Hír: GARMIN BaseCamp
GARMIN BaseCamp
GARMIN BaseCamp
2011-10-17 15:29:00 | GPS Suli | 57 hozzászólás

A GARMIN a BaseCamp szoftverrel a jól ismert és sokéves MapSource programot készül leváltani. Így mostantól a BaseCamp lesz a felelős a GPS és a számítógép közötti adatforgalomért, illetve az adatok rendezgetését, archiválását, túrák tervezését is a BaseCamp lesz hivatott segíteni. Természetesen a jó öreg MapSource is megmarad, az átszokás nem kötelező, de az alábbiakat olvasva talán belátható: nem árt, ha a gépen ott a BaseCamp is.
Az alábbi cikk a BaseCamp 3.2.2 verziójának idején íródott, a későbbiekben előfordulhatnak eltérések a frissítések érkeztével.
A bejegyzés nem a BaseCamp használati útmutatója, nem magyarázom el az egyes gombokat, funkciókat. Ezek nagy része magáért beszél, vagy rosszabb esetben megvitatjuk a fórumon. A cél: áttekintés a szoftver lehetőségeit, újdonságait illetően.

Hogyan lehet hozzájutni?

 

A GARMIN egy időben adott a készülékhez egy CD-t, rajta a MapSource-szal. Erről leszoktak, a BaseCamp a garmin.com oldalról tölthető le. Nagyon fontos, régóta várt lépés, hogy a szoftver már nem csak PC-re, hanem Mac-re is elérhető. Telepítés előtt azért érdemes átolvasni a rendszerkövetelményeket, mert a BaseCamp bizony szereti, ha van alatta vas. Szerényebb teljesítményű gépekkel például a 3D megjelenítést meg se próbáljuk bekapcsolni!


Mi a különbség a MapSource-hoz képest?


Térkép-kezelés


A BaseCamp látja a MapSource vagy a MapInstall alá telepített térképeket, viszont a GPS-re töltést (a jelenlegi verzióban legalábbis) nem ő intézi. Erre a feladatra továbbra is a MapSource-t, vagy a MapInstallt kell használnunk. A BaseCamp alatt a hagyományos 2D térkép-megjelenítésen felül lehetőség van 3D megjelenítésre is. Ehhez két dolog kell: a térképnek tartalmaznia kell az ún. digitális terepmodellt (DEM), ez mifelénk leginkább a NaviGuide (nem NT!), valamint a TopoGuide szoftverek alatt található meg. A másik fontos tényező a fentebb már említett erőforrás a számítógépben. Egy kísérletet megér, ha nagyon akadozik, gyorsan ki kell kapcsolni, és marad a 2D.
A térképen való keresés, útvonaltervezés, tracklogok rajzolása és módosítása nagyjából hasonló, mint a MapSource alatt.


Adatok kezelése

 

A MapSource-ban a klasszikus file-nyitogatós megoldás működött, mint pl. a Word esetében: egy file, benne az adatok. Ha megnyitom, látom, szerkesztem, elmentem. A BaseCamp már egy saját adatbázisból dolgozik, amit mondjuk az Outlook-hoz hasonlíthatunk: a szoftver elindul, és a megfelelő struktúra szerint rendezett adatok azonnal ott vannak, szépen egyben. Nem kell nyitogatni semmit. Az adatbázis persze nem ömlesztett, létrehozhatunk saját könyvtárakat, amiket tematikusan (túra, kerékpár, evezés, stb.), tájegységek szerint, vagy akár havi bontásban nevezhetünk el, ízlés szerint. Ha a BaseCamp csatlakoztatott GPS-t talál, annak tartalmát mintegy külső meghatóként, külön jeleníti meg. A belső adatbázis és a GPS között pedig egyszerű áthúzós megoldással mozgathatjuk az adatokat akár egyesével, akár a térképen kijelölve, akár teljes mappákat egyben átmozgatva.
Hogy ez mire is jó pontosan, azt egy példával próbálom meg érzékeltetni:


Évente párszor kajakozom egy keveset a Tisza-tavon. Az összes evezés tracklogját és az út közben felvett érdekes pontokat elmentem, de természetesen a vízen kívüli dolgokat (étterem, bringás track, stb. is). A soron következő túra előtt pedig előszedem a korábbiakat, biztosan jól jönnek majd a nádasok közötti kis átjárók, veszélyes pontok, stb.

