2011-06-03 16:02:48
Ágyban én is oldalt vagy hason alszom. Táborozáskor ennek ellenére kényelmesebbnek találom a függőágyat a kemény területre terített derékaljnál. Talán azért van ez így, mert a függőágy (hangsúlyozom, nem az a fajta, amelynek merevítő rúd van a végeiben) sokféle pozícióban jól megtart, szinte mintha vízben lebegnék. Derékaljról elég törődötten szoktam feltápászkodni, függőágyból fitten kerülök elő.

Neked is csak egy személyes próbát tudok javasolni. Nem kell elmenni egész éjszakára, akármikor nappal is felköthetjük két fára, és meglátod, tetszik-e vagy sem. Egyébként ramakül felköthető terasz vagy ravatalozó oszlopaira, épület belsejébe is.
Pupu

Előzmény: Csuhás (#36)
2011-06-03 15:40:46
Biztonsággal kapcsolatos véleményeddel tökéletesen egyetértek. Magam is szeretek szabadban, erdőben aludni. Bár én keresni szoktam valami fedett helyet, barlangot, vadászház teraszt, ravatalozó előterét, esőházat, elhagyott épületet, stb.

Viszont a függőágyban való alvást nem tudom elképzelni. Egyrészt én elég testes vagyok, másrészt oldalt, vagy félig hason fekve szeretek aludni. Már egy megnyúlt rugójú vaságy helyett is inkább alszom a földön. Gondolom te hanyatt fekve szoktál aludni és ezért tartod kényelmesnek a függőágyat.
Csuhás
Moderátor

Előzmény: Pupu (#35)
2011-06-03 15:26:40
Több hozzászólásban is felmerült ez a szempont. Azt hiszem, az emberek nagy része tévesen ítéli meg a biztonság kérdését. Volt ismerősöm, aki nem engedte el egyedül futni a feleségét a Budai-hegységbe, mert "veszélyes", de szó nélkül hagyta, hogy késő este, munka után egyedül vágjon át az asszony a lakótelepen...

Senkit sem akarok rábeszélni semmire, de gondold végig: az országúton bringázva egy darabig túlmegyek a kinézett helyen, hogy lássam, mi van azon az oldalán. Az útról olyankor lépek le, amikor nem jön arra senki és semmi. Az erdőn rögtön látszik, hogy járják-e, vagy sem. Én magam sehonnan nem látszom. Ki a fene bóklászna arra éjszaka évadján? Vadász nem, mert az a magaslesen ül. Fatolvaj nem, mert nem lát a sötétben. Egyéb tolvaj nem, mert épp a városban jár, autókat feltörni. Én mindig tökéletes biztonságban érzem magam, a legcsekélyebb rossz érzésem sincs. Egy budapesti parkban egészen más lenne a helyzet!
Pupu

Előzmény: diego (#33)
2011-06-02 16:35:12
a függőágy és az egynapos OKT között azért létezik átmenet..

Előzmény: diego (#33)
2011-06-01 18:22:48
Nagyon tetszett az írás. Biztosan szuper jó lehetett. Én tuti nem mernék azért így aludni az erdőben. Sajnos manapság a közbiztonság eléggé rossz. Tudom, hogy egy kihalt erdő, de akkor is, amennyi technikai cuccot én viszek magammal... Annál jóval kevesebbért is öltek már, de ezek nélkül még a konyhába sem megyek ki :-) Pedig milyen szuper lenne egy ilyen megoldás az OKT-n. Így viszont marad a macera, hajnali odaút, egész nap rohanás, hogy elérjük az utolsó hazafelé tartó buszt :-(( A tájat meg megnézem az éppen aktuális geoláda logfotóin :-(((

2011-05-17 19:37:54
Ilyen cikkekkel próbálom jóvá tenni, hogy életem munkásságával egy olyan irányzatot szolgáltam, amely végül katasztrófába vezet. De hiába látok messzebb másoknál, a reklám-csinnadrattával szemben elvész a szavam.
Pupu

Előzmény: Szélvész (#30)
2011-05-17 19:35:40
Nincsenek jó válaszok. A stratégiai források elapadása, a túlnépesedés, a forrongások és háborúk, a környezetszennyezés és egyéb tényezők kölcsönösen bezavarnak egymásba. Valószínű, hogy nem mindenütt ugyanakkor és egyformán súlyosbodik a helyzet. Az erős és jól vezetett országok előnyben lesznek a gyenge és rosszul vezetett országokkal szemben. Döntsd el, hogy hazánkat hová sorolod. Egy önellátó gazdaság, géppuska-tornyokkal a sarkokon... vonzó ötlet, de meddig állhat fenn egy ilyen az áradatban?
Pupu

