Az eredeti bejegyzés itt.
2010-05-02 20:06:47
Kedves magpet,
Ha jól értelmezem a Tálos Zoltánnal foglalkozó blogbejegyzést a pilisi túráról, akkor Te lehetsz aki Zoli bácsival ott voltál.
Mint hálás tanítványa a 70-es évekből (70-74), az osztályhonlapunkon szeretnék róla minél több régi dokumentumot, fotót, írást leközölni.
Látogass el ide: [link]

Várom szíves válaszod. Cséfy

2010-04-19 10:13:01
Ha még olvassa valaki ezt a bejegyzést, egy rövid a magyarokról:
Görög nyaralásból haza busszal: macedón határ: határőr magyar busz várakoztat macedon busznak int hogy menjen. Szerb határ: határőr a Szerb busznak int hogy mnejen miközben mi várunk. Ugye kitaláljátok a magyar határon mi volt? 2 sáv: egyik EU-s buszsáv másik nem EU-s buszsáv. EU-s lezárva, és mikor megkérdeztük nem lehetne-e hogy magyarokként hazajussunk az előttünk álló 4-5 Macedón és Szerb busz mellett hogy mondjuk megnyitják 5 percre a sávot, azt mondták ők is ugyanolyan emberek várjuk ki a sorunkat...

Előzmény: magpet (#1)
2010-04-12 10:14:50
Folytatás:

(Közben megjártuk a vámosok főnökét, megvívtuk küzdelmünket az elektronika tulajdonosával is. Próbáltuk bizonyítani, hogy mi mindent megtettünk, de... semmi eredmény)

Itt telt be a pohár.
Hazamentem, és egy scanner és a photoshop nevü, direkt e célból lopott program célirányos alkalmazásával egy óra alatt elkészítettem az igényelt számlát, amit az otthoni HP Vivera színes nyomtatón kinyomtattam. Volt ezen -másolt- pecsét, aláírás, "origin" megjegyzés, és minden szükséges csoda. Vittem a Hivatalba. A vámos szeme felcsillant: "NA, ez az." Kifizettem a vámot, és boldogan mentem alkatrészt cserélni.

Az senkinek nem tünt fel szerencsére, hogy az előző számla visszautasítása és az új, javított, tökéletes adattartalmu "eredeti" számla átadása között pontosan másfél óra telt el... hiába, a DHL ha kell, csodákra is képes.

Végül a dolog szerencsésen zárult, a második napon beérkezett alaktrészt a kilencedik napon be tudtuk építeni, és nem vesztettük el sem a hazai megrendelőt, sem az amerikai kapcsolatot... igaz, ez nem a vámhivatalon múlt.

Hogy mi köze a fentieknek Magpet kocsiablakának betöréséhez? Hát semmi az égvilágon. Csak az, hogy ugyanabban az országban élünk...
wa_vagyok

Előzmény: wa_vagyok (#26)
2010-04-12 10:14:00
Nekem is eszembe jut egy történet...

Mivel a dolog büntetőjogilag még nem évült el, kijelentem, hogy az alábbi történet kizárólag írói munkásságom része, a valósághoz semmi köze...

Egykori Munkahelyem importál, szerel és karbantart néhány speciális USA gyártású elektronikai egységet, melyből elég kevés van Európában is. A berendezés elég fontos, gyorsan kell javítani.
Egyszer az egyik ilyesmi elromlott. Megállapítottuk, hogy egy speciális integrált áramkör ment tönkre, amiből nincs tartalékunk, rendelni kell. Az alakatrész értéke nem olyan borzalmas, 20.000 Ft körüli, amit a DHL szállítás megdupláz.
Ez nem olyan nagy tragédia, gyártó cégtől rendelés, DHL futárszolgálat, az áramkör a második napon már Budapesten van. Nem olcsó, de gyors.
Itt kezdődtek a problémáink.

Vámhivatal.

