Az eredeti bejegyzés itt.
2011-04-20 15:22:01
Idézet
de hogy?
pontozással? ha holnaptól lenne akármilyen pontszámítás akkor te meg Omlás egymást kergetve rohannátok a dobozkákért, amikre pontozás nélkül ügyet sem vettek?
na ne már :-)

Végigfutnál teljes erőből egy 100 méter hosszú salakcsíkon, csak úgy? És ha az a salakcsík egy futóverseny távja? Ugye hogy nem mindegy? Nem mindenkit motivál, de van, akit igen. Az olimpián is kevesen futnak, többen ülnek a nézőtéren, még többen a tévé előtt, és még többen vannak, akiket nem érdekel az egész. Akkor a többségi vélemény miatt ne legyen olimpia?
Pupu

Előzmény: izsolt (#35)
2011-04-20 11:06:31
Kicsit talán témába vágó, kicsit talán nem, de ha már fejlesztés megy az oldalon kikivánkozik :)

Nekem a játékok megjelenítésével van gondom, jó lenne egy tömörebb listaszerű megjelenítés, játék neve, kategória, rejtés ideje, rejtő neve, megtalálások száma, utolsó megtalálás ideje kb ezek, és ezekre az oszlopokra rendezni lehessen.

Ez a mostani is jó, a térkép is jó, de túl "szellős"... :)
yoggi

Előzmény: magpet (#36)
2011-04-20 06:50:25
Semmmi sem szol ellene, valosuloban is van megfele. :)
magpet
Házigazda

Előzmény: Pupu (#34)
2011-04-19 15:19:55
egy vagy a kórusból, de leírtad mittomén egy hónapja ugyanezt, elmondta mindenki a véleményét (pro és kontra) leírtad utána két héttel, akkor is mindenki elmondta, most lett belőle blog és most is mindenki elmondja

de ez végülisnem baj :-) csak már nem nagyon tudunk mit hozzátenni, szerintem.

"Azt énekli, hogy egy bizonyos típusú játékos motivációját így meg így lehetne fokozni"

de hogy?
pontozással? ha holnaptól lenne akármilyen pontszámítás akkor te meg Omlás egymást kergetve rohannátok a dobozkákért, amikre pontozás nélkül ügyet sem vettek?
na ne már :-)

egyébként tőlem nyugodtan lehet megtalálás szerinti pontozás, toplista. én sehol nem írtam hogy ne legyen!
mondjuk a logoknál általad kötelezővé tenni óhajtott értékelésnél már kicsit berzenkedtem.. nem szeretek semmit, ami kötelező (az indoklásod meg, hogy aki ennyire antiszociális az húzzon innen... hát, nem mondom hogy nem esett rosszul)
de én különben a játék értékelésnél sem látom, miért lenne neked jobb, miért lennél motiváltabb, miért éreznéd jobban a versengést..

Ami viszont kicsit hiányzik innen, az a Túratárs kerestetik topik kezdeti lelkesedése, szóval közös vadászatok, akár bicó akár telekocsi, amiről Bacu is ír

ja és fentiek sem civakodásból íródtak :-)

Előzmény: Pupu (#34)
2011-04-19 13:12:44
Előrebocsátom, hogy nem civakodni akarok.

Bacunak és Izsoltnak és másoknak szól:
A GG-ban az egyik remek dolog, hogy ezerféle lehtőséget kínál. Lehet ezt, lehet azt, lehet így, lehet úgy. Az én hangom csak egy hang a nagy kórusból. Azt énekli, hogy egy bizonyos típusú játékos motivációját így meg így lehetne fokozni. Amitől másoké nem csökkenne, hiszen nekik az adott dolog nem számít.

Kérdésem: mi szól az ellen, hogy megvalósuljon, ami egyeseknek talán jó, de a többieknek biztosan nem árt?
Pupu

2011-04-19 12:57:16
Csak, hogy én is hozzászóljak, ne csak fórumhuszárkodjak.

Teljes egészében Mikulás álláspontján vagyok. A véleményével 100%ig egyetértek.
És, hogy én miért nem hajtok annyira?
Egyszerűen nem izgatnak a piros egyesek, és az se, hogy hányadik vagyok. Sok játékot megtaláltam és be se jelentettem.
Hogy miért? Egyszerűen lustaságból, meg aztán nem leszek ettől se több, se kevesebb, hogy több találatom van.
GC-t már régóta nem játszom, sokkal inkább az ittenieket keresgetem.

Másrészről míg régebben hétvégenként mindig a Börzsönyben kirándultam, mostanra azért áttértem a bicajra. Örülök, ha letehetem az autót, másrészt egyedül nem olcsó buli mindig benzint pöfögtetni.

