Hír: Garmin Fenix teszt
Garmin Fenix
Garmin Fenix teszt
2012-12-04 | Tech | 17 hozzászólás
Kipróbáltuk a GARMIN Fenix GPS-es órát. Szándékos az általános „GPS-es óra” meghatározás, mert ez az első olyan eszköz, amely egy karóra méretében hozza a GPS-től elvárható szolgáltatásokat az edzés rögzítésétől a navigáción át egészen a geocachingig. És közben még hétköznapi óraként is hordható. A rendkívül sokoldalú Fenix két különböző készletben kerül forgalomba: az alap verzió tartalma az óra mellett a töltő, egy USB kábel, valamint a különféle leírások, míg a komolyabb csomag (bundle) egy plusz szíjat (narancssárga színben), valamint egy prémium pulzusmérőt (HRM) tartalmaz.


Szép dobozban érkezik a Fenix

 

Kicsomagolás

 

A Fenix a megszokott Garmin dobozoktól eltérő csomagolást kapott, talán ezzel is jelezni kívánja a gyártó, hogy itt most valami nagyon új dologról van szó. A készüléket kézbe fogva az embernek az az érzése támad, hogy a százas szöggel való átkalapáláson kívül nem nagyon lehet ártani az eszköznek. A peremhez képest a kijelző finoman süllyesztve van, így elég jól védett a különféle kültéri behatásokkal szemben. A szíj és annak rögzítése stabil. Az óra hátlapján kapott helyet a töltés és a PC-kapcsolat csatlakozója 4 apró tű-érintkező formájában. Ezekre pattintható rá az alapcsomagban mellékelt bölcső, ami USB-dugóban végződik. A mellékelt hálózati töltőbe csatlakoztatva a Fenix beépített akkumulátora tölthető, PC-re dugva pedig – ahol persze szintén megy a töltés is – az adatforgalom bonyolódik.

 


A Fenix Performer Bundle csomag tartalma. Extrák: premium pulzusmérő és narancssárga szíj.

 

A készülék mindössze 5 darab gombbal rendelkezik, melyek nyomása egyértelmű, határozott.
A nagyobbik dobozkában egy narancssárga szíj is található a hozzá tartozó csavarokkal és apró csavarhúzóval, ha valaki túl unalmasnak találná a fekete színvilágot. Ez a csomag ezen kívül egy prémium szívritmus jeladót (HRM) is tartalmaz, aminek segítségével a Fenix képes megjeleníteni és rögzíteni a pulzus-adatokat.

 

Hol is kezdjem?

 

Nem csak a teszt írásánál merült fel bennem ez a kérdés, hanem a Fenix első bekapcsolása után is. Bevallom, az első darabok megérkezése előtt már alaposan átolvastam a készülék angol nyelvű használati útmutatóját, és már akkor világos volt: a Fenix nem lesz egy egyszerű darab. Senki ne rémüljön meg, ez alatt mindössze azt kell érteni, hogy kicsiny méretéhez képest nagyon bőséges a tudása, a beállítási lehetőségek, a kijelző testreszabhatósága valóban minden igényt kielégít. Kicsit tartottam tőle, hogy miképpen sikerült 5 gombba sűríteni egy ilyen nagy tudású eszköz minden funkcióját, de úgy tűnik, a Garmin eltalálta a megfelelő logikát. Ha kicsomagolás után rászánunk egy kis időt, és beállítgatjuk a különféle felhasználási módokhoz illő profilokat, akkor onnantól minden lényeges funkció elérhető lesz 1-2 gombnyomással. Tényleg ki van találva. Az egyes gombok funkcióiba nem fogok belemenni, mivel a Fenix esetében a „mit csinál a bal alsó gomb?” kérdés nem értelmezhető, illetve csak egy pár oldalas esszében fejthető ki a válasz.

 


Öt gombbal minden megoldható. Még a vonatos trackelés és sebességmérés is.

