A játék saját fóruma. A játék adatlapja itt.
Annak írom, aki esetleg beleolvas és fogalma sincs, miről beszélünk itt:
A #4-től kezdődő hozzászólások egy másik játékra vonatkoznak, a Keverőgép-re.
Pepe, jalso, ha kérhetem, menjünk át a megfelelő fórumba, ha lesz még a kártyással kapcsolatos hozzászólás! Köszi!
A #4-től kezdődő hozzászólások egy másik játékra vonatkoznak, a Keverőgép-re.
Pepe, jalso, ha kérhetem, menjünk át a megfelelő fórumba, ha lesz még a kártyással kapcsolatos hozzászólás! Köszi!
Nem segítség, ezért csak így simán: A gép mindig ugyanazt a keverési módszert alkalmazza, tehát ha vesszük az előbb írt példámat a kőr 3-as lapra, akkor ez azt jelenti, hogy a harmadik pozícióban levő lapot mindig a hetedik pozícióba teszi (4 lépés jobbra), a hetedik pozícióban levő lapot pedig mindig az ötödik pozícióba (két lépés balra).
Ez a példa persze rossz, nem mi konkrét gépünkre vonatkozik, mert most látom, hogy az ábrázolt két lépés alatt nem is kettőt megy jobbra a kőr 3-as, hanem ötöt, de a lényegi része talán így is érthető.
De akkor már legyen egy jó példa is: Ha a kőr 3 helyett a kőr 9-est nézzük, akkor valóban lehetséges, hogy először négyet megy jobbra, utána pedig kettőt balra. Ha így lenne, akkor ez a gépünkre vonatkozóan persze azt jelentené, hogy a kilencedik pozícióban levő lapot mindig az utolsó helyre teszi (13. pozíció, négy lépés jobbra), az utolsó helyen levőt pedig mindig a 11. pozícióra (két lépés balra).
A gép nem nézi, hogy milyen számok és figurák vannak a lapokra rajzolva, hiszen akár magyar kártyát, tarokk-kártyát vagy a gyerekek autós kártyáit is beletehetnénk, hanem pusztán a pozíciókat, a sorrendet manipulálja.
Ez a példa persze rossz, nem mi konkrét gépünkre vonatkozik, mert most látom, hogy az ábrázolt két lépés alatt nem is kettőt megy jobbra a kőr 3-as, hanem ötöt, de a lényegi része talán így is érthető.
De akkor már legyen egy jó példa is: Ha a kőr 3 helyett a kőr 9-est nézzük, akkor valóban lehetséges, hogy először négyet megy jobbra, utána pedig kettőt balra. Ha így lenne, akkor ez a gépünkre vonatkozóan persze azt jelentené, hogy a kilencedik pozícióban levő lapot mindig az utolsó helyre teszi (13. pozíció, négy lépés jobbra), az utolsó helyen levőt pedig mindig a 11. pozícióra (két lépés balra).
A gép nem nézi, hogy milyen számok és figurák vannak a lapokra rajzolva, hiszen akár magyar kártyát, tarokk-kártyát vagy a gyerekek autós kártyáit is beletehetnénk, hanem pusztán a pozíciókat, a sorrendet manipulálja.
Előzmény: pepe (#12)
Ha jól emlékszem, a játékban az szerepel, hogy a gép minden keverést azonosan végez. Ebbe hogy fér bele a fentebb idézet mondatod?Idézet
Lehet akár az is, hogy az első keverésnél 4-et jobbra ugrik, utána 2-t balra.
Amennyiben a válaszod segítség lenne, akkor inkább rejtsd el (az előző segítséget sem néztem meg).
Előzmény: apoda (#11)
Evvel szerintem az a baj, hogy felezni próbáltad a vándorlási távolságot és ez önkényes választás. Pl. a kőr 3-as két pozíciót vándorol két keverés alatt, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt kétszer egy egységnyi lépéssel teszi meg. Lehet akár az is, hogy az első keverésnél 4-et jobbra ugrik, utána 2-t balra. Vagy valahogy máshogy, és minden pozíciónál ez más és más lehet.
Ez most lehet, hogy egy kis segítség lesz, kérlek ne nézd meg, ha úgy gondolod:
Ebből pedig az követkkezik, hogy ...
Ez most lehet, hogy egy kis segítség lesz, kérlek ne nézd meg, ha úgy gondolod:
Infó:
Azért biztos, hogy ciklikus permutációt végez a gép, mert ha kiválasztasz egy tetszőleges kártyát és ismételve alkalmazod az ismert szabályt, akkor azt láthatod, hogy előbb-utóbb minden pozícióba el tud jutni.