Meg aztán ott van az is, hogy miként versenyezzek olyanokkal, akik nem napi 8-10 órában ülnek irodában, hanem csak néha, vagy járják munkájukból adódóan az országot?
Bacu

2011-04-19 11:21:46
A megszüntetés csak néhány igazán gyenge játékra vonatkozott.

Tudod hogy van ez, ha már emelni nem tudom a színvonalat, akkor legalább nem csökkentsem. ;-)
ID-24
Játékvezető

Előzmény: izsolt (#30)
2011-04-19 11:19:19
na, csak kimaradt egy gondolat:

"- a visszatérő felhasználók akik nem fórumoznak és nem játszanak ők mit csinálnak? Az olvassák a fórumot/blogot nem a helyes válasz"

hogy úgy általában a népek mit csinálnak nem tudom, de én igenis olvasom a fórumot
Naponta egyszer jövök, és olvasok.
Ha már túrázni nem mehetek hétköznap, legalább olvasok róla milyen lehet annak aki mehet :-)
Azt nem tudom, hogy ez mennyire elítélendő, de ez van :-)

Előzmény: izsolt (#30)
2011-04-19 11:09:17
Leírnám én is a véleményem, mivel félek hogy elkezdenek rossz irányba menni a dolgok (szg is nekiállt keseregni, ID játékmegszűntetésen gondolkozik..)

Nekem a ládázás mindig is kísérőtevékenység volt. Elmentem valamerre túrázni, ha már arra jártam (és belefért az időmbe) akkor szívesen keresgettem uzsonnásdobozt, filmesdobozt, faágba illesztett floppy-takarólemezt, követtem tracket, fényképeztem útmenti kereszteket.
Szerintem igazán mindenevő voltam, mindhárojm játszótéren gyűjtögettem a pontokat és vele párhuzamosan az élményeket. Közben nagyon jókat szórakoztam! (amit ezúton is köszönök mindenkinek aki lehetővé tette)

Hogy az itteni statisztikában csak havi 1-2 játék teljesítés és 2 havonta egy fórumhozzászólás látszik belőlem? Lehet, elnézést érte.
De én annak is örülök ha a család mellett havonta egyszer ki tudok mozdulni..

Versengés? Abszolút nem motivál. Kivel versenyezzek? A többi hétköznap 9-18 között robotolóval? :-)
Igazából Puput nem is értem, hogy mi a baja. Illetve értem, hogy hiányzik neki az a sikerélmény amikor 3 perccel a másik elől elhappolja a piros egyest, hiányzik neki a versenytárs, de ezen "erővel" szabályokkal lehet változtatni?
Remélem a gc-n majd feltalálja magát és nekiáll Tudo-vel versenyezni a kerékpáros kupában, már csak az a kérdés, hogy ez az itteni aktivitása csökkenésével fog-e járni?

Még valami eszembe jutott: azt vettem észre magamon, hogy ha egy túrán van 2 gc-s láda és 2 games-es játék de csak 2-re van időm, akkor bizony -bevallom- a gc-s dobozokat szoktam előnyben részesíteni. De az okát nem tudom, pedig már gondolkoztam rajta egy csomót.

Ennek ellenére nagyon sajnálnám ha megszűnne az oldal (erről remélem szó sincs), de az tény hogy kicsit fel lehetne pörgetni valahogy azokat a dolgokat amik csak itt vannak, vagy előnyben van/lehet a többi játszótérrel szemben.
Például track követés (kerékpáros játékok), mozgó ládák (bár mudman szükevény kavicsa is eléggé magára lett hagyva, már lassan 1 hónapja hogy logoltam, írtam neki emilt de semmi :-( , hagyományos ládák védett területen (nincs engedélyeztetési macera), de akár a városi "csak rejtés" típusú játékoknak is lehet szerintem létjogosultsága. Mondjuk munka után leszáll az ember a Blahán a villamosról és megkeres egy trükkös kis nanót. Ha megtalálja, máris megvan a sikerélménye, és gyakorlatilag nem került semmibe, se idő se pénz.

Hát ennyi, mást nemtok mondani, kérem kapcsojjaki :-)

2011-04-19 11:08:08
Simán megelőzöm Mikulást. Ennek csak annyi a feltétele, hogy aszfaltos bicikliverseny legyen, amelyen ő montival vesz részt, én meg rekuval :-)))
Pupu

Előzmény: Fairy (#27)
2011-04-19 10:58:17
Mikulás szavaival csak egyet tudunk érteni.
Nekünk Pupu blogjából a versengés és a színvonal gondolat tűnt fel.