Előzmény: izsolt (#29)
2011-05-17 17:31:52
Sajnos úgy tűnik h megint igazad van. Két hónapja kitettem a honlapom nyitó oldalára majd' hat éves cikked. Azóta több ezren olvasták. Kollégáim megdöbbentek, hogy már akkor jelezted a "baljós árnyakat" amit ma a benzinkutaknál nap mint nap éreznek, meg még amibe begyűrűzik.
Szélvész

Előzmény: Pupu (#28)
2011-05-17 12:18:41
"de sajnos óriási valószínűség szerint jól látom a gyülekező sötét árnyakat, és nem vagyok vidám ettől"

azt, hogy egyszer elfogy a szénhidrogénkészlet, én is látom, meg szerintem mindenki
egyik kérdés, hogy mikor?
másik (fontosabb) kérdés: mi lehet túlélési stratégia?

önellátásra berendezkedni egy jól felfegyverzett vidéki farmon?
vagy tökmindegy, mert már az utolsó milliárd hordó olajért folyó küzdelem elsöpri az egész civilizációt?
valaki azért majd aznap kapcsolja le a szervert.. :-)

Előzmény: Pupu (#25)
2011-05-17 05:51:35
Igazság sokféle van, és ezek egymással ellentétesek, illetve egymást kizárók is lehetnek. Intelligencia kérdése választani közöttük.

Hogy ne lépjek a vallások ingoványos talajára, itt van példának a modern marketing: csupa önmagában igaz állítással (egyre hatékonyabbak és tisztább üzeműek a korszerű autók stb.) összességében egy nagy hazugságot igyekeznek lenyomni a torkunkon: azt, hogy fenntartható a mai fejlődési vonal. Az ezt elhívő vásárlók vásárolnak, és padlógázzal robogunk a zsákutcában...
Pupu

Előzmény: Yoss (#26)
2011-05-16 20:59:09
Hol az igazság? Hááát odaát...:-D
Mákos

Előzmény: Yoss (#26)
2011-05-16 19:50:53
Feltéve, ha a Bibliában leírtak az igazak. Van még néhány tanítás a világban, amelyek esélyesek az IGAZ ÚT vázolásának dicsőségére és még soha senki nem tudta megállapítani, hogy hol az igazság :)
Yoss

Előzmény: Pupu (#25)
2011-05-16 19:15:05
Nem célzás volt, hanem találat: rólam van szó... Ugyan nem állítom, hogy mindig igazam volna, de sajnos óriási valószínűség szerint jól látom a gyülekező sötét árnyakat, és nem vagyok vidám ettől. A Biblia szerint jobb a lelki szegényeknek, mert ők meglátják az Istent.
Pupu

Előzmény: izsolt (#24)
2011-05-16 16:11:07
> Végül, mi a pesszimista ember definíciója?

ez most célzás volt? :-)

Előzmény: Pupu (#23)
2011-05-13 18:18:48
Megpróbálok jó kérdésekre jó válaszokat adni.

Nincs definiálva, hogy mit minek hívnak. "Technikai póló" általában a lenge futó cucc, "aláöltözék" amit például hegymászók viselnek. Nekem az egyik hosszú újjúm és a hosszú alsóm ilyen. A gyapjú elvileg jó, mert nagyon meleg és könnyű (lásd kasmír sál), de vizesen vége, mosáskor pedig nem mérettartó. Teljesen felváltotta a műszál.

Ez a sok cucc mind elfér, mert nagyon kicsire gyömöszölhetők össze. Noha a pakktáskám elvileg vízálló, de nem leragasztottak a varrásai, egyenként vagy néhányasával külön nejlonzacsóba rakom a holmit.

Nincs komoly jóslatom. Valószínűsítem, hogy az autózás jelentős visszaesésével járó folyamatok más területeken is krachot okoznak. Ha egyszer kipukkad a lufi, akkor nem az lesz a gondunk, hogy gépkocsi helyett vonattal és karbon fekvőbringával menjünk játékokat keresgélni, hanem a puszta túlélés. Elképzelésem szerint nincs hátra addig egy évszázad, de hogy hány évtizedünk van, arról fogalmam sincs.

