Telefon, PDA, kamera, MP3-lejátszó, mosógép, trolibusz. Akármi.
Ha a kábel a legbiztonságosabb, akkor arra kéne egy megoldás.
A notebookot szeretném használnia az udvar egyik pontján. 5-10 percenként kell ránéznem a gépre, és ezért nem akarok berohangálni a lakásba, amikor kint túrom a földet.
A notebookot szeretném használnia az udvar egyik pontján. 5-10 percenként kell ránéznem a gépre, és ezért nem akarok berohangálni a lakásba, amikor kint túrom a földet.
Játékvezető
Előzmény: zferke (#78)
gugli barátunk alapján a válasz:100 méter
A közepes méretű hálózatokban az esetek túlnyomó többségében az UTP kábeleket alkalmazzák, mivel ezek minden jellemzője, valamint az áruk is lehetővé teszi a biztos összeköttetés kialakítását. Az UTP kábeleket több kategóriára osztják, ezek jelátviteli tulajdonságokban és természetesen árban térnek el egymástól. A legelterjedtebb típusokat az alábbi táblázatban foglaljuk össze.
Típus Használati hely
1. kategória Hangátvitel
2. kategória 4 Mbit/s-os adatvonal
3. kategória 10 Mbit/s-os adatvonal (Ethernet)
4. kategória 20 Mbit/s-os adatvonal
5. kategória 100 Mbit/s-os adatvonal (Fast Ethernet)
Az Ethernet hálózatokban a 3.-5. kategóriájú kábeleket használják. Ezeket összefogták egy csoportba és a 10BaseT névvel látták el. A rendszer két sodrott érpáron működik, az egyik érpár adásra, míg a másik vételre szolgál. Az UTP kábel esetében a megengedett legnagyobb, még erősítés nélkül áthidalható távolság (szegmenshossz) 100 méter. Ezzel a módszerrel pont-pont kapcsolat alakítható ki, több gép esetében csillag topológiával, aminek az előnyeit és hátrányait már az előzőekben ismertettünk.
A közepes méretű hálózatokban az esetek túlnyomó többségében az UTP kábeleket alkalmazzák, mivel ezek minden jellemzője, valamint az áruk is lehetővé teszi a biztos összeköttetés kialakítását. Az UTP kábeleket több kategóriára osztják, ezek jelátviteli tulajdonságokban és természetesen árban térnek el egymástól. A legelterjedtebb típusokat az alábbi táblázatban foglaljuk össze.
Típus Használati hely
1. kategória Hangátvitel
2. kategória 4 Mbit/s-os adatvonal
3. kategória 10 Mbit/s-os adatvonal (Ethernet)
4. kategória 20 Mbit/s-os adatvonal
5. kategória 100 Mbit/s-os adatvonal (Fast Ethernet)
Az Ethernet hálózatokban a 3.-5. kategóriájú kábeleket használják. Ezeket összefogták egy csoportba és a 10BaseT névvel látták el. A rendszer két sodrott érpáron működik, az egyik érpár adásra, míg a másik vételre szolgál. Az UTP kábel esetében a megengedett legnagyobb, még erősítés nélkül áthidalható távolság (szegmenshossz) 100 méter. Ezzel a módszerrel pont-pont kapcsolat alakítható ki, több gép esetében csillag topológiával, aminek az előnyeit és hátrányait már az előzőekben ismertettünk.
Előzmény: ID-24 (#76)
Milyen messze lehet kábellel erősítéssel vagy anélkül elvinni a jeleket a modemtől?
Játékvezető
Előzmény: zferke (#71)
Ha pénz nem számít: VPN hálózat + RSA kulcs és nem igen lesz problémád az adatok titkosításával :)
T-mobile is, mi is az egyetemen RSA kulcsos hálózattal dolgozunk.
RSA token kulcs: percenként generál egy 6 jegyű számot, mely a Cisco VPN hálózatra való belépéshez szükséges (saját jelszavad után kell írni a számot). Az RSA (token) kulcson generált kód, szinkronban van a szerveren levő programmal.
