Hír: Az új GARMIN eTrex sorozat
GARMIN eTrex 20
Az új GARMIN eTrex sorozat
2011-10-26 | Tech | 61 hozzászólás

A túra GPS-ek között az eTrex sorozat tagadhatatlanul egy alapértelmezett fogalom. A piacon 13 éve jelen lévő eTrex család tagjai folyamatosan változtak: színes kijelzőt, memóriakártya-foglalatot, egyre érzékenyebb vevőket kaptak. A készülékek háza alig változott, mindvégig maradt a klasszikus eTrex design, amit álmából felverve, sötétben kitapintva is felismert minden geokesser és techturista. Most igen komoly változás érte el az eTrex-eket: teljesen új házba költöztek, tudásuk a kornak megfelelően hízik, ráadásul elsőként szerepelhet a rendszerbeállítások között a "GPS+Glonass" menüpont.

 

Áttekintés

 

Az új eTrex sorozat mindössze háromtagú lesz. A legegyszerűbb eTrex 10 típus az eTrex H utódjának tekinthető: egyszerű, térképet nem kezelő, szürkeárnyalatos LCD kijelzővel szerelt készülék, de már benne is megvan a paperless geocaching (geoládák leírással együtt történő kezelése), a felhasználói profilok, az USB-s PC-kapcsolat lehetősége. A középső családtag, a tesztben is szereplő eTrex 20, aki az eTrex Legend HCx leszármazottjának tekinthető: színes kijelző, térképkezelés, útvonaltervezés, micros SD-s bővíthetőség jellemzi. A sorozat csúcsmodellje az eTrex 30 névre keresztelt Vista HCx utód: a 20-as szolgáltatásain felül barometrikus magasságmérővel és elektronikus iránytűvel is rendelkezik, valamint képes vezeték nélküli adatátvitelre másik Garmin eszköz felé, és ennél fogva a Chirp sem idegen számára.

 


Az eTrex 20-as és eTrex 30-as típusokban microSD foglalat az elemek alatt


A sorozat tehát kicsit letisztult, a Garmin láthatóan a korábbi népszerűségi adatok alapján tagolta a skálát. Igazából ezen három verziónál többre nincs is szükség. Akinek ehhez képest extra igénye van (kijelzőméret, kamera, még brutálisabb terepállóság, úszásképes ház, stb.), az válogathat a többi outdoor család (Oregon, Montana, 62, 78) tagjai közül.


GPS+Glonass

 

Az új eTrex-ek fontos újdonsága a Glonass-kompatibilitás. A Glonass a GPS-hez hasonló navigációs rendszer, de nem az USA, hanem Oroszország üzemelteti. Szerencsére sok évvel a hidegháború után a nagyhatalmak együttműködése ebben is testet ölt, a készülékek immáron mindkét rendszer műholdjainak jeleit képesek fogadni. Miért jó ez az egyszerű kirándulónak? A GPS rendszer definíció szerint 24 (néha kicsit több) műholdja mellett a Glonass 24 műholdja is beszáll az adatküldésbe, így könnyedén belátható, hogy a pozíció meghatározása gyorsabb, sőt bizonyos esetekben akár pontosabb is lehet. Ha egy szűk völgyből alig látunk 2-3 GPS műholdat, könnyedén megeshet, hogy a Glonass siet segítségünkre, és a készüléknek nem a 2- 3 műholdból kell pozíciót tippelnie, hanem akár 4-5-6 műhold adatait feldolgozva pontosabb értékekkel szolgálhat.

 


A szokásosnál sűrűbb műholdkép: GPS és Glonass műholdak jeleinek vétele, teljes egyetértésben


Kialakítás

 

 

Unalomig ismételt teszt-elem, de az új eTrex is precízen összerakott darab, láthatólag normális anyagokból készült. A hátfal a Coloradoval bemutatott, majd a teljes outdoor kínálaton végigvonuló sínt kapta. Ez a rögzítési mechanizmus nagyon bevált, akár kerékpárra, akár autóba, netán karabínerrel a hátizsák vállpántjára szeretnénk rögzíteni a készüléket. Sajnos ez utóbbi sem alaptartozék, de akárhogy is nézzük, az eTrex-et nem az outdoor kategória csúcsára álmodta meg a Garmin, így az alapcsomag is szerényebb.

