Előbb-utóbb elterjednek majd azok a készülékek is, amelyek alkalmasak wherigo játékok futtatására. Jó lenne, ha ezzel együtt a hazai terepen játszható játékok száma is nőne. Talán itt ezt elősegíthetjük ...
A későbi érkezés sem gond, nem szigorú tanmenet szerint haladunk. Hozd magaddal mudmant is! :)
Házigazda
Előzmény: Sancho (#35)
Felhozom, mert süllyed. Zakany, mudman: iratkozzatok felfele! :)
----------
Wherigo gyorstalpaló! - 2009.02.20. 14:00
Akit érdekel a wherigo játékok építése, azt várjuk szeretettel a fenti időpontban a Geochallenge GPS Boltban.
Téma: mi is az a wherigo? Hogy áll össze egy játék? Mi micsoda a builderben? Tehát némi kis alapozás, amivel már el lehet indulni a saját játékok készítésének rögös útján.
Kezdünk 14:00 körül, a dolog addig tart, ameddig akarjuk.
Ki csatlakozna? (Kopipasztás jelentkezés)
-magpet
-brezko (még szabadidő fügvénye)
----------
Akit érdekel a wherigo játékok építése, azt várjuk szeretettel a fenti időpontban a Geochallenge GPS Boltban.
Téma: mi is az a wherigo? Hogy áll össze egy játék? Mi micsoda a builderben? Tehát némi kis alapozás, amivel már el lehet indulni a saját játékok készítésének rögös útján.
-magpet
Házigazda
Tényleg fagyogat a játék? vagy azért lehet normálisan is végigjátszani egyet?
(még nem próbáltam, csak kiváncsiskodom)
(még nem próbáltam, csak kiváncsiskodom)
Előzmény: magpet (#29)
Helyes, akkor tessék szépen jönni! A fagyogatás pedig sokmindentől lehet. Lehet, hogy az általam akkor használt korai builder rejtett el ronda hibákat a játékban, fene tudja. Majd most a végére járunk. :)
Házigazda
Előzmény: mudman (#27)
Az időpontot nem én határoztam meg. Eredetilege gy kedves játékostársunkkal beszéltem meg, hogy betér csevegni kicsit a wherigo-ról, aztán jött az ötlet, hogy miért ne hirdessem meg nyilvánosnak az eseményt? Ez amúgy is leginkább az alapelvekről, a cartridge felépítéséről fog szólni. Nem hiszem, hogy nagyon belemélyedünk a részletekbe. Annál is inkább, mert még nekem is van mit tanulnom. De ha sokan próbálkozunk, akkor hamarabb összeállhatnak a kiváló játékok. Ebben fog segíteni a sok nemes tapasztalat-megosztás, aminek ez az első menete.
A builder (játékcsináló szoftver) ugyanaz PDA-ra, mint Garminra. A legvégén (publish cartridge) tudod eldönteni, hogy milyen eszközre szeretnéd exportálni a játékot. Tehát gyere, a csikszeseket is befogadja a wherigo kámjúniti. :)
A builder (játékcsináló szoftver) ugyanaz PDA-ra, mint Garminra. A legvégén (publish cartridge) tudod eldönteni, hogy milyen eszközre szeretnéd exportálni a játékot. Tehát gyere, a csikszeseket is befogadja a wherigo kámjúniti. :)
Házigazda
Előzmény: zakany (#28)
Nekem PDA-n fut, csak nem értettem mit kell csinálni:) A PDA-s mennyiben tér el? (Van kompatibilitási probléma, ha játszani akarok?) 14 órakkor még sokan dolgoznak, bár nekem mindegy mert iskolában leszek estig!
Jó gondolat, mert érzésem szerint ebben komoly lehetőségek vannak. Szerintem a geocachingnek - amely úgyis lassú halálra van ítélve a nemes vezetőség, illetve a mindenféle NP szabályozás és egyéb buzik miatt - remek alternatívája. Nem hagy szemetet az erdőben, nem kell karbantartani és nem utolsó sorban nem lehet ellopni, beszedni, betiltani. :)
Csak egyelőre a már elkészült játékok fagyogatása kerget az őrületbe. :)
De ha valaki elmagyarázná, valószínüleg én is rejtegetnék "vérájgót".
