Hír: Pontok feltöltése a GPS készülékre
Pontok feltöltése GPS-készülékre
Pontok feltöltése a GPS készülékre
2011-01-14 17:34:00 | GPS Suli | 27 hozzászólás
Sokféle készülék, sokféle formátum, rengeteg geoláda és egyéb GPS-es játék. Mit hova töltsünk, milyen formátumban, hány darabot? Áttekintjük a Garmin túra GPS-ek lehetőségeit, de egy kicsit az autós/motoros készülékekre is rápillantunk. Elvégre az is GPS, GPS-szel játszani jó, a pontok egy része ilyen eszközökkel is felkereshető.

Először nézzük át, hogy milyen formátumban tölthetők pontok a GPS-készülékekre. Természetesen nem minden típus támogat minden formátumot, az erről szóló táblázatot lásd kicsit alább.

 

1. Útpont: alapvető klasszikus. A koordinátákon túl tartalmazza a magasság-adatot, egy rövid (30-50 karakter körüli, az újabb típusoknál még hosszabb) megjegyzés mezőt, valamint egy ikont, amellyel az adott pont a térképen fog megjelenni. Tökéletesen alkalmas egy-egy pont megjelölésére, például egy „itt hagytuk a kocsit” helyszín szépen megjelölhető. Természetesen geoláda is kereshető útpontra navigálva, de ekkor az egyéb adatokat (ládaleírás) egyéb módszerrel (nyomtatva, PDA-n, telefonon, stb.) kell magunkkal hurcolnunk.


2. GGPX: a GPX (GPS Exchange Format), mint általános GPS-es adatformátum kicsit fejlettebb változata, kifejezetten a geocachinghez tenyésztve. A klasszikus útpont-adatokon felül tartalmazza a geoldádára vonatkozó extra adatokat is: leírás, nehézség, terep, hint (segítség – a geocaching.com és a GPSGames.hu oldalakon használatos), logok (korábbi megtalálások, amelyek szintén segíthetnek a terepen kutatás közben), elrejtő neve. Ezt a verziót – tekintve hogy a játékos általa megússza a nyomtatást – „paperles geocaching” néven is ismerjük.


3. POI: a Points of Interest (érdekes pontok) rövidítése. Egy jó ideje már a túrázásra szánt GPS készülékek is tartalmazzák ezt a lehetőséget. Legfontosabb előnye, hogy nincs darabszám-korlátozás, a megfelelő célszoftverrel akár több tízezer pont is egyszerűen feltölthető a készülékre. Javasolt felhasználás: egyfajta „biztonsági tartalék”. Az aktuális célpontokat érdemes mindig frissen feltenni a készülékre útpontként vagy GGPX-ben, de akár az ország összes geoládája és GPSGames pontja feltölthető egy-egy POI adatbázisként. Így ha váratlanul vetődünk el munka közben egy távoli helyre, akkor is nálunk vannak a pontok, maximum egy kis wap vagy mobilnet használattal kiegészítve egyszerűen nekiláthatunk keresgélni.
A POI-pont a nevén túl tartalmazza a koordinátákat, valamint egy megjegyzést. Ezt a megjegyzés-mezőt nem minden készülék jeleníti meg (vagy csak részben), erre tehát nem érdemes alapozni a ládaleírásokat illetően!
Néhány készülék a POI pontokhoz rendelt képek megjelenítésére is képes, ami szintén hasznos lehet.
A POI-ként feltöltött pontok a készülékről nem törölhetők és nem módosíthatók, ezeket a műveleteket csak számítógép közbeiktatásával tudjuk elvégezni.

 

Most, hogy már tudod, mik az elméleti lehetőségek, csak azt kell kitalálnod, hogy a Te készülékek ezek közül melyikre alkalmas. Utána jön a nehéz döntés, hogy Te melyiket fogod használni. Az ehhez tartozó segítség a táblázat alatt érkezik.

 

 

Készülék-típusok és pontfeltöltési lehetőségek

 

 

Útpont

GGPX

POI

eTrex Euro, eTrex H, Camo, Summit, Venture, Legend C, Vista C; GPS 60, GPSMAP 60

500

-

-

eTrex Legend, Vista; GPSMAP 60C, 60CS, 76C, 76CS

1000

-

-

eTrex Venture Cx, Legend Cx, Vista Cx

500

-

korlátlan

eTrex Legend HCx, Vista HCx; GPSMAP 60Cx, 60CSx, 76Cx, 76CSx

1000

-

korlátlan

Oregon 200, 300, 400t; Colorado 300; Dakota 10-20, eTrex 10

1000

2000

korlátlan

Oregon 450, 550, 550t

2000

5000

korlátlan

GPSMAP 62, 62S, 62St, 78, 78S, eTrex 20-30

2000

5000

korlátlan

Montana 600, 650, 650t

4000

5000

korlátlan

Nüvi-sorozat (kivéve 550), Zümo-sorozat

1000

-

korlátlan

Nüvi 550

1000

2000

korlátlan

 

 

Hogyan töltsük a GPS-re a különféle pont-formátumokat?

