Hír: GARMIN GPSMAP 78S - műszer született
GARMIN GPSMAP 78S
GARMIN GPSMAP 78S - műszer született
2010-06-04 | Tech | 208 hozzászólás
Megérkezett a GARMIN GPSMAP 78S. Ez a teszt nem azoknak szól, akik épp a 15eFt-os teszkógazdaságos PNA lecserélésén gondolkodnak. Ez itt kérem egy komoly vas, amivel azért játszani is lehet. Próbálom úgy írni a tesztet, hogy nulla GPS-es ismerettel is olvasható és érthető legyen, de óhatatlanul fogok hivatkozni korábbi Garmin készülékekre. A 78S esetében ezt nem lehet megúszni.

Határozzuk meg a műfajt!

 

A 78-as eredendően egy hajózásra szánt készülékcsalád, a 76-osok folytatása. Ennek megfelelően ő is sok szempontból vízre termett: a készülékház nem csak vízálló, hanem úszik is a víz felszínén, kezeli az igen látványos BlueChart G2 térképeket, veszélyes pont-, horgonycsúszás- és egyéb hajós szemmel hasznos riasztásokra képes, megtalálható benne a Man Over Board (ember a vízben) funkció. Ennek ellenére már most meg merném jósolni, hogy legalább annyian fogják kézi GPS-nek használni a 78-asokat, mint hajós készüléknek. Pont, mint az elődöt. Miért? Kis mérete (kisebb, mint a 76-osok voltak) lehetővé teszi a kényelmes hordozhatóságot, akár egy zsebben is kényelmesen elfér. A kijelző felett elhelyezett gombok pedig tökéletes alternatívái a kijelző alatti gomboknak, ami a jelenlegi 60-as, illetve a közelgő 62-es sorozat jellemzője. Az „alulgomb” és a „felülgomb” rajongótáborok egyike sem kényszerül lemondani kedvenc kialakításáról, a 78-as és a 62-es szépen ki fogják egészíteni egymást a piacon. Gyanítható, hogy a korábbi 60/76 sorozatokhoz hasonlóan az új 62-es és az ebben a tesztben szereplő 78-as igen közeli rokonok lesznek a funkciók tekintetében, ez a teszt tehát egy picit a 62-es „előtesztjeként” is értelmezhető.

 

GARMIN GPSMAP 78S


Összegezve a 78-as egy outdoor készülék, ezúttal nem a szó marketing-értelmében, hanem tényleg. Ha kilépünk az ajtón, akkor a sáros domboldaltól az enduron és a bringán át egészen a tengeri bevetésig bárhol használhatjuk. A készülék méltó folytatása a „műszer-szerű” eszközöknek. Akik eddig az érintőképernyő, vagy a túlságosan „trendi” menük miatt eddig nem tudtak megbarátkozni az Oregonokkal, de azok egyik-másik funkcióját mégis irigykedve nézegették, elkezdhetik a 78S beszerzésére való felkészülést.
(Az alábbi információk a barometrikus magasságmérő, az elektronikus iránytű és a vezeték nélküli adatátvitel kivételével a GPSMAP 78 készülékre is vonatkoznak.)

 

Hagyományos teszt a kék kút alatt. Bírja.


Az alapkészlet

 

A dobozban a készülék mellett egy csuklópántot és egy USB-kábelt (szabvány mini USB) találunk, valamint néhány megszokott színes írást.

GARMIN GPSMAP 78S alapcsomag

 

Végre a Garmin is észlelte, amit pl. az Apple már sok éve: az általa forgalmazott készüléken file-ok tárolhatók! Megússzuk a CD-mellékletet, a használati útmutatók egy kedves kezdőoldallal megtámogatva a készüléken kaptak helyet. A megtekintés egyszerű, a 78S ugyanis a PC-hez csatlakoztatva egyszerűen két darab külső meghajtóként látszik: az egyik a készülék belső memóriája (1.7GB), a másik pedig a microSD kártya, amivel a memória bővíthető. A belső 1.7GB-on találjuk a „Start_here.html”-t, erre kattintva máris válogathatunk a különféle nyelvű rövid és hosszabb használati útmutatók közül. (A magyar verzió ide nem került fel, ez a készülékhez nyomtatott formában fog járni.)
Őszintén szólva nem értem, hogy ez a felismerés miért nem teljesedett ki annyira, hogy a készüléken egy „üres” (részletes térképet nem tartalmazó) MapSource telepítő is helyet kapjon. Láthatólag a Garmin igyekszik egy kicsit a BaseCamp szoftver felé terelni az outdoor felhasználókat, de azért a jó öreg MapSource még elég élénken él a kirándulós-bringázós tömegek fejében, mint alapértelmezett szoftver. Sebaj, ehhez a készülékhez előbb-utóbb úgyis beszerez az ember valami térképet, ott pedig a MapSource alaptartozék lesz.


