Garmin Monterra
2014-01-26 | Tech | 7 hozzászólás

Régi szép idők, amikor egy Garmin teszt csak egy GPS-ről szólt! Most változik a helyzet, kénytelen vagyok belekeverni a dologba egy terepálló andoridos tabletet az ő wifijével meg kamerájával együtt. Mert hogy a Garmin Monterra egy ilyen szerkezet: egy szokásosan víz- és terepálló outdoor GPS android operációs rendszerrel.

A hardver

 

Első ránézésre a Monterra a hasonló csengésű Montana igen közeli rokona. A készülékház szinte tökéletesen ugyanaz, mindössze a bordázottságban van némi különbség. A tápellátás is egyezik: használhatjuk a alapcsomagban érkező Li-ion akkut, vagy 3db AA elemet/akkut. A Li-ion áramforrás hálózatra, USB-re vagy szivargyújtóra dugva töltődik is a készülékben. A Monterra a Garmin hagyományait követve meggyőzően összerakott eszköz, amit akár be is áztathatunk fél órára egy méter mély vízbe, ahogyan azt az IPX7 jelölés mutatja. A saját Li-ion akku üzemidejére írt 16 óra akár még igaz is lehet, a teszt során meglehetősen hidegben 11 órát teljesített a Monterra. Azért ha hosszú túrára készülünk, akkor némi tartalék elem nem árt. A Monterra ugyanis nyilvánvalóan éhesebb, mint a kisebb Garminok: a nagyobb kijelző mellett egy android rendszert is etetni kell.



Méretes darab


De mit is nyújt ez az újszerű hibrid? Van egyszer egy közel szokásos Garmin túra GPS-ünk. Ha ezeket a funkciókat használjuk, szinte bele se botlunk az androidba. Az ezzel kapcsolatos alkalmazások, amit pl. egy Oregonon is megszoktunk (térkép, iránytű, pont leszúrása, tracklog-kezelő, útvonaltervező, magasság-profil, stb.) az android menüben egy külön oldalon találhatók. Ha itt lapozunk, akkor pedig egy megszokott android környezetben találjuk magunkat: gmail, Chrome, Google Play, kamera, galéria, stb. A keveredés tehát nem veszedelmes, a helyzet azonnal átlátható.

 

Az alapcsomagban a készülék mellett találjuk a Li-ion akkumulátort, egy hálózati töltőt, és egy USB-kábelt. A Monterra egy verzióban létezik, amire előre telepítve van a Garmin Recreational Map nevű térképe. Ez egy kellemesen részletes, de nem útvonaltervezős térkép. Arra viszont mindenképpen kiváló, hogy ha ismeretlen helyre keveredünk, akkor sem kell a pár vonalból rajzolt alaptérképpel tanácstalanul állnunk a semmiben, ezen a térképen az utak, utcák, jelentősebb erdei útvonalak, és némi szintvonalazás is megtalálható. Ez az a térkép, amit a többi Garmin GPS-en a „t” végződés szokott jelölni a névben.

 

Most pedig következzenek a részletek, pontról pontra!

 

A Monterra, mint GPS

 

Mégiscsak ez volna a fő funkció, álljon hát itt az élen! A Monterra bekapcsoláskor gyakorlatilag egy androidos tabletként jelentkezik be. Ha az alkalmazások képernyői közül a Garmin fület választjuk, máris úgy érezhetjük, mintha egy Montanan, Oregonon – vagyis egy klasszikus Garmin túrázós GPS-en – bolyonganánk a menüben.

 


Garmin menü a túra GPS-eknél megszokott ikonokkal


A Monterra ebben a kategóriában nyújt is mindent, ami egy ilyen kategóriájú készüléktől elvárható. A térképkezelés mellett az összes megszokott funkció rendelkezésre áll a barométertől a 3-tengelyes elektronikus iránytűn át egészen a geoládák leírással együtt történő kezeléséig.