 

 

Útpont

 

Ehhez mindenképpen szükség lesz egy cél-szoftverre, amely a számítógép és a GPS közötti kommunikációt biztosítja, mondhatni beszéli kettejük közös nyelvét. Garmin esetében ez legtöbbször a MapSource szoftvert jelenti, amelyet vagy a készülékhez kapunk CD-n, vagy valamely térkép megvásárlásakor jutunk hozzá. A MapSource programban a neki megfelelő formátumú (*mps, *.gdb, *.gpx) fáljt megnyitva láthatjuk a pontokat a térképen, valamint a „küldés a készülékre” gombra kattintva feltölthetjük azokat a GPS-re. Nincs tehát más dolgunk, mint a kívánt terület geoládáit és/vagy GPSGames pontjait letölteni megfelelő formátumban az adott honlapról, majd a fájlt a MapSource-ban megnyitva kiadjuk a feltöltés parancsot. Feltöltés előtt persze lehetőség van a pontok módosítására: a nem kívánt pontokat törölhetjük, neveket és leírásokat, vagy épp a térképi ikont módosíthatjuk. A feltöltés elindítása előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni a feltölteni kívánt pontok számát: ha több pontot próbálunk feltölteni, mint amennyi a készülékre felfér, úgy a pontok egy része lemarad! A pontok átvitele nem jelenti a GPS-en lévő pont-adatbázis cseréjét, hanem a frissen feltöltött pontok a már meglévő mellé fognak felkerülni. Ezt szintén érdemes figyelembe venni a pontok darabszámának áttekintésekor (segítségként lásd a fenti táblázatot!).
Az útpontok feltöltését az ingyenes BaseCamp szoftverrel is elvégezhetjük.


Amennyiben nem rendelkezünk MapSource programmal, sok egyéb ingyenes szoftver áll rendelkezésre. Ezek közül említést érdemel a GPS TrackMaker (*.gpt), az EasyGPS (*.loc), valamint a g7towin (*.g7t). (Ez utóbbi szoftver másik kedves tulajdonsága, hogy nagyon sok formátumot ismer, így például egy szokatlan formátumban kapott file konverziója esetén is számíthatunk rá.) Ezeknél a programoknál a metódus hasonló, mint a MapSource esetében: a pontokat tartalmazó file megnyitását követően a pontok a GPS-készülékre tölthetők.

 

Főként korábbi készülékeknél szembesülhetünk azzal, hogy a pont nevének hossza korlátozott (5, 16, 30 karakter). Ekkor fontos a pontokat ügyesen elnevezni feltöltés előtt, mert ha pl. egy 6 karaktert elfogadó készülékre több olyan pontot is töltünk, amelyeknek az első 6 karaktere megegyezik, úgy abból a felülírás miatt csak egy (a feltöltéskor utoljára átment) pont marad! Szintén érdemes ügyelni a pontnevekben használt karakterekre: régebbi készülékeknél előfordulhat, hogy az extra karakterek vagy ékezetes betűk egyszerűen eltűnnek (pl. hídfő-ből hdf lesz). Megelőzésként célszerű az angol ABC betűviel, a számokkal és a kötőjellel gazdálkodni.

 

Soros porttal rendelkező GPS esetén a helyzet egyszerű, de USB-s készülék esetében gondoskodnunk kell a megfelelő USB driver meglétéről. Ha MapSource-t használunk, erre nincs szükség, mert a MapSource telepítő az USB drivert is telepíti. Egyéb programok használata előtt mindenképpen töltsük le (ingyenes) és telepítsük a Garmin USB Drivert!

