Garmin Connect szegmensek - versenypálya az egész világ!

GPS Suli: Garmin Connect szegmensek - versenypálya az egész világ!
A Garmin Connect felületet bizonyára sokan ismeritek és használjátok. Erre az ingyenes oldalra egyszerűen feltölthetők a különféle aktivitások, amik utána megtekinthetők a térképen, elemezhetők a hozzá kapcsolódó sebesség- magasság, szívritmus-, hőmérséklet-, teljesítmény-, és egyéb adatok az épp használt készülék és szenzorok függvényében. A Connect lehetőséget ad arra is, hogy ismerőseink – vagy akár ismeretlenek - hasonló futásait, bringázásait, evezéseit összevessük a saját teljesítményünkkel, túráinkkal. Ezen közösségi szolgáltatások sora bővült most egy izgalmas újdonsággal, az ún. szegmensekkel (segments).

Garmin Adventures

GPS Suli: Garmin Adventures
A közelmúltban mutatta be a Garmin az Adventures szolgáltatást, amit leginkább „Kalandok”-nak lehetne fordítani. Ha egy kifejezésben kellene pontosítani, hogy mi is ez, azt mondanám: részletes túraleírások. Előállítani pont olyan egyszerű, mint PC-n nézegetni, vagy GPS-re töltve használni.

GARMIN BaseCamp

GPS Suli: GARMIN BaseCamp

A GARMIN a BaseCamp szoftverrel a jól ismert és sokéves MapSource programot készül leváltani. Így mostantól a BaseCamp lesz a felelős a GPS és a számítógép közötti adatforgalomért, illetve az adatok rendezgetését, archiválását, túrák tervezését is a BaseCamp lesz hivatott segíteni. Természetesen a jó öreg MapSource is megmarad, az átszokás nem kötelező, de az alábbiakat olvasva talán belátható: nem árt, ha a gépen ott a BaseCamp is.
Az alábbi cikk a BaseCamp 3.2.2 verziójának idején íródott, a későbbiekben előfordulhatnak eltérések a frissítések érkeztével.
A bejegyzés nem a BaseCamp használati útmutatója, nem magyarázom el az egyes gombokat, funkciókat. Ezek nagy része magáért beszél, vagy rosszabb esetben megvitatjuk a fórumon. A cél: áttekintés a szoftver lehetőségeit, újdonságait illetően.

Pontok feltöltése a GPS készülékre

GPS Suli: Pontok feltöltése a GPS készülékre
Sokféle készülék, sokféle formátum, rengeteg geoláda és egyéb GPS-es játék. Mit hova töltsünk, milyen formátumban, hány darabot? Áttekintjük a Garmin túra GPS-ek lehetőségeit, de egy kicsit az autós/motoros készülékekre is rápillantunk. Elvégre az is GPS, GPS-szel játszani jó, a pontok egy része ilyen eszközökkel is felkereshető.

Tájékozódás: III. A térkép

GPS Suli: Tájékozódás: III. A térkép
Térkép a Föld (vagy más égitest) egy részének és az ott található tárgyaknak méretarány szerint kicsinyített, egyszerűsített, alaprajzszerű ábrázolása egy síkban.

Firmware - avagy szoftverfrissítés GARMIN GPS-eken

GPS Suli: Firmware - avagy szoftverfrissítés GARMIN GPS-eken
Egy működő GPS készülék két részből áll: maga a "vas", valamint a rajta futó szoftver. Ez utóbbit szokás firmware-nek nevezni, amit érdemes naprakész állapotban tartani. Miért és hogyan?

Egy nagyon primitív módszer

GPS Suli: Egy nagyon primitív módszer
Egy fikarcnyit sem bízol az elektronikában - akárcsak én? Közreadom teljesen egyszerű, sőt primitív tájékozódási módszeremet, amely adott esetben nagyon sokat segíthet. Kombináljuk a GPS-t a papírtérképpel...