Csak egyelőre a már elkészült játékok fagyogatása kerget az őrületbe. :)
De ha valaki elmagyarázná, valószínüleg én is rejtegetnék "vérájgót".
-magpet
-magpet
Előzmény: magpet (#25)
-magpet
-magpet
Házigazda
Köszönöm a tájékoztatást :)
Hamarosan kipróbálom majd. Ha bejön, akkor magam is kreálok egyet :)
Hamarosan kipróbálom majd. Ha bejön, akkor magam is kreálok egyet :)
Előzmény: magpet (#23)
Folytatás az OFF-ból:
Nincsenek díszes animációk. Szöveg meg képek leginkább. A Wherigo-játéknak van egy fő képernyője, itt látod az alábbi fő pontokat:
-Helyszínek (ami épp látható)
-Dolgok (szereplők, tárgyak, amiket épp látsz)
-Hátizsák (ezek a dolgok vannak nálad)
-Feladatok (ezek a játékon belüli részfeladatok szoktak lenni. Ha pl. a végcél a BMW ellopása, akkor részfeladat lehet a kocsikulcs megszerzése.)
Ez az alap. Erre a képernyőre pár "back"-kel vissza tudsz térni bárhonnan, és láthatod, hogy is állsz.
Ezen kívül minden mindennel összefügghet. A különféle helyszínek és objektumok láthatósága szabályozható (pl. egy adott helyszín csak akkor látszik, ha egy bizonyos tárgy már a birtokodban van, stb.) A szereplőkkel és tárgyakkal mindenféle interakciók lehetségesek, amiket a cartridge megalkotója kitalált. Egy tárgyat magadhoz vehetsz, a szereplőtől kérdezhetsz, adhatsz neki valamit, stb. Ezeket az akciókat mindig az adott objektum saját képernyőjén lévő gombbal tudod elérni.
Ezzel nagyjából má rel tudsz indulni. Mivel a wherigo még mindig kicsit beta, valóban érdemes játék közben mentegetni, ahogy Csigabiga is írta. A konkrét lovagos játékhoz pedig erősen ajánlott Farnadi Kelemen történetének ismerete. :)
Nincsenek díszes animációk. Szöveg meg képek leginkább. A Wherigo-játéknak van egy fő képernyője, itt látod az alábbi fő pontokat:
-Helyszínek (ami épp látható)
-Dolgok (szereplők, tárgyak, amiket épp látsz)
-Hátizsák (ezek a dolgok vannak nálad)
-Feladatok (ezek a játékon belüli részfeladatok szoktak lenni. Ha pl. a végcél a BMW ellopása, akkor részfeladat lehet a kocsikulcs megszerzése.)
Ez az alap. Erre a képernyőre pár "back"-kel vissza tudsz térni bárhonnan, és láthatod, hogy is állsz.
Ezen kívül minden mindennel összefügghet. A különféle helyszínek és objektumok láthatósága szabályozható (pl. egy adott helyszín csak akkor látszik, ha egy bizonyos tárgy már a birtokodban van, stb.) A szereplőkkel és tárgyakkal mindenféle interakciók lehetségesek, amiket a cartridge megalkotója kitalált. Egy tárgyat magadhoz vehetsz, a szereplőtől kérdezhetsz, adhatsz neki valamit, stb. Ezeket az akciókat mindig az adott objektum saját képernyőjén lévő gombbal tudod elérni.
Ezzel nagyjából má rel tudsz indulni. Mivel a wherigo még mindig kicsit beta, valóban érdemes játék közben mentegetni, ahogy Csigabiga is írta. A konkrét lovagos játékhoz pedig erősen ajánlott Farnadi Kelemen történetének ismerete. :)
Házigazda
Bemásolod ide is? Hátha láttam már hasonlót. Sőt, akár a Groundspeak-nek is megírhatod, szoktak válaszolni pár napon belül.
Házigazda
Előzmény: drabik (#19)
Mi a tünet? Vagyis mi a panasza a Buildernek?
Nálam simán megy egy EeePC 701-n. XP, legutolsó SP-kel. Először felraktam a .NET 2-t, utána indítottam a Builder telepítését. Te is így csináltad?
