Hír: A térkép
Térkép
A térkép
2009-03-11 00:00:00 | GPS Suli | 6 hozzászólás
Eligazodás céljából térképeken ábrázolják a földfelszínt. A térkép olyan hatású rajz, mintha a magasból (repülőről, űrhajóról) néznénk a Földet. Mivel gömbszerű felületet kell síkban (papír vagy képernyő) ábrázolni, valamilyen vetületet alkalmaznak. Azért vetület a neve, mert olyan, mintha egy belülről megvilágított üveg-földgömb képét vetítenék a földgömbhöz képest valahogyan elhelyezett papírra. A GPS játékhoz nincs szükség ezek ismeretére. Annyi megjegyzendő, hogy minden térkép csak a közepe táján pontos, a térképlap széle felé egy kicsit torzít. Ennek mértéke azonban nem akkora, hogy esetünkben bármit is számítana.

A térkép fontos jellemzője a lépték. A lépték egy arányszám, megmondja, hogy a térképen hányadrészére csökkentették a valóságot. 1:100 000-es lépték például azt jelenti, hogy ami a valóságban 1 km, az a térképen 1 cm (100 cm = 1 m, 1000 m = 1 km). Turistatérképnek az 1:25 000-es (4 cm = 1 km) vagy 1:50 000-es a legalkalmasabb - az ennél nagyobb léptékű nem elég részletes, a kisebb léptékű csak nagyon kis területet fog be, kezelhető lapméreten belül. Meg kell szokni, hogy minél nagyobb a lépték száma, annál kisebbek a térképen a dolgok.

Nem sokkal ezelőttig csak papírtérkép (vagy ahhoz hasonló) létezett. Újabban egyre nagyobb az elektronikusan tárolt és megjelenített (digitalizált) térképek jelentősége.

Az elektronika rajongói (fétisizálói) közül néhánynak a papírtérkép ósdi dolog, a "gyengék fegyvere". A szobában, nagy képernyő előtt ülve csakugyan tűnhet úgy, hogy el lehetünk papírtérkép nélkül, de kinn a terepen aranyat ér, ugyanis egy GPS vagy PDA képernyőmérete nem engedi meg, hogy részletdúsan megjelenítsünk rajta egy akkora tájegységet, mint mondjuk a Pilis. Akkora képernyőt pedig nem cipelhetünk, mint egy széthajtogatott turistatérkép. Arról nem is beszélve, hogy nem mindegyik GPS alkalmas térkép megjelenítésére. Ilyen például a Garmin Foretrex 201. E készüléktípusok használói arra vannak utalva, hogy GPS és papírtérkép kombinációjával boldoguljanak. Ilyenkor hátrányos, hogy semmi sem mutatja, hol vagyunk a térképen - mármint ha egyáltalán létezik az adott területről jó térkép (sok geoláda környékéről nem létezik). A játékos rá van utalva térképolvasó tudományára, vagy járhat úgy, hogy iránynyilat követve megközelíti a rejteket, de közben kiderül, hogy meredek sziklafal vagy nyílt víz állja útját. Többek között ezért jobb a térképes GPS. Ám, ha olyanja van is valakinek, erősen javallott, hogy komolyabb túrázós vállalkozáskor vigyen magával papírtérképet, és annak északi betájolásához szükséges iránytűt - többek között azért, mert a GPS cserben hagyhatja. Turistatérképből néhány szelvényt meg lehet vásárolni laminált (kétoldalt fóliázott) kivitelben, ennek nem árt szél, eső, sokszori hajtogatás. Ilyen kapható a Térképkirálynál (www.terkepkiraly.hu), vagy követheted Mákos leírását házilagos laminálásról (www.makos.hu).

A digitalizált térkép készítése és működési módja nagyon bonyolult, de szerencsére a használata nem tételezi fel ezek ismeretét. Annyit kell tudni, hogy kétféle van: raszteresés vektoros. Az előbbi olyan, mint egy papírtérkép fényképe, lehet nézegetni képernyős eszközön, kalibrációt követően láthatjuk rajta saját pillanatnyi pozíciónkat valamint a célpontot, de azon túl semmire se jó. A vektorossal az arra alkalmas készülék már tud úton tervezve is navigálni, a térképi adatok (utcanevek, érdekes pontok) név szerint is kereshetők, stb. A továbbiakban csak ilyennel foglalkozunk.