 

A hardverről

 

A Fenix kijelzője egy szürke árnyalatos LCD, középen egy pont-mátrix felülettel, körben pedig a másodperc-mutató vagy a 3-tengelyes elektronikus iránytű által jelzett irányok megjelenítésére szolgáló rovátkákkal. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem színes? Akár lehetne, de nyilván nem lehet célja egy ilyen kis méretű eszköznek, hogy a megjelenítés szempontjából legkiélezettebb műsorszámban, a térképrajzolásban hadat üzenjen a 62-es sorozatnak, az Oregonnak, Montananak, vagy a többi túra GPS-nek. Itt a kis méret mellett a hosszú akku-üzemidő is fontos szempont, ezért a processzort teljesen felesleges lenne egy nagyobb felbontású és/vagy színes kijelzővel terhelni. (Persze ha majd egy ekkora akku kapacitása tízszerese lesz a mainak, akkor jöhet a színes TFT, vagy a csillogó oled!)
A beépített Li-ion akkumulátorral a Fenix hozza a gyárilag megadott 16 órás üzemidőt a GPS normál használata mellett. A normál használat itt annyit jelent, hogy a vevő folyamatosan megy, nyomvonalat rögzít, a készülék navigál, vagyis az üzemszerű használatot. A GPS emellett beállítható egy ún. „ultra track” üzemmódba (részletek később), így az üzemidő akár az 50 órát is elérheti. Ha pedig nem használjuk a GPS-t, csak egyszerű óraként üzemel a Fenix, akkor az üzemidő 2 hét (bekapcsolt szenzorokkal), vagy 6 hét (szigorúan csak óra) is lehet.
A Fenix természetesen teljesen vízálló, akár be is áztathatjuk.

 


Épp nincs víz a tatai Öreg-tóban, de ha lenne, a Fenix azt is nevetve túlélné.

 

Szenzorok

 

A készülék több beépített szenzort tartalmaz. A barométer a környezeti légnyomásról tájékoztat, de a pontos magasságmérésért is ő felel. Természetesen a légnyomás vagy a magasság-érték is kalibrálható. A 3-tengelyes elektronikus iránytű a haladási- és célirány pontos meghatározásáért felel. A Fenix egy beépített hőmérőt is tartalmaz, de az általa kijelezett értéket befolyásolja a viselő testhőmérséklete. A belső szenzorok mellett az ANT+ protokollt beszélő külső szenzorok (szívritmus, pedálfordulat, hőmérséklet) jeleit is fogadja a Fenix.

 


3-tengelyes elektronikus iránytű mutatja az irányt

 

Mire jó a Fenix?

 

Az új Garmin óra ezúttal nem szűkíti a felhasználók körét a futókra vagy túrázókra, egyfajta vegyes megoldás szeretne lenni. Az első benyomásaim alapján erre igen jók az esélyei, a készülék tényleg bátran nevezhető többcélúnak. Egyik oldalon se kényszeríti az átlag felhasználót olyan kompromisszumra, ami miatt érdemes lenne mást választani. Itt azért szögezzük le, hogy most a karórányi méretről beszélünk, hiszen pl. a túra GPS-műfajban a Fenix térkép-megjelenítését nyilván értelmetlen összehasonlítani egy hatalmas, színes kijelzővel rendelkező Oregonnal, vagy Montanaval.
Nézzük meg, mit nyújt a Fenix a különféle felhasználási módok esetén!

 


Apró kijelzőn apró térkép: saját pontok, bejárt nyomvonal, aktív navigáció esetén pedig a bejárandó útvonal.
A kis térkép zoomolható, sőt egy ügyes megoldással balra-jobbra-fel-le is mozoghatunk rajta.
 

 

A Fenix és a túrázás

 

A készülék teljes egészében hozza egy alap túra GPS tudását. 1000 darab saját pontot vehetünk fel névvel és ikonnal, rögzül a tracklog (bejárt nyomvonal), pontjainkból útvonalakat tervezhetünk. Mint minden rendes túra GPS esetében, itt is követhető az összes menet-adat: eltelt idő, megtett út, átlagsebesség, maximum sebesség, szintemelkedés, stb. A többi megszokott és elvárható adattal is szolgál a Fenix, mint például a naplemente/felkelte időpontja, haladási irányszög, stb. Ha nem cél egy nagyméretű részletes térkép nézegetése, akkor tehát a Fenix tökéletes társ lehet a túra során. Az óra teljesen kompatibilis a Garmin BaseCamp szoftverével, ahonnan pontokat, nyomvonalakat, tervezett útvonalakat tölthetünk fel a készülékre. Ha például tudjuk, merre szeretnénk túrázni, a BaseCamp-ben egyszerűen megrajzolható a túraterv, a Fenix pedig pontosan végig fog rajta vezetni. A trackrögzítés metódusa és sűrűsége a kézi GPS-eknél megszokott alapon működik: választhatunk az időalapú (akár 1 másodperces), a távolságalapú, vagy az automatikus tracklog közül.

