Hír: Garmin Adventures
Garmin Adventures
Garmin Adventures
2013-01-16 16:44:00 | GPS Suli | 27 hozzászólás
A közelmúltban mutatta be a Garmin az Adventures szolgáltatást, amit leginkább „Kalandok”-nak lehetne fordítani. Ha egy kifejezésben kellene pontosítani, hogy mi is ez, azt mondanám: részletes túraleírások. Előállítani pont olyan egyszerű, mint PC-n nézegetni, vagy GPS-re töltve használni.

Mit tud az Adventures?

 

A továbbiakban nevezzük „kaland”-nak! Szóval egy kaland fő alkotóeleme a nyomvonal, vagyis a bejárandó út. Ezen kívül tartalmazhat pontokat (névvel, ikonnal, leírással), fényképeket (természetesen geotagelve), illetve a PC-n nézegetéshez akár videókat is. A kaland rendelkezik egy főképernyővel, vagy ha úgy tetszik címoldallal is. Itt egy címkép mellett egy leírás is elhelyezhető, ami a túrával kapcsolatos tudnivalókat tartalmazhatja.  A Garmin kaland tehát egy egyszerűen kezelhető útleírás-szolgáltatás, ahol az összes információ egy csomagban, egy mozdulattal érhető el.

 

GPS-en nézegetve a kaland tulajdonképpen egy egyszerű track-navigáció, vagyis végigvezet minket az útvonalon. Menet közben a készülék térképén láthatjuk az érintett pontokat és fényképeket, amiket a kaland tartalmaz. Ezekre kattintva előjönnek a további információk (pont neve, hozzá tartozó leírás, fénykép). Navigációs szempontból tehát a kaland semmi bonyolítást nem tartalmaz, a jól bevált tracklog, vagyis nyomvonal a dolog kulcsa.

 

Ha összeállítunk egy kalandot (lásd alább), akkor az egyszerűen publikálható a weben, például itt látható a Tisza-tavi jégtúra című túra Garmin Adventures módra. A kalandok nem kaptak központi honlapot, a keresgélés, böngészés és letöltés a Garmin ingyenesen elérhető BaseCamp szoftveréből történik: legegyszerűbb, ha a térképet arra a helyre húzzuk, amelynek környékén kalandot keresünk, majd a keresésben listázzuk a környéken elérhető darabokat. Utána letölthetjük őket a saját BaseCamp-ünk alá, és ha tetszik, újabb mozdulattal máris a GPS-en landolhat, akárcsak egy útpont, vagy tracklog.

 

Garmin kaland a GPS-en

 

A kalandok az újabb túra GPS-eken (új eTrex, Dakota, Oregon, 62-es és 78-as sorozat, Montana) érhetők el. Mivel a korábbi szoftver-verziók nem tartalmazták ezt a lehetőséget, mindenképpen érdemes frissítened készüléked firmware-ét! (Ezt vagy a WebUpdater-rel teheted meg, vagy hiszel a BaseCamp-nek, mikor a készülék csatlakoztatása után a fejlécben figyelmeztet a frissítésre.)

 


Garmin kaland megjelenése a GPS-en (GPSMAP 62SC, de a többin is hasonló a helyzet): lista, áttekintő térkép, leírás, navigáció.

 

A GPS-en megjelenő „Adventures” menüpont alatt találhatod meg a BaseCamp alól áthúzott kalandokat. Egyszerűen válaszd ki a listából a kívánt tételt, majd láthatod a térképen a nyomvonalat, elolvashatod a leírást, végül pedig egyszerűen elindíthatod a navigációt az adott kaland által kínált nyomvonalon. A GPS egyszerűen végigvezet az úton, de sem a pontoknál, sem a fényképeknél nem kel önálló életre, nem dobál fel különféle figyelmeztető képernyőket. Ha egy pont leírására vagy fényképre kíváncsi vagy, magadnak kell megböknöd azt a térképen.

 

Kaland készítése és publikálása

 

Egy kaland összeállításához először is rendelkezned kell a szükséges alapanyaggal. Ezek közül a legfontosabb kötelező elem egy tracklog, vagyis egy bejárt nyomvonal, amit ajánlani szeretnél a többieknek. Ha túl sűrű a tracklogod (pl. 1 másodperces rögzítés), akkor a BaseCamp track-kezelőjében érdemes egyszerűsíteni azt. Ajánlom az 500 pontos maximumot, egy átlagos túra ennyi pontból azért bőven felrajzolható! A nyomvonal mellett a túra érdekes pontjairól útpontok, vagy a helyükre illesztett geotagelt fotók segítségével emlékezhetsz meg. Ezek nem kötelező elemek, de nélkülük a kaland szimpla trackloggá butul, aminek nem sok értelme van.
Tehát ha minden egyben van, akkor indulhat a kalandgyártás! Két irányból indulhatsz: a BaseCamp File menüjéből válaszd az „Új kaland” opciót, vagy egy tracklogra jobb gombbal kattintva a „Garmin kaland létrehozása” pontot! A kettő tulajdonképpen ugyanoda visz, a kalandszerkesztő ablak első oldalára. Itt a nyomvonalhoz adhatsz pontokat, fényképeket, valamint videókat (ez utóbbi csak PC-n lesz látható).

 


Elemek összegyűjtése az első oldalon: pontok, fotók, videók.

 

A második oldalon a kaland leírását készítheted el, valamint kiválaszthatod a címképet. Itt állíthatod be a túra nehézségét és a tevékenység-típust (gyalog, bringával, hajóval, stb.), valamint címkékkel is elláthatod a kalandot.

A mentést követően a BaseCamp bal oldali könyvtár-rendszerében a „Garmin kalandok” csoportban máris láthatod a frissen létrehozott útvonalat. Erre duplán kattintva, majd a „közzététel”-t választva fel is töltheted a kalandot a Garmin Adventure szerverére, ahol az elérhetővé válik a többiek számára. A publikáláshoz Garmin felhasználó névvel kell rendelkezned, ez ugyanaz, amint a my.garmin.com, vagy a connect.garmin.com oldalakon is használhatsz.

 

armin Leírás, címkép, nehézség, tevékenység, kulcsszavak - és kész!

 

Az általad készített, vagy akár a másoktól letöltött kalandokat szimuláció-szerűen is megmutatja a BaseCamp. Ehhez azért egy viszonylag erősebb gép ajánlott, ellenkező esetben némi akadozásra számíthatsz. Ebben a látványos bemutatóban „lerepülheted” az útvonalat, miközben a közeli képeket is megmutatja a lejátszó.

 


Kaland bejárása a BaseCamp lejátszójának segítségével.


Bejelentkezés