 


A hátfal közepén a fekete műanyag sín: itt kapaszkodik a karabíner, valamint az autós és a kerékpáros tartó

 

További rögzítési lehetőség a készülék alján található fül, ahova nyak- vagy csuklópántot fűzhetünk. Az alapcsomagban mindhárom készülék esetében csak egy USB-t kábelt, valamint a szokásos leírásokat (köztük természetesen magyar nyelvűt is) kapjuk.

 


Karabíner híján csukló- vagy nyakpánttal is magunkra aggathatjuk az eTrex-et


Menürendszer, kezelés

 

Az új eTrexek menürendszerük, tudásuk terén sokkal kevésbé rokonai a család régebbi tagjainak, sokkal inkább a napjainkban kapható „államnevű” (Oregon, Dakota, Montana), valamint a 62-es és 78-as sorozatokat idézik a képernyők. A készülékek menürendszere az Oregon sorozattal debütált, szép nagy, egyértelmű színes gombokkal köszönti gazdáját. A gombok sorrendje itt is szabadon variálható. A különbség mindössze annyi, hogy itt nem érintőképernyővel vezéreljük a működést, hanem valódi gombokkal, akár a régi eTrexeken. A gombok kiosztása az előző eTrex sorozathoz hasonló: ki/bekapcsolás és háttérfény, a térképen és menükben mozgáshoz egy kis joystick (a képernyő jobb felső sarkában), a zoom használatához egy fel/le gomb-pár, egy menü, valamint egy "back" névre keresztelt gomb. A menüt megnyomva mindig az adott képernyő helyi menüjét, beállításait érhetjük el (pl. adatmezők változtatása a térképen). A menü gomb kétszeri megnyomása – az ősi Garmin logikát követve – a készülék főmenüjébe visz. A "back" gomb csak részben az, aminek elnevezték, vagyis visszalépés az adott menüben. Talán fontosabb lesz az a funkció, amit a régi eTrex-eken "page" néven ismertünk, vagyis a főképernyők közötti lépkedés. Ha tehát képernyőt akarunk váltani (pl. térképről iránytűre), akkor nem kell minden alkalommal a főmenübe visszatérve az új képernyőt kiválasztani, hanem ezzel a gombbal is megtehetjük a lépést. A "back" (szívesebben nevezném "page"-nek…) által felhozott képernyők sorrendje természetesen szintén testreszabható.

 


Kézreeső, precízen működő gombok és joystick


A gombok, és a joystick mozgása is finom, ugyanakkor egyértelmű. A készülék határozottan jól kezelhető. A régi eTrex-sorozathoz képest örömteli változás, hogy a sorozat alsó, nem térképes tagja is kapott joystickot, ami a menükben keresgélést is egyszerűbbé teszi, de sokkal fontosabb szerepe van a térkép-képernyő áttekintésében. Ez akkor is igaz, ha ez a modell térképet nem tartalmaz, de saját pontjaink, vagy épp a bejárt nyomvonal átláthatóságában rengeteget segít, ha az egyszerű zoom mellett a térkép mozgatása is rendelkezésre áll.


Kijelző

 

Nem szeretek a kijelzőről írni, mint ahogy a szakácskönyvnél is jobban kedvelek egy tál rántottcsirkét lilakáposztával. Ez az a dolog, amit nem lehet szavakba énekelni, meg kell nézni. Persze valamit írni kell. A kijelző mérete szinte tökéletesen megegyezik a régi színes eTrex-ek képméretével, akárcsak a felbontás. Ez egy meglehetősen jól látható, a kis pixeleknek köszönhetően finom rajzolatú kijelző. Ha valakinek kicsit rosszabb a szeme, akkor azért aprónak találhat bizonyos képelemeket, de ez sem jelent komolyabb megterhelést a szemnek, mint egy átlagos mobiltelefon kijelzőjét nézegetni. A túra GPS-ek közül az eTrex rendelkezik a legkisebb kijelzővel, de ehhez cserébe a legkisebb készülékméret párosul. Valamit valamiért.

