Az eredeti bejegyzés itt.
Mostantól lezártnak tekintem a Blogot, szabad elképzeléseimnek megfelelően újraformázva felraktam a makos.hu-ra is.
Ha majd járok valamilyen magyarországi összejövetelen, akkor szólok, és ha valakit érdekel, akkor szívesen elhozom a vasat egy kis nyomogatásra.
Nyenyenye
Ha majd járok valamilyen magyarországi összejövetelen, akkor szólok, és ha valakit érdekel, akkor szívesen elhozom a vasat egy kis nyomogatásra.
Nyenyenye
Szóval kikapcsoltam az úton tartást, az eredmény így sem lett meglepő. Lehet menni olvasni...:-)
Előzmény: Mákos (#35)
Egy ideig Domoszlon kerestem a tracket :) Ez a hülye mapszósz nem szólt, hogy nagyon rossz helyen állok..
Előzmény: Csuhás (#33)
Hmm, a csx olyan szépen rajzol, hogy gyanús, nem maradt véletlenül bekapcsolva az útontartás?
Moderátor
Előzmény: Mákos (#32)
Egy újabb bekezdés a blogban, a vége felé: "Összehasonítás egy mai készülékkel", lehet menni olvasni, a lepel lehull, csúfos bukás előtt a régi technika a maival szemben.
Hamarosan tolok egy gyalogos tesztet is, ott még szépíthet a TÉGLA.
Hamarosan tolok egy gyalogos tesztet is, ott még szépíthet a TÉGLA.
Szörnyű felfedezést tettem:
A GPS 75 aktív tracklog memórája 500 pontból áll. Abból elmenteni viszont nem lehet a cuccot. E memória méteréről a kézikönyvben sehol nem zenél a Garmin. Tehát opció van a trackrögzítés kikapcsolására, bekapcsolására, amely megáll, ha megtelt az 500 pötty, illetve a "wrap" funkcióra, ami tulajdonképp a "felülír, ha megtelt".
Szóval szerettem volna szép gömbölyű vonalat húzni binyóval, így elsőre nagy mellénnyel 1 mp-s rögzítést állítottam. Szöszöltem még a beállításokkal, a másik GPS-en is, majd eltelt néhány perc, és újra a 75-öst ellenőrízve döbbentem le, hogy a memória 48%-on áll, pedig előtte ürítettem a helyet a tracklognak. Basszus... Hirtelen nem is tudtam mit tegyek, siettem már, majd vakon állítottam 25 méteres rögzítést, azonban így egy használhatatlan tosz keletkezett.
Mai tanulság:
1 mp-s track rögzítés esetén
76CSx - 10000 pont = 2 óra 46 perc 40 másodperc
GPS75 - 500 pont = 8 perc 20 másodperc
Picit nyenye, de még dolgozom rajta...:-)
A GPS 75 aktív tracklog memórája 500 pontból áll. Abból elmenteni viszont nem lehet a cuccot. E memória méteréről a kézikönyvben sehol nem zenél a Garmin. Tehát opció van a trackrögzítés kikapcsolására, bekapcsolására, amely megáll, ha megtelt az 500 pötty, illetve a "wrap" funkcióra, ami tulajdonképp a "felülír, ha megtelt".
Szóval szerettem volna szép gömbölyű vonalat húzni binyóval, így elsőre nagy mellénnyel 1 mp-s rögzítést állítottam. Szöszöltem még a beállításokkal, a másik GPS-en is, majd eltelt néhány perc, és újra a 75-öst ellenőrízve döbbentem le, hogy a memória 48%-on áll, pedig előtte ürítettem a helyet a tracklognak. Basszus... Hirtelen nem is tudtam mit tegyek, siettem már, majd vakon állítottam 25 méteres rögzítést, azonban így egy használhatatlan tosz keletkezett.
Mai tanulság:
1 mp-s track rögzítés esetén
76CSx - 10000 pont = 2 óra 46 perc 40 másodperc
GPS75 - 500 pont = 8 perc 20 másodperc
Picit nyenye, de még dolgozom rajta...:-)
Előzmény: Mákos (#26)
Köszi, de végülis megy már a Mapszósszal. Nem is a progi volt a leghúzósabb, hanem a driverek, meg maga a hárdver...:-)
Nyenye
Nyenye
Előzmény: agyorgy (#27)
Az első 10 ládámat egy 95-el kerestem. [link]
Volt valami program, amivel a PC-n lehetett pontokat, útvonalakat szerkeszteni és átküldeni a kütyüre.
Majd túrok a fiókomban, biztosan nem dobtam ki a flopyt.
Volt valami program, amivel a PC-n lehetett pontokat, útvonalakat szerkeszteni és átküldeni a kütyüre.
Majd túrok a fiókomban, biztosan nem dobtam ki a flopyt.