Versengés: Nem mindenki tud azonnal nekiindulni pl. a piros 1-esnek. Család, gyerek, munka, anyagiak, szabadidő stb. Szerencsés az, akinek minden lehetősége adott ezen a téren, és ezek szerint kivételes is, ha Pupu ennyire nem talál versenytársra.
A mindennapokban is elég nagy a versengés, nekünk elég egyenlőre annyi. A versenyszellemünket pedig kiéljük a rendezvényeken, egy átlagos helyezéssel :-)

Színvonal: magunk sem tudjuk miért, de ha alkalmunk adódik a "ládázásra" akkor a GC oldalról választunk. Ez nem azt jelenti, hogy itt nem lenne meg a színvonal, de talán a ládasűrűség és az "érdekesség" miatt mégis azt választjuk. Ott is van olyan, hogy "na ide minek is jöttünk", tehát ott is van alacsony színvonal. Itt inkább az érdekes rejtések keltettek nagyobb érdeklődést bennünk (csoki, törpök).
És sajnos gyarló emberként inkább az ottani pontjaink számát gyarapítjuk (mintha bármit is számítana:-), hisz azt a kevés lehetőséget inkább oda számoltatjuk.

Mi például egy GC versenyen sem voltunk, csak GG-n. Ha ez jelent valakinek bármit is.

Azért megnézném az annak idején hároméves GC mutatóit is. Szerintem semmi szégyenkezni valója a GG-nek, főleg, hogy egy másik oldal mellett lett óvodáskorú :-)
Hajrá GG, nincs itt semmi baj :-)
AnitaGabi

2011-04-19 10:37:25
900 megtalálás a különbség. Ezt év végéig behozza Pupu. :-)))
Fairy

Előzmény: ID-24 (#25)
2011-04-19 10:35:29
Most olvasom itt is, amit odaát (GC) is írtál. Csak annyit mondanék, hogy régóta vártam ezt a döntést és titkon reméltem, hogy előbb-utóbb megtörténik. Próbáltam én is némi löketet adni hozzá, de ezek szerint János eredményesebb volt :)
Szükség van Pupura itt is, ott is. Tiszta szívből örülök a döntésednek!!!
Mikulás

Előzmény: Pupu (#24)
2011-04-19 10:23:41
Ennek őszintén örülök!
Még Mikulást is utolérheted. :-)
Na, az lenne az igazán komoly kihívás.
ID-24
Játékvezető

Előzmény: Pupu (#24)
2011-04-19 10:12:23
Hosszú ideje nem nézegettem a GC-n semmit, le voltam maradva a fejleményekről. Bejegyzésed hatására elolvastam a "Ki kicsoda" névsort, és úgy látom, hogy ha másért nem,hát legalább az új garnitúra iránti bizalom kinyilvánításaként vissza kell térnem. Meg is teszem! Játszani is fogok. Köszönöm, hogy figyelmeztettél.
Pupu

Előzmény: ID-24 (#22)
2011-04-19 09:57:28
Nekem is kb. egy harmadával csökkent a jövedelmem az utóbbi időben, de legalább a munkával töltött idő is hasonló arányban zuhant.
ID-24
Játékvezető

Előzmény: bolyak (#20)
2011-04-19 09:54:54
Miért nem térsz vissza a gc.hu-ra?

Idézet
Mikulás:
Megújult a szervezet, 100%-ban lecserélődött a vezetőség, nyilt a tagság, több, mint 60 tag van. Új szabályok vannak, nincs bp-i moratórium már régen.

Aztán a .com-ot is kipróbálhatnád, neked nyelvi nehézségeid sem lennének.
A 3 játszótéren mindent megtalálnál, ami az igényeidnek megfelel.
ID-24
Játékvezető

Előzmény: Pupu (#21)
2011-04-19 08:34:25
Sorsod jobbra fordulását kívánom!

A felfogásod közismert, az is, hogy nagyjából ellentétes az enyémmel, de ettől még nincs köztünk személyes ellentét. Nem a Te követelményeket alig támasztó játékaiddal ("menj el, fotózgass") van bajom, hanem azzal, hogy ezeknek nincs kellő számú és nívójú ellensúlyuk, hogy kiegyenlített legyen a pálya.

