Hír: Firmware - avagy szoftverfrissítés GARMIN GPS-eken
Firmware frissítés
Firmware - avagy szoftverfrissítés GARMIN GPS-eken
2009-04-01 16:56:00 | GPS Suli | 9 hozzászólás
Egy működő GPS készülék két részből áll: maga a "vas", valamint a rajta futó szoftver. Ez utóbbit szokás firmware-nek nevezni, amit érdemes naprakész állapotban tartani. Miért és hogyan?

Mi az a firmware?


A készüléket működtető szoftver. Ez felelős a különféle számítások elvégzésért, a térkép és az adatok megjelenítéséért a kijelzőn, stb. Egy GPS-készülék firmware nélkül tehát olyan, mint egy számítógép operációs rendszer nélkül: nem jó semmire.
Fogalmak tisztázása: mikor firmware-frissítésről beszélünk, akkor a készüléket működtető szoftver frissítésére gondolunk, ezért a műveletet szokás egyszerűen szoftver-frissítésként is emlegetni. Ez azonban nem azonos a térkép-frissítéssel, ami egy egészen más procedúra: nevéhez híven csak a térképek cserélődnek le általa újabbra. Térkép-frissítéskor célszerű a firmware-t is frissíteni, ennek okát ld. kicsit alább!

 

Miért érdemes a firmware-t frissíteni?


Több okból. Egy készülék-típus megjelenésekor általában még közel sem végleges a működést vezénylő szoftver. Előfordulnak benne kisebb-nagyobb hibák, hiányosságok, amikre a fejlesztők vagy nem gondoltak, vagy egyszerűen nem vették észre. A sok felhasználói nyomogatás előhozza ezeket a rejtett hibákat, amelyeket a jelzések alapján a fejlesztők javítanak, hiányzó funkciókat pótolnak. A másik ok, hogy a térképek is fejlődnek, változnak. Megesik, hogy egy térkép hirtelen olyan dolgot kezd "tudni", amit azelőtt nem, esetleg a benne lévő adatok struktúrája változik. Ezek a térkép-változások is szükségessé teszik a firmware változtatását, hogy a készülék az új térképen is képes legyen megtalálni egy címet, vagy épp szépen megjeleníteni a domborzatárnyékolt térképet.

 

Hogyan tudom frissíteni GARMIN készülékem szoftverét?


Ha az alábbiakban olvasott dolgok nem egyértelműek, akkor inkább keress fel egy szaküzletet, ahol az ilyesmit ingyenesen szokás elvégezni néhány perc alatt!
Nézzük a módszereket!

 

1. GARMIN Webupdater


Ez az alkalmazás a garmin.com oldalról tölthető le ingyenesen. Egyszerűen telepítsd, majd a Start menü/Programok/Garmin/Webupdater pont alatt találod meg. Először csatlakoztasd a készülékedet a PC-hez, majd indítsd el a telepített Webupdatert! Ha a kapcsolat rendben, akkor a program meg fogja találni az általad csatlakoztatott GPS-t, majd a Tovább-ra kattintva utánanéz a Garmin szerverén, hogy található-e frissítés a készülékhez. Ha igen, akkor először a változások listáját látod (mi frissült, javult a korábbi verziókhoz képest), majd ezt elfogadva a program letölti azt, és telepíti a GPS-edre. Készülék típusától függően előfordulhat, hogy a Webupdater nem kizárólag az új firmware-t ajánlja fel letöltésre, hanem ezen túllépve további lehetséges kiegészítéseket is, például nyelvi fájlokat (különféle nyelvű menük és hangutasítások), TMC-vevő frissítése, Bluetooth frissítése, stb. Ezektől sem kell megijedned, ami szemre szükségesnek tűnik (pl. Voice Hungarian), azt bátran jelöld ki letöltésre!
Mikor a Webupdater végzett, szabályosan távolítsd el a készüléket! Itt fontos a szabályos eszköz-eltávolítás, mert ha nem így teszel, a készülékre másolt frissítő file esetleg sérülhet! Tehát ha GPS-ed USB háttértárként látszik a PC felől (pl. Nüvi-sorozat, Oregon, Colorado), akkor válaszd az "Eszköz eltávolítása" opciót a tálcán! Soros készülékeknél (pl. eTrexH, eTrex Legend/Vista, GPS V), valamint nem USB háttértár üzemű USB-s készülékeknél (pl. GPSMAP 60CS, 276C) ez nem szükséges.
Szintén típustól függően megeshet, hogy a készülék leválasztása majd bekapcsolása után a GPS még egy darabig "magában tevékenykedik". Ilyenkor a "Loader...", "Software loading..." vagy hasonló feliratot látsz a kijelzőn. Ez nem hiba, semmi dolgod vele, de ne is szakítsd meg a folyamatot! Néhány másodperc, és készüléked elindul a szép új firmware-rel.
Maga a Webupdater program magyar nyelvű, de bizonyos információk (pl. készülékhez található kiegészítő adatok listája, a firmware változások listája) angolul jelennek meg. Minimális angol nyelvtudás tehát ajánlott.