Digitalizált térkép (térkép-szoftver) sokféle van. Mivel előállítása sok munkával és gépórával jár, többnyire pénzért adják, és kódolással gondoskodnak róla, hogy ne lehessen egynél több készüléken használni. Mint szinte minden kódot, ezeket is feltörik, ezért léteznek kalóz-szoftverek. Vannak legálisan ingyenes térképek, ilyen a TUHU (www.turistautak.hu), vagy az OpenMaps (www.openmaps.eu).

Az elektronikus térkép megjelenése analóg (olyasmit látunk, mint egy nyomtatott térképen, sőt tényleg ki is lehet nyomtatni), de minden, ami nem a szemünk előtt jelenik meg, digitális (1-esekkel és 0-kkal jellemezhető állapotok halmaza). Ezért ahhoz, hogy egy bármilyen elektronikus készülék képes legyen egy térkép kezelésére és megjelenítésére, kell benne lenni egy térképkezelő szoftvernek. A térképkezelésre képes GPS-ekben ez természetesen eleve benne van.

A játékhoz alapesetben ennyi is elég - az otthoni számítógépen vagy okostelefonon megjelenítjük az egyes játékok leírását, és az ott látható koordináta-párokat kézzel bepötyögjük a GPS-be, majd mehetünk is ki a terepre, megtalálni őket. Sokkal hatékonyabb és szórakoztatóbb azonban, ha az asztali számítógépen is van térképkezelő szoftver, és hozzá való térkép (lehetőleg ugyanaz, mint a GPS-en), így mindkettő képernyőjén ugyanazt látjuk. Otthon a nagy monitor előtt ülve beleéljük magunkat, eltervezzük a túrát, és odakinn, már a GPS-szel végrehajtjuk. Szükség van tehát térképkezelő szoftver és térkép letöltésére a PC-re. 

Mivel a játékosok túlnyomó többsége Garmin készüléket használ, és azokat, akik mást (Magellan, Silva, PDA-k stb.) vásároltak, valamennyire hozzáértőnek tételezzük fel az önálló döntésük alapján, a továbbiakban mindenütt Garmin szoftverekről beszélünk, kivéve, ahol külön megemlítünk valami egyebet.

Kezdjük az alapesettel: a játékos nem szeretne további összeget költeni a GPS-készülék megvásárlása után. Két lehetősége van:

-PC-jére letölti az ingyenes GPS TrackMaker szoftvert, amely ettől fogva alkalmas arra, hogy a GPS-ről nyomvonalat (tracklogot) elmentsen a PC-re, illetve játékpontokat letöltsön a PC-ről a GPS-re. Aki kiismeri magát az ilyesmiben, a honlap szerint térképeket kezelhet, és sok egyéb dolgot is megvalósíthat vele, de ezek nélkül is használható: ilyenkor a nyomvonalak és a pontok egy négyzethálós nagy fehér felületen jelennek meg (A Trackmaker nemcsak Garmin GPS-ekkel képes együttműködni, hanem sokféle egyéb gyártmánnyal is);
-a GPS dobozában kapott CD-ről feltelepíti a PC-re az "üres Mapsource" szoftvert (Garmin), amely csak elnagyolt világtérképet tartalmaz, néhány főbb útvonallal. Viszont tudja kezelni az ingyen letölthető TUHU térképet, tehát a GPS árából megvan a számítógépen is a használható térkép.

A következőkben laikusoknak is érthető módon leírjuk, hogyan kell telepíteni a szoftvert a PC-re, és hogyan kell letölteni, használni a TUHU térképet. A Suli további részében kerül sor egyéb, igényesebb lehetőségekre. Mindenekelőtt azonban azt mondjuk el, hogyan kell letölteni a GPSGames oldalról a játékokat a számítógépedre, mert erre mindegyik további dologhoz szükség lesz.