Tájékozódás: II. Tájékozódás térkép nélkül

GPS Suli: Tájékozódás: II. Tájékozódás térkép nélkül
A lakóhelyünk környékén gyerekkorunkban már egész hamar megtanulunk tájékozódni. Egy kisgyerek, bár még nem tud olvasni, felismeri a saját utcáját, házát, a környező játszótereket, az óvodába vezető utat. Később egyre több helyre „gondolkodás nélkül” eltalálunk.

A térkép

GPS Suli: A térkép
Eligazodás céljából térképeken ábrázolják a földfelszínt. A térkép olyan hatású rajz, mintha a magasból (repülőről, űrhajóról) néznénk a Földet. Mivel gömbszerű felületet kell síkban (papír vagy képernyő) ábrázolni, valamilyen vetületet alkalmaznak. Azért vetület a neve, mert olyan, mintha egy belülről megvilágított üveg-földgömb képét vetítenék a földgömbhöz képest valahogyan elhelyezett papírra. A GPS játékhoz nincs szükség ezek ismeretére. Annyi megjegyzendő, hogy minden térkép csak a közepe táján pontos, a térképlap széle felé egy kicsit torzít. Ennek mértéke azonban nem akkora, hogy esetünkben bármit is számítana.

Tájékozódás: I. Tér és idő

GPS Suli: Tájékozódás: I. Tér és idő
Miért fontos a tájékozódás?
Ha azt szeretnénk, hogy ne mások irányítsanak, manipuláljanak minket, akkor meg kell tanulnunk önállóan tájékozódni. Tájékozódni térben és időben, városokban, utakon és az erdőben, a csillagok alapján, térképpel és GPS-szel. Tájékozódni az információk között, az interneten: a „virtuális tér”-ben. Tájékozódni gondolatok és eszmék között.
Ebben a heti egyórás tárgyban a tájékozódás alapjaival ismerkedhetsz meg. A tantermi tanulást kisebb és nagyobb (délutáni vagy hétvégi) „terepgyakorlat”-ok fogják kiegészíteni, és néha a számítógép előtt ülve is körülnézünk a világban. Megtanulhatsz bánni a térképpel, a menetrenddel és a legmodernebb technikával, a műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) is. Tavasszal megismerkedhetsz egy tájékozódási sporttal: a tájfutással és egy tájékozódási játékkal: a geocachinggel („kincskeresés”-sel).

A Földgolyó

GPS Suli: A Földgolyó
A Föld gömb-alakú lenne, de a tengelyforgás által okozott centrifugális erő következtében az egyenlítő környékén kihasasodott, a sarkoknál meg belapult. Ennek következménye például, hogy a Föld középpontjától nem a legmagasabb hegy, a Mount Everest (8848 m) csúcsa van legtávolabb, hanem az egyenlítőhöz közelebb elhelyezkedő Chimborazoé (6268 m). A mi szempontunkból azonban ennek semmi jelentősége, számunkra a Föld „gömbölyű”.

Bevezető

GPS Suli: Bevezető
A mindannyiunk számára kedvelt GPS-játék egyik alapja a GPS-készülék kezelése. Ez azonban nem is olyan egyszerű, aminek több oka van. Egyrészt feltételez bizonyos földraji alapismereteket, amelyek nem mindenkinek vannak meg. Másrészt, noha egyszerű hobbikészülékeket (és nem például precíziós geodéziai műszereket) használunk, azok is eléggé bonyolultak lehetnek, sok funkcióval, gombbal, képernyőféleséggel. Harmadrészt még szükség van digitális térképek és egyéb szoftverek (például Google Earth) magabiztos használatára is. Negyedrészt a készülékek használati útmutatói, illetve a szoftverek Help leírásai idegen nyelven (angolul) lehetnek, és – ez a fő baj! – fordított logika szerint íródtak: azt írják le, hogy ha megnyomod ezt a gombot, akkor az meg az történik. Pedig Te arra vagy kíváncsi, hogyha el akarsz érni valamit, akkor mit nyomj meg.

Új megtalálások

Bejelentkezés