Mit tehettem eddig? Egy-egy túra egy-egy file. Vagy a másik lehetőség, hogy egy külön file tartalmazza a hajós trackeket, egy másik pedig a pontokat. Tehát mindenképpen szükség volt az indulás előtt egy kis bogarászásra: több file-ból összeszedni a trackeket és pontokat, kidobálni ami nem kell (szárazföldi pontok a környéken), stb.

Mi történik a BaseCamp-ben? Az egyik saját mappám ömlesztve tartalmazza az összes hajós trackemet az ország minden vizéről. Ezt kiválasztom, a térképen keretezve kijelölöm a Tisza-tóra eső trackeket, és egy mozdulattal áthúzom a GPS-re. Aztán így teszek a vizes pontokat tartalmazó mappám tisza-tavi tartalmával is. Így a GPS-re került minden, ami kell, de kikerültem mindent, ami fölösleges. Hiszen a környék éttermei, bringás trackjei más mappában vannak, azokba a válogatás során bele se botlottam.


Adatok exportálása és importálása

 

A BaseCamp nem csak a GPS-ről képes letölteni adatainkat, hanem természetesen a korábban elmentett MapSource-fileokat is importálhatjuk. Egy-egy importálás egy-egy új saját mappát hoz létre, aminek a tartalmát tetszés szerint tovább osztályozhatjuk.
Importálható formátumok: GDB (MapSource), GPX (MapSource és sok egyéb GPS-es szoftver), KML/KMZ (Google Earth file-ok, beleértve a kalibrált pixeles térképeket, pl. műholdképeket is), JPG (képek, akár geotagelve), LOC (Easy GPS, a geocaching.com-ról ez a formátum tölthető le prémium tagság nélkül), TCX (TrainingCenter file).
Exportálható formátumok: GDB (MapSource), GPX (MapSource és sok egyéb GPS-es szoftver), CSV (vesszővel tagolt), TCX (TrainingCenter file), TXT (szöveges).
A flie menüben megtalálható a biztonsági mentés és visszaállítás parancs is, amivel a teljes BaseCamp adatbázisunk menthető vagy állítható vissza pl. egy új gépre történő újratelepítés után.


Pixeles térképek

 

Az újabb típusú Garmin készülékek már képesek a különféle pixeles térképek, vagy műholdfotók megjelenítésére. Ha készülékünkön ilyen kép (KMZ file) található, a BaseCamp a GPS csatlakoztatása után ebbe „belelát”, és meg is jeleníti az adott képet a megfelelő helyen. A pixeles képeket tartalmazó KMZ-k a BaseCamp adatbázisán belül is eltárolhatók, ami sokszor nagy segítség lehet túrák tervezésénél.


Paperless geocaching, GGPX

 

Szintén az újabb készülékek tulajdonsága, hogy a geoládákat leírással és egyéb adatokkal (nehézség, terep, elrejtő, segítség) képesek kezelni. Az ehhez szükséges Groundspeak GPX (vagy GGPX) file tartalma a MapSource alatt csak részben volt látható, a BaseCamp viszont leírással, logokkal együtt megjeleníti a ládákat. Ezen kívül lehetőség van arra is, hogy pl. az egész ország láda-adatait letöltsük, majd a BaseCamp alatt szűkítsük a szükséges területet, kidobáljuk a szükségtelen pontokat, majd a végeredményt egy mozdulattal áthúzzuk a GPS-készülékre.


Fényképek geotagelése

 

Ha fényképezőgépünkben nincs GPS (esetleg GPS-ünkben fényképezőgép :), és ezért az általunk készített képek nem geotageltek, a BaseCamp-pel lehetőségünk van egyszerűn ellátni a képeket a megfelelő GPS-koordinátákkal, vagy más néven geocimkével. Ehhez a képek mellett szükségünk lesz a tracklogra, amit a GPS-ünk rögzített, míg a fényképek készültek a világ különféle pontjain. A BaseCampnek meg kell mutatnunk a fotókat tartalmazó könyvtárat, valamint a GPS tracklogot tartalmazó file-t, és a program szépen végigcimkézi a képeket. Ha a fényképezőgép és a GPS órája nem járt együtt, lehetőség van ennek korrekciójára is az idő-eltolás mértékének megadásával.

 

Bejelentkezés