Az utolsó bekezdést érzem a legfontosabbnak. Leáldozóban az olcsó olajon alapuló gazdasági-társadalmi modell, és vele a kedvtelési autózás. Mostani bajaink csak fokozódnak majd. Ebben a stresszes helyzetben különösen fontos az örömszerző tevékenység, a játék. Azon kell gondolkozni, hogyan lehet a terepes kereső játékokat hozzáigazítani a realitásokhoz. A legegyszerűbb: sok játékot telepíteni a játékosok közelébe - Bp és Pécs nagy centrum. Lehetséges másik: autó és fizetős tömegközlekedés nélkül felkereshető minél több játék, a rejtéseknél ügyelni e szempontra. Tehát BKV bérlettel és kerékpárral teljesíthető játékok. A harmadik: alkalmi autósközösségeket szervezni - magpet busza és jól kihasznált személyautók. Ne hagyjuk, hogy két vállra fektessen a helyzet, ne csússzunk át indoorba és kütyümániába!
Pupu

Előzmény: bolyak (#20)
2011-04-19 05:20:17
Én Mikulással értek szinte szóról szóra egyet, de ezt a játékaimból és a hozzászólásaimból gondolom eddig is lehetett tudni.

Az én módszerem a ládázásra/játékra az, hogy a valamilyen szempont szerinti célterületen mindhárom játszótér föltöltött ládáiból/játékaiból az éppen aktuális időjárás, távolság, nehézség, kedv és még sorolhatnám, hogy mik alapján teljesítünk valamennyit. A versenyszellem, ami néha bennem lenne egy kicsi, az általában a körülmények hatására megadja magát.

Nem tudom, hogy másoknál mi történik/történt mostanában, a saját életemből említek két dolgot, amik miatt úgy tűnhet, hogy kisebb az érdeklődésem.

1. Régebben jól fizetett munka sok szabadidővel hét közben is - most rosszul fizetett munka hétfőtől-péntekig.
2. Régebben kisebb gyerek azt szerette amit én - most, még nem önálló, de már nem feltétlen azt szereti amit én.

Szerintem különben az általános drágaság, de főleg a benzinár az olyan embereket is meggondolásra készteti, akinek nem volt az életében olyan drasztikus változás mint nekem.

bolyak

2011-04-18 20:29:32
Szerintem nincs baj a koncepcióval, sőt a koncepció remek! Talán csak finomítani lehetne a részleteken, de nekem akkor is tetszik, ha minden így marad.

Mikulás markánsan opponálta a véleményemet, és nem vitatkoznék vele, mert meglehet, hogy az ő álláspontja helyesebb az enyémnél.

Mindazonáltal felvetnék két gondolatot, amin el lehetne tűnődni (nem érvnek szánom a blogomban leírtak mellett!).

Egyrészt egy játék önmagában olyan, mint kártyában a pasziánsz. Játszottam magamban egy jót, és kész. Ha meg van valami versengés, lehet valamit "nyerni", az olyan, mint kártyában egy bridzsparti vagy ulti-móka. Persze tudom, minden hasonlat sántít...

Másrészt ott vannak a versenyek. Sokan vesznek részt, teljes gőzzel iparkodnak, remek a hangulat. Nem lehetne ebből a szellemből valamit kiterjeszteni a mindennapokra?
Pupu

Előzmény: szg (#15)
2011-04-18 18:45:11
Nekem például semmi bajom nincs, nagyon jól elvagyok ezen az oldalon. Van sok játék (több száz), amit még nem kerestem fel és érdemesek a felkeresésre. Nem látok gondot. Egy kis fejlesztés itt-ott ráférne az oldalra, de nem életveszélyes így sem....
Logokat írni, fotót egyesével feltöltögetni nincs időm, de ez legyen az én gondom.
Mikulás

Előzmény: zem (#16)
2011-04-18 18:34:59
Idézet
- a visszatérő felhasználók akik nem fórumoznak és nem játszanak ők mit csinálnak?

Nekem van erre egy tippem: várják, hogy mikor következik be a forradalmi változás :-)))
Idézet
úgy tűnik, hogy nem jött be az általunk megálmodott koncepció az oldallal és játékokkal kapcsolatban, van valakinek ötlete, hogy mi az ami működne?

Az, hogy nem jött be, szerintem túlzás. Inkább a nem pont úgy/teljesen jött be.
Vannak egyértelműen sikeres vonások:
- a közösség,
- a technikai háttér,
- a "műszaki segítségnyújtás".
És vannak kevésbé sikeresek:
- játékteljesítési aktivitás,
- gc-s játékok utólagos publikálása,
- a publikált játékok kihívás-faktora.
Alapvetően abban látom a problémát, hogy sokaknak a gg nem önálló entitásként, önmagáért érdekes, hanem amolyan ellen-gc-ként. Viszont az ottani változások miatt ez kicsit abszurddá vált.
Szóval a gpsgames-nek hangsúlyosan újra kell(ene) definiálnia/pozicionálnia magát - állítással a tagadás helyett. (Tudom, hogy hivatalosan eddig is így volt - de nem ez számít, hanem az, ami a felhasználók fejében van.)
Fairy

2011-04-18 17:57:40
Kérdéseidre:
- sokan csak olvassák a fórumokat (akár bejelentkezés nélkül, hisz több felhasználó egy családban, de közös gép), akkor írnak, ha "muszájhatnékjuk" van, illetve játszanak - ha idejük, energiájuk, pénzük stb. engedi;
(igenis tudomásul kell venni, hogy az átlag életszínvonal nagyon sokat romlott az elmúlt években, de ezt már egy másik fórumban leírtam ugyanezen kérdésre)
- nem gondolom, hogy nem jött volna be az álom-koncepciótok. Biztos lehet/kell változtatni dolgokon, de az finomhangolás. Az alap-dolog, maga a GPSGAMES, igenis JÓ!

