Hír: Garmin Connect szegmensek - versenypálya az egész világ!
Garmin Connect szegmensek - versenypálya az egész világ!
2014-04-29 13:54:00 | GPS Suli | 11 hozzászólás
A Garmin Connect felületet bizonyára sokan ismeritek és használjátok. Erre az ingyenes oldalra egyszerűen feltölthetők a különféle aktivitások, amik utána megtekinthetők a térképen, elemezhetők a hozzá kapcsolódó sebesség- magasság, szívritmus-, hőmérséklet-, teljesítmény-, és egyéb adatok az épp használt készülék és szenzorok függvényében. A Connect lehetőséget ad arra is, hogy ismerőseink – vagy akár ismeretlenek - hasonló futásait, bringázásait, evezéseit összevessük a saját teljesítményünkkel, túráinkkal. Ezen közösségi szolgáltatások sora bővült most egy izgalmas újdonsággal, az ún. szegmensekkel (segments).
Mit tud egy Connect szegmens?

Egyszerűsítve: néhány kattintással létrehozható „háziversenyeket” rakhatunk össze, amelyek távját bárki szabadon teljesítheti, a neki épp tetsző időpontban. Ezen felül egy Connect szegmens egyfajta túraajánlóként is működhet: letöltve egy arra alkalmas készülékkel végignavigálhatunk rajta, de a fő funkció azért mégiscsak az adott szegmenshez tartozó időeredmények (és persze csatolt egyéb adatok) összehasonlítása.

Hogyan születik egy szegmens?
Először is le kell járnod az adott szakaszt. Ez lehet futás vagy kerékpározás, tehát ezen két aktivitás típus egyikét kell használnod a Connecten. Nem kell már a terepen „vágnod” a szakaszt, egészen nyugodtan dönthetsz úgy, hogy egy egész napos bringázásból emelsz ki egy rövidebb darabot erre a célra. A feltöltött aktivitásod képernyőjén a térkép alatt kattints az „+ szakasz létrehozása” linkre, és a nagyon egyszerű felületen néhány kattintásból létre is hozhatod a kívánt szegmenst. Add meg a kezdő- és végpontot, valamint néhány alapvető paramétert, és máris kész! A szegmensed a rendszer része lett, innentől bárki láthatja.

Kik látják?
Egy szegmenssel kétféle módon találkozhatsz.
A feltöltött aktivitásod térképe alatt a Connect megjeleníti, hogy az adott track közben érintett szegmenseket. Ezek közül egyetlen kattintással választhatsz, és megnézheted, hogyan teljesítettél az adott szakaszon. Természetesen előre is kinézheted a neked tetsző szegmenst egy adott környéken.
A másik lehetőség a Garmin Edge 1000 készülékkel debütál: a GPS-t okostelefonhoz kapcsolódva valós időben képes letölteni azokat a szegmenseket, amik épp a környékeden találhatók, így akár spontán versenyekbe is csöppenhetsz.

Mi látszik egy szegmens oldalán?
Nézzük például az általam próbaként létrehozott – és talán akaratukon kívül máris sokak által teljesített szegmenst a Városligetben, ami reggelente egy kellemes 1km-es sprintre ad lehetőséget!
A szakasz alapvető adatain (táv, track a térképen, magasság-profil) kívül egy eredménylistát láthatsz azokkal a teljesítésekkel, amelyek érintették az adott szegmenst. Itt egy táblázatban áttekintheted a teljesítők nevét, időeredményét, sebesség-, pulzus-, pedálfordulat-, teljesítmény-adatait, valamint egy hasznos információt: a szakasz teljesítésekor az adott területen érvényes szélsebesség- és szélirány-adatot. A táblázat jobb szélső oszlopában a dátumra kattintva megtekintheted az adott aktivitást teljes egészében. Fontos, hogy egy-egy Connectre feltöltött aktivitás csak akkor vesz részt a versenyben – vagyis akkor jelenik meg bármely szegmens eredménylistájában – ha azt a tulajdonos mindenki számára publikus státuszúra állította. A táblázatban megjelenő szereplőket szűrheted korcsoport, súlycsoport és egyéb paraméterek alapján, hogy csak azokkal hasonlítsd össze magad, akikkel szemben ennek értelme mutatkozik. :)

Kellemes sportolást mindenkinek!

(A GPS-vevővel nem rendelkező Garmin Vivofit készülékek és a velük készült aktivitások nem kezelik a szegmenseket, mivel ehhez a szolgáltatáshoz GPS által rögzített tracklog szükséges.)
Bejelentkezés