Ebből pedig az követkkezik, hogy ...
Infó:
... de ezt már tényleg nem írom le :-)
Előzmény: pepe (#10)
Azért, mert ha ezt tételezem fel, akkor az 1. keverés szerinti kiosztásban többször előfordul -legalábbis a saját gondolatmenetem szerint- hogy ugyanarra a pozícióra több lap is "igényt tart", miközben más pozíciók üresen maradnak.
Hogy konkrétabb legyek: 3 sorban, egymás alá egyenként 13 négyzetet rajzoltam, és ezeket megszámoztam. Az első sor négyzeteit 1-től 13-ig, a másodikét 14-től 26-ig, és így tovább, egészen az utolsó sorig :-))
Ezek után az 1. és a 3. sorba bejelöltem a két fényképen látottakat, és elkezdtem kitölteni a középső sort olymódon, hogy az 1. és a 3. sor ugyanazon lapja közötti "vándorlási távolságot" megfeleztem. Páratlan számú kártya lévén a vándorlási távolság mindig csak az egyik irányba ad páros számot, így annak felével is az adott irányba mozogtam. De ezzel -ahogy már írtam- ellentmondásba keveredtem (néhány pozícióban két kártya is azonos helyre szeretett volna kerülni).
Hogy konkrétabb legyek: 3 sorban, egymás alá egyenként 13 négyzetet rajzoltam, és ezeket megszámoztam. Az első sor négyzeteit 1-től 13-ig, a másodikét 14-től 26-ig, és így tovább, egészen az utolsó sorig :-))
Ezek után az 1. és a 3. sorba bejelöltem a két fényképen látottakat, és elkezdtem kitölteni a középső sort olymódon, hogy az 1. és a 3. sor ugyanazon lapja közötti "vándorlási távolságot" megfeleztem. Páratlan számú kártya lévén a vándorlási távolság mindig csak az egyik irányba ad páros számot, így annak felével is az adott irányba mozogtam. De ezzel -ahogy már írtam- ellentmondásba keveredtem (néhány pozícióban két kártya is azonos helyre szeretett volna kerülni).
Előzmény: apoda (#8)
Nem segítségnek szánom, de azt sem szeretném, ha egy apró tévedés miatt vakvágányon keresgélnél. Szóval miért is gondolod, hogy nem ciklikus permutációról van szó?
jalso:
jalso:
Infó:
:-) Szerinted tévedett pepe, amikor azt gondolta, hogy nem ciklikus permutációról van szó?
Előzmény: pepe (#7)
És sajnos nem ciklikus permutációt végez a gép, mert akkor már megoldottam volna. Eddig azzal probálkoztam, de az ellentmondáshoz vezet.
Előzmény: jalso (#4)
Persze, hogy nem az. Ha az lenne, már rég...
Infó:
... és ha én megkérlek rá, hogy írjál ide valamit...
Előzmény: apoda (#5)
> megkeresed azt az operátort, amelynek ez a "négyzete"
Igen ám, csak a gyökvonás nem triviális művelet... Még szerencse, hogy
:-)
Igen ám, csak a gyökvonás nem triviális művelet... Még szerencse, hogy
Infó:
...ide sajnos nem írhatok semmit, pepe megkért rá.
:-)
Előzmény: jalso (#4)
a kétszer megkevert kártya
Oh, pedig ez szuper egyszerű feladat. Már hatan megoldották. Mindössze 13! - 2 lehetőségből kell választanod. És neked még szakmába is vág. Veszed azt az operátort, amely az A23...BDK permutációt átviszi a képen láthatóba, és megkeresed azt az operátort, amelynek ez a "négyzete". Ennyi az egész. Nem is tudom, én miért nem oldottam még meg. :-)))
Oh, pedig ez szuper egyszerű feladat. Már hatan megoldották. Mindössze 13! - 2 lehetőségből kell választanod. És neked még szakmába is vág. Veszed azt az operátort, amely az A23...BDK permutációt átviszi a képen láthatóba, és megkeresed azt az operátort, amelynek ez a "négyzete". Ennyi az egész. Nem is tudom, én miért nem oldottam még meg. :-)))
Előzmény: pepe (#3)
Köszönöm a válaszodat és további játékaiddal kapcsolatos bátorításodat. Örülök, hogy megjegyzéseimet nem vetted személyeskedésnek, mert nem annak szántam sem azokat, sem a továbbiakban leírtakat. Már régebben szerettem volna megírni játékaiddal kapcsolatos benyomásaimat. A helyzet az, hogy szemben a saját "játéktálalási filozófiámmal", amely többnyire egyértelmű meghatározásokkal segíti a játékosokat, Te sok esetben kedveled a rejtélyes/homályos tálalást, amin legtöbb esetben nem tudok fogást találni, amit vagy hiányosnak érzek, vagy egyszerűen nem tudok semerre elindulni, sokszor úgy érzem, hogy nem egyformán forognak a kerekeink.