Első kör.
Az áramkör számlája BENNE van a csomagban. Ugyan van egy faxolt másolatunk a számláról, de a Vámhivatal csak EREDETI számla alapján vámol. Amig nincs eredeti számla, ki sem lehet nyitni a csomagot.
Azért sem, hogy a számlát kivegyük belőle.
Értelmes megoldás nincs.
Írunk az amerikai cégnek, hogy ugyan küldjenek levélben egy eredeti számlát. Kicsit értetlenkednek, hiszen küldtek ők a csomagban számlát. Csak azzal tudjuk indokolni a dolgot, hogy a híres magyar bürokrácia... Ezt már megértik, hallottak már róla, levélben küldik az eredeti számlát. Ennek megérkezése már négy nap, közben van egy hétvége is ugyanis.

Második kör
Az eredeti számlával megyünk a Vámhivatalba. A csomag megvan, de nem kapjuk meg, mert a számlán nem szerepel az a (magyar előírás szerinti) szöveg, mely szerint meg kell nevezni az alkatrész eredeti gyártó országát. Hivatkozunk mi mindenre (államérdek, életmentő készüléket kellene javítanunk, stb...) semmi nem hatja meg a magas hivatalt. Határozatot kapunk, hogy a csomagunk nem adható ki a fentiek miatt, és azzal is felyegetnek, hogy ha az érkezéstől számított 14 napon belül nem váltjuk ki, akkor visszaküldik az egészet...

Harmadik kör
Levél az USA-ba a gyártónak. A lényege az, hogy tudjuk mi is, marhaság, ami itt történik, de tehetetlenek vagyunk az állammal (vagy a vámhivatallal) szemben. Szégyelljük, hogy ennyi gondot okozunk ezzel a jelentéktelen rendeléssel, de... segítsenek, még utoljára.
A szokásos kapcsolattartó helyett a főnöktől kapunk egy levelet. Benne van a kért számla is, de mellette egy -nem túl barátságos- levél. Ami mindenféle tehetetlen, tehetségtelen partnert, rossz üzleti kapcsolatot emleget. Lenyeljük, megyünk a Hivatalhoz.

A vámos megállapitja, hogy a számla már -majdnem- jó. Viszont nincs lepecsételve. Anélkül meg nem fogadhatja el. Kérjünk másikat.

(Közben megjártuk a vámosok főnökét, megvívtuk küzdelmünket az elektronika tulajdonosával is. Próbáltuk bizonyítani, hogy mi mindent megtettünk
wa_vagyok

2010-04-10 16:20:34
Igen, ő.
Amennyiben a ház ablakaira gondolsz, nem! Ha nem hiszed, járj utána!!! :D
Ata72

Előzmény: mozo (#24)
2010-04-10 12:49:37
Infó:
A Homokbánya u. alján lakó srác csinálta? Nem sötétít nagyon?
mozo

Előzmény: Ata72 (#9)
2010-04-10 12:48:24
Ez de durva. :(
Építkezni próbáltál már? :D
Kb 1 hete kaptam meg a lakhatási engedélyt. Szeptember óta intéződött. Bár itt az ügyintézők se voltak jó fejek, leszámítva a kéményseprő srácot. De legalább a halállistám bővült. (ÉTV, önkormányzat )
mozo

2010-04-06 18:56:20
Egyetértek.
A blog ugyanakkor egy újabb adalék és bizonyíték, hogy megértsem, hogy miért is kell annyit adózzak...:))

Csak ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy hiszen "magunkkal" szúrunk ki, miért nincs annyi eszünk ebben az országban, hogy rájöjjünk, hogy egy kicsit több ésszel egy tök jó élhető országot csinálhatnánk magunknak...csak mindenkinek korrektül kell tennie a dolgát a saját helyén, és nem mindig átverni és szívatni a másikat. Hiszen ma neked, holnap nekem...:)

Bocsánat, az indulat egy kissé elragadott, ahogy Cseh Tamás énekelte.

