton hibas az ervelesed, nevezetesen hogy egy regi keszuleket hasonlitasz ossze egy maival. Ez a Garminra is igaz szorol szora, ha pl. Egy annak idejen 170eFt-ba kerulo Vistat hasonlitasz ossze a mai eTrex 30 tipussal. Kisebb, okosabb, olcsobb.
De igazabol nem is kell meggyoznunk egymas semmirol. Az uj eTrex sorozat olyan, amilyen. Szamomra csak a "ne vegyetek ilyet!" jajkialtas tunt kicsit durvanak, eltulzottnak.
Azt tudjuk, hogy Te zsigerbol gyulolod a Garmint, en viszont kedvelem, ezert nyilvan mindkettonk velemenye kisse elfogult. :)
De igazabol nem is kell meggyoznunk egymas semmirol. Az uj eTrex sorozat olyan, amilyen. Szamomra csak a "ne vegyetek ilyet!" jajkialtas tunt kicsit durvanak, eltulzottnak.
Azt tudjuk, hogy Te zsigerbol gyulolod a Garmint, en viszont kedvelem, ezert nyilvan mindkettonk velemenye kisse elfogult. :)
Házigazda
Előzmény: KoLa (#36)
Gyanítom ennél egy kicsit bonyolultabb lehet az árképzés. :-)
Apropó: a 15 év alatt, hogyan alakultak a gumicsizma árak? A gumicsizma területen sem vagyok szakember, de elképzelhetőnek tartom, hogy még ott sem hasonlítahtók a jelenlegi és 15 év előtti modellek.
Apropó: a 15 év alatt, hogyan alakultak a gumicsizma árak? A gumicsizma területen sem vagyok szakember, de elképzelhetőnek tartom, hogy még ott sem hasonlítahtók a jelenlegi és 15 év előtti modellek.
Időközben lehet, hogy megtaláltam a titok nyitját: a 1611-es 250 gramm, míg a 1616-os csupán 70. Valószínűleg az anyagköltség jelentős mértékű csökkenése lehet az ok. Nem is tudom miért nem fedeztem fel korábban, hiszen még az arányok is azonosak.
Az első mobil telefonom egy Nokia 1611-es volt. 15 éve vettem a Westel900-nál. Egy év hűségnyilatkozattal nagyjából huszonötezer forintba került. Ha jól emlékszem négy soros alfanumerikus kijelzője volt, a mérlegen nyomott vagy negyed kilót. Egyetlen "extra" szolgáltatása, hogy SMS küldésére is képes, amíg pl. a 1610-es csak fogadásra.
Ezzel szemben ma egy hálózatfüggetlen, mindössze hetven gramm tömegű Nokia 1616-os a madaras Tuscoban csupán hétezer forint, színes grafikus kijelzővel, órával, stopperrel, többféle játékkal, rádióval, mp3 lejátszóval stb.
Persze tudom, hogy a Nokia egy jelentéktelen törpe cégecske, amelyik elsősorban gumicsizmákat készít, a mobiltelefon gyártását csak egy apró melléküzemága végzi. Nyilván ezért nem tud gyártóként gondolkodni, és a technikai fejlődés folyományaként egyre többet tudó készülékeit - mindenfajta gyártói logikával ellentétben - egyre olcsóbban árusítja.
Ezzel szemben ma egy hálózatfüggetlen, mindössze hetven gramm tömegű Nokia 1616-os a madaras Tuscoban csupán hétezer forint, színes grafikus kijelzővel, órával, stopperrel, többféle játékkal, rádióval, mp3 lejátszóval stb.
Persze tudom, hogy a Nokia egy jelentéktelen törpe cégecske, amelyik elsősorban gumicsizmákat készít, a mobiltelefon gyártását csak egy apró melléküzemága végzi. Nyilván ezért nem tud gyártóként gondolkodni, és a technikai fejlődés folyományaként egyre többet tudó készülékeit - mindenfajta gyártói logikával ellentétben - egyre olcsóbban árusítja.
Előzmény: magpet (#34)
Ahogy a világ működik, szinte minden gyártóra ráhúzható:
Egy műszaki cikk gyártó cég termékskáláján 4 cucc található.
Az első tudja A, B, C nevű dolgokat
A második tudja A, B, C, D nevű dolgokat
A harmadik tudja A, B, C, D, E nevű dolgokat
A negyedik a csúcskészülék pedig A, B, C, D, F dolgokat tud.
