Hír: Garmin Edge 800 teszt
Garmin Edge 800
Garmin Edge 800 teszt
2011-04-26 | Tech | 14 hozzászólás
Kipróbáltam a Garmin legfrissebb bringás GPS-ét, az Edge 800-ast. Elég sokat tekerek, javarészt egy Edge 605 ebben a társam. Az új készüléket ezért kicsit az elődhöz is hasonlítom, de az újszülöttek kedvéért igyekszem általános áttekintést is adni róla.

Az Edge sorozat kifejezetten bringázáshoz készült. Nem is annyira a navigáció a készülékek fő feladata - bár a térképes változatok, így a 800-as is, ebben a műfajban is megállják a helyüket -, hanem az edzés, a menetadatok precíz rögzítése, és azok elemzése. A navigációs tudás ezért nyilván elmarad a térképes túra GPS-eknél megszokottaktól, ezért aki csak egy kis hétvégi bringázgatáshoz keres térképes segédletet, talán jobban teszi, ha nem az Edge-ben gondolkodik. Olcsóbban is jön ki, és az ő szempontjából használhatóbb is lesz mondjuk egy Dakota, vagy Oregon készülék.

 


Azért persze van rendes navigáció is, akár úton tervezve (esti felvétel, kevés háttérfénnyel)


De akkor mi az a tudás az Edge-ben, ami miatt a Garmin mégis úgy gondolta, hogy van értelme piacra lépni egy ilyen sorozattal, vagy azon belül épp a 800-assal? A készülék nagyon pontosan rögzíti mozgásunk minden rezdülését, természetesen GPS-alapon. Ennek köszönhetően a távolságok, sebességek (átlag, maximális, stb.), idő-adatok sokkal pontosabbak lesznek, mint bármilyen egyéb kerékpáros computer esetében. Csak fokozza az élvezeteket, hogy az Edge a GPS-ből számolt adatokon felül képes a pulzusmérő szenzor és pedálfordulat-mérő (egyes változatoknál ezek alaptartozékok) adatait is fogadni. A fogadás pedig nem merül ki a pillanatnyi értékek kijelzésében: az Edge mindent szorgalmasan rögzít, ezen rögzített adatokat pedig megtekinthetjük a Garmin Training Center szoftverében (ingyenes), vagy az egyszerű megosztást is lehetővé tévő online felületen, a Garmin Connect-en (szintén ingyenes).

 


Rengeteg adatmező, 3 képernyőn akár 30 darab

 

Ez eddig még mindig nem nagy mutatvány, megtett utat és sebességet minden GPS mér. Mi a poén az Edge-ben? Röviden: az edzések. Nézzük kicsit bővebben az Edge 800 által nyújtott edzés-lehetőségeket!

 

Menet közben folyamatosan velünk tart egy virtuális partner. Egyszerűen megadjuk a sebességét, ő pedig szorgalmasan teker mellettünk. Folyamatosan látszik, hogy ki és mennyivel hagyta el a versenytársát. Kiváló és egyszerű eszköz ez arra, ha csak egy adott átlagsebesség-értéket szeretnénk tartani. (A korábbi modelleknél, például a 605-ösnél ez külön beállítást igényelt, a 800-as esetében sokkal egyszerűbb ezen funkció elérése: ha megy a stopper, akkor a partner is ott teker valahol a közelben.)

 


Az edzőpartner csúnyán lemaradt

 

Edzéstervek: akár magán az Edge-en, akár a Training Center szoftverben tetszés szerinti bonyolultságú edzéstervet állíthatunk össze, amit a készülék szépen lépésről-lépésre „levezényel”. Például: tekerjünk 30km/h-val addig, amíg a pulzus el nem éri a 160-at, ezt követően 2km lazítás 22km/val, utána pedig 15 percig 32km/h-s sebesség, végül pedig levezetésként 22km/h tartása addig, amíg el nem fogyasztunk 1000kCal energiát. Kérem azokat a lelkes amatőröket, akik ezen az ijesztő ponton fejeznék be a teszt olvasását, hogy tartsanak ki! Jómagam is egy lamantin-testalkatú kocabringás vagyok, ennek ellenére szeretem az Edge ezen funkcióit. Ezek a dolgok ugyanis nem kizárólag arra alkalmasak, hogy az ember felkészüljön a világbajnokságra, hanem hogy lássa saját fejlődését, netán az egyre szebben görbülő grafikonok egyfajta ösztönzést adjanak. Ha pedig valaki hozzám hasonlóan kicsit készülék-bolond, akkor igazán szeretni fogja, hogy a sport nem ér véget a hulla fáradtan sarokba vágott bringával, hanem az igazi élvezet csak ez után jön. :)

 

Az edzésekre visszatérve meg kell említenem kedvencemet, a pálya-edzést (course). Lehetőség van ugyanis arra, hogy egy adott utat bejárva és annak adatait rögzítve „pályát” készítsünk magunknak, ahol saját magunk ellenfelei lehetünk. Például a Tisza-tó körüli 65km-t rögzítve, majd pályaként az Edge-re töltve versenyre kelhetünk önmagunkkal és korábbi teljesítményünkkel. A virtuális partnerrel szemben itt nem egy konstans átlagsebességű ellenféllel lesz dolgunk, hanem versenytársunk méterről méterre a korábbi – az adott pontban éppen aktuális - sebességet fogja tartani.