Előzmény: dzsobacsi (#21)
2010-04-06 18:10:42
A történet igazi abszurdisztáni valóság(show), az író stílusa pedig többszörösen bizonyítottan nagyon jó. Én nem akarok erőszakosnak tűnni, de valahol már szorgalmaztam a a GC "Magpet féle" történetének megírását. Szerintem a túloldalon folyó dolgok fényében lassan nekiláthatnál. Ha gondolod, ki is adjuk...:-) Tudod, csak azért, hogy a magas ID-vel rendelkezők nehogy hülyén haljanak meg!

2010-04-06 17:32:42
Az ilyenekre szokták ezt mondani sokan: ez egy viccország :(
R19Jozsi

2010-04-03 17:37:19
Azokat mi huztuk, a Butik meg en. :)
magpet
Házigazda

Előzmény: camenzind (#17)
2010-04-03 14:59:01
Eddig csak a biztosítós részét ismertem a történetnek, de az egész egyben elég kemény horror lehetett.
Laci-62

2010-04-03 00:06:35
Amikor rajzoltam be az omp-s trekkeket, már akkor is feltünt hogy mi lehet ez a sok vonal a szarajevói jard körül ;)

2010-04-02 23:37:06
A történet első fele kisértetiesen hasonlít a miénkre, amikor 2 éve leégett a húgom autója a horvát autópályán. Tök jó fej rendőrök, tűzoltók, mindenki baromira segítőkész és rendes, de a szabály az szabály, ha a kocsit behoztuk az országba és nem visszük ki akkor vámot kell fizetni. A teljesen kiégett roncsot nagyobb vagyonért nem hozattuk haza, hanem kisebb vagyonért elvitetthettük a legközelebbi vámudvarba és egy másik kisebb vagyonért lemondhattunk róla a Horvát állam javára. Közben a társaság fele akinek az útlevele nem csak egy kicsit pörkölődött meg hanem nagyon, igaz hogy a száma és az emberek neve olvasható volt és a fénykép sem volt teljesen beazonosíthatatlan, száguldott a zágrábi követségre, mert a konzul úrnak el kellett menni és ha nincs konzul nincs aláírás. Ha nincs aláírás akkor mégegy nap újabb vagyonért valami szállodában a két napja hordott ruhákban. Majd ugyanúgy valami printelési probléma, és amikor már biztosak voltunk benne, hogy kifutottunk az időből és maradnunk kell még egy napot, akkor az ügyintéző hölgy aki végig baromira vonalas volt egyszerűen megvonta a vállát fölemelte a telefont és letelefonált a határra, először a horvátokkal karattyolt valamit majd utána fölhívta a magyarokat is, majd közölte, hogyha a váltás előtt odaérünk akkor átengednek az eredeti égett papírokkal. Mondjuk lehet hogy dobott valamit az ügymeneten hogy a hét darab tök koszos és nyűgös gyereket már nem is próbáltuk csendben tartani.
A határon a horvátok az égett útlevelek láttán csak intettek, hogy menjünk, bele sem néztek. A magyarok úgy fogadtak, amikor meglátták, hogy "úristen maguk azok, meséljék el hogy mi történt ", majd olyan jól elbeszélgettünk, hogy a Lili meg az én útlevelem, (csak azokba, az épekbe pislantottak bele) náluk maradt. Egy óra múlva hívott az Anyám a mobilon, aki véletlenül ott volt nálunk és fölvette a vonalas telefont, hogy a határőr elnézést kért és másnap küldi expressz ajánlva az útleveleket. A pasi két nap múlva megint telefonált csak hogy megkérdezze, hogy megjöttek-e az útlevelek és mégegyszer elnézést kért, hogy nem adta őket vissza.
Utána itthon az okmányiroda kocsi forgalomból kivonásához először akarta kérni az ottani papírok hivatalos fordítását de a húgom sírva fakadt úgyhogy mégiscsak megelégedtek azzal amit én írtam egy szerb kollégámmal, sőt a biztosítónak is elég volt, igaz csak az utasbiztosításra fizettek valami keveset, mert casco természetesen nem volt az autón.
bolyak

2010-04-02 22:32:13
Bocs, még egy ilyen,.. azt befejeztem!

