Hír: Hüllők és kétéltűek népszámlálása a Börzsönyben
Kétéltűek és hüllők a Börzsönyben
Hüllők és kétéltűek népszámlálása a Börzsönyben
2013-05-07 | Események | 2 hozzászólás
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya izgalmas játékra, együttműködésre hívja a GPS-szel kirándulókat. A szigorúan nonprofit projekt célja a Börzsönyben élő hüllők és kétéltűek élőhelyeinek minél pontosabb feltérképezése, amiben mi - a GPSGames.hu játékosai - a rendelkezésünkre álló technika által hatékony segítséget nyújthatunk. Idézzük a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály levelét.



FELHÍVÁS


Szakosztályunk 2012-ben indította el a Börzsöny-hegység kétéltűinek és hüllőinek feltérképezést. Célunk, hogy 2013 végére világos képet kapjunk arról, milyen fajok élnek itt és ezt térképi formában is megjelenítsük. Tevékenységünk teljes mértékben non-profit, kizárólag a zoológiai és természetvédelmi ismeretek bővítését szolgálja.


Felhívásunkban arra szeretnénk kérni minden GPSGAMES tagot és szimpatizánst, hogy amennyiben érdeklődéssel fordul a békák, gőték, szalamandrák, gyíkok, siklók és teknősök felé, csatlakozzon Szakosztályunk felmérő munkájához akár már idén, akár 2013-ban.


Az érdeklődőket arra kérjük, hogy börzsönyi túráik, kirándulásaik során minden megtalált egyed gps koordinátáját vegyék fel és lehetőség szerint készítsenek fényképet is a megfigyelt állatról. A felvett adatot képpel együtt töltse fel on-line adatgyűjtő portálunkra (http://www.herpterkep.mme.hu), amelyen az indítása óta eltelt két év alatt országos szinten mintegy 7300 adat jelent meg. A fénykép mellékelése a faj biztos beazonosításához feltétlenül szükséges, de aki megbízik felismerési képességében, e nélkül is tehet fel adatpontot a portálra. A fajok felismeréséhez hathatós segítséget nyújt egy ismertető ugyanezen a portálon, illetve egy másik, még részletesebb leírás Szakosztályunk saját honlapján (www.khvsz.mme.hu). További lehetőség, hogy az állatról készült fényképet először nekünk küldi el azonosításra, és csak ezután teszi fel a térképre az adatpontot. E-mail címünk: khvsz@mme.hu. Ugyanitt szívesen nyújtunk segítséget a tájékozódásban és bármi egyéb, a témához kapcsolódó kérdésben.


A sikeres együttműködés reményében előre is köszönjük mindazon gps használók segítségét, akik részt kívánnak venni ebben a nagyszabású programban.


Sikeres kutatást kívánva,


Kovács Tibor szakosztály elnök és Vági Balázs szakosztály titkár

 


 

Esetleges kérdéseiteket a fenti email-címen, vagy itt, a hír fórumán tehetitek fel.
Természetesen a Szakosztály örömmel fogadja a Börzsönyön kívüli észleléseket is! Kellemes kirándulást kívánunk mindenkinek!

Bejelentkezés