Magyarul: szerintem nem kéne gc.hu/com népszerűséget hiányolni, vagy arra törekedni. (Persze bulvárhírekkel tuti megnőne a látogatottság...)
Persze bármikor lecsaphatjátok megunva, belefáradva ezt az egészet, de én nagyon-nagyon sajnálnám.
zem

2011-04-18 15:30:06
Adatok:
- a látogatószám az elmúlt egy évben nagyjából azonos
- az újonnan regisztráltak száma közel egyenletesen emelkedik
- az oldalon eltöltött idő eléggé magas
- a látogatók sokkal nagyobb része visszatérő felhasználó

Statok:
- játék teljesítések száma nem túl magas (lap alja)
- fórum hozzászólások száma nem túl magas (lap alja)

Kérdéseim és értetlenkedéseim:
- a visszatérő felhasználók akik nem fórumoznak és nem játszanak ők mit csinálnak? Az olvassák a fórumot/blogot nem a helyes válasz, mert az oldalon eltöltött időnél és a látogatások gyakoriságánál sokkal lassabb a tartalom bővülés üteme.
- valamiféle verseny motiválja mondjuk a látogatók egyharmadát, a többiek mit hiányolnak ami miatt nem játszanak?
- ha játékok értékelhetőek lesznek, akkor a felhasználók mekkora hányada fogja érezni a motivációt, hogy visszamenőleg is értékelje a játékokat?
- úgy tűnik, hogy nem jött be az általunk megálmodott koncepció az oldallal és játékokkal kapcsolatban, van valakinek ötlete, hogy mi az ami működne?
szg
Házigazda

2011-04-17 18:09:00
Olvastam ezt is, mivel minden hozzászólásod végére beszúrod, ugyanakkor nem veszem komolyan, mert, ha valóban így lenne, akkor nem születnének ilyen szép Pupu blogok! :)
Mikulás

Előzmény: Pupu (#13)
2011-04-17 17:53:34
Arany Mikulás, ezek szerint Hozzád a zárszavak szólnak hosszú irományomból:
Idézet
Hozzáteszem az egészhez, hogy már nem annyira szívügyem a GPS-es játék, mint volt, mert az utóbbi időben a bringázás köt le jobban, tehát nekem személy szerint úgy is jó, ha marad minden a régiben. Senkivel sem szeretnék vitázni, vívni, csak ráérős nyugdíjasként írtam egy kicsit.

:-)))
Pupu

Előzmény: Mikulás (#12)
2011-04-17 17:48:42
és a vége:

Szerettem volna, ha megjelenik itt egy Pupuétól kicsit eltérő vélemény is. Nos, mielőtt az jönne le valakinek, hogy Pupu barátommal semmiben sem értek egyet, ki kell ábrándítsam, hogy téved! Annak most nem láttam értelmét, hogy kifejtsem azt, hogy milyen sok mindenben egyet értünk... :)
Mikulás