Mentünk síelni (még volt szlovák határ, de mán EU)..
Határőr elviszi papírokat, aztán 30 perc szarakodás után, elvezették anyámat is, azt mondták mi mehetünk.. :)))) 3 órával később visszakaptuk! *
Síelést viszont benyaltuk!

* A lényeg, hogy ellopták a táskáját majd egy évvel korábban, abban volt összes irata.. Bejelentette a rendőrségen! (mondták, hogy várjon hátha megkerül, mert azt el szokták dobni a tolvajok)
4 hét múlva hivatalos levélben az önkormányzat elküldte.. mert valahogy valaki odaküldte nekik.. meglett..
Az igazolvány kőrözés alatt állt! Nem mondta senki, hogy van olyan, és azt le kell vetetni, főleg, hogy hivatalos levélben "adta vissza" az önkorm.... Na míg ezt tisztázta a határon.. ez volt 3 óra.. (és ott a BRFK-tól vártak valami faxot, mert szóban az nem jó nekik, hogy valóban ez történt, és semmi gond, mehet dolgára..)

zakany

Előzmény: zakany (#13)
2010-04-02 22:26:20
"magyar valóságshow"

Mártélyi verseny után két-három nappal szerkesztgetem a trackeket a T3D alá. Piszok jó idő volt még, hiszen Magpet is vígan lubickolt a versenyen a holtágban, úgyhogy nyitva volt az abakom, ami az udvarra néz, ahol ott állt a kocsi.
Eccercsak valami zörgést hallok, mondom, csak utána nézek mi az.
Alsógatyában, papucsban kislattyogok, kisebbségi úriember derékig a kocsiban. Kicsit beütötte a fejét a nálam lévő elemlámpába, majd párszor elesett, rendőrök elvitték, hajnali kettőig jegyzőkönyv.
Már az furcsa volt, mikor a rendőrök mondták, hogy csak el kellett volna verni, mert akkor legalább kapott volna valami büntetést, de ezt csak egy hónap múlva értettem meg:
jött a levél az ügyészségtől, hogy mivel a cselekmény a társadalomra csekély veszélyt rejt, ezért nem emelnek vádat, az illetőt pedig ezennel megrovásban részesítik, és felkérik, hogy többet ne csináljon ilyet. Az eljárás 5000 forintos díját az állam fedezi.
Ha nem tetszik, mittomén hány ezerért lehet lebbezni, fel.
Szóval ja.
Heyjoe

Előzmény: totzoli65 (#7)
2010-04-02 22:24:35

Apámnak Nagyváradon lopták le a kocsiról mindkét rendszámát..
(még nem volt EU)

16 óra ügyintézés , és kapott egy ideiglenes engedélyt kilépésre (és elvileg hazaútra).. Még a határon megkérdezte az illetékeseket, kell-e még valami.. -Nem minden OK!
Vámosok, határőrök, a közeli falvakban sok-sok rendőr, és határőr.. nem állították meg sehol!

..csak a lakástól 100 méterre a csepeli meki előtt egy fontoskodó rendőr.. 1 óra balhézás után elengedték..
(szerintük, az itthoni oldalon az első rendőrségen kellett volna még valami papírt kérni..)
zakany

2010-04-02 22:16:19
Azért a konzulátuson a képek kinyomtatása, majd beszkennelése az elég LOL :)

A sztori sajnos kellemetlen, a leírás viszont szórakoztató volt.
Bacu

2010-04-02 22:15:08
Nem mindenhol..
Lejárt személyit cseréltem, kb. fél évre rá jogsít hosszabbítottam..*
szintidő mindkét esetben max 6-7 perc volt :)
Helyben volt egy picur posta, ahova átnyomták a hívószámom, majd vissza.. nem győztem futkosni..
XI. Kerületi Önkormányzat Okmányiroda, Újbuda

*Kiderült, hogy egyszerre is intézhettem volna, akkor nem kell kétszer fotózkodni..