 


Érintőképernyő - különösen jól jön a térkép mozgatásakor

 

Ezek azok a dolgok, amiket a térképes Edge készülékek alapvetően nyújtanak. A 800-as ehhez képest azért rejt csemegéket. Az legszembetűnőbb érdekesség az érintőképernyő. Az első touchscreen-es túra GPS, az Oregon megjelenésekor is furának találtam a dolgot, bringás készüléknél nem különben. Az élmény viszont itt is ugyanaz volt: nem is olyan rossz ez, sőt! Jól látható, kellően érzékeny a kijelző, akár tekerés közben is biztonsággal kezelhető (azért persze érdemes a külvilágra is odafigyelni!). A térkép mozgatásának, a környék áttekintésének, valamint az egyes menü-elemek gyors elérésének mindenképpen jót tesz ez az újdonság. A kijelző egyébként – technológiájából adódóan – háttérvilágítás nélkül napfényben kicsit kevésbé látszik, mint az elődöké, de a különbség tényleg minimális, vagy akár egy kis háttérfénnyel meg is szüntethető.

 


Egyszerű, de stabil rögzítés a kerékpáron

 

A hardvert tovább boncolgatva meg kell említeni a készülék kerékpárra történő rögzítését. A Garmin gondolt egy merészet, és végletekig leegyszerűsítette ezt a kérdést: az Edge egy bajonett-szerű zárral kattan bele a tartóba, amit 2 darab gumi rögzít a kormányra vagy stucnira. Elsőre ez vadul hangzik, mégis inkább egyszerűségében nagyszerű megoldásnak mondanám. Egy pillanat alatt fel/leszerelhető, átrakható másik kerékpárra. Egyébként a Garmin itt nagyvonalú, két tartót és rengeteg rögzítő gumigyűrűt találunk az alapkészletben.

 


Ennyi az egész, a felrakás egy percnél nem több

 

 


Vízálló ház, hátfalon a tartóhoz csatlakozó bajonett-zár

 

Az Edge 800 szokás módon teljesen vízálló, így a legdurvább zivatarban is hűségesen szolgál. A készülék a Garmintól megszokott módon van összerakva, mondjuk úgy, hogy bizalmat sugároz. Összesen három valódi gomb található rajta: a ki/bekapcsolás, ami röviden nyomva a háttérfény állítását és néhány fontos rendszer-adat gyors áttekintését teszi lehetővé, valamint a stopperhez tartozó START/STOP, valamint LAP/RESET (köridő/nullázás) gombok az előlapon. Az Edge 800 már okosan gondol a magamfajta feledékeny kerékpárosokra is, akik képesek kilométereket tekerni úgy, hogy elfelejtik elindítani a stoppert és ezzel az adatrögzítést: a 800-as a gurulás első méterein jelzi, hogy mozgást észlelt, és talán célszerű volna elindítani a rögzítést. Megint egy egyszerű, de nagyon hasznos funkció.

 


Track-rögzítési "ki mit tud?" - Edge 800 - Cateye lámpa (versenyen kívül) - Oregon 550 - Edge 605

 

Ha már ilyen precíz edző-készülékről beszélünk, illik szólni néhány szót a pontosságról. A GPS rendszer 5-10 méteres abszolút pontossága mellett itt egy ún. relatív pontosság-érték is képbe kerül. Ennek köszönhető, hogy a megtett út mérése igen pontos. A tesztben az Edge 800-as két egyéb készülékkel vetettem össze: a legendásan precíz vevővel szerelt Edge 605-össel és a túra GPS kategória felső végét jelentő Oregon 550-essel. Azt kell mondjam, hogy a rögzített tracklog (nyomvonal) csak egészen minimális eltéréseket, kanyarokban apró „kilengéseket” mutat, így az Edge 800-ra változatlanul rá merem bízni a távolság pontos meghatározását. A doppler-effektus alapján számított pillanatnyi sebesség is biztosan pontosabb, mint a kis forgó mágnessel üzemelő hagyományos kerékpár-komputerek mérései.

 

A teszt során mindössze két negatívumot tapasztaltam. Ezek közül az egyik nem is annyira negatívum, inkább a készülék méreteiből adódó paraméter: az akku üzemideje. A gyári értéket (15 óra) talán úgy képes elérni az Edge 800, ha a háttérfény ki van kapcsolva, és a processzort se nagyon dolgoztatjuk, normál használat mellett inkább 10-12 óra körüli működésről beszélhetünk. Elődje, a 605-ös teljesíti a 15-16 órát, ami persze egy átlagos tekerésnél bőven több mint elég, de például egy ráérős Balaton-körnél már számíthat ez a kis többlet-üzemidő. Cserébe persze a 800-as kisebb, könnyebb, okosabb – valamit valamiért. A másik bosszantó apróság az útpont-kezelés. Adva van a készülék 128MB belső memóriával és microSD kártyás bővítési lehetőséggel. Ehhez képest mindössze 200 darab hagyományos pontot (pl. lakhely, kedvenc kocsma) rögzíthetünk benne. Még a Garmin POI Loaderrel való tömeges ponttöltögetésre sincs lehetőség. Ez persze színtisztán szoftveres kérdés, reménykedhetünk benne, hogy egy szép napon kijön a készülékhez az új firmware, ami erre is képes lesz.

 

A végére nézzünk valami bölcs összegzést! Ha az Edge 800-as sorozatának árait tekintjük, akkor világos, hogy a Garmin ezzel a kategóriával nem a hétvégente parkban bringázó, valóságshow-döntőre hazasiető, chips-függő puhányokat célozza meg. A célközönséget a profi kerékpárosok, versenyzők, valamint a hobbijukat komolyan vevő amatőrök jelentik. Az Edge 800 teljesítménye is ennek megfelelő, erre a felhasználásra bátran ajánlom mindenkinek.

Szerző: Zed
Bejelentkezés