A készülék körbetapogatása

 

Annak már nincs hírértéke, ha a Garmin tisztességesen összerak egy outdoor GPS-t, ezúttal is ez történt. A 78S-t szorongatva az embernek az az érzése támad, hogy ezt a dolgot tényleg csak jégcsákánnyal lehet elrontani. Nem recseg, nem nyiszorog, egyben van.

 

Egy darab készülék

 

A 78-as egy újfajta hátfalat kapott, egy oldalra tolható, rugós retesz nyitja az akku és a memóriakártya fészkét, a csatlakozókat (USB, külső antenna, soros port) pedig felhajtható gumik takarják. A vízállóság felől nem támadhat kétségünk.

 

Csatlakozók: mini USB és MCX külső antenna, illetve soros port

 

A később érkező tartók (autós, hajós, kerékpáros) bizonyára a készülék alján és oldalain található hornyoknál fogva biztonságosan rögzítik majd a 78-ast.

 

Egyszerű, stabil hátsó burkolat

 

2db. AA elem vagy akku, és microSD kártya a fedél alatt


 

A kijelző fölött elhelyezkedő gombok elsőre elvetemült ötletnek tűntek már az előd 76-os sorozatnál is, aztán kiderült, hogy ez nem rossz gondolat. Az 78-as kicsit karcsúbb formája ezt még inkább támogatja, a felső gombsor kényelmesen, a kijelző takarása nélkül elérhető. Aki nem hiszi, tapogasson meg egy ilyet!

 

Gombok a kijelző fölött - nem zavarják a látványt


A másik izgalmas kérdés, amivel kapcsolatban minden teszt megjelenése után kapom a kérdéseket, a kijelző láthatósága. A felbontás kisebb, mint az Oregonoké, de ez nyilván a paletta tagjainak kötelező szétválasztása. A GPSMAP 78S kijelzője napfényben is hibátlanul látható, akár nulla háttérfénnyel is. Láthatóságát az etalonnak tekintett színes 60-as és 76-os kijelzőkkel azonosnak mondanám. Aki eddig ilyet nem látott, annak legyen elég annyi, hogy ez a kijelző minden helyzetben látható lesz. Ennél precízebben csak az tudná szavakba önteni egy kijelző láthatóságát, aki az autók színeinek elvadult katalógus-meghatározásait izzadja ki magából (gondolok itt a „caribic blue”-ra, és hasonlókra), ami ugyan jól hangzik, de ha valakit érdekel az autó színe, akkor azt csak úgy tudja meg, ha megnézi a szemével. Hitetleneknek ezt kell tenniük a 78S kijelzőjével is.

 

A kijelző háttérfény nélkül is szépen látható


Most pedig nézzük, mit is tud a Garmin GPSMAP 78S. Önkényesen tematizált leírás következik.


GPS vevő érzékenysége

 

A rövid teszt alatt nem volt alkalmam felhőkarcolók között, vagy átláthatatlanul sűrű erdőben megjáratni a GPS-t. A kegyetlen körülményeket az autó kesztyűtartójába vetett készülékkel szimuláltam, ahol a 78S egy másodperces logot rögzített. A letöltött nyomvonalat szemlélve úgy tűnik, hogy a készüléket nem igazán hozzák zavarba a zord körülmények, tökéletes, kiugrásoktól mentes a tracklog.

 

Vételi szempontból aljas tesztkörnyezet


A 78S-ben található nagy érzékenységű vevő és a vele együtt járó HotFix funkció segítségével a pozíció döbbenetesen hamar előáll. A készülék első bekapcsolásakor is másodpercekben volt mérhető ez az idő, ezt követően pedig még abban is alig.