 


Navigációs adatok: távolság és saccolt idő a célig. Természetesen az adatmezők testreszabhatók.

 

A Fenix és a geoládák

 

Az apró kijelző ellenére a Garmin merészen bevállalta, hogy a Fenixet megtanítja az ún. paperless geocaching, vagyis a papír nélküli ládázás tudományára. A geoláda-leírásokat is tartalmazó GPX file feltöltése után a Fenix nem csak a láda helyét mutatja meg, hanem akár a teljes leírást is olvasgathatjuk rajta. Itt azért meg kell jegyezni, hogy ezzel a kijelző mérettel ez nem lesz felhőtlen szórakozás, de ha a helyszínen csak pár információra van szükség, akkor ebben a Fenix segíteni fog. A leírások mellett a logok (eddigi megtalálások), a hint (segítség a kereséshez) adatok is megjeleníthetők. A készülék 20MB-os belső memóriáját nem igazán érdemes geoládás GPX fileokkal kitömni. Egyrészt hogy maradjon hely a további adatok számára (pl. tracklog), másrészt a nagyméretű GPX-ek beolvasása az első indításkor bizony jó pár másodpercet igénybe vesz. Célszerű tehát mindig csak az érintett tájegység geoládáit és GPSGames pontjait feltölteni a Fenixre.

 


Geocache alap-adatok és leírás is olvasgatható a Fenix kijelzőjén. Sőt, a találatokat naplózhatjuk is.

 

A Fenix és a futás

 

Amikor a Fenix híre először felröppent, nem nagyon hittem abban, hogy egy ilyen univerzális eszköz méltó versenytársa lehet a Forerunner sorozatnak. (Talán kis koromban túl sok TV shopot néztem, és ezért nem hiszek a mindentudó konyhai robotgépekben?) Az világos, hogy ez a tudás színtisztán szoftveres kérdés. Szerencsére a Garmin fejlesztői, valamint az őket korbáccsal bántalmazó sales- éa marketing-szakemberek ezúttal megenyhültek, és a Fenix egy teljes értékű futóóra is egyben. Fogadja a pulzusmérő jeleit, futás közben nem csak az egyszerű pulzus-értéket, hanem egy HR-grafikont is kérhetünk a képernyőre, köridőket nyomhatunk, illetve kérhetünk különféle riasztásokat (táv, idő, sebesség, tempó, pulzus). Azért a Forerunnerek piaci pozícióját sem kell félteni, mert a Fenixből kimaradt néhány komolyabb edzés-funkció. Nincsen virtuális edzőpartner, course-navigáció (korábbi edzésünkkel való „versenyzés”), illetve az ún. „workout”-ok, vagyis összetett, több paraméter alapján megalkotható edzéstervek és azok levezénylése. Ezzel együtt ki merem jelenteni, hogy az átlagos – nem versenyző – futók számára a Fenix tudása bőven elegendő lesz.

 


A Fenix és a sportórák zászlóshajója (hejj, de bután néz ez így ki leírva! :), a Forerunner 910XT.
Nem veszélyeztetik egymás pozícióját, mindkettőt másért szeretjük. Persze a tudásukban akadnak közös pontok.

 

A Fenix és az egyéb sportok

 

A készülék minden olyan esetben kiválóan használható, ahol úgy általában szükséges a menet-adatok aktivitás közbeni láthatósága és rögzítése. Kerékpáron, kajakban, siklóernyőzéskor, egyszerű séta közben is nézegethetjük az igény szerint átszabott adatmezőket, térkép-képernyőt, magasság-profilt. Kialakíthatjuk a különféle sportokhoz számunkra szükséges képernyőket a megfelelő adatokkal, amik között egyszerűen lapozhatunk. Az egyes felhasználási módokhoz pedig profilokat rendelhetünk, amelyek az összes beállítást (képernyő-sorrend, adatmezők, track-rögzítés sűrűsége, kijelző-háttérvilágítás beállításai, stb.) tartalmazzák, így pl. ha a bringázás után kedvünk támad egy levezető kocogásra, akkor a Fenix pár gombnyomással átállítható az új bevetésre.