T-mobile is, mi is az egyetemen RSA kulcsos hálózattal dolgozunk.
RSA token kulcs: percenként generál egy 6 jegyű számot, mely a Cisco VPN hálózatra való belépéshez szükséges (saját jelszavad után kell írni a számot). Az RSA (token) kulcson generált kód, szinkronban van a szerveren levő programmal.
Tény, hogy legbiztonságosabb a kábel. A wifi-re mindenféle titkosításokat rá lehet tenni, ami elméletileg megakadályozza az adatlopást vagy az illegális hálózathasználatot. Ez átlagfelhasználókkal, kedves szomszédokkal szemben tökéletes. Gyakorlatilag, ha valaki nagyon akarja, és magasabb szinten ért hozzá (népszerű nevén hacker), a rádióforgalmazásból ügyes programokkal szépen vissza tudja fejteni, hogy mi is történik a hálózaton és azt egy külső gépre szépen logolhatja is. Sajna ez ilyen.
Nagyon hosszú:
dolgozószoba - folyosó - konyha - terasz - kert tulsó vége. Közben van 3 ajtó, egy kiskert-kapu és 2 ugrándozó kutya.
dolgozószoba - folyosó - konyha - terasz - kert tulsó vége. Közben van 3 ajtó, egy kiskert-kapu és 2 ugrándozó kutya.
Játékvezető
Előzmény: BaliaGy (#65)
Nálam is aktuális lett a vezeték nélküli router vásárlása. Az én esetemben a biztonság a legfontosabb, mert bizalmas adatok röpködnek az éterben (vagy hol).
Azt szeretném tudni, hogy milyen titkosítási megoldásokra vagy éppen hiányosságokra figyeljek oda a készülék kiválasztásakor.
Konkrét termék nevét is örömmel fogadom. Nem baj, ha drága, de sokat tud az adatvédelem terén.
Azt szeretném tudni, hogy milyen titkosítási megoldásokra vagy éppen hiányosságokra figyeljek oda a készülék kiválasztásakor.
Konkrét termék nevét is örömmel fogadom. Nem baj, ha drága, de sokat tud az adatvédelem terén.
Játékvezető
Használt már valaki Qstarz külső GPS vevőt? Az egyik rokonyn vett nemrégiben és a bt-al össze jött a kapcsolat, de amikor USB kábellel kötötte számítógéphez a a masina nem tudott kommunikálni vele (portok és a sebesség be lett állítva)
Van valakinek ötlete a probléma megoldására?
Van valakinek ötlete a probléma megoldására?
Adott egy T.otthonos IPTV vevőegység, benne egy 160 gigás HDD-vel, amire lehet rögzíteni, tud valaki segíteni, hogy lehet a felvételeket DVD-re írni? (állítólag sehogy se), de itt köztünk annyi ügyes és okos ember van....:-)
Akkor neked egy wifi repeater-re van szükséged vagy egy olyan Acces pointra ami képes ilyen módban üzemelni. Ez a vett jelet újrasugározza. Oda kell telepíteni a házban ahol még van jele a mostani routernek, és ez kitolja így annak a határait.
A csak antenna dologgal nekem egy gondom van. Az rendben van, hogy a routerre rákerül egy nagyobb teljesítményű antenna, igy az eszközök lehet, hogy távolabb is veszik a jelét, de magának az eszköznek is át kellene lőnie az árnyékoló réteget és a távolságot. Szóval vagy az is kap egy ilyen nagyobb teljesítményű antennát, vagy ott leszel ahol most vagy, azzal a különbséggel, hogy ideges leszel, hogy az eszköz látja a routert, csak használni nem tudja.
Az előzöleg ajánlott PowerLine dolgoknak éppen az az előnye, hogy a házban amúgy is meglevő 230V-os elektromos hálózatot használják, igy a padlásról a pincébe is át lehet vinni a jelet. mindenféle rádiós jelveszteségek és újabb kábelek húzkodása nélkül. Tehát teszem azt a padláson van a router. Abba bedugom az egyik felét ennek, aztán a pincébe lerakom a másik felét és abba dugom bele az acces pointot, akkor egy teljes értékü szórás lesz a pincében és nem kell agyalni, hogy most a router mennyit lőt át a fődémen a repeater hogy veszi a jelet és le tud-e lőni a pincébe, vagy kell még egy repeater.