1. Játékok letöltése a GPSGames honlapról a számítógépre:

1. Kapcsold be az Internet-böngésződet, ott pedig a GPSGames honlapot (ha még nincs a Kedvencek között, rakd oda, hogy máskor könnyen rátalálj: amikor fenn van a képernyőn a honlap, felül baloldalt kattints a Kedvencek szóra, és járj el az ott látottak szerint).
2. Az oldalon fölül van kék alapon egy sor, fehér nagybetűs szavakkal. Kattints egyet a bal egérgombbal a Térképre.
3. Feljön a Térkép-oldal. Jóval a térkép alatt van a Letöltések... sor. Alatta jobbról, pirossal a letöltés szó. Kattints erre.
4. Feljön egy ablak, megkérdi, hogy mit akarsz. Nyomj Mentést.
5. Feljön egy ablak, fölül egy fehér kis ablakban mutatja, hogy milyen könyvtárba tenné, amit most majd elment. Jegyezd meg ezt, hogy majd rátalálj.
6. Nyomd meg jobboldalt alul a Mentést.
7. Feljön egy ablak, nyomd meg a Mappa megnyitását. Feljön a könyvtár, látszik, hogy ott van a fájl, ami a játékpontokat tartalmazza. Később szükség lesz rá.


2. A GPS TrackMaker szoftver letöltése számítógépre:

1. Kapcsold be a számítógépet. Várd meg, míg feljön a képernyő-háttér.
2. Indítsd be az Internet-böngésződet.
3. Írd be címnek (Microsoft Internet Explorer böngésző esetén a legfelső fehér ablak) azt hogy http://www.gpstm.com
4. Nyomj Entert
5. Felül látszik sötétkék alapon fehérrel a "GPS TrackMaker Free" felirat. Kattints rá.
6. Feljönnek a licencfeltételek. Alul kattints rá az "I Agree" feliratra.
7. Feljön egy "Files Available to Download" ablak. Kattints rá alul a Download-ra.
8. Feljön egy ablak, megkérdi, hogy futtatni vagy menteni szeretnéd a fájlt. Nyomd meg középen a Futtatás gombot.
9. Letölti (látható: kitölt sötétkékkel egy csíkot).
10. Feljön egy okoskodó ablak. Nyomd meg a Futtatás gombot.
11. Hókuszpókusz, feltölti. Feljön egy ablak. Nyomd meg a Next gombot.
12.  Aztán megint.
13. Aztán az Installt.
14. Hókuszpókusz, kész. Nyomd meg a Finish gombot.
15. Hurrá, feljön a képernyőre a TrackMaker!


3. GPS TrackMaker parancsikon létrehozása:

Annak érdekében, hogy legközelebb könnyen megtaláld, rakj ki egy parancsikont az Asztalra (mármint a számítógép alap-képernyőjére). Ennek módja:
1. Az Asztalon kattints kettőt a Sajátgép ikonra.
2. A feljövő menüben kattints kettőt a (C:)-re.
3. A feljövő menüben kattints kettős a Program Files-ra.
4. A betűrendben feljövő listán kattints kettőt a TrackMakerre.
5. A feljövő listában van egy napocska-szerű ikon, mellette trackmaker.exe felirat. Erre kattints a jobboldali egérgombbal egyet.
6. Feljön egy menü, az alulról negyedik pont a Parancsikon létrehozása.
7. Erre kattints egyet a bal egérgombbal. A lista alján megjelenik a parancsikon. Egérhúzással (ráteszed a kurzort, és nyomva tartott bal egérgombbal húzod) tedd ki az Asztalra, ahová szeretnéd. Ezentúl ott lesz, rá kettőt kattintva feljön a TrackMaker.


4. A GPS TrackMaker használata:

1. Kattints duplán az Asztalon az ikonjára. Feljön a képernyőre a TrackMaker.
2. Szeretnéd róla áttölteni a játékpontokat a GPS-készülékedre. Ehhez meg kell nyitni az 1.7-ben említett fájlt. Ez nem megy simán, mert a GPSGames honlapról letöltött fájl gpx formátumú (ez van a fájlnév végén, a pont után), a TrackMaker viszont nem érti az ilyet, neki gtm formátumú kell. Nem baj, elhárítjuk az akadékoskodását:
3. A képernyő bal felső sarkában kattints a Fájl szóra. Feljön egy menü.
4. A menü második sora: Open File. Kattints erre. Feljön egy üres könyvtár. Azért üres, mert a TrackMaker nem "lát" számára értelmezhető fájlt. Ne ijedj meg, az alsó kis "Fájltípus" ablak jobboldali végében van egy lefelé mutató fekete háromszög. Kattints erre.
5. Feljön egy legördülő menü. Megkeresed benne a GPS Exchange File menüpontot, és erre kattints egyet. Most már látszik a letöltött fájl. Rákattintva jelöld ki, sötétkékre vált a háttere.
6. Most alul a fájltípus-menüben válaszd ki a GPS TrackMakert, és kattints rá a Megnyitásra. Meg kell nyílnia!
7. Kösd össze a GPS-készülékedet a számítógéppel (kábel segítségével, lásd a kezelési útmutatót). Kapcsold be a GPS-t.
8. A TrackMaker képernyő felső sorában van egy GPS menüpont. Kattints rá. Feljön egy menü, készülék-gyártmányokkal. Kattints a megfelelőre, ha Garminod van, akkor a Garminra.
9. Feljön egy ablak. Bal felső fekete részével zöld felirat mutatja, hogy a TrackMaker felismerte a készülékedet. A jobb felső sarokban van egy Send gomb. Alatta Waypoints. Kattints rájuk ebben a sorrendben. Valamennyi játékpont felkerült a készülékedre - hurrá! Baloldalt alul nyomd meg az Exit gombot, eltűnik az aktuális ablak. Kapcsold ki a TrackMakert. Mehetsz a terepre, játszani.