Nálam simán megy egy EeePC 701-n. XP, legutolsó SP-kel. Először felraktam a .NET 2-t, utána indítottam a Builder telepítését. Te is így csináltad?
Előzmény: drabik (#17)
:-/
tettem fel xp-t a vista mellé-
a builder még így sem jó, pedig fent van minden szükséges komponens.
hihetetlen, hogy nem akar összejönni. azt hiszem leteszek a "játék fejlesztésről".
BUÉK Márkatársak!
tettem fel xp-t a vista mellé-
a builder még így sem jó, pedig fent van minden szükséges komponens.
hihetetlen, hogy nem akar összejönni. azt hiszem leteszek a "játék fejlesztésről".
BUÉK Márkatársak!
Próbáltam a karácsonyi ünnepek alatt abszolválni a miskolci városnézést. Hát,... nem sikerült. :-/
Az első két kérdésig "jutottunk", de csupa olyan dolgot kérdez, ami se a leírásból, se az adott pontnál nem derül ki. A templomnál feladtuk, nem lehetett bejutni, hogy számolgassunk.
Ez így nem igazán tetszett. Talán ha nem lett volna annyira hideg, akkor kitartóbban próbálkozunk számok találgatásával.
Az első két kérdésig "jutottunk", de csupa olyan dolgot kérdez, ami se a leírásból, se az adott pontnál nem derül ki. A templomnál feladtuk, nem lehetett bejutni, hogy számolgassunk.
Ez így nem igazán tetszett. Talán ha nem lett volna annyira hideg, akkor kitartóbban próbálkozunk számok találgatásával.
Előzmény: magpet (#12)
Már le (be) is töltöttem, de sajnos ma még nem tudom kipróbálni :( ...de tesztelem, ahogy tudom.
A forrás meg érdekelne, talán világosabb lesz így egy kicsit.
A forrás meg érdekelne, talán világosabb lesz így egy kicsit.
Előzmény: magpet (#13)
Elkészült! :))
Nézegessétek, próbálgassátok, véleményezzétek! Keressetek és találjatok benne hibákat! Aki kéri, annak szívesen elküldöm a teljes forrást okulásul.
Nézegessétek, próbálgassátok, véleményezzétek! Keressetek és találjatok benne hibákat! Aki kéri, annak szívesen elküldöm a teljes forrást okulásul.
Házigazda
Igyekszem. Aztán jó lenne, ha más is hozzálátna a játékgyártáshoz, hogy ne csak a builder előtt üljek. :)
Miskolcra a napokban biztosan nem jutok el, de várom a pillanatot...
Miskolcra a napokban biztosan nem jutok el, de várom a pillanatot...
Házigazda
Előzmény: vinko (#11)
Jo, hogy lett ez a topik, kicsit felrazott. :) Szuletett is egy otlet, ha minden jol megy, akkor holnap megyunk csaladdal es szg-vel bejarni a terepet es fotokat csinalni. A helyszin Budapest, szep tortenelmi kornyezet. Tegnap este elkezdtem a builderben osszerakni a jatek vazat. Ha elkeszul, szivesen kozzeteszem a nyersanyagot is, hatha segit a jatekgyartasban.
Keszitsetek az Oregonokat, Coloradokat, Nuvi550-eket, vagy szelsoseges esetben PPC-KET! ;)
Keszitsetek az Oregonokat, Coloradokat, Nuvi550-eket, vagy szelsoseges esetben PPC-KET! ;)
Házigazda
Szerencsere nincs a kozelemben Vista. Probaltal mar rakerdezni a wherigo-nal? Contacts alatt az elo emilcim.
Házigazda
Előzmény: drabik (#8)
nincs lehetőséged egy vistas gépre feltenni? épp csak el kellene kezdj egy cartridge létrehozást, lépj ki, mentsd el, majd nyisd meg újra.
no, nekem nem nyit meg semmit, hibákat generál ...
no, nekem nem nyit meg semmit, hibákat generál ...