Az egész dolgot szokták úgy is finomhangolni, hogy adott csúcskészülék tud mindent az A-F skálán, de valami funkció butítottabb, gyengébb benne.
Ha mégis létezik olyan készülék, adott gyártónál, hogy tényleg minden funkció benne van, mindent tud, akkor 2 lehetséges variáció van:
1. a készülék MADE IN DOBDEL, silány minőség, gagyi kínai vacak
2. megfizethetetlenül brutáldrága, a másik termék, de alig kevesebb tudással fele vagy negyedannyiba kerül.
2 féle gyártó létezik, az egyik a tervezett avultatással, a másik pedig a folyamatos újításokkal próbálja csábítani az embereket a kasszához. A legrosszabb pedig, ha valami cég mindkettőt műveli...
Egy műszaki cikk gyártó cég termékskáláján 4 cucc található.
Az első tudja A, B, C nevű dolgokat
A második tudja A, B, C, D nevű dolgokat
A harmadik tudja A, B, C, D, E nevű dolgokat
A negyedik a csúcskészülék pedig A, B, C, D, F dolgokat tud.
Az egész dolgot szokták úgy is finomhangolni, hogy adott csúcskészülék tud mindent az A-F skálán, de valami funkció butítottabb, gyengébb benne.
Ha mégis létezik olyan készülék, adott gyártónál, hogy tényleg minden funkció benne van, mindent tud, akkor 2 lehetséges variáció van:
1. a készülék MADE IN DOBDEL, silány minőség, gagyi kínai vacak
2. megfizethetetlenül brutáldrága, a másik termék, de alig kevesebb tudással fele vagy negyedannyiba kerül.
2 féle gyártó létezik, az egyik a tervezett avultatással, a másik pedig a folyamatos újításokkal próbálja csábítani az embereket a kasszához. A legrosszabb pedig, ha valami cég mindkettőt műveli...
Előzmény: magpet (#34)
Az a "baj", hogy a felhasznalok felhasznalokent gondolkodnak: letezik 62S, letezik csudakijelzos iPhone, letezik villamgyors processzor, letezik nagyon olcso keszulek. Jo volna, ha mindezek egyben jelennenek meg, sok esetben technikai akadalya se nagyon lenne. A gyartok viszont gyartokent gondolkodnak, es nem adjak oda harmad aron azt a tudast, ami a komolyabb keszulekekben van. Ezert lehet oket utalni, de sajnos a piacok (meg) igy mukodnek. Eszak-Koreaban nyilvan nem, de a magam reszerol ha ez az ara, akkor inkabb legyen kicsit lassu az utvonaltervezes... :)
Házigazda
Előzmény: KoLa (#33)
Alacsonyabb árért olyan szolgáltatást is nyújt, amit - egyelőre még - a drágább készülékek nem (pl.: GLONASS). Moore törvényének fényében szerintem jó okkal volt elvárható, hogy sebességben is felzárkózik a régebbi tervezésű, drágább készülékekhez. Sajnos mégsem ez történt :(
Előzmény: magpet (#31)
Idézet
Mintha valaki mindenkit lebeszélne a Suzuki Swiftről, mert a legutóbb elakadt vele a Camel Trophy-n.
Ez nagyon jó! Ezt felírom...:-D
Előzmény: magpet (#31)
Nem hiszem, hogy egy eTrex fő funkciója a hosszas autós útvonalak tervezése. Megcsinálja, de lassabban, mint egy erre való cucc. Az se meglepő, hogy a térképrajzolás lassabb, mint pl. a 62-eseken, az egy drágább kategória.
Lassan megszokhatnánk, hogy az alacsonyabb ár mellé nem várható el a magasabbhoz tartozó tudás. Aki át akarja autózni Európát, az ne ilyet vegyen, ez egyértelmű. De aki békésen kirándul, ládázik, és ha netán autóban tervez, akkor kivárja azt a pár másodpercet, az azért szerintem ellesz vele. A "ne vegyetek ilyet!" felkiáltást - nem boltosként, hanem magánemberként - egy finom tévesztésnek gondolom. Mintha valaki mindenkit lebeszélne a Suzuki Swiftről, mert a legutóbb elakadt vele a Camel Trophy-n. Nézzük már meg, hogy mi mire van, könyörgöm!
