Geocaching.hu és GPSGames.hu alkalmazás Androidra.
Letöltés: aktuális verzió | verziótörténet | FAQ
2011-06-06 22:50:59
ezek a szűrések API-ban adottak?
nem, az API csak a nyers adatok átvételét biztosítja

A mágneses/valódi É eltérését honnan kapja a rendszer? A holdakról jön, vagy pl. az A-GPS szedi össze?
Egyik sem. Erre van API függvény, amelyik időben visszamenőleg nagyjából a tényt mondja meg, időben előrefelé pedig jósol.

Azt esetleg ki lehet szűrni, hogy kizárólag GPS adatot fogadjon el esetleg?
A pozíció adat frissítéskor fontos figyelt szempont a közölt adat becsült pontossága. Nagyon pontatlan pozícióadatot (mint pl. ami hálózatból jön) csak akkor fogad el a program, ha már marha rég óta nem kapott normális pontosságú pozíciót.
BigMick

Előzmény: heidricha (#500)
2011-06-06 10:16:33
Ez klassz volt, köszönjük!

Nagyjából így képzeltem, kivéve, hogy lényegében már most sem a nyers adatokat kapjuk) ... ez már nem vág szigorúan topik-ba, de ezek a szűrések API-ban adottak?

A mágneses/valódi É eltérését honnan kapja a rendszer? A holdakról jön, vagy pl. az A-GPS szedi össze?

Azt esetleg ki lehet szűrni, hogy kizárólag GPS adatot fogadjon el esetleg? A 200-2000m-es pontosságú hálózati értékek nem tűnnek túl hasznosnak, a WiFi pontosabb szokott lenni valamivel, de erdőben nagyon kevés van, meg fogyaszt is rendesen, vagyis még városi GG-túra esetén is nekem pl. tutira ki van kapcsolva!

Továbbra is azt gondolom, hogy a becsült pontosság érték az hasznos lenne, egy szűrési paraméter a szénhidrát/fehérje alapú szűrőnek! :)

Előzmény: BigMick (#497)
2011-06-04 22:46:33
Iránytű témához pár információ azoknak, akiket érdekelnek a technikai részletek:
azt, hogy adott pillanatban merre mutat az iránytű nyila a kütyün, az alábbi dolgok határozzák meg:
- mágneses szenzor által jelzett 3 dimenziós északi irány vektor (ami a mágneses pólus felé mutat)
- az adott időpillanatban a mágneses pólus aktuális koordinátájának becsült helye (jelenleg elég messze az északi sarktól, valahol a 83-as szélességi körnél, Kanadában)
- a célpont koordinátái
- az aktuális pozíciód koordinátái
- gyorsulásmérő szenzoroktól jövő adatok, amikből kiszámítható, hogy épp hogy áll a kezedben a kütyü (milyen irányba néz, mennyire van megdöntve, mennyire billen oldalra, stb.)

Ezek az adatok különböző időpontokban érkeznek, nincsenek egymással szinkronban, nem egyforma a pontosságuk.

Legsűrűbben a gyorsulásmérő szenzoroktól és a mágneses szenzortól jönnek adatok (de nem összehangoltan, vagyis nem feltétlenül egyszerre), a konkrét hardware-től függő időközönként, ami egy átlagos kütyü esetén másodpercenként 5-10 alkalmat jelent.
A mágneses északi pólusnak az északi sarktól való eltérése tőlünk nézve nem ingadozik túlságosan, az a napi néhány tucat kilométer, amennyit a mágneses pólus odébb vándorol, nem okoz számottevő imbolygást egy magyarországi pontból nézve.

A célpont koordinátái nem változnak.
A saját pozíciónak az adatai 2 helyről jöhetnek:
- bekapcsolt, már fixet fogott GPS-től, illetve
- hálózati adatok kiértékeléséből (a telefon által látott hálózati eszközök [wifi acces pointok, GSM állomások] becsült iránya és távolsága, valamint ezeknek a Google által kalóz módon begyűjtött koordinátái alapján számított, becsült pozíció)
A GPS-től jövő jelek átlagos hardware esetén másodpercenként egyszer érkeznek (de simán előfordul bennük egy-egy kimaradás), a hálózati adatok kiértékeléséből teljesen szeszélyes időközönként frissül a pozíció (és általában elég pontatlan).

A mágneses szenzor az egyik legbizonytalanabb tényező ebben az egészben. Jelenleg egy fix szűrés (simítás) van beépítve a mágneses északi irány figyelembevétele során. Ez kb. az elmúlt fél-egy másodpercben mért adatokból átlagol úgy, hogy minél régebbi egy adat, annál kissebb súllyal vesz részt az átlagolásban.
Egyes kütyükön ez elfogadható reagálású mutatót eredményez, másokon túl lomha lesz, megint másikon meg még így is idegbajos.
Ide talán érdemes lesz beépíteni egy beállítási lehetőséget, amivel befolyásolható lesz a szűrésbe bevont mérések száma (és ezzel az adott hardweren előálló késleltetési idő hossza).

A GPS/hálózati kiértékelés felől származó pozíció adatokat pedig egy bonyolult szűrési algoritmus kapja el és értékeli ki. Csak akkor frissíti a program számára használt aktuális pozíció koordinátákat, ha azok legalább 2m eltérést mutatnak az előzőtő
BigMick


Új megtalálások

Bejelentkezés