No, elmentem egy teszt-kanyarra bringával itt a környező utcákban. Estére lesz elvileg némi összehasonlítás.
Gondoltam már erre, de nem akarok hozzányúlni az "eredeti" INPUT/OUTPUT kábelvégekhez. Lehet hogy megvadulok egyszer, és valami mást akarok rá, akkor meg szedhetem szét a soros csatit. Arra a néhány alkalomra, amíg kiszedek trackeket belőle, kibírom így is...:-)
Előzmény: Schnitt (#24)
Lehet, megérné kukázni egy modemkábelről csatlakozót, és beleforrasztani a szálakat.
Láttam anno fotókat áramlopásról, na ott voltak így kötve a szálak :)
Láttam anno fotókat áramlopásról, na ott voltak így kötve a szálak :)
Előzmény: Mákos (#22)
Wohoooo, végre sikerült összakalapáljam, és kommunikációra bírjam a következő együttest:
Vista - Mapsource - USB - RS232 Serial port - Garmin GPS 75.
Könyékig kellett keverjek mindenféle driverekkel és mélyen turkálni szaftos beállításokban, de végül sikerült összemószerolnom a jelent a 20 évvel ezelőttivel.
FIGYELEM! Nyugalom megzavarására alkalmas kép következik, csak erős idegzetűeknek...:-)
[link]
Így hamarosan összehasonlító teszt készül trackekkel: 75 vs. 76CSx, avagy MultiTrac vs. SiRF Star III.
Vista - Mapsource - USB - RS232 Serial port - Garmin GPS 75.
Könyékig kellett keverjek mindenféle driverekkel és mélyen turkálni szaftos beállításokban, de végül sikerült összemószerolnom a jelent a 20 évvel ezelőttivel.
FIGYELEM! Nyugalom megzavarására alkalmas kép következik, csak erős idegzetűeknek...:-)
[link]
Így hamarosan összehasonlító teszt készül trackekkel: 75 vs. 76CSx, avagy MultiTrac vs. SiRF Star III.
Előzmény: Mákos (#21)
Idézet
én csak annyit tudok az USB-RS232 cuccokról, hoigy kétféle van: amelyik működik neked, és amelyik nem
Megerősítem. Egyetlen közös tulajdonságuk, hogy mindegyik Kínában készül. Ezen kívül minden paraméterük (ilyen-olyan oprendszer, ilyen-olyan készülékkel (in)kompatibilitás) lutri.
Házigazda
Előzmény: piret (#19)
Passz, én csak annyit tudok az USB-RS232 cuccokról, hoigy kétféle van: amelyik működik neked, és amelyik nem. Szerencsére az én öreg vasaimon még van rendes soros port.
Házigazda
Előzmény: Mákos (#17)
1 méterenként leírod a koo.-t a kijelzőről.. 100-200 alkalommal.. és kész is track :)
Előzmény: Mákos (#17)
Szerinted egy ilyennel (vagy ehhez hasonló eszközzel) menne?
Jó lenne összefúrni számítógéppel, mert akkor ügyesen lehetne másik készülék mellett tracket hasonlítani.
Jó lenne összefúrni számítógéppel, mert akkor ügyesen lehetne másik készülék mellett tracket hasonlítani.
Előzmény: piret (#16)
Természetesen sima soros (COM), mert az USB jóval a készüléked keletkezése utáni találmány :) (najó, nem, de az elterjedése tényéeg csak pár éve öltött jelentős méreteket).
Házigazda
Előzmény: Mákos (#15)
Ez érdekes. Tehát akkor csak valami csatlakozót kellene faragni rá, és fel-le lehetne tölteni pontokat, trackeket? A készülék oldali csatlakozó adott a tartó felől, az abból kijövő kábel másik vége csupasz, így bármit lehetne oda fúrni. De mit? COM vagy USB?
Előzmény: piret (#11)
Izgalmas tavlatok. :) Akkor viszonylag konnyu lenne irni egy olyan programot, amivel szep nagy monitoron klikkelgetve allithatnad a profilokat, majd attoltod. Plusz klonozas, backup, restore, stb. Na majd valami bithuszar. :)
Előzmény: magpet (#12)
Nekem egy 38-asom van, ami külsőre ua. mint a 12, csak ha jól tudom ez a repcsis kategória készüléke, a 12 meg a hajós, persze ezt az "igazi" szakik biztosan jobban tudják.