Menürendszer, kezelés, testreszabhatóság

 

A menü a „gombos” készülékek és az újabb generációs típusok (Oregon, Dakota) szerencsés keveréke. A menüsoron belül az egyes megjelenő tételek szabadon variálhatók (sorrend, ki/bekapcsolás), ugyanakkor megmaradt például a klasszikus Garmin logikát követő „MENU” gomb kezelés: egyszer megnyomva az adott képernyő helyi menüjébe jutunk, míg kétszer nyomva a készülék fő beállításait, szolgáltatásait érhetjük el. A PAGE és QUIT gombokkal szintén a régi logika szerint mozoghatunk a főképernyők között. Ez lehet egyszerű léptetés, vagy akár kicsit díszített, körbeforgó ikon-csíkocskával látványossá varázsolt képernyő-váltás is, de szerencsére ebben is a felhasználóé a döntés. A főmenü megjelenése (különféle számú ikonok, vagy egyszerű lista) is állítható, csak úgy, mint a többi képernyőn megjelenő adatmezők száma és tartalma. Kár, hogy nem választható egy olyan adatmező-összeállítás, amely apró karakterekkel ugyan, de sok információt képes megjeleníteni pl. a térkép fejlécében, a felbontás ezt lehetővé tenné. (Talán néhányan még emlékeznek például a régi 76S-re…) Így ha sok adatot akarunk látni egyben, marad az ugyancsak testreszabható tripcomputer képernyő.

 

Főmenü nagy ikonokkal

Főmenü kis ikonokkal

 Főmenü lista nézet

 Helyi menü a térképen


A 78-as sorozat támogatja a profilok kezelését. Az egyes felhasználási területekhez (pl. autó, hajó, túra, városi séta) különféle beállítás-csomagok rendelhetők, így a megfelelő beállítások (térképek láthatósága, útvonaltervezés, adatmezők, megjelenítés, menü-sorrend, stb.) között egyetlen mozdulattal válthatunk. Ezt a funkciót bizonyára értékelik azok, akik pl. egy 60CSx-szel autóznak el a túra kezdőpontjára, majd az autóból kiszállva hosszan babrálják a készüléket, hogy az a megfelelő módon tervezzen, a kívánt térkép jelenjen meg, stb.

 
Térkép-kezelés

 

Az 1.7GB belső memóriára, vagy a microSD kártyára megszokott módon töltögethetjük a különféle vektoros Garmin térképeket, amiket a készülék maradéktalanul kezel is: keresés, útvonaltervezés, ez utóbbi paraméterezhetősége (autós/kerékpáros/gyalogos tervezés, autópálya, fizetős út, stb. tiltás, leggyorsabb/legrövidebb/légvonalas tervezés). A kézi GPS-eknél megszokott két térkép-nézet (észak fent, vagy haladási irány fent) kiegészült az autós nézettel, ami egy perspektivikus térkép-megjelenítést takar, ez az autósok körében népszerű.

 

NaviGuide, észak fent

Perspektivikus nézet

 TopoGuide domborzatárnyékolással

 TopoGuide kicsit közelebbről

 

A GPSMAP 78S képes fogadni a kalibrált pixeles térképeket. Ez lehet akár egy Google Earth műholdkép, saját térkép bescannelve és kalibrálva, vagy a Garmin BirdsEye szolgáltatása révén beszerzett műholdkép. Azon túl, hogy ez egy igen látványos funkció, nagy segítséget jelent olyan helyeken, amelyekről nem áll rendelkezésre a megfelelő részletességű térkép.Megfelelő térkép (pl. TopoGuide Magyarország) esetén a domborzatárnyékolás is megjeleníthető. A készülék megjeleníti a turistautak.hu és az openmaps.eu honlapokról letölthető ingyenes térképeket is, bár az ezekkel történő működésre a Garmin nem vállal garanciát.

 

Több térkép-elem kijelölése esetén listából válogathatunk

Navigáció légvonalban

 Kalibrált Google Earth műholdkép


Természetesen a GPSMAP 78S fogadja a PC-n tervezett, többpontos útvonalakat (route-ok), de ilyenek akár magán a készüléken is létrehozhatók. A pontok között ezt követően a 78-as légvonalban, vagy (megfelelő térkép esetén) úton tervezve is navigál.