 


Kicsi készülék, kicsi kijelző. Tornasor: 62-es, Oregon, Dakota, új eTrex

 


Az elemek/akkuk miatt kicsit dundi a hátfal, a készülék lényegi része lapos

 


Szolgáltatások, adatkezelés

 

A szolgáltatások között megtalálható minden, amit egy kézi GPS-től manapság elvárunk. Nagy mennyiségű saját pontot (2000db.) rögzíthetünk, a készülék jegyzi a bejárt nyomvonalat (tracklog), valamint tervezhetünk is útvonalakat (route). A legfontosabb képernyőkön - térkép, iránytű, útcomputer, magasság-profil (csak eTrex 30) – szabadon variálhatjuk az adatmezőket és azok tartalmát: különféle menetadatok, magasság, pontos idő, naplemente időpontja, GPS pontosság, stb. Valamennyi új eTrex képes a geoládák adatait leírással együtt fogadni, ami már minden „játszótéren” – geocaching.hu, GPSGames.hu, geocaching.com (csak prémium tagsággal), opencaching.com – rendelkezésre áll. Így nem csak a nyomtatás, vagy a telefonon, PDA-n magunkkal hurcolt leírás úszható meg, hanem a megtalálásokat is rögzíthetjük a készüléken.
A térképes családtagok (eTrex 20 és eTrex 30) támogatják a CustomMaps funkciót, azaz a vektoros térképeken túl képesek pixeles Képek/térképek megjelenítésére is. Ez lehet egy szkennelt majd kalibrált turistatérkép, vagy akár egy Google Earth műholdkép is az adott területről.
Az eTrex 10-20-30 adatkezelése a Garmin újabb készülékeknél szokásos felfogását követi. A készülék egyszerűen külső meghajtóként látszik (belső memória és memóriakártya). Itt GPX file-okban kerülnek tárolásra a felhasználói adatok (pontok, bejárt és tervezett útvonalak), valamint szintén GPX-ben tölthetjük fel számítógépről a hasonló adatokat. A leírást is tartalmazó geoláda-adatokat (paperless geocaching, GroundSpeak GPX formátum) úgyszintén GPX kiterjesztésű file-ok formájában másolhatjuk a készülékre. Az új eTrexek és a számítógép közötti adatforgalmat már nem csak a MapSource szoftver, hanem az újabb fejlesztésű BaseCamp is ellátja, amely sok tekintetben kényelmesebb eszköz adataink rendezgetésére.
(A feltölthető pontok mennyiségét és a különféle formátumokat kicsit alaposabban részletezi a Pontok feltöltése a GPS készülékre című írás.)


Ki vegyen új eTrexet?

 

A tesztet hagyományosan egy kis döntési segédlettel próbálom zárni. Az új eTrexeket azoknak ajánlanám jó szívvel, akik viszonylag szolid túrázásra, geocachingre készülnek, esetleg bringán szeretnék megtalálni magukat a nagyvilágban, és mindehhez viszonylag (még) jó a szemük. Bár alapvető szolgáltatásait tekintve mindent tud, amit a nagyok, azért a kialakításból adódó apró különbségek bizonyos felhasználásra más készülékeket kicsit alkalmasabbá tesznek. Brutális hegyi túrákra változatlanul jobb szívvel ajánlanám a 62-es sorozat készülékeit, hajókázásra a vízen úszó 78-asokat, sok adat bevitelére vagy kifinomultabb térkép-műveletekre a nagy felbontású érintőképernyővel rendelkező Oregonokat, hogy a Montanat már ne is említsük. Nincs tehát fix rábeszélés vagy lebeszélés, meg kell nézni élőben. Érdemes, mert kedves kis készülék lett, szerintem sokan fogják szeretni.

 

Bejelentkezés