Előzmény: Mikulás (#11)
2011-04-17 17:46:07
-Környezetszennyezés, pénz: Írod, hogy a megtalálások szerinti rangsor anyagias mederbe terelheti a játékot. Nos, vegyünk egy egyszerű pédát: van 10 játék egy tájegységben. Közismert, hogy ezek nem egy időben jelennek meg, hanem szépen potyognak. Pupu mit csinál(t)? Egyesével odament a piros egyesért, elpöfögtetve x liter gázolajat (és persze bringázva egy kicsit a környéken, de nem BP közeli ládák esetén a bringát is autóval kell utaztatni). Más (pl. Mikulás) meg odamegy egy nap és felkeresi a 10 játékot egy alkalommal (úgy hogy magával viszi egyik barátját, ezáltal hatékonyabbá téve a túrát). Elpöfögtet egy oda-vissza üzemanyagot. Akkor melyik volt költségesebb/környezetpusztítóbb eljárás? Akkor miért is mondjuk azt, hogy a pontgyűjtés mocskos dolog, mert pénzbe kerül, bezzeg a piros egyes vadászat, az korrekt? Sokkal károsabb szenvedélynek tartom és sokkal egyenlőtlenebb a versengés, ugyanis: 1) a legtöbb ember hétköznap dolgozik, tehát nem fog rárepülni egy hétköznap megjelenő játékra, várnia kell a hétvégéig. 2) Nem gondolja azt, hogy x száz kilométer kocsikázást megér egy darab játék levadászása, legyen az egy piros egyes vagy bármi. (Egyébként a legtöbb játékos magasan tesz a piros egyesre, ezt nem nehéz észrevenni, akkor meg minek versengeni, ha nincs is kivel). Szerintem ez így jó, ahogy van. Kifejezetten jónak tartom, hogy a GG-n nem indult el ez a buta piros egyes hajhászás, ami a gc-n még megvan, de már ott sem a régi J
-GC-s játékok bejelentése a GG-n. Ezt is hallottuk, hogy mekkora etikátlanság! Szerintem pedig nem az. Mondom ezt annak ellenére, hogy egy jó részüket magam is felkerestem újra, mert arra jártam. Íme az érveim: 1) A legtöbb játék rejtője kifejezetten leírta, hogy lehet logolni a korábbi megtalálást 2) A rejtő nem ment ki a terepre, nem változatatott a rejtésen, sem a jelszón. Akkor nekem, aki kinn voltam, megtaláltam (pl. a mai napig pontosan tudok, hogy melyik bokor, szikla rejti a milyen színű ládát és pontosan tudom a jelszót is) mi a fészkes fenének kellene kimennem ugyanoda, amikor több száz másik célpont várja, hogy megtaláljam (ahol még sosem jártam). A rejtő nem vette a fáradságot, hogy minimum jelszót módosítson, akkor... 3) Gyakran megesik (pl cactus legutóbbi két rejtése), hogy rögtön mindkét (sőt három) játszótéren megjelenteti. A hétvégén a Mátrában jártam és megtaláltam mindkét játékot. Természetesen mindkét játszótéren bejelentettem. Mit kellett volna tennem? Most bejelentem a gc.hu-n és egy másik alkalommal keressem fel újra, hogy itt is bejelentsem. Ugye ez csak vicc!?
-Jó lenne, ha érvényesülne itt is a játszani és játszani hagyni elv...

Mikulás

Előzmény: Mikulás (#10)
2011-04-17 17:45:21
A sok grafomán ember és a kevés szabadidő leszoktatott a blogok olvasásáról. Pupuét azonban szivesen olvastam el. Lehet, hogy nem leszek népszerű, de sok gondolatával egyszerűen nem tudok azonosulni, sőt némi önellentmondást is vélek felfedezni a az általa javasolt ún. szabályokban. Néhány gondolat (összefüggéstelenül):
-Apró tévedés, hogy a GG 4 éves. Szerintem 3.
-Pupu lemaradt kb 1-2 évvel. Jó lenne kicsit utánanézni, vagy ha nem újdonság, akkor jó lenne a régi sérelmeket kicsit mellőzni a gc.hu-val kapcsolatban. Megújult a szervezet, 100%-ban lecserélődött a vezetőség, nyilt a tagság, több, mint 60 tag van. Új szabályok vannak, nincs bp-i moratórium már régen. Bizonyos feltételek mellett lehet védett területen ládát elhelyezni. A POI továbbra is POI, de oda nem kell rejtés. Ha nem attraktív a hely, akkor nincs miért odamenni.
-Igénytelen játékok megjelenése jogos a kritika, magam is észleltem a jelenséget (főleg szk játékok).
-Versengés: Pupu, a versengésnek magától kellene kialakulnia. Normális esetben ez meg is történik. Lásd gc.hu, stb. Ha nem alakul ki versengés, akkor sem lehet erőből vagy szabály(rendszer) megalkotásával elérni. Pontosan az ellenkezője történne meggyőződésem szerint. Olvastam pár Pupu blogot és hosszú fórumos hozzászólást ebben a témában (fél tucatot biztos), de mindig ugyanazt :) Azon kellene elgondolkozni, hogy esetleg másoknak nem hiányzik a versengés vagy legalábbis nem a GG-re járnak versengeni...
-Pontszámítás, piros egyes, megtalálások száma, stb. mutatók. Ez egy régi téma, amin már tucatszor végigrágtuk magunkat anno a gc.hu-n. Kismillió képlet született, egyik nagyobb baromság volt, mint a másik. Mindenki olyan pontszámítást akart, amiben az jött ki, hogy ő a legnagyobb ász! :) Szerintem ezzel nem kell foglalkozni. Esetleg legyen egy lista a legtöbb outdoor teljesítőkről és amen. Mindenki tudja, hogy ezeket a számokat is megfelelő fenntartással kell kezelni. Minden statisztika sántít valahol, ezt tudjuk...
Mikulás