Asszony már így csinálta, a névváltoztatás miatt.. Akkor se ültem többet 10-15 percnél..
zakany

Előzmény: Gábor75 (#8)
2010-04-02 22:12:57
ez tényleg tragikomikus.
olvasni komikus, tényleg közel Moldovai magasságokban szárnyal a sztori, átélni tragikus lehetett.

mi hamar értesültünk az esetről, kerestem aznap magpet-et, aki még kint "várom a feltört autómból ellopott papírjaim pótlását", de még így is volt ideje (és ereje?) segíteni.
respect.
SylverRat
Moderátor

2010-04-02 22:09:57
Kellemetlen (lehet) egy ilyen szitu, az biztos...
De ha lett vón' rajt' bisztoságifólijja!

Infó:
Én még a házat is körbe fóliáztattam (átlátszóval) és a biztosító rácsos védelemként jegyezte fel a szerződésbe.
Ata72

Előzmény: totzoli65 (#7)
2010-04-02 22:02:07
Jó hogy kiírtad magadból!
Tőlem egyszer elloptak egy robogót.Bementem a rendőrségre feljelentést tenni.Először 1 órát várattak (ez este történt,a rendőrökön és rajtam kívül senki nem tartózkodott a kapitányságon), utána felvették a jegyzőkönyvet majd hazamentem.Egyszercsak csörög a telefonom,X Y rendőrmuksó vagyok,maga a Gábor? Örömömben felkiáltottam:Megvan a robogó? -ÁÁ dehogy.Milyen színű is volt?
Na itt tettem le róla,hogy valaha viszontlátom a Yamahát..:-))
A másik:ebben a hónapban lejárt a személyim.Időben elmentem az okmányirodába,másfél óra alatt elintéztem a dolgot,mondta az ügyintéző csütörtökön mehetek a kész igazolványért.Csütörtökön megyek,-Bocs de még nem ért ide a postás az igazolvánnyal.Legközelebb hétfőn próbálkoztam:-Még mindig nincs itt,nem tudom mi lehet?-hangzik a "megnyugtató" válasz.
Ez Magyarország....
Gábor75

2010-04-02 21:58:16
A történeten mi is jót szórakoztunk, de Magpetet kicsit sajnáltuk! Így legalább edződik kicsit a magyar valóságshow-ban! :-)))
totzoli65

Előzmény: Ata72 (#6)
2010-04-02 21:56:02
Én is, csak nem mertem elárulni... :)))
Ata72

Előzmény: BaliaGy (#4)
2010-04-02 21:42:53
Nos, igazából azért csodálkoztam annyira, mert megesküdtem volna, hogy ez a sztori már leíródott valamikor valahol..Ezek szerint lehet, hogy csak a kreatív memóriám színezte ki a hallott sztorit egy teljes kalanddá :)
Yoss

Előzmény: magpet (#3)
2010-04-02 21:09:35
Én jól szórakoztam az írásodon :) (Bocs).
BaliaGy

2010-04-02 21:09:20
Most sikerült végre megírnom. Az a helyzet, hogy az ilyen hosszú izék írását a holtidőkre tartogatom. Ha van nálam E90 és van egy nyitott hálózat, akkor más történik. A minap Újvidéken egy fehér foltban kellett üldögélnem 1-2 órát, így sikerült befejezni az írást. :)
De az észrevétel jogos, a mutatvány november közepén zajlott. Busz megcsináltatása december eleje, a biztosító bejövő utalása pedig nagyjából február-márciusban. Ilyesmi a kronológia.
magpet
Házigazda

Előzmény: Yoss (#2)
2010-04-02 21:04:16
Öö....Ez nem tavaly történt?? Lehet, hogy hülye vagyok, de erre én tavalyról emléxem..Akkor hogy lehet mai a sztori?
Yoss

Előzmény: magpet (#1)
2010-04-02 20:48:34
Kicsit hosszú, nagyon OFF, de talán tanulságos.
A terjedelem és az elgépelések (pedig ötször átolvastam!) miatt elnézést kérek! :)
Olvassátok, jöjjenek a vélemények! Jó szórakozást!
magpet
Házigazda

Bejelentkezés

Akciós
GARMIN eTrex 20
49 900 Ft.