Lassan megszokhatnánk, hogy az alacsonyabb ár mellé nem várható el a magasabbhoz tartozó tudás. Aki át akarja autózni Európát, az ne ilyet vegyen, ez egyértelmű. De aki békésen kirándul, ládázik, és ha netán autóban tervez, akkor kivárja azt a pár másodpercet, az azért szerintem ellesz vele. A "ne vegyetek ilyet!" felkiáltást - nem boltosként, hanem magánemberként - egy finom tévesztésnek gondolom. Mintha valaki mindenkit lebeszélne a Suzuki Swiftről, mert a legutóbb elakadt vele a Camel Trophy-n. Nézzük már meg, hogy mi mire van, könyörgöm!
Házigazda
Előzmény: leleszi (#28)
Én már egyre szert tettem, tegnap. És meg kell mondanom, hogy az első próbálgatás után nem ér fülig a szám, sőt lefelé konyul a széle.
NE VEGYETEK ILYET!!!
Tele van hibával, iszonyú lassan rajzolja a térképeket. Miskolc - Bp belváros útvonaltervezés 23 sec! (sd kártyás EU 2011.30 trék.)
Autós/motoros használatra emiatt alkalmatlan.
A cursor nyíl mozgatás közben akadozva megy, majd amikor a képernyő széléhez ér, jön(ne) a térkép mozgatás, ami több másodperc várakozást feltételez. Sebessége emlékeztet az öreg monokróm GPSMAP 76-ra, amelyben még 7-8 Mb memória volt (meg gondolom kb 1 Hz órajelű proci), és 2002 táján jelent meg.
Papíron egy kis GPSMAP 62S, de valójában sokkal gyengébb annál. Szerintem nem véletlenül csúszott a bemutatása - próbálták elviselhetővé szelídíteni. Jelentem, nem sikerült.
A proci borzalmasan lassú. Felteszem majd kijön 15/25/35 frissítés, mint az oregonoknál volt az x50 széria, az talán jobb lesz.
Nem hiszem, hogy a alfuserált hardware-t csak szoftveresen ki lehetne javítani.
A pozitívumok: jó látható kijelző méret, súly, glonass miatt jó pontosság, érzékeny vevő, jó akku idő.
A hátrányok: több attól, hogy egyáltalán elgondolkodj a beszerzésén.
Az öreg etrex-el vagy a dakotával boldogabb leszel, vagy ha épp a GPSMAP 62S akciós, érdemesebb azt megvenni.
Beocachingre talán jó, de ettől használhatóbbat 50 %-al olcsóbban is vehetsz.
NE VEGYETEK ILYET!!!
Tele van hibával, iszonyú lassan rajzolja a térképeket. Miskolc - Bp belváros útvonaltervezés 23 sec! (sd kártyás EU 2011.30 trék.)
Autós/motoros használatra emiatt alkalmatlan.
A cursor nyíl mozgatás közben akadozva megy, majd amikor a képernyő széléhez ér, jön(ne) a térkép mozgatás, ami több másodperc várakozást feltételez. Sebessége emlékeztet az öreg monokróm GPSMAP 76-ra, amelyben még 7-8 Mb memória volt (meg gondolom kb 1 Hz órajelű proci), és 2002 táján jelent meg.
Papíron egy kis GPSMAP 62S, de valójában sokkal gyengébb annál. Szerintem nem véletlenül csúszott a bemutatása - próbálták elviselhetővé szelídíteni. Jelentem, nem sikerült.
A proci borzalmasan lassú. Felteszem majd kijön 15/25/35 frissítés, mint az oregonoknál volt az x50 széria, az talán jobb lesz.
Nem hiszem, hogy a alfuserált hardware-t csak szoftveresen ki lehetne javítani.
A pozitívumok: jó látható kijelző méret, súly, glonass miatt jó pontosság, érzékeny vevő, jó akku idő.
A hátrányok: több attól, hogy egyáltalán elgondolkodj a beszerzésén.
Az öreg etrex-el vagy a dakotával boldogabb leszel, vagy ha épp a GPSMAP 62S akciós, érdemesebb azt megvenni.
Beocachingre talán jó, de ettől használhatóbbat 50 %-al olcsóbban is vehetsz.
Mérete gyakorlatilag megegyezik. A többi paraméter is nagyon hasonlónak tűnik. Sajnos már nincs a közelemben HCx, hogy igazán összenézzem.
Házigazda
Előzmény: ludens (#26)
Kijelzője mérete, felbontása (lathatósága) hogyan aránylik a korábbi eTrex Vista-hoz?
Köszönöm!
Akkor egyelőre marad az O450, bár a GLONASS eléggé csábítóan hatott rám.
Akkor egyelőre marad az O450, bár a GLONASS eléggé csábítóan hatott rám.