2011-04-17 15:01:14
Teljes mértékben elfogadom a szempontjaidat. Különösen, hogy ládákkal "bíbelődés" helyett annyi teszel a játékért más módon. Remélem, Magpeték bölcsessége talál olyan megoldást, hogy emelkedjen az általános színvonal és tempó, a Te szép helyeket mutató játékaid mégsem szűnjenek meg. Persze az örökbe adás sem rossz, ha akad vállalkozó, mert másoknak meg éppen a keresgélés és a meglepetés tartozik hozzá a szórakozáshoz. Egyébként nekem nagy öröm volt telirakni egy jókora pakkot nívós ajándékokkal a Törpök kincse játéknál, meg költeni egy verset a leíráshoz - a megtalálók elismerő sorai hájjal kenegették a májamat. Persze van, aki egy szóval sem reflektált ezekre, de annyi baj legyen :-)
Pupu

Előzmény: ID-24 (#8)
2011-04-17 14:19:36
Nem magamra veszem a dolgot, hanem én is elmondom a véleményem.
Minden olyan kezdeményezést támogatok, ami növeli a GG élvezeti értékét mindaddig,amíg engem nem kötelez semmire. Ha kötelez, akkor inkább nem csinálok új játékokat, és a régieket is megszüntetem, vagy átadom, ha lesz érdeklődő. Nem akarok dobozokat rejteni, hosszú leírásokat készíteni, és saját játékaimat sem akarom osztályozni.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a .com-on éppen azért nincsenek játékaim, mert ott is dobozkák rejtése a lényeg.

Ezt már inkább Pupunak válaszolom:
Nem tudhatod, mert nem követed a .hu-t, de én tényleg nem bíbelődök a játékaimmal. Mind a tíz ott lévő játékomat átadtam másnak, mert nem volt kedvem karbantartani őket, pedig csak néhány száz méterre lakom volt 5 játékomtól.
Aztán azt sem tudhatod, mert csak "ott" emlegettem, hogy már nem is keresem meg a dobozokat. "Nem találtam meg" logot írok, mert nekem az odajutás, és a bemutatni kívánt hely a lényeg. A doboz és tartalma sohasem érdekelt. Ezért olyanok itt is a játékaim, amilyenek: ha érdekel, menj oda, nézz körül, fedezd fel azt az apró érdekességet, amit találsz. Ennyi.
ID-24
Játékvezető

Előzmény: Omlás (#7)
2011-04-17 13:36:58
Pupuval majdnem mindenben egyetértek, ha megvalósul elképzeléseiből néhány - vagy több -, akkor azt nagyon fogom értékelni. ID-t viszont kérem, hogy ne vegye megint magára a dolgot, mert az ő játékai jók. Ahogy Pupu is írta nem csak a rejtés módja tehet egy játékot értékessé. Egyetlen rejtésed sem okozott még csalódást, sem akkor ha az éjszaka közepén rontottam rájuk a képzeletbeli piros egyesért, sem akkor, ha a feleségemmel és a kutyáinkkal kerestünk túracélpontot, sem pedig amikor néhányat közülük csokorba gyűjtve, kerékpáron jártam be egy tájegységet.
Omlás

2011-04-16 20:12:42
Árnyalnám az utolsó bekezdésedet. Több játékod esne néhány szempontból a "semmi különös" kategóriába, de engem például soha nem járt új területekre vezettek el a Sárrét környékén, és szép túrákra adtak indíttatást. Ez is érték! Nem lehetne, hogy megszűntetés helyett mégis bíbelődj némelyikkel egy kicsit? Vagy csak hagyd ahogy van, hátha másnak is megtetszik a környék, és emiatt jobban értékeli, mint egy amúgy hasonló játékot, közismert vidéken.
Pupu

Előzmény: ID-24 (#5)
2011-04-16 19:48:02
Ha rajtam múlna, mindent, amit leírtál megvalósíthatnál. Remélem magpeték megpróbálnak valami hasonlót létrehozni.
Annál jobban, hogy a fentieket leírtam, sajnos nem tudlak támogatni. Engem sohasem érdekelt a versengés. Egyetlen nyereményt kínáló játékban sem vettem részt, és ezután sem fog jelentősen nőni a megtalálásaim száma.
A játékok készítésében sokkal aktívabb voltam. Azért csináltam azokat a játékokat, mert itt nem kellett semmit sem csinálni: nem kellett szép hosszú leírásokkal bíbelődni, nem kellett olyan helyszínt találni, aminek "csodájára járhatnak" a megtalálók, nem kellett műanyag dobozokat elrejteni stb.
Ha fordul a kocka, és "igényes" játékok készítése lesz az elvárás, meg még pontozni is kell a saját játékunkat, akkor a játékaim nagy részét meg fogom szüntetni. Néhányat hagyok úgy ahogy van, és talán egy-kettőt igényesebbre alakítok, de ilyesmivel nem fogok sokat bíbelődni.

