Hír: Megérkezett a Chirp!
GARMIN Chirp
Megérkezett a Chirp!
2010-11-08 | Tech | 79 hozzászólás
Már kapható a Garmin új játékszere, a Chirp. Apró készülék, amely a beavatottaknak elárulja a titkot...

Igazából mi is ez?

 

Játék, de annak nagyon jó! :) A legegyszerűbb dolog, amit GPS-szel játszani lehet, ha egy koordinátán keresünk egy objektumot. Ennél kicsit szofisztikáltabb a több pontból álló játékok (geocaching esetén multiládák) műfaja. Ekkor a játékos egy pontra érkezve értesül a követlező helyszín koordinátáiról. Ezt eddig vagy egy tereptárgyra felfirkált koordinátával, vagy egy dobozba, palackba rejtett írással tudtuk megoldani. A Chirp a legfrissebb technika: a vezeték nélküli kommunikációra képes készülékek jelentős része képes vele kommunikálni, a Chirp közelébe (kb. 10m) érve automatikusan veszik az onnan érkező adatokat, például egy következő pont koordinátáit, vagy egy megtalálás igazolásához szükséges jelszót.

 

A Chirp "gazdája"

 

A frissen kicsomagolt Chirp-be először be kell helyeznünk a tartozékként mellékelt lithium elemet (CR2032). A Chirp "feléled", rögtön látható az erre alkalmas készülékek számára. A GPS-en a "Chirp programozása" menüpontot kell kiválasztanunk a Beállítások/Geocaching menüben, ezzel a Chirp és a "gazda készülék" párosítása meg is történt. Ettől a pillanattól kezdve a Chirp csak ettől a készüléktől fogad el új beállításokat, a többiek csak olvashatják a betáplált adatokat. Lehetőség van másik GPS-ről is a Chirp átprogramozására, de ekkor egy 5-jegyű PIN-kód (a gazda készülék UNIT ID-jének utolsó 5 karaktere) megadása szükséges.

 

Mit tárol egy Chirp?

 

A Chirp-en tárolt adatok:

-név (9 karakter)

-megjegyzés (50 karakter)

-koordináták

 

Így egy Chirp tulajdonképpen egy útpont szokásos adatait képes tárolni. A programozáskor ezek az adatok egyenként, kézzel is bepötyöghetők, de akár egy - a GPS készüléken már meglévő - útpont vagy geocache adatait is átküldhetjük a Chirpre.

A fenti adatokon kívül a Chirp tárolja a legutóbbi törlés és/vagy újraprogramozás óta bejegyzett találatok számát is. Ez az adat a megtalálók, valamint a gazda számára is látható, ha a Chirp közelébe kerülnek, és letöltik róla az adatokat.

 

A Chirp kiolvasása

 

Nincs más dolgunk, mint a Chirp-képes Garmin készüléken beállítani a figyelést (Beállítások/Geocaching/Chirp keresése), majd a Chirp közelébe jutni. Kb. 10m-es körbe érve a készülék jelzi, hogy Chirp-et talált, majd egyetlen kattintással letölthetjük az adatokat. Megérkezik a név, a leírás és a koordináták, ez utóbbira pedig egy újabb kattintással el is indíthatjuk a navigációt. A GPS készüléken a Chirp nevével jelölt útpont is létrejön.

A Chirp támogatása a legújabb szoftverrel (firmware) került bele a készülékekbe, ezért mindenképpen érdemes a Garmin WebUpdater segítségével frissíteni a GPS készülék szoftverét!

 

A "vas"

 

A Chirp egészen apró, éppen hogy elfér benne a CR2032-es gombelem. Ezzel a táppal a készülék egy évnyi működésre képes, az elem merülését üzenetben jelzi az arra járóknak. A Chirp vízálló, így a szabadban is bátran elrejthető.

 

Kapcsolódó linkek:

 

-Csirip! - próbáld ki a Chirp-et az első magyarországi Chirp-es ládát felkeresve!

-Chirp a Geochallenge GPS boltban, ahol a programozásban is segítünk :)

-Chirp a garmin.com oldalon, illetve Chirp-fórum ugyanitt

-Chirp-kompatibilis készülékek: Dakota 20, GPSMAP 62S/62ST, GPSMAP 78S, Oregon 300, Oregon 400t, Oregon 450/450t, Oregon 550/550t

Bejelentkezés