Végül, mi a pesszimista ember definíciója? Az, akinek mindig igaza van, de sose tud neki örülni.
Pupu

Előzmény: izsolt (#22)
2011-05-13 12:25:03
én is ezt a nagyon vékony műszálas nedvességszállító darabot hívom technikainak, de ebből van értelme egynél többet magadra húzni?

viszont akkor mi az amit te aláöltözéknek hívsz?
a gyapjús dolog? (nekem mountexben ajánlgatták legutóbb, ugyanaz a funkciója mint a műszálas (=technikai) aláöltözetnek, csak ez gyapjú, ez is gyorsan szárad de tán jobban melegit(?)

és ez a sok cucc mind elfért a rekud oldaltáskájában?

közlekedés: szerinted ha duplájára drágul az autós közlekedés akkor a vonat nem drágul majd pont ilyen arányban hozzá?

Előzmény: Pupu (#21)
2011-05-13 04:19:00
Nem bringás-, hanem futó cuccokat használok. A rövid- és hosszú ujjú "technikai pólók" (ez esetben Saucony márkájúak) jellemzője, hogy kiszállítják a verejtéket a testfelületről (használat után kívül nedvesebb, belül szárazabb az anyaguk), pillekönnyűek, kis pakkméretűek, kellemesek a bőrnek, mosás után nagyon gyorsan száradnak. Hasonló a hosszú alsó is. Bringatúrákra nem is viszek váltás ruházatot, hanem közben mosok, ahogy alkalom adódik.
Pupu

Előzmény: sinus90 (#19)
2011-05-12 23:08:56
öööö
zakany

Előzmény: sinus90 (#19)
2011-05-12 22:38:00
Ma a barátnőm kezében olyan reklám újság volt, amiben a bringásoknak ajánlanak öltözékeket. Pl: funkcionális ez-az. Víz és kosztaszító. Életemben nem hallottam róluk.
Az általad emlegetett technikai, meg aláöltözék - se tudom milyen anyagú lehet. Igaz nem is bringázok - egy ideje /10 éve/

Utoljára vándortáborokkal teljesítettük a kékeket. 1-1 alkalom végén tartottunk egy bohóckodást. Az egyik ilyen alkalommal bemutattam a "Turista ruhatára" c. vetkőző számot. Mindent felvettem egymásután magamra amit csak lehetett. Legfölül egy esőpelerin volt. Innen kezdtem lehántani magamról a sok gúnyát. Hát volt sikere, nem panaszkodhattam! Amikor úgy nézett ki, nincs tovább, megálltam. Aztán nagy röhögések közepette még 3 réteg lekerült rólam, egy pici bikiniig. Évekkel később a Lech-völgybeli túránkon is megismételtem. Volt sikere ott is...

Előzmény: Pupu (#16)
2011-05-12 16:40:00
Nana, ne szerénykedj, van ott azért védőréteg :-)))
Pupu

Előzmény: magpet (#17)
2011-05-12 13:52:19
Micsoda felsorolás! Nem hogy egyben nem volt rajtam ennyi ruha még soha, de összesen nincs ennyim, ha minden szekrény tartalmát összeadom. :)
magpet
Házigazda

Előzmény: Pupu (#16)
2011-05-11 20:03:41
1 rövidujjú és 3 hosszúujjú technikai póló, hosszúujjú aláöltözék, polár bringás mellény és hosszú ujjú polárpulcsi felül, hosszú alsó, hosszú bringás macskanadrág és műszálas trekkingnadrág alul, dupla sapka, ötujjas kesztyű, két pár zokni volt rajtam, szóval abszolút réteges öltözék. Nem fáztam, jól aludtam.
Pupu

Előzmény: izsolt (#14)
2011-05-11 16:36:27
Jelenleg csakugyan nagyméretékben függ a személyek számától, hogy melyik közlekedési módozat az előnyösebb. Ám a tendencia az autózás drágulása irányába mutat, ezért célszerű fokozatosan felkészülni az új helyzetre. Én már erősen függetlenítem magam az autózástól - autós mérnök és újságíró létemre (vagy éppen ezért?) :-)
Pupu

Előzmény: KoLa (#7)
2011-05-11 14:28:51
a MÁV szidása helyett (pedig én is tudnám :-) egy kis öltözék iránti kérdés:

Pupu, elárulod miben vészelted át az éjszakát 1 kg-os hálózsákban? (vagy ez az 1 kg ellenére is komoly mínuszokat is elviselhetővé tenni képes darab?)