(Egyszer nyertem itt egy Oregon200 GPS-t, de akkor is csak azt tettem, amit előtte és utána is: csináltam a játékokat függetlenül a nyerés lehetőségétől.)

ID-24
Játékvezető

Előzmény: Pupu (#1)
2011-04-16 18:28:50
...
Pontozás, versengés: erről is többször volt már szó. Nem is szaporítom a szót, most csak annyit írok, hogy szg jóvoltából a GPSGames "csukott" teszt-felületén én már látok egy olyan értékelési rendszert, ami a játékok és a játékosok teljesítményét is egyszerűen, számokba öntve ábrázolja. Biztosan kell majd rajta finomítani, de Pupuval egyetértve hamarosan megszületik ez a lehetőség. Aki versenyezni szeretne, netán sokcsillagosra értékelt saját játékával szeretne büszkélkedni, lassacskán megteheti. Akit pedig a számok nem érdekelnek, az ugyanúgy játszhat tovább, ahogyan eddig tette.

Hogy az értékelést mennyire tegyük kötelezővé, vagy a játékosok pontszámítását mennyire bízzuk egy bonyolult képletre, nem tudom. A szigorú szabály nekem személy szerint nem szívem csücske, mint tudjátok, inkább a felkínált lehetőségben hiszek. Ugyanakkor azt is elfogadom, hogy aki versenyez, az joggal várja el, hogy az ő játékát is mindenki tiszteletben tartsa.
A pontozás terén megmaradnék az egyszerű "teljesített játékok száma" listánál. Miért? Mert nem létezik az a képlet, amit mindenki elfogadna. Örök háború lenne abból, hoyg az első megtalálás 2x vagy 1.8x annyit érjen-e, mint a második, hogy egy 20km-es track-követés mennyivel érjen többet, mint egy csupasz doboz, stb.

Most röviden ennyi. Pupunak ismét köszönöm a "felrázó" sorokat! Hamarosan jön a statisztika! :)
magpet
Házigazda

Előzmény: magpet (#3)
2011-04-16 18:22:50
Köszönöm, fontos dolog a vélemény! Talán a többiek nem sértődnek halálra ha azt mondom, egy ilyen "veterán" (és itt most nem a korra, hanem a teljesítményre gondolok) játékosé különösen.
Próbálok reagálni pár dologra:

-Igen, a GPSGames létrejöttének egyik oka a GC-n korábban kialakult helyzet. Ezt a helyzetet nem dolgom minősíteni, de az tény, hogy ott sok mindent nem lehet, egyszerűen az ottani szokások miatt. Néhányan egy ennél szabadabb játékra (is) vágytunk, ezért jött létre a GPSGames. A féleértések elkerülése végett: ez nem versenyhelyzet, több okból sem az. Egyrészt a háború, a játékosok elszippantása senkinek sem érdeke. Másrészt nem olyan nagy ez az ország és a GPS-szel játszó közösség, hogy értelme lenne darabokra szaggatni. Harmadrészt pedig a GC-nek volt pár év és párezer júzer előnye, tehát egy ilyen "harc" teljesen értelmetlen is lett volna. De szerencsére nem is volt cél, ezért ebből a szempontból engem csalódás sem ért.
Ami egy kicsit csalódás az inkább az, amit Pupu is ír: adott egy szabad játszótér, és nem mindenki képes a dolgot helyén kezelni, vagy ha úgy tetszik, élni a szabadsággal. A másik kicsit negatív tapasztalat, hogy a játékosok nagy része "leragad" azon a ponton, hogy egy koordinátán keresek egy dobozt. Ami ennél bonyolultabb, az már sokkal kevesebb játékost vonz. De ezt tudomásul kell venni, a technikai háttér adott az oldalon a műs típusú játékokhoz is, és majd mindenki csinál olyat, amilyet szeretne, vagy amire képes.
...
magpet
Házigazda

Előzmény: Pupu (#1)
2011-04-16 17:40:13
Kedves Pupu,
Elgondolkodtató az írásod, első körben van is véleményem, de még rágódok rajta, hogy ugyanilyen jó színvonalon tudjak állást foglalni.
eperdzsem

2011-04-16 17:12:38
Kíváncsi vagyok a véleményetekre ezekről a dolgokról!
Pupu

Bejelentkezés

Akciós
GARMIN Oregon 450
84 900 Ft.