5. Garmin Mapsource telepítése a készülékhez kapott lemezről

Az én Legend HCx készülékem dobozából két CD-lemez pottyant ki. Az egyik a kezelési útmutató, ez most nem érdekes, a másik a Trip & Waypoint Manager.
1. Ezt rakd be feliratos felével fölfelé a számítógép gombnyomásra kiszaladó olvasójába (nem italtartó!), és nyomd meg a tálcát befelé, hogy visszaszaladjon.
2. Kisvártatva feljön egy ablak, a felső sora "A Trip... telepítése. Kattints erre a sorra. Innen kezdve kövesd a sorra megjelenő utasításokat. A menü magyarul van, nem lehet probléma.
3. Ha feltelepült a Mapsource, tégy ki parancsikont az Asztalra, hogy máskor könnyen megtaláld. Az eljárás azonos a 3. pontban leírttal.

Most már van a számítógépeden TrackMaker és / vagy Mapsource. Kéne azonban térkép is. Letöltjük a TUHU-t a Mapsuurce "alá". Ezt, némiképp meglepően azzal kell kezdeni, hogy bezárod a Mapsource-t, és megnyitod a TUHU-t:
1. Az Internet böngészőbe fölül beírod címnek, hogy http://www.turistautak.hu és nyomsz egy Entert. Feljön a TUHU.
2. Az oldal közepén GPS készülékek képe látható, fölöttük "Hordozható készülékekre tölthető formátumok" felirat. A Garmin kütyüre (vagy arra, ami neked van) kattints.
3. Feljön egy oldal, a fölső szövegrész alatt egy felsorolással (Turistautak stb.). A felsorolásban a 6. sor: "Turistautak felületek + szintvonalak". A sor vége előtt van a telepítő szó. Erre kattints rá. (A térkép letöltéséhez be kell jelentkezned. Ha ez megtörtént, semmi különleges tennivalód nincs. Ha nem, akkor regisztrálj, jelentkezz be, majd indíthatod a letöltést.)
4. Feljön egy ablak. Nyomd meg a Mentést.
5. Feljön egy ablak. Jegyezd meg, melyik könyvtárba fogja menteni. Nyomd meg a Mentést.
6. Letölti, közben sötétkékkel kitöltöget fehér mezőket, hogy látni lehessen a műveletet. Amikor kész, eltűnik az ablak. Nem baj, zárd be a TUHU-t és nyisd meg azt a könyvtárat, ahová mentette (nálam a Program Files volt)
7. A könyvtárban kattints rá a Turistautak ikonra. Elkezdi "kicsomagolni" és feljön egy telepítő ablak. Járj el a kapott útmutatások szerint (Tovább, Tovább, Befejezés). Ha kész, csukd be azt a könyvtár ablakot.
8. Előtted a Mapsource, rajta a TUHU, indulhat a móka
9. A bal felső Fájl majd Megnyitás gombokkal megnyithatod a korábban a GPSGames oldalról a gépedbe letöltött játékok fájlját. A játékok megjelennek a térképen.
10. A térkép fölötti eszközsorban látszik két kis GPS készülék. Az egyik fölött felfelé, a másik fölött lefelé mutató nyíl van. Az utóbbira kattints, és letöltheted a játékpontokat a számítógépre kábellel csatlakoztatott GPS-re.


Nagyjából ennyi, mehetsz a terepre játszani.


Pupu

Bejelentkezés