Előzmény: magpet (#7)
Hát, a Win.Vistával sok a baj, nem nagyon láttam még maradéktalaul elégedett júzert. Nincs Vista alá legalább egy XP-emulátor? :)
Egyébként nálam szépen működik a legutóbbi (valóban fél éves) builder-verzió. A kezdeti változatoknak voltak érdekes tulajdonságai, de ezzel most nincs baj. Nem minden találkozik az én logikámmal (pl. input-kezelés), de ezekre vagy rá lehet jönni, vagy segít a wherigo.com admin.
Egyébként nálam szépen működik a legutóbbi (valóban fél éves) builder-verzió. A kezdeti változatoknak voltak érdekes tulajdonságai, de ezzel most nincs baj. Nem minden találkozik az én logikámmal (pl. input-kezelés), de ezekre vagy rá lehet jönni, vagy segít a wherigo.com admin.
Házigazda
Előzmény: drabik (#5)
Mikor nem győztem kivárni a Colorado érkezését, az MDA-ra a gyári playert tettem fel, és működött. Szerintem ezzel kísérletezz! Vigyázz, ehhez is kell a .net!
Cartridge-építőknek: ha a wherigo.com-ra teszitek fel a nyersanyagot (publish cartridge a builderből), akkor ott a szerver előállítja a Colorado, Oregon, Nüvi550, PPC verziókat letöltéskor. Viszont a "publish to my machine" (csak leforgatom magamnak) parancs kiadásakor választani kell, hogy Colorado, vagy PPC, esetleg any device. Itt viszont nem nagyon van átjárás, egy Colorado-ra forgatott cartridge nem fog rendesen menni PPC-n és viszont. Jó is hogy eszembe jutott, írok is most a Groundspeak-nek, hogy mi van, ha mondjuk Nüvi550-re forgatnám magamnak a cuccot.
Cartridge-építőknek: ha a wherigo.com-ra teszitek fel a nyersanyagot (publish cartridge a builderből), akkor ott a szerver előállítja a Colorado, Oregon, Nüvi550, PPC verziókat letöltéskor. Viszont a "publish to my machine" (csak leforgatom magamnak) parancs kiadásakor választani kell, hogy Colorado, vagy PPC, esetleg any device. Itt viszont nem nagyon van átjárás, egy Colorado-ra forgatott cartridge nem fog rendesen menni PPC-n és viszont. Jó is hogy eszembe jutott, írok is most a Groundspeak-nek, hogy mi van, ha mondjuk Nüvi550-re forgatnám magamnak a cuccot.
Házigazda
Előzmény: Csuhás (#4)
szia magpet!
A "fél" (0.5) játék a műhód fesztiválra készült játékocska. (a városligetit, a normafást, meg a miskolcit leszámítva).
---
.net fw. van fent (alapból a 3.5, de megpróbáltam feltenni a 2.0, de a vista beintett).
builder korábban (más verzió) nem volt fent, így az "összeakadás" is kizárva.
most megpróbálom a telepítőt rendszergazdaként futtatni, hátha...
én inkább a vista hülyeségére gyanakszom, lehet csak xp alatt működik jól a builder. akkor viszont én ki vagyok lőve mint "fejlesztő" :-/
még próbálkozom dolgokkal, de nekem nagyon furcsa, hogy nincs "rendes" fejlesztőeszköz a nép kezében. a garmin se gondolja komolyan?
A "fél" (0.5) játék a műhód fesztiválra készült játékocska. (a városligetit, a normafást, meg a miskolcit leszámítva).
---
.net fw. van fent (alapból a 3.5, de megpróbáltam feltenni a 2.0, de a vista beintett).
builder korábban (más verzió) nem volt fent, így az "összeakadás" is kizárva.
most megpróbálom a telepítőt rendszergazdaként futtatni, hátha...
én inkább a vista hülyeségére gyanakszom, lehet csak xp alatt működik jól a builder. akkor viszont én ki vagyok lőve mint "fejlesztő" :-/
még próbálkozom dolgokkal, de nekem nagyon furcsa, hogy nincs "rendes" fejlesztőeszköz a nép kezében. a garmin se gondolja komolyan?
Előzmény: magpet (#2)
A másik oldalon is megkérdeztem, bár igazából itt a helye:
Egy picit kapcsolódó téma: Próbáltatok már wherigo emulátort pda-ra? Melyik használható? Nagyon kezdő vagyok a témában tehát a triviális dolgokat is érdeklődve olvasom.
