Hír: GARMIN Montana
GARMIN Montana 600
GARMIN Montana
2011-07-13 | Tech | 66 hozzászólás

Fogynak az államok, ezúttal Montana lett a GARMIN új sorozatának névadója. Kipróbáltam ezt a nagyra nőtt Oregonnak tűnő készüléket, és megpróbáltam kitalálni, ki-mindenki tartozhat a célcsoportba. A bevezetőből is kitűnik, hogy a Garmin Montana – formáját és alapvető tulajdonságait tekintve mindenképpen – az Oregon sorozat okosabb tagjaihoz hasonlatos, így az összehasonlítás elkerülhetetlen.

A Montana első tapintásakor a megszokott Garmin minőség érezhető, a szerkezet meglehetősen egyben van. Outdoor készülékekhez képest hatalmas érintőképernyő, jó fényerő és láthatóság ami elsőre feltűnik. A következő kellemes meglepetés a tápellátás megoldása: az alapcsomag része egy lithium-ion akku, de ha ez lemerül, akkor sincs baj: a Montana 3db. AA (ceruza) elemmel vagy akkumulátorral is üzemkész. Ez utóbbi bizony kötelező egy túrázásra (is) szánt GPS-nél, mert bár léteznek külső táp- és töltő megoldások, gyalogtúra közben az elemcserénél egyszerűbb eljárás még nem nagyon van.
A teszten nálam járt Montana 600-as alapkészlete nem túl gazdag, az USB kábel és a hálózati töltő jár a készülékhez. A később érkező 650 és 650T modellek dobozai már az autós tartót is tartalmazni fogják.

 


Rendesen összerakott ház

 


Hátulról se tűnik sérülékenynek, alul az autós tartó érintkezői



A gyárilag mellékelt lithium-ion akku



A Montana 3db. AA elemmel vagy akkuval is üzemképes


Ha egy szóban kellene összefoglalnom, hogy a Montana miben nyújt látványos újdonságot a jelenleg piacon lévő túra GPS-ek mellett, akkor az mondanám: kijelző. Nagyon jól látható, optimálisan reagáló érintőképernyővel van dolgunk, amit a Montana processzora hibátlanul ki is szolgál, a térképrajzolás sebességére nem lehet panasz. Talán a nagy kijelzőnek köszönhetjük azt is, hogy a Garmin fejlesztői egy kicsit továbbgondolták az Oregonok testreszabhatóságát. A különféle képernyőkön megjelenő adatmezők tartalma, valamint a menüben található gombok sorrendje szokásos módon kedvünk szerint állítgatható, sőt az ikonok „átpakolása” is egyszerűsödött: hosszan nyomva egy ikont az mozdíthatóvá válik, hasonlóan pl. az Android alatt zajló hasonló művelethez. A kijelző tárgyalásánál meg kell említenünk a túra-műfajban a GPS V óta nem látott szolgáltatást: az elforgatható kijelzőt. Az álló vagy fekvő formátum közül manuálisan is választhatunk, vagy akár a készülékre is bízhatjuk ennek eldöntését.

 


Álló kijelző (pozíció átlagolása)



Fekvő kijelző (iránytű-képernyő)


Praktikus újdonság, hogy létrehozhatunk gyorsbillentyűket, amit leginkább a számítógépeken használt ismert parancsikonokhoz lehetne hasonlítani. Akár egy adott útpontra indítandó navigáció, a tracklog rögzítésének kikapcsolása, vagy bármi egyéb funkció kaphat egy ilyen gyorsgombot, amit utána akár a menükben a gyári gombok között, akár a főképernyőn el tudunk helyezni.

 

Az Oregon, Dakota, 62-es, 78-as sorozatnál ismert dashboard-ok (az egyes képernyők tetejére az adatmezők helyett kérhető speciális információs mezők, pl. magasság-grafikon, stopper, stb.) listája is bővült. Az új tételek egyike a „Nüvi” névre hallgat, amiből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ez az autós használathoz kitalált képernyőt jelenti. Ezt kiválasztva a Montana a legújabb sorozatú Nüvik képernyőképét mutatja, ezzel is finoman utalva arra, hogy ez a készülék azért igen jelentős arányban autós felhasználásra is készült. A másik friss dashboard a "Kedvencek" nevet kapta, működése roppant egyszerű: a főmenü elemeit vagy a fentebb említett gyorsgombokat gyűjthetjük ebbe a csoportba, majd a Kedvencek dashboard-ot bekapcsolva ezeket bármely képernyőn egyszerűen elérhetjük.