Hétvégén én is sátraztam, reggelre deres lett a kocsi szélvédője, és ahhoz képest hogy rajtam volt alul egy bringás nadrág + 1 mackóalsó, felül egy technikai aláöltözet, egy vastagabb póló, egy vastag bicajos szélálló felső meg egy hosszúujjú pulcsi plusz még a jobbik hálózsákom, hát, ippeghogy nem fáztam!

2011-05-10 11:42:36
A MAV "szabvany" szerint a bringavagon helye csak a menetrendben van :) es a marketing kiadvanyokon, nem a szerelvenyen.

Eszembe sem jut vonattal utazni azon ritka alkalmakkor amikor szuksegem lenne ra, meg egyedul sem, inkabb kifizetem azt a kis pluszt benzinre es kulturaltan utazok bringastul. Mellekesen a kocsiban maradhat valtas ruha, tisztalkodoszerek, pia, kaja stb. bringazas utanra. Egyetlen gond az lehet, ha a bringazas kezdete es vege nem ugyanott van.
yada

Előzmény: Csigabiga (#12)
2011-05-10 11:19:59
Néhányszor utaztam már vonaton bringával.
Kb. az esetek 1/3-ában tudtam bringásvagonban utazni - annak ellenére, hogy lehetőleg mindig olyan vonatot keresek ilyenkor, amiben elvileg van.
A legszörnyűbb élményem az volt, amikor tavaly Balatonfenyvesről utaztunk haza, ketten. Bringaszállítós vonatot néztem ki. Az állomáson próbáltam megtudakolni a bakter-lánytól, hogy a vonat elején, vagy a végén lesz-e a vagonunk, de nem tudta megmondani.
Végül elöl vártuk a szerelvényt. Be is futott, de bringavagon sehol!
Felszálltunk az első (fülkés) kocsi végébe, de a szűk peronon nem igazán fért el a két bringa, ezért az enyémet valahogy átszerencsétlenkedtem a következő vagon első peronjára.
Közben haladtunk a Balcsi mellett, és minden megállóban egyre több ember szállt fel, már a folyosók, és a peronok is megteltek. Ilyen körülmények között szó sem lehetett arról, hogy leüljünk valahová! A folyamatos utasvándorlás miatt a bringákat állandóan tologatni kellett, mert nehéz volt elférni mellette.
Ilyen körülmények között egymással is alig tudtunk kapcsolatot tartani.
Rémálom volt ez a hosszú utazás! :o(
Szerencsére azért vannak kellemesebb tapasztalataim is! :o)
Azt viszont máig sem tudom, hogy van-e olyan "szabvány", hogy a bringavagonnak hol kell elhelyezkedni: Elöl, vagy hátul?
Csigabiga

Előzmény: Cualune (#11)
2011-05-10 09:31:31
Bicajlogisztikázás terén vannak tapasztalataim...
Vonatokon csak ritkán adatott meg, hogy ténylegesen egy kényelmes kerékpárvagonhoz lett volna szerencsénk - függetlenül attól, hogy 2-6-an vagy 50-en, előre kértük-e a bicajos vagont, avagy nem kértük előre, illetve a menetrend szerint tartozott-e bicajos vagon a szerelvényhez, vagy nem tartozott. Ezekből aztán minden lett, ami csak lehetett. Bicajvagonos vonatozás ritkán, peronon ácsorgós, cúgos, mindenkinek útban levős, ácsorgós vonatozás gyakran. Balatonról tehervagonban jöttünk haza. IGEN, minden esetben rendesen vettünk jegyet magunk és a biciklink számára is.

Ezek után a Citroen Xsara Picasso, tetején három, hátán két biciklivel, benne öt emberrel és csomagjaikkal, 5,6 literes átlagfogyasztással (1.6 HDi) maga volt a mámor! Pláne mert az öt emberből egyedül nekem van vasútra kedvezményem...
(Sajnos ez már nem működik, mivel az autó teteje úgy sérült, hogy javítani nem lehet, és a tetőcsomagtartó már nem marad rajta stabilan, akármit is csinál vele az ember.)