A csak antenna dologgal nekem egy gondom van. Az rendben van, hogy a routerre rákerül egy nagyobb teljesítményű antenna, igy az eszközök lehet, hogy távolabb is veszik a jelét, de magának az eszköznek is át kellene lőnie az árnyékoló réteget és a távolságot. Szóval vagy az is kap egy ilyen nagyobb teljesítményű antennát, vagy ott leszel ahol most vagy, azzal a különbséggel, hogy ideges leszel, hogy az eszköz látja a routert, csak használni nem tudja.
Az előzöleg ajánlott PowerLine dolgoknak éppen az az előnye, hogy a házban amúgy is meglevő 230V-os elektromos hálózatot használják, igy a padlásról a pincébe is át lehet vinni a jelet. mindenféle rádiós jelveszteségek és újabb kábelek húzkodása nélkül. Tehát teszem azt a padláson van a router. Abba bedugom az egyik felét ennek, aztán a pincébe lerakom a másik felét és abba dugom bele az acces pointot, akkor egy teljes értékü szórás lesz a pincében és nem kell agyalni, hogy most a router mennyit lőt át a fődémen a repeater hogy veszi a jelet és le tud-e lőni a pincébe, vagy kell még egy repeater.
Előzmény: Dzsozy (#53)
Ez esetben én Togo ajánlatát venném elsőként figyelembe..Vagy az antenna fejlesztést..
Előzmény: Dzsozy (#55)
...remélem nem leszek kicsapva egy magánjellegű hirdetésért... :-/
Decathlonos, Geonaute KeyMaze 700 multifunkciós kütyü eladó.
(Két hete vásároltam, de ma édesanyámtól kaptam ajándékba mégegyet... Velem volt mikor felfedeztem az áruházban, de én közben megvettem magamnak.)
Főbb tudása:
-szívritmus mérés, kalória égetés számolása (finomhangolással, mint: nem, életkor, súly, maxHR, sport, edzettségi szint stb.)
-edzésnapló automatikus mentése, kiértékelése.
-Sirf III.-as vevővel ellátott, térkép nélküli, teljes értékű GPS. (tudása/kezelése az E-Trexével azonos + útvonaltervezés GM-ben.)
-kerékpáros kronométer.
Rengeteg dolgot rögzít. Ezeket kijelzi és a magyar nyelvű szoftveren kiértékeli. Logikus, magyar menü rendszer, négy tetszőlegesen szerkeszthető oldallal. IPX7-es szabvány. Szerethető, komoly darab.
Tartozékok:
-kaucsuk szíj, tépőzáras szíj
-kerékpáros tartó
-adatkábel
-szívritmus mérő.
1 év garancia. Boltban 50e., én átadom 35e. Ft.-ért.
[link]
Decathlonos, Geonaute KeyMaze 700 multifunkciós kütyü eladó.
(Két hete vásároltam, de ma édesanyámtól kaptam ajándékba mégegyet... Velem volt mikor felfedeztem az áruházban, de én közben megvettem magamnak.)
Főbb tudása:
-szívritmus mérés, kalória égetés számolása (finomhangolással, mint: nem, életkor, súly, maxHR, sport, edzettségi szint stb.)
-edzésnapló automatikus mentése, kiértékelése.
-Sirf III.-as vevővel ellátott, térkép nélküli, teljes értékű GPS. (tudása/kezelése az E-Trexével azonos + útvonaltervezés GM-ben.)
-kerékpáros kronométer.
Rengeteg dolgot rögzít. Ezeket kijelzi és a magyar nyelvű szoftveren kiértékeli. Logikus, magyar menü rendszer, négy tetszőlegesen szerkeszthető oldallal. IPX7-es szabvány. Szerethető, komoly darab.
