Hír: Bevezető
GPS műhold
Bevezető
2008-12-16 00:00:00 | GPS Suli | 3 hozzászólás
A mindannyiunk számára kedvelt GPS-játék egyik alapja a GPS-készülék kezelése. Ez azonban nem is olyan egyszerű, aminek több oka van. Egyrészt feltételez bizonyos földraji alapismereteket, amelyek nem mindenkinek vannak meg. Másrészt, noha egyszerű hobbikészülékeket (és nem például precíziós geodéziai műszereket) használunk, azok is eléggé bonyolultak lehetnek, sok funkcióval, gombbal, képernyőféleséggel. Harmadrészt még szükség van digitális térképek és egyéb szoftverek (például Google Earth) magabiztos használatára is. Negyedrészt a készülékek használati útmutatói, illetve a szoftverek Help leírásai idegen nyelven (angolul) lehetnek, és – ez a fő baj! – fordított logika szerint íródtak: azt írják le, hogy ha megnyomod ezt a gombot, akkor az meg az történik. Pedig Te arra vagy kíváncsi, hogyha el akarsz érni valamit, akkor mit nyomj meg.
E nehézségek szülték a GPS-suli ötletét. Az alapgondolat az, hogy legyen egy etalonhülye, aki hozzáértőkkel addig magyaráztat magának valamit, míg ő már érti, és aztán elmagyarázza úgy, hogy bárki megértse. Az ötletadó és etalonhülye én vagyok, Pupu. Tanáraim maguk a játékosok, akik nálam többet tudnak! Elsősorban magpet, de a többiek is!
 
Mi (magpet, szg és én) tehát vállaljuk a munka oroszlánrészét, de ez egy közösségi alkotás! Olyan, mint a Vikipédia vagy a Linux. Szóljatok hozzá! Nem érthető, túl „magas” valami? Tévedés, hiba van valahol? Hiányzik valami? Kiegészítenéd? Írj a fórumra, vagy küldj e-mailt, mi beledolgozzuk az anyagba, aztán nézd meg, rendben van-e már. Apránként haladunk előre. Már feltettük (és bírálatnak, kiegészítésnek, javításnak kitettük) a Földgolyóról szóló részt. Készül a térképekről szóló fejezet. Aztán jönnek a kütyük és a szoftverek. Ráérő időnk szerint haladunk. Aki akar, kidolgozhat fejezetet valamiről, de nem teheti fel direktben, mert nem biztos, hogy mindenkinek érthetően, illetve korrekt magyar nyelven írta meg. Csak rajtunk keresztül mehet minden, viszont jó szívvel fogadjuk a kritikát. Az első részhez többen hozzászóltak – köszönöm! –, ennek alapján néhány dolgot kijavítottam, kibővítettem. Jó lett így? Nézzék meg az eddig hozzászólók, de a többiek is!
 
Munkánkért nem kérünk és nem fogadunk el ellenszolgáltatást. Bedolgozóink fizetsége sem egyéb, mint a jól végzett munka öröme.
 
Olvassátok, tanuljatok, tanítsatok, szóljatok hozzá! Legyünk együtt okosabbak!
 
Pupu
Bejelentkezés