Ez a mostani játékod egyike a kivételeknek volt, hiszen precízen meg volt fogalmazva, mi a teendő, hogy mégis mi volt a gondom, azt már a logban leírtam.
Van még egy hasonlóan precízen megfogalmazot játékod, aminek már többször nekiugrottam és roppant bosszant (sőt szégyellem is magam amiatt), hogy egyelőre nem sikerült megoldani, ez pedig a kétszer megkevert kártya. A problémám az, hogy a kitalálandó első keverés utáni helyzetben több lap is ugyanazon a helyen szeretne lenni. De kérlek ne segíts, semmilyen formában, ezt mindenképpen egyedül akarom megoldani.
Ez a mostani játékod egyike a kivételeknek volt, hiszen precízen meg volt fogalmazva, mi a teendő, hogy mégis mi volt a gondom, azt már a logban leírtam.
Van még egy hasonlóan precízen megfogalmazot játékod, aminek már többször nekiugrottam és roppant bosszant (sőt szégyellem is magam amiatt), hogy egyelőre nem sikerült megoldani, ez pedig a kétszer megkevert kártya. A problémám az, hogy a kitalálandó első keverés utáni helyzetben több lap is ugyanazon a helyen szeretne lenni. De kérlek ne segíts, semmilyen formában, ezt mindenképpen egyedül akarom megoldani.
Előzmény: apoda (#1)
Az igazság az, hogy nem tudtam a pontos megoldást, csak ahogy elolvastam a feladatot, akkor ez ugrott be, mármint a jelszó. Persze azóta már rajzban is megy. :)))
Előzmény: apoda (#1)
> ...a játékaid többségét nem tudtam eddig megoldani.
Biztos vagyok benne, hogy mindegyiket meg tudnád oldani, csak bizony vannak közöttük olyanok, amikhez elég sok idő kell, egyrészt azért, mert meg kell találni a megfelelő módszert, másrészt pedig azért, mert olykor még a módszer ismeretében is elég munkaigényes az eredmény felkutatása. Vannak persze könnyebbek és nagyon könnyűek is.
Ez a mostani nagyon érdekes volt! Bejelentettem a játékot, feltöltöttem a képet, és azonnal megnéztem, hogyan néz ki a játékosok számára. Csak néztem bambán, mert ekkorra már Ete meg is oldotta!!! Visszamentem, azt hittem, elfelejtettem bejelölni a jelszavas igazolást, de láttam, hogy mégiscsak be van jelölve. Nézem megint a nyilvános nézetet, ekkor már Csuhás megtalálása is ott díszelgett! Bravó Ete és Csuhás, igazás gyorsak voltatok!
> ...engem nagyon zavart az ábra. Csuhás ugyan nem rajzolt, de a megjegyzése engem arra inspirált, hogy valami mást rajzoljak, mint amit itt látok. Ez azonnal segített.
Lehet, hogy az ábra valóban inkább zavar, mint segít, de ha így van, akkor sem bánom, legalább nehezebb lesz egy kicsit! :-)
Biztos vagyok benne, hogy mindegyiket meg tudnád oldani, csak bizony vannak közöttük olyanok, amikhez elég sok idő kell, egyrészt azért, mert meg kell találni a megfelelő módszert, másrészt pedig azért, mert olykor még a módszer ismeretében is elég munkaigényes az eredmény felkutatása. Vannak persze könnyebbek és nagyon könnyűek is.
Ez a mostani nagyon érdekes volt! Bejelentettem a játékot, feltöltöttem a képet, és azonnal megnéztem, hogyan néz ki a játékosok számára. Csak néztem bambán, mert ekkorra már Ete meg is oldotta!!! Visszamentem, azt hittem, elfelejtettem bejelölni a jelszavas igazolást, de láttam, hogy mégiscsak be van jelölve. Nézem megint a nyilvános nézetet, ekkor már Csuhás megtalálása is ott díszelgett! Bravó Ete és Csuhás, igazás gyorsak voltatok!
> ...engem nagyon zavart az ábra. Csuhás ugyan nem rajzolt, de a megjegyzése engem arra inspirált, hogy valami mást rajzoljak, mint amit itt látok. Ez azonnal segített.
Lehet, hogy az ábra valóban inkább zavar, mint segít, de ha így van, akkor sem bánom, legalább nehezebb lesz egy kicsit! :-)