Tartozékok:
-kaucsuk szíj, tépőzáras szíj
-kerékpáros tartó
-adatkábel
-szívritmus mérő.
1 év garancia. Boltban 50e., én átadom 35e. Ft.-ért.
[link]
Persze persze, csak 2 wifis laptop van lent az alsó szinten. A nappaliba van jel elég. A másik szobába viszont elég gáz elvinni a kábelt.
Előzmény: feri60 (#54)
Igaz, hogy én egy megátalkodott drótostót vagyok, de szerintem pár méter CAT5-ös vezetékkel, a két végén 1-1 UTP aljzattal biztonságosabban és talán olcsóbban meg tudod oldani a távolság áthidalását. Ami egyszer össze van drótozva, az stabilan működik. Egyetlen gondot a lógó vezetékeket elutáló feleség szokta jelenteni, de ez igényes kivitelezéssel kezelhető. ;)
Előzmény: Dzsozy (#53)
Esetleg gondolkozz mégis vezetékesben (is): [link] :)
Ezek a jószágok az elektromos hálózatot használják fel az adattovábbításra. Ha csak egy masinának kell a hálózat akkor elég egy pár, ha többnek, akkor lehet kell még egy Acces Point is.
Ezek a jószágok az elektromos hálózatot használják fel az adattovábbításra. Ha csak egy masinának kell a hálózat akkor elég egy pár, ha többnek, akkor lehet kell még egy Acces Point is.
Előzmény: Dzsozy (#45)
Ártani nem árt. Nálam be van kapcsolva, és ha csak azt nézem a logban, hogy hány "Blocked access attempt from..." kezdetű bejegyzés van, nem gondolom, hogy felesleges lenne. Ezenkívül alap, hogy beállítod, hogy ne hirdesse magát, beálítod a WPA (vagy a WEP) kódolást. Utána még lehet játszani a MAC Address szűréssel.
Meglepő, hogy mennyien használják úgy a WiFi routerüket, hogy a dobozból kivéve feldugják a hálózatra. Aztán meg csodálkoznak...
Mondjuk családi házas környezetben kevésbé gáz, de egy lakótelapen jó eséllyel bárhol találsz "ingyen" WiFi-t.
Meglepő, hogy mennyien használják úgy a WiFi routerüket, hogy a dobozból kivéve feldugják a hálózatra. Aztán meg csodálkoznak...
Mondjuk családi házas környezetben kevésbé gáz, de egy lakótelapen jó eséllyel bárhol találsz "ingyen" WiFi-t.
Előzmény: zakany (#48)
Mennyire van értelme azt passzolom! :)
Nálam nincs bekapcsolva. /megnéztem/
Lehet azért se, mert néha itthonról is dolgozok, és VPN kapcsolatot is használok.
A wifit véd le, az zicher! :)
Menni kéne inkább aludni :)
Nálam nincs bekapcsolva. /megnéztem/
Lehet azért se, mert néha itthonról is dolgozok, és VPN kapcsolatot is használok.
A wifit véd le, az zicher! :)
Menni kéne inkább aludni :)
Előzmény: zakany (#48)
Bacubá! Van értelme ezen a routeren bekapcsolni a tűzfalat?
firewall (general) opciónál..
firewall (general) opciónál..
Itt van, pl: Linksys de keress rá árgép.hu-n, depon, miegymáson. Ne lepődj meg, nem olcsók.
A TP-LINK-t én is jónak tartom.
Hasonló problémám volt nekem is, végül a routernél a D-Link DWL-M60AT antennáját használom.
A tulsó oldalon egy YAGI antenna van, kb. ilyen:
[link]
Most nem találom a linket hozzá, ezt egy Szigetszentmiklósi amatőrtől vettem.
Ha Guglizol a WLAN, YAGI, Antenna szavakra találsz egy csomó kereskedőt, gyártót.
Hasonló problémám volt nekem is, végül a routernél a D-Link DWL-M60AT antennáját használom.
A tulsó oldalon egy YAGI antenna van, kb. ilyen:
[link]
Most nem találom a linket hozzá, ezt egy Szigetszentmiklósi amatőrtől vettem.