Geocaching: ládák leírással minden felületről: geocaching.hu, GPSGames.hu, geocaching.com, opencaching.com


A készülék az amerikai GPS-műholdak mellett az orosz GLONASS rendszer jeleit is fogadja, így az amúgy is nagyon jó érzékenységű vevő még biztosabban működik magas épületek között, vagy szűk völgyekben. A térképkezelés és útvonaltervezés sebességére nem lehet panasz. A teszt során egyetlen apróságra figyeltem fel, ami a többi outdoor Garminhoz képest hiányzik a Monterrából, ez pedig a térkép-beállítások „advanced” gombja, vagyis hogy a különféle térképi elemek megjelenésének zoomszintje egyenként állítgatható legyen. Őszintén szólva ez a gyakorlatban nem nagyon hiányzik, szinte mindig alapbeállításon használtam az összes GPS-emet. Persze a Monterra még nagyon új hús, a későbbi firmware-ekben akár még ez a lehetőség is megjelenhet.

A GPS-hez, túranavigációhoz kapcsolódóan meg kell emlékeznünk két extráról: az egyik a beépített UV-szenzor, melynek adatai az időjárás alkalmazásban láthatók, illetve a Peak Finder alkalmazásról, ami a környező hegycsúcsok között segít eligazodni: a készüléket forgatva sematikus ábrán jelzi az egyes csúcsok nevét és magasságát. Sajnos ez utóbbi Magyarországi adatokat nem tartalmaz, de pl. az Alpokban kirándulók szeretni fogják.

 


UV szenzor és az időjárás-alkalmazás


A Monterra nem csak túrázáskor használható, autós GPS-ként is megállja a helyét. Képes hangnavigációra, amihez nem szükséges autós tartóba ültetni, mivel beépített hangszóróval is rendelkezik. Ezen felül az autós készülékek funkcióinak nagy részét is produkálja: beállítható a tervezés típusa (legrövidebb, leggyorsabb, légvonal), valamint a különféle tiltások (fizetős út, földút, komp).

A készülék file-rendszere is megegyezik az androidtalan rokonokéval. A belső memórián vagy a kártyán egy Garmin könyvtárban történnek az izgalmas GPS-ügyi dolgok: a térképek tárolása, a saját pontok és trackek mentése, geoládák tárolása és hasonlók. A Monterra ilyen szempontból egyenes meghosszabbítása a korábbi készülékeknek, tehát ha erre a típusra szeretnél cserélni, emiatt nem kell aggódnod. A BaseCamp is tökéletesen kezeli az eszközt, a MapSource-ról viszont lassan le kell mondanunk.

 

Wifis tablet

 

Aki látott már wifis tabot, az ezt a bekezdést nyugodtan átugorhatja. A Monterra ebben a tekintetben ugyanúgy üzemel, mint bármely, android 4.0.4-et futtató rokona. Képek, videók, emailek, alkalmazások telepítése a Google Playből, stb. A teszt során nem találtam olyan programot (legalábbis az általam használtak közül), ami a Monterrára nem lett volna hajlandó települni, netán nem futott volna rendesen. Kipróbálásra került a Facebook gyári kliense, az ES File Explorer, egyszerűbb és bonyolultabb játékok, Gmail, Chrome – sehol semmi fennakadás.

A kedvenc alkalmazásaink ugyanúgy kipakolhatók az 5 home képernyő egyikére, mint általában androidon, akár a Garmin, akár a klasszikus szoftverek közül válogatunk. A programok indulása, futása normális, semmi fennakadást nem tapasztaltam. A működés persze egy kicsit lassabb, mint pl. egy Nexus II-n, de a Garmin nyilván nem a tablet-piacot akarta meglepni egy mindenkit földbe döngölő csodával, az elsődleges cél talán mégiscsak a GPS volt.

Fontos megemlíteni, hogy mivel a készülék gyökere az android, a szoftverfrissítések nem (csak) a Garmin WebUpdaterrel érkeznek, hanem a rendszerfrissítések menüpontban is érdemes időnként futni egy kört.