 

 

GGPX (Groundspeak GPX, paperless geocaching)

 

A letöltött Groundsepak GPX fájlt (kiterjesztése egyszerűen *.gpx lesz) módosítás nélkül kell bemásolnunk a készülék megfelelő könyvtárába. Ezért ezt a GPX-et ne nyissuk meg a MapSource-szal vagy egyéb szoftverekkel (kivéve Basecamp, lásd alább!), így elkerülhető, hogy annak módosulása miatt a GPS készülék esetleg ne olvassa azt helyesen, vagy a fájlból adatok vesszenek el! Letöltés előtt a forrás honlapon tudjuk „szűrni” a letöltésre szánt területet. A geocaching.hu-n például tájegységek szerint szűkíthetjük a kört, a GPSGames.hu-n pedig a térképen éppen látható terület pontjaira is szűkíthetjük a letöltést. A letöltött GPX fájlt egyszerűen másoljuk be a készülékünk Garmin/GPX könyvtárába! Ez a könyvtár-struktúra a belső memórián és a memóriakártyán is ugyanaz, tehát a fájl mindkét helyre másolható. Tapasztalat szerint az olvasás biztosabb a belső memóriáról, így inkább oda érdemes helyezni a GGPX fájlt. Ebben a könyvtárban több GGPX fájl is elhelyezhető. Célszerű ügyelni arra, hogy egy-egy fájl mérete ne legyen 10MB fölött. Ez megoldható úgy, hogy a kívánt pontokat több részletben (több különféle területi szűkítéssel) töltjük le.
A leírást is tartalmazó GGPX adatokat a BaseCamp szoftverrel is feltölthetjük a GPS-re. A BaseCamp előnye a MapSource-szal szemben, hogy tökéletesen kezeli a geoláda-adatokat, azokat megjeleníti, és mentéskor, a GPS-re küldéskor nem törli azokat a GPX file-ból. (A MapSource csak a hagyományos útpont-adatokat kezeli, a geoládákkal járó extra információkat a file mentésekor, vagy GPS-re küldéskor elveszítjük!)


A GGPX-képes készülékek esetében lehetőség van arra is, hogy a megtalálást a helyszínen logoljuk (naplózzuk). Ha egy pontra navigálunk, a geocaching menüben található egy „log attempt” (naplózási kísérlet) lehetőség: erre kattintva rögzíthetjük a megtalálást, valamint egy rövid megjegyzést (comment) is hozzáfűzhetünk a találathoz. Ez hasznos lehet például a jelszó feljegyzésénél. A napló-bejegyzéseket a készülék belső memóriáján a Garmin/geocache_visits.txt (egyszerű szöveg) fájlban találjuk. Ez a fájl a GPS készüléken nem olvasható, de hazatérve PC mellett egyszerűen megtaláljuk benne a találatok időpontját és a hozzájuk tartozó megjegyzést. (A találat időpontját a készülék GMT (greenwichi középidő) szerint rögzíti, így Magyarországon télen 1, nyáron 2 órát kell ehhez hozzáadnunk, hogy megkapjuk a helyi időt.)

 

 

POI

 

Első lépésként a feltöltésre szánt pontokat állítsuk elő GPX formátumban! Ezt megtehetjük a MapSource programmal, vagy a különféle honlapokról direkt GPX letöltéssel is. Ha több alkategóriába szeretnénk tenni a pontokat (pl. geocaching.hu ládák, valamint GPSGames.hu játékok), akkor ezeket külön-külön GPX-ekbe tegyük, ráutaló névvel (pl. geocaching.gpx, gpsgames.gpx). A fájlokat tegyük egy könyvtárba! A Garmin POI Loader szoftverének (ingyenes) „mutassuk meg” ezt a könyvtárat, ebből a program elkészíti a megfelelő POI fájlt (kiterjesztése *.gpi lesz). A GPI-t kérhetjük közvetlenül a csatlakoztatott GPS-készülékre, vagy akár a számítógép egy meghatározott könyvtárába is. Ha ez utóbbit választottuk, akkor a GPI fájlt be kell másolnunk a GPS készülék (vagy a benne lévő memóriakártya) Garmin/POI könyvtárába. Más dolgunk nincs, következő indításkor a POI pontokat látni fogja a készülék. Ezt követően típustól függően a Keresés/Exták vagy a Keresés/Saját POI pontban találjuk meg a pontokat, a kezdeti GPX fájlok neveinek megfelelő alkategóriákban.
A POI pontokhoz egyedi ikonok is rendelhetők. Például a GPSGames pontokhoz hozzárendelhető egy apró ikonként a GPSGames logója, így a pontok a térképen ezzel az ikonnal fognak megjelenni. Ehhez a forrás-könyvtárban a GPX fájlok mellé – azonos néven – BMP formátumban kell elhelyezni az ikont, a többit a POI Loader elintézi. Erről – és az egyéb lehetőségekről – részletes információ olvasható a POI Loader help-jében (magyar nyelven).

Bejelentkezés