 

Adatok, szoftverek, Connect

 

A Garmin Fenix adatkezelése az utóbbi idők túra GPS-eihez nagyban hasonló. A belső memórián GPX file-okban kerülnek letárolásra az út közben felvett pontok, tervezett útvonalak, illetve a bejárt utak. Ezekhez az adatokhoz egyszerű file-másolással is hozzájuthatunk (a Fenix mindenféle driver nélkül külső meghajtóként látszik a PC felől), de ennél sokkal barátságosabb megoldás a BaseCamp alkalmazás. Ebben a szoftverben archiválhatjuk korábbi tevékenységeink pontjait és tracklogjait, túrákat állíthatunk össze, vagy akár a megkeresésre szánt geoládákat, GPSGames pontokat is összeválogathatjuk, majd egy mozdulattal áthúzhatjuk azokat a Fenixre.

 


PC-kapcsolat és töltés az USB-ben végződő dokkolón keresztül.


Kiváló ötlet volt, hogy a Fenix a túra GPS-eknél megszokott GPX mellett a FIT formátumot is ismeri. A tracklog beállításainál eldönthetjük, hogy a nyomvonal milyen formátumban kerüljön rögzítésre: GPX, FIT, vagy GPX és FIT. A FIT  a Garmin fitness készülékeinek (Forerunner, Edge) szokásos formátuma. Egyik nagy előnye, hogy a viszonylag pazarló GPX-szel szemben egészen kis méretű file-okat eredményez, tehát nagy mennyiségű edzés is tárolható egy időben az órán. További kényelmes szolgáltatás, hogy a Garmin Connect, a Garmin online edzés-oldala a csatlakoztatott Fenixről közvetlenül képes feltölteni a FIT-ként mentett edzéseket, míg a GPX feltöltéséhez egy kicsit többet kell kattintgatni. Ha valaki mégis az offline megoldásokban hisz, akkor a Training Centert használhatja, ahova importálhatók a Fenik által rögzített FIT-file-ok.
Itt érdemes megemlíteni a Fenix egyik újdonságát, az „ultra track”-et. Ha a GPS vevőt ebbe az üzemmódba kapcsoljuk, akkor az nem lesz folyamatosan üzemben, vagyis nem fogyaszt. Az ultra track idő-alapú trackelésre képes, a legsűrűbb rögzítés a 15 másodperces, de akár több percre is ritkítható. Ekkor az óra szépen pihen, és csak a meghatározott időközönként támad fel, hogy leszúrjon egy-egy track-pontot. Természetesen az így rögzített track nem lesz alkalmas arra, hogy pl. térkép-alapanyagként használjuk, de ha a cél a hosszú üzemidő és a hozzá tartozó út rögzítése, akkor az akár 50 órán át üzemképes ultra track jó választás lehet. Fontos megjegyezni, hogy mivel ebben az üzemmódban a GPS nem üzemel folyamatosan, az ultra tracket nem igazán ajánlom olyan helyzetekre, amikor a pontos navigáció fontos szerepet kap (pl. geocachingnél az utolsó 200m).

 

Konklúzió

 

A Fenix egy valóban több célú eszköz. Leginkább azoknak ajánlanám jó szívvel, akik minden mozgásukat, sport-tevékenységüket szeretik megőrizni maguknak és az utókornak, ez az óra ugyanis mindig kéznél van. A másik célcsoport azon turisták, geocacherek köre, akik szeretik minél kevesebb maguknál hordott izével átvészelni a napot, és ezért cserébe boldogan lemondanak a nagyobbacska színes kijelzőről. A harmadik körbe azokat sorolnám, akiknél a fő csapásirány a sport, de az egyszerű futás mellett időnkét némi navigációra is szükségük van, például spontán geocaching-élmények során. A Fenix ára a lélektani 100.000.-Ft fölött van ugyan, de ha ezért az árért egyben kapunk egy túra GPS-t és egy erőteljesebb tudású futóórát, máris árnyaltabb a kép. A „vegyünk-e Fenix-et” kérdésre is igaz a viszontkérdés: mire szeretnénk használni? Ha egyedül nincs meg a kérdésre a válasz, akkor kérdezzünk meg egy szakembert, és nézegessünk élőben egy Fenixet!

Bejelentkezés