Örömmel olvasom, ha ehhez képest valakinek jó tapasztalatai vannak a vonatos-biciklis logisztikáról...
Cualune

2011-05-09 22:40:16
Drága meló ám a vonatok takarítása :))) Főleg ha haver cége végzi..
zakany

Előzmény: magpet (#9)
2011-05-09 19:33:57
Es akkor a sokkal tobb szemelyes, ugyesen teleoptimalizalt autokrol nem is beszeltunk. Mondjuk 6 ember es 6 bringa. Tobb gazolaj fogy, de azert nem a Yaris harromszorosa. A lenyeg: a tomegkozlekedes aranytalanul draga bir lenni. Bizonyara vannak ott olyan koltsegek, amiket el se tudunk kepzelni. Vagy ha elkepzeljuk, elvisznek ragalmazasert.
magpet
Házigazda

2011-05-09 19:10:48
És hogy megy át az autó Miskolcról Debrecenbe? :o)

Ettől függetlenül már többször bebizonyosodott, hogy kettő, vagy több ember esetén általában olcsóbb a személyautó, mint a teljes árú tömegközlekedés. :o(
Csigabiga

2011-05-09 15:51:15
Az a kis költség nem is biztos, hogy annyira kicsi, mint amilyennek első közelítésre látszik. Aki nem nyugdíjas, annak egy Bp-Miskolc teljesárú vasúti menetjegy kerékpárjeggyel együtt 4200 Ft, a visszaút Debrecenből 4860, összesen - kicsivel - több, mint 9000 Ft. Két személynek ~18000 Ft.
Ha ebből kivonom egy 4 napos autópálya matrica árát, a maradékot megfelezem (mert az autó üzemeltetési költségének csak a fele az üzemanyag ára), akkor a gázolaj átlagárát 362 Ft/l-nek véve, a Yaris-szal (amelyik még a Doblonál is kisebb étvágyú, mindössze 4,3 litert fogyaszt 100 km-en) ennyi pénzből majdnem 530 km-t lehet autózni. Két embert valamint a kerékpárokat és a kemping felszerelést kényelmesen elviszi.
Sokkal kényelmesebben, mint pl. Egerből Budapestre az a vonat, amelyikhez csak a menetrendben csapták hozzá a kerékpárszállító vagont, a szerelvénybe már elfelejtették besorolni, ezért kénytelenek voltunk a fűtetlen hátsó peronon, hidegben és zajban utazni. De még így is jobban jártunk, mint amikor Sopronból tartottunk Budapestre. Azon a járaton menetrend szerint sem volt kerékpárszállító vagon, ezért az első kocsi első peronjára szálltunk fel. Győrben viszont besoroltak elénk néhány vagont, így hirtelen a szerelvény közepén, a kocsik közötti átjáróban találtuk magunkat.

2011-05-09 09:01:21
Elküldődött!
magpet
Házigazda

Előzmény: Pupu (#5)
2011-05-08 14:10:01
Előre is köszönöm! Azt igazoló fotó a blog képei között látható, a tanúk pedig örömmel várnak, hogy nyilatkozatot tehessenek. Természetesen csupa balsai lakosról van szó... :-)
Pupu

Előzmény: magpet (#4)
2011-05-08 12:05:54
Akkor ezek szerint ezert hivtal. Most kicsit kulfold, telefonon nem gyotrodnek a jatekszerkeszto adatlappal, ahonnan a jelszot ki tudnam nezni (fejbol en se tudom :), de ha gepkozelbee ertem, kuldom. Persze csak igazolo fotok es 27 hatosagi tanu egybehangzo vallomasaert cserebe. :)
magpet
Házigazda

Előzmény: Pupu (#3)
2011-05-08 11:56:53
Mert a traktort bádogházba bújtatták, az ajtót rázárták. Nem látszik a jelszó, meg kell kérdeznem magpettől.
Pupu

Előzmény: Omlás (#2)
2011-05-08 10:39:44
és miért nem jelented be a kompot?
Omlás

2011-05-08 10:06:42
E pillanatban a tíz új fórumbejegyzés közül nyolc foglalkozik technikai kérdéssel, és csak kettő játékkal, túrázással...

Gondoltam, javítok egy kicsit az arányon. Közzéteszem újabb tapasztalataimat a függőágyas táborozásról, és beszámolok a számomra új vasút-bringa kombinációról.

Ha van kérdés, vagy túratársnak jönne valaki, csak írjatok!
Pupu

Bejelentkezés

Akciós
GARMIN eTrex 10
29 900 Ft.