Egy picit kapcsolódó téma: Próbáltatok már wherigo emulátort pda-ra? Melyik használható? Nagyon kezdő vagyok a témában tehát a triviális dolgokat is érdeklődve olvasom.
Moderátor
Egy fontos érv a wherigo mellett: úgy lehet belőle kalandjátékot készíteni, hogy a terepen nem kell elhelyezni semmit, sőt a tereptárgyakra sem vagyunk ráutalva jelszó-leolvasgatás szintjén. vagyis ahova ember beléphet, ott a wherigo is játszható.
Házigazda
Üdvözlöm a topikot, magam is gondolkodtam hasonló indításán. Ne haljon meg! :) Már van az országban rengeteg Oregon, Colorado, Nüvi550 (a PDA-król nem is beszélve).
Nekem winxp alatt rendesen fut. Két dolgot tudok elképzelni:
1. .net framework van? Ez kell a builder alá.
2. Nekem akkor produkált fura hibákat a builder, ha véletlenül több verzió volt fent a gépen egyszerre. Programok eltávolításából kidobni mindent, és újrarakni a friss verziót magában.
Nem tudom, melyik a 0.5, de ezk szerint vagy 2.5-et, vagy 3-at én csináltam. Van némi tapasztalat, ha tudok, szívesen segítek. Az első Wherigo-épes készülékek (Colorado) érkezésekor hozzáláttam, de akkoriban még nagyon kevés hasonló szerkezet volt. Fussunk neki újra, már többen vagyunk! :)
Nekem winxp alatt rendesen fut. Két dolgot tudok elképzelni:
1. .net framework van? Ez kell a builder alá.
2. Nekem akkor produkált fura hibákat a builder, ha véletlenül több verzió volt fent a gépen egyszerre. Programok eltávolításából kidobni mindent, és újrarakni a friss verziót magában.
Nem tudom, melyik a 0.5, de ezk szerint vagy 2.5-et, vagy 3-at én csináltam. Van némi tapasztalat, ha tudok, szívesen segítek. Az első Wherigo-épes készülékek (Colorado) érkezésekor hozzáláttam, de akkoriban még nagyon kevés hasonló szerkezet volt. Fussunk neki újra, már többen vagyunk! :)
Házigazda
Előzmény: drabik (#1)
No, ha már útjára indítottam ezt a topikot (remélem nem hal meg), rögvest jöjjön is a nyűgöm...
Telepítettem a Builder legutolsó verzióját (ami cseppett sem friss, mintegy féléves béta verzió --> lehet a fejlesztők sem gondolják komolyan a platformot?).
Nekem Vista32 Home Premium van a gépen, friss minden komponense, azomban a Builder mindenféle kacifántos hibákat generál, gyakorlatilag lehetetlen benne "összetákolni" bármilyen játékot is.
Gondoltam beleolvasok a GruodSpeak fórumában, hátha találok ilyen típusú hibát. De nem!
Szívesen bíbelődnék cartridge összeállításával, de így nem megy. Van valakinek személyes tapasztalata a "programozással" kapcsolatban???
(Leszámítva annak a 3,5 hazai játéknak a készítőit. Vagy inkább: ők / ti miért nem készíttettetek többet???)
Balázs
Telepítettem a Builder legutolsó verzióját (ami cseppett sem friss, mintegy féléves béta verzió --> lehet a fejlesztők sem gondolják komolyan a platformot?).
Nekem Vista32 Home Premium van a gépen, friss minden komponense, azomban a Builder mindenféle kacifántos hibákat generál, gyakorlatilag lehetetlen benne "összetákolni" bármilyen játékot is.
Gondoltam beleolvasok a GruodSpeak fórumában, hátha találok ilyen típusú hibát. De nem!
Szívesen bíbelődnék cartridge összeállításával, de így nem megy. Van valakinek személyes tapasztalata a "programozással" kapcsolatban???
(Leszámítva annak a 3,5 hazai játéknak a készítőit. Vagy inkább: ők / ti miért nem készíttettetek többet???)
Balázs