A dashboard-ok kezelésében is megjelent egy friss lehetőség: egyetlen gombnyomással becsukhatóvá váltak, így nem kell a menük mélyén bajlódni a kikapcsolgatással, ha csak egy pillanatra szeretnénk teljes térképet látni.
A kijelző beállítási lehetőségeinél a balkezesekre is gondoltak a fejlesztők: kiválaszthatjuk, hogy a térkép-képernyő oldalsó gombsora bal vagy jobb szélre kerüljön. Apróság, de sokat számít a kezelhetőségben.

 

A Montana természetesen kezeli az ún. Groundspeak GPX (paparless geocaching) formátumot: a geoládák leírással együtt tölthetők a készülékre. Ennek kezelésében is megjelent egy kis finom ajándék: a leírások már nem csak a képernyő simogatásával, hanem lapozást végző nyilacskákkal is görgethetők, ami sáros-ládázós kézzel nem csak hogy kényelmesebb, de a karcokat megúszó kijelző is bizonyosan hálás ezért az ötletért.

 


A geoládák és egyéb adatok a szokásos mini USB csatlakozáson keresztül tölthetők a készülékre

 

A korábbi túra GPS-eken lehetőség volt bizonyos hang-beállításokra, a Montana-n ezek visszatértek: a hang ki/be kapcsolható, az egyes eseményekhez (pl. kanyar közeledik) választhatunk a különféle csipogások közül. Az autós tartóba ültetve pedig a Montana hangnavigációt ad, mint bármely autós készülék. Ha pedig nem autós tartó, akkor egy füles a 3.5-es jack kimenetbe, és akár terepen vagy motoron is élvezhetjük a szöveges útbaigazítást. (Az útvonaltervezéshez természetesen erre alkalmas térképre van szükség.) Az útvonaltervezéshez kapcsolódó hír, hogy az ún. „irányító feliratok” (úton tervezve a következő utca neve, autópálya-lehajtó száma, stb.) is kikapcsolhatók lettek, amivel adott esetben értékes pixeleket nyerhet vissza a térképből az, akinek elegendő a következő forduló távolsága egy adatmezőben.

 


3.5 jack hang kimenet

 

Úgy tűnik, hogy a Garminnál megpróbálták a szép új államnevűek (pl. Oregon) tudásához visszahozni azokat a szolgáltatásokat, amiket esetleg a korábbi készülékekről váltók hiányolhattak. Eddig is tárgyaltuk ilyen funkciókat, de talán közülük az egyik legfontosabb, hogy a térkép-képernyőn két bökéssel elérhetővé válnak a térkép-beállítások, ami által megúszható a menük mélyén bolyongás, ha pl. térképet váltanánk, vagy csak kikapcsolnánk a településnevek kijelzését.

 

Elnézést, elragadtak az újdonságok, ezért gonosz módon a végére hagytam a kezdők számára érdekes alap-paraméterek tárgyalását. Ezek tekintetében a Montana precízen nyújtja a megszokottakat: saját pontok rögzítése, tracklog (bejárt nyomvonal) oda-vissza navigációval, több pontból tervezhető utak. Ezen alapokon túl a készülék – amint az a felsőbb kategóriában elvárható – képes a saját pixeles térképek (custom maps) kezelésére, vezeték nélküli adatátvitellel rendelkezik, valamint megtalálható benne számos extra a Nap/Hold computertől a számológépen át egészen a stopperig.

 

A szokásos "ki vegyen ilyet?" konklúzióval kicsit bajban vagyok. A Montana ugyanis kinézetre egy nagy Oregon, sokan az első pillanatban úgy gondolják, hogy az ő utódja az új, nagyra nött készülék. De nem, inkább a Nüvi550 szellemiségét látom benne visszaköszönni: egy autóban is tökéletesen, kompromisszumok nélkül használható, ugyanakkor terep- és vízálló, hosszú akku-üzemidővel rendelkező készülék. Méreténél fogva több napos gyalogtúrára cipelni talán luxus, de az "autózunk egy keveset, aztán kirándulunk egy jót" műfajban gyaníthatóan új uralkodót koronázhatunk a Montana személyében.

 


Megfelelő méretű kézben a Montana is apró játékszer :)
(Köszönöm Tót Zolinak a statiszta-fellépést!)

Bejelentkezés