Előzmény: magpet (#22)
1. A joystick csak 4 irányt tud.
2. HCx sajnos nincs kéznél, azzal nem tudtam összehasonlítani. Az Oregon 550-nél lassabb a térképrajzolása, főként ha nagyobbat mozdítok, vagyis a teljes képernyőre új térkép kerül. Kisebb tologatásnál kevésbé érezhető a lassúság, csak teljes képernyőnyi újrarajzolásnál. A 62-es sorozat sebességét egyértelműen nem éri el (62SC-vel hasonlítottam össze).
2. HCx sajnos nincs kéznél, azzal nem tudtam összehasonlítani. Az Oregon 550-nél lassabb a térképrajzolása, főként ha nagyobbat mozdítok, vagyis a teljes képernyőre új térkép kerül. Kisebb tologatásnál kevésbé érezhető a lassúság, csak teljes képernyőnyi újrarajzolásnál. A 62-es sorozat sebességét egyértelműen nem éri el (62SC-vel hasonlítottam össze).
Házigazda
Előzmény: KoLa (#9)
Rendben, igyekszem a napokban összehozni egy ilyet. Ami hirtelen kéznél van: eTrex 20, Dakota 10, Oregon 550, GPSMAP 62S. Ez elég lehet, vagy túrjam elő a régi jó GPS V-ösömet is hozzá? :)
Házigazda
Előzmény: Csuhás (#18)
Én se tervezem, hogy a Glonass megjelenése miatt máglyát rakok a csak GPS-ként működő eszközeimből... :)
Házigazda
Előzmény: Yoss (#16)
Szerintem az összes korábbi GPS-t meg lehetne sétáltatni! Oregon, Dakota, Montana, 62s és új E-trex.. (+régi csx)
Az oregont azért vonnám be ismét, mert az első tesztekhez képest, azért elég sok új fw jött ki, fene tudja mibe nyúltak még bele az eredetihez képest.
Az oregont azért vonnám be ismét, mert az első tesztekhez képest, azért elég sok új fw jött ki, fene tudja mibe nyúltak még bele az eredetihez képest.
Előzmény: Csuhás (#18)
Esetleg valami jól ismert, sokszor bejárt útvonalon, változatos vételi viszonyok között megnézhetnéd milyen tracklogot rajzol. Esetleg ha glonass külön kapcsolható akkor vele és nélküle is. Érdekelne mennyire girbegurba a track, "lobog-e" néhol a vonal, sodródik-e a kanyarokban, vagy odébb rajzol-e mint ahogy az egnos teszi?
Moderátor
Előzmény: magpet (#12)
Azt nem hinném. Attól, hogy beindul a Glonass meg a Galileo, attól a GPS még működni fog. Sőt, mivel a hadászati jelentősége sem elhanyagolható, szerintem fejleszteni is fogják.
Előzmény: gonczi (#13)
Tipikus galád marketighúzás a Garmintól. Felfrissíti az összes termékcsaládját, jól megveteti/eladja. Majd hamarosan kijön a többféle rendszert vevő készülékekkel. Lesz hamarosan Florida 750, 64-es, 80-as...
Előzmény: gonczi (#13)
ezt írják itt :
úgy tűnik, a régi vevőkkel szerelt kütyük mehetnek a múzeumba néhány éven belül.:(
Idézet
Az európai rendszer eltérő frekvenciatartományban működik majd, mint az amerikai vagy az orosz hálózat, vagyis az egyes rendszerek nem zavarják, hanem inkább kiegészítik egymást - a különböző rendszerű műholdjelek ugyanis kombinált módon is feldolgozhatók. Ehhez persze mindhárom műholdcsalád adását érzékelő GPS-vevőkre van szükség, ám ezek előállítása technológiai szempontból egyszerű feladat.
úgy tűnik, a régi vevőkkel szerelt kütyük mehetnek a múzeumba néhány éven belül.:(
Előzmény: Yoss (#10)
Jo kerdesek! Ha a kozelebe jutok, megnezem. Sot, probalok csinalni egy kis videot is a terkeprajzolasrol.
Házigazda
Előzmény: KoLa (#9)
Amikor hátulról fényképezted, hirtelen azt hittem, hogy az Oregon300-as :)
Első ránézésre tetszett, csak a kijelző mérete miatt nem cserélném már le kisebb kijelzőre a kütyümet. (Oregon300)
Első ránézésre tetszett, csak a kijelző mérete miatt nem cserélném már le kisebb kijelzőre a kütyümet. (Oregon300)
1 |
2 |