 

2. Offline frissítés


Azért offline, mert a frissítő csomag letöltése után nem igényel net-kapcsolatot, a szükséges adatokat nem a Garmin szerveréről szedi össze a készülékhez, hanem a letöltött csomag tartalmaz mindent. Használata inkább haladó felhasználók számára ajánlott.
A GPS-készülékedhez való frissítést két helyen találhatod meg: vagy ebben a listában, vagy a készüléked saját (garmin.com-os) oldaláról a software linkre kattintva. (Ez utóbbi oldal például Oregon 300 esetében így néz ki.) Néhány készülék friss firmware-ei a listában nem jelennek meg, ezek frissítéséhez leginkább a Webupdater ajánlott. A Garmin időnként ún. beta firmware-eket is megjelentet (ld. később!) ezek rendszerint kizárólag a készülék oldalán a software linkre kattintva érhetők el, a Webupdater ezeket a beta firmware-eket nem "látja".
A letöltött offline frissítő egy önmagát kicsomagoló alkalmazás. A készülék csatlakoztatása után kattints rá duplán, a file kibomlik, és futtatja is magát. Ha a kapcsolat rendben van, akkor "meglátja" a készüléket, majd kattintásra egyszerűen fel is tölti az új firmware-t. Innentől a metódus pontosan ugyanaz, mintha a Webupdater tette volna fel készülékedre az új szoftvert: szabályos eltávolítás, esetleg a kijelzőn "Loader...", stb.

 

Beta firmware-ek


A szoftverek fejlesztői időnként kiadnak ún. "beta" verziókat. Ez annyit jelent, hogy a firmware még nincs hivatalosan véglegesített állapotban, akár komolyabb hibákat is tartalmazhat. A beta kiadás legfőbb célja - a több szem többet lát elv jegyében - a felhasználói visszajelzések gyűjtése. Ha beta szoftvert töltesz a készülékedre, akkor tehát fel kell készülnöd különös fagyásokra és egyéb furcsaságokra. Ez természetesen nem kötelezően lesz így, kiadás előtt azért a betákat is komolyan megnézik a fejlesztők. Fontos: a beta firmware feltöltése (amennyiben az a garmin.com-ról származik, persze) nem okoz garanciavesztést. Ha tehát a kísérletnek nincs komoly tétje, akkor használd nyugodtan, és ha teheted, segítsd a fejlesztők munkáját visszajelzésekkel!
Ha Webupdater-t használsz, akkor a beta firmware-ekkel sosem fogsz találkozni, ez a program ugyanis csak a végleges verziókat kínálja fel. Ha kipróbálnál egy betát, akkor azt a készüléked oldaláról a software linkre kattintva érheted el. A letöltés és készülékre telepítés pedig kizárólag a 2. pontban tárgyalt offline metódus szerint kivitelezhető.

 

Óvintézkedések


A firmware-frissítés nem ördögi mutatvány, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni:

 

-Nagyon fontos, hogy a frissítés közben ne merüljön le az elem/akkumulátor! A frissítés a készülék típusától függően akár több perc is lehet, erre készülj fel lehetőleg új elemekkel vagy frissen feltöltött akkumulátorokkal!
-USB-s készülékek esetén célszerű friss USB drivert használni, így stabilabb lesz a kapcsolat a PC és a GPS között. Ha csatlakoztatáskor a GPS nem látszik a PC-n, akkor is jó eséllyel ez a probléma, különösen ha régen telepítetted vagy frissítetted az USB drivert (pl. évekkel ezelőtt vásárolt MapSource-szal együtt települt.) A mindenkori legfrissebb Garmin USB drivert innen tudod letölteni. Letöltés után egyszerűen duplakatt, semmi más dolgod nincs vele.
-USB háttértár (mass storage) üzemű készülék esetén (ha a GPS külső meghajtóként látszik a Sajátgépben) fontos a fentebb már említett szabályos eltávolítás. Ellenkező esetben a feltöltött adatok sérülhetnek!

 

magpet

Bejelentkezés