File-rendszer, PC-kapcsolat

 

A GPSMAP 78S csatlakozott az újabban szokásos (Nüvi-, Oregon, Dakota-sorozat) Garmin rendszerhez, miszerint a készülék egyszerűen külső meghajtóként látszik. Így a file-struktúra áttekinthető, ami nem jelenti azt, hogy érdemes lenne felkészületlenül nekilátni törölni és módosítgatni az itt talált dolgokat. Mindenképpen javasolt a használatbavétel előtt egy biztonsági mentést készíteni a készülék belső memóriájáról, abból nem lehet baj.
A felhasználó saját pontjai, valamint rögzített nyomvonalai a Garmin/GPX könyvtárban találhatók. A MapSource a pontokat nem tölti le direktben, hanem az itt található GPX file-t megnyitva juthatunk hozzájuk. A trackek rögzítése az Oregonokhoz hasonló: 10000 pontos aktív log, majd ezt túllépve telik az archívum. A készülék belelát a saját archívumába, tehát az ide mentett trackek visszaállíthatók a normál memóriába, ha netán még a terepen szükség lenne rájuk.

 

Groundspeak GPX lista

GGPX - geoláda

 GGPX - GPSGames.hu pont


Szintén a GPX könyvtárba kell bemásolnunk a geoláda- vagy GPSGames-leírásokat is tartalmazó ún. Groundspeak GPX file-okat, a készülék ugyanis képes ezek megjelenítésére is.
A CustomMaps könyvtárba kerülhetnek a pixeles térképeket, illetve kalibrált műholdfotókat tartalmazó KML file-ok.


További szolgáltatások – a teljesség igénye nélkül

 

A Garmin is sejti, hogy a 78S nem csak a hajósok köreiben számíthat népszerűségre. Ezért aztán a készülék megkapta az Oregonokban is kedvelt Groundspeak GPX olvasót: a geocaching ládák, vagy a GPSGames.hu játékok részletes leírása is feltölthető, így végre azok is elfelejthetik a nyomtatgatást, akik eddig a 60-as vagy 76-os struktúrához ragaszkodtak.
A 78S is 3-tengelyes elektronikus iránytűt kapott, amely nagyon precízen követ minden elfordulást, és mutatja a haladási- vagy a célirányt. Mindezt úgy, hogy a készüléket nem kell vízszintesen tartani, bármilyen helyzetben pontos az iránymérés. Ez a szolgáltatás igen hasznos pl. kerékpáron, ahol a dombok között tekerve nem mindig állítható elő az optimális vízszintes.
Vezeték nélküli adatátvitel: a 78S képes néhány méteren belül adatokat (pontok, nyomvonalak, geoládák) megosztani egyéb – az adatátvitelt támogató – Garmin készülékekkel.
A készülékre feltöltött geotagelt (a kép készítésének helyét tartalmazó) fényképek a navigációhoz kiválaszthatók célpontként (fotó-navigáció).

 

Geotagelt fotó a térképen

Geotagelt fotó adatai

 Távolságmérés több törésponttal


Területmérés: egy körbejárt terület pontos mérete egyszerűen meghatározható a 78S segítségével.
Távolságmérés: akár több törésponttal is mérhetőnk távolságokat a térképen.
Pozícióátlagolás: ha egy pont helyzetét nagy pontossággal szeretnénk meghatározni, akkor az átlagolás funkció lesz segítségünkre. A 78S a „második generációs” átlagolási technikát használja: több minta felvételét követően állnak elő az igazán pontos értékek.
Természetesen a jól megszokott outdoor funkciók sem maradtak ki: Nap/Hold computer, vadász/halász üzemmód. Ezek mellett naptár, stopper, ébresztőóra és számológép is rendelkezésre áll. A GPSMAP 78S barométere a készülék kikapcsolt állapotában is képes a légnyomás-adatok rögzítésére, így a GPS időjárás-előrejelző eszközként is képes működni.


Konklúzió

 

Úgy tűnik, hogy a Garmin valamelyik raktárában egy 76CSx fiú szerelembe esett egy Oregon450 lánnyal. Románcuk beteljesedett, és megszületett a GPSMAP 78S. Aputól és anyutól is csak szép tulajdonságokat örökölt, de persze mindegyik szülőtől különbözik egy kicsit. Apu már lassan nyugdíjas, de anyu még bőven fiatal. Ha valaki kedveli a nagyfelbontású érintőképernyőt, akkor válassza anyut, de ha a 76CSx műszer-szerű komolyságára vágyik, akkor vizsgálja meg behatóan a kisdedet, nem fog csalódni.

Bejelentkezés