Az elveszett funkciók idő közben újra kinőttek a szájbertérből! Az okosabb államnevűek meg 78-asok már küldözgetnek egymásra dolgokat vájerlesszli, valamint ügyesen a profil xml-ek is menthetők, hogy a készülék összeborulása (na, ez a ficsura még nem volt meg a 12-esben! :) esetén helyre lehessen állítani. :))
Házigazda
Nemúgyvanaz, lásd 6.6 oldal. Ha az interface-t Garmin/Garminra teszed, akkor bizony beszéi az a régi garmin protokollt a PC felé, sőt, keresztkábellel két kütyü is összeköthető, és egyikről a másikra péca nélkül is lehet adatot tolni. Ez a funkció még megvolt a GPS12-ben is, de aztán elveszett a kanyarban, csakúgy, mint a beállítások (configuration) le-, fel- és áttölthetősége. Bár ez utóbbi még nem volt a 75-ösben, ha jól látom.
Jó kis cucc az.
Jó kis cucc az.
Házigazda
Előzmény: Mákos (#10)
Gyakorlatban 10-15 méter pontosságot "hazudik". A rögzített tracket szerintem nem lehet kiszedni belőle Zakany #8-ban linkelt használtai utasítás C-3 oldalára nézve kiderül, hogy van rajta adatkimenet de csak az aktuális NMEA adatot tud kakilni, meglévő régebbi adatot viszont nem lehet szerintem kinyerni belőle.
Előzmény: Saughassy (#6)
Én is vonzódom a régi kütyük után.
Egy "kis darabszámú" (most csak 63 db-os) mikrokazettás diktafon gyűjteményem van itthon a vitrinben. Ezen kívül egy ugyanilyen kazettarendszerrel üzemelő JVC magnódeck is van mellettük.
"Garminból" pedig nemrég vettem egy NavTalk GSM-et, ez volt a legelső GSM telefonnal egybeépített GPS készülék, ha jól tudom.
Ha egy rendezvényen összefutunk, szívesen vetnék rá 1-2 pillantást.
Élvezetes használatot kívánok, és gratulálok hozzá!
Egy "kis darabszámú" (most csak 63 db-os) mikrokazettás diktafon gyűjteményem van itthon a vitrinben. Ezen kívül egy ugyanilyen kazettarendszerrel üzemelő JVC magnódeck is van mellettük.
"Garminból" pedig nemrég vettem egy NavTalk GSM-et, ez volt a legelső GSM telefonnal egybeépített GPS készülék, ha jól tudom.
Ha egy rendezvényen összefutunk, szívesen vetnék rá 1-2 pillantást.
Élvezetes használatot kívánok, és gratulálok hozzá!
Köszi az írást. Nagyon jó volt olvasni, pláne, hogy sok képet raktál be linkként, amit az olvasás közben gyorsan meg is lehetett nézni.
Engem is az adatkapcsolat érdekelne. Látja-e a mapszósz?
Engem is az adatkapcsolat érdekelne. Látja-e a mapszósz?
Előzmény: Mákos (#5)
Köszi a cikket, jó volt olvasni. Tehetnel meg fel par fotot a menukrol es a trackhuzasrol is.
A rogzitett tracket ki lehet nyerni belole? Milyen formatumban van?
Gyakorlatban most milyen pontossagot tud, es mekkora a tehetetlensege?
...és, és, és :)
A rogzitett tracket ki lehet nyerni belole? Milyen formatumban van?
Gyakorlatban most milyen pontossagot tud, es mekkora a tehetetlensege?
...és, és, és :)
Majd ha tömegtermék lesz ez a készülék, és nem lesz hozzá magyar leírás mindenképp! :-)
Egyébként az "Alapfunkciók, azaz reklámszöveg és öntömjénezés, amivel eladták a készüléket anno" részt egy az egyben a használti utasításból fordítottam, remélem nem kapok szerzői jogi irgumburgumot Garminéktól, ne mondjátok el senkinek... Nyenyeee
Egyébként az "Alapfunkciók, azaz reklámszöveg és öntömjénezés, amivel eladták a készüléket anno" részt egy az egyben a használti utasításból fordítottam, remélem nem kapok szerzői jogi irgumburgumot Garminéktól, ne mondjátok el senkinek... Nyenyeee
Előzmény: Mikulás (#3)
Nagggyon király, én is szeretem a régi cuccokat, persze nekem csak egy öcsi korú Magellanom ColorTrakem van!
Szevasztok!
Szóval ha van valakinek kérdése, témába vágó extra információja, esetleg valami hülyeségemet tudja javítani, akkor ne kíméljen, jöhet minden ide a blog fórumába. Örömmel javítom, akár kiegészítem az írást, hogy minél pontosabb, és teljesebb formát nyerjen el végül.
Kössszzönteeemmmm.
Nyenyenyeee
Szóval ha van valakinek kérdése, témába vágó extra információja, esetleg valami hülyeségemet tudja javítani, akkor ne kíméljen, jöhet minden ide a blog fórumába. Örömmel javítom, akár kiegészítem az írást, hogy minél pontosabb, és teljesebb formát nyerjen el végül.
Kössszzönteeemmmm.
Nyenyenyeee