Ha Guglizol a WLAN, YAGI, Antenna szavakra találsz egy csomó kereskedőt, gyártót.
Ne routert cserélj, hanem antennát. A gyári antennák többnyire 2dBi-s antennák, de a DLinknek volt régebben elfogadható áron 6-os, illetve a Linksysnek 7-es. Nekem Linksys van és nagyon jó a tapasztalat vele. A router egyébként Asus 500GP.
Én spec Dlinket többet nem veszek semmiből, eleddig csak a szívás volt minden Dlink cuccal.
Én spec Dlinket többet nem veszek semmiből, eleddig csak a szívás volt minden Dlink cuccal.
Előzmény: Dzsozy (#43)
Ez előtt egy WRT54G-m volt. az ettől sokkal gyengébb. Ezért is cseréltem le. Erre mindenhol azt írták, hogy nagyon bitang. Eddig evvel nem is baj, de átköltöztünk, itt meg ez kevés. Ezért szeretném 2 routerrel kipróbálni a dolgot, de amíg nem teszteltem egy másikat addig nem is akarok beletenni 1 petákot se :)
Előzmény: Bacu (#42)
Egy jó routerrel szerintem simán tudnád adni oda is a jelet.
A TP link routerem pl a teraszon is jó jelet produkál, holott a szobám a felső szinten a túloldalon van. Lehet vinné...
De egy izmosabb Linksys router biztosan :)
A TP link routerem pl a teraszon is jó jelet produkál, holott a szobám a felső szinten a túloldalon van. Lehet vinné...
De egy izmosabb Linksys router biztosan :)
Előzmény: Dzsozy (#41)
A felső szinten van a router. Alatta még van jel, de a vastag falak miatt 2 szobával arrébb már nincs jel. Ezt szeretném megoldani kábel nélkül.
Előzmény: Togo (#38)
Egy wifis cucc jelét szeretnéd növelni? Esetleg szektor, vagy irányitott antenna lehet megoldás, de nagy dolgokra ne számits!
Illetve marad a kábel...
Illetve marad a kábel...
Előzmény: Dzsozy (#34)
Nem értem ezt a műszaki halandzsát, amiről itt szó van, de ha Sopronból Mátészalkára akartok elvinni valamit, ajánlom a bringát, Azzal másfél nap. :-)))
Előzmény: zakany (#36)
Milyen messzire és hogyan? Ez utóbbi alatt értem, hogy egy másik hálózattal akarod összekötni, vagy csak távolabb is kell a jel?
Ha már D-Link, ajánlom figyelmedbe a D-Link DAP-1160-at, az ügyben.
Ha már D-Link, ajánlom figyelmedbe a D-Link DAP-1160-at, az ügyben.
Előzmény: Dzsozy (#34)
Na ha már ilyen sokan értetek ehhez a router dologhoz:)...
Van egy D-link Dir-635-öm. Nem ocsó tipus, de van, és műxik. Viszont távolabbra is el szeretném vinni ezt a jelet, másik routerrel, vagy egy acces pointtal.Van valakinek evvel kapcsolatba tapasztalata? Esetleg valakinek kölcsön egy ilyesmi fölös szerkezete, hogy kipróbáljam?
Van egy D-link Dir-635-öm. Nem ocsó tipus, de van, és műxik. Viszont távolabbra is el szeretném vinni ezt a jelet, másik routerrel, vagy egy acces pointtal.Van valakinek evvel kapcsolatba tapasztalata? Esetleg valakinek kölcsön egy ilyesmi fölös szerkezete, hogy kipróbáljam?
Tudom, már kaptam linket, hogy hol olvasgassak, de azóta már jobban megfigyeltem a telefonom hibaüzenetét. Ha elakad a net, symbian OS error a hibaüzenet, a hibakód pedig -5120. Annyit tudok, hogy nem válaszol a DNS kiszolgáló, de vajon miért? Mond ez valakinek valamit? :)
Előzmény: berni (#26)