 


Egy kis lazító sudoku a túra után - és nem kellett hozzá eszközt cserélni

 


A környék pontjainak nézegetése a GPSGames.h-n, kellemes környezetben.


A kijelző

 

A 4”-os, 272*480 pixel felbontású kijelző napjainkban akár cikinek is tűnhet, ha a telefonokba és tabokba erőltetett HD és még eszelősebb felbontású megjelenítőket vesszük alapul. A Garmin Monterra elsődleges feladata viszont nem a HD filmek lejátszása a domboldalban, hanem a térkép és a hozzá tartozó adatok értékelhető megjelenítése. Ezt pedig tökéletesen hozza a készülék, amire szükség van, az látszik. Ha mindez négyszer ekkora felbontásban történne, azt az üzemidőben kéne megfizetni. A kijelző két izgalmas tulajdonságát szeretnem kiemelni. Az egyik a transzflektivitás, vagyis hogy teljesen lekapcsolt háttérfénnyel is tökéletesen látható napfényben – ezt például ritkán tudják a felbontásukra oly büszke telefonok, persze nekik ez nem is dolguk. A másik, hogy a készülék kijelzője a kapacitív (mint okostelefonnál: éppen csak simogatod, és érzi) valamint a rezisztiv (nyomásérzékeny: körömmel, kesztyűben, fadarabbal is működik) tulajdonságokat egyszerre produkálja. Nem tudom, mi a megvalósítás titka, de hogy nagyon kellemes, az biztos. Terepen, esőben, párában mehet a határozottabb kezelés, míg ágyban párnák közt emaileket olvasgatva beköszönt a kapacitív finomság.

 

Kamera, multimédia

 

Pár éve nem gondoltam volna, hogy egy Garmin tesztben lesz ilyen alcím, a Monterra viszont megérdemli. A 8 megapixeles kamera – mint általában a telefonokba, tabokba épített kamerák – nem az alkonyatkor 400m-re lecsapó szirti sas megörökítésére való. Dokumentálásra, webre szánt mókás társasági fotók készítésére viszont tökéletesen alkalmas. A többi kamerás Garminnal szemben a Montana kamerája panorámaképek készítésére is képes, valamint akár 1080p felbontású videót is forgathatunk vele. Ez utóbbihoz néhány olyan elvadult effektet is kapunk (arcfelismerésen alapuló térfás torzítások a teniszlabdányi szemtől a homokóra-formára torzított fejig), amivel ugyan készítettem pár próbafelvételt, de közzétételük minden személyiségi jogokra gerjedő szervezet tiltakozását kiváltaná. :)

 


8 megapixeles kamera LED-es vakuval, valamint egy beépített hangszóró

 


Szokásos android fotó: érintésre élesség, elengedésre expozíció


A Monterra a képek és videók készítése mellett természetesen ezek megjelenítésére, lejátszására is képes. A készülék beépített hangszórójának hála akár a hegytetőn ülve is megtekinthetjük kedvenc filmünket testületileg.

[A Monterrával készült teszt-fotók, illetve egy teszt-videó.]

 

A szokásos dilemma: vegyünk-e  Monterrát?

 

A készülék nem olcsó, a 200eFt körüli árával egyértelműen a Garmin legdrágább túra GPS-e, és persze az autós mezőnyben is az élen van. Viszont az android-integráció olyan távlatokat nyit, amit egyik más készülék sem. Ha a másik irányból – a piacon lévő tabletek felől – közelítünk, a Monterra akkor is figyelmet érdemel. Léteznek ugyan csepp- vagy vízálló androidos eszközök, de ezek üzemideje nem igazán lépi át a 10 órát, az akku többnyire nem cserélhető, és a terepen igen hasznos navigációs funkciók terén is elmaradnak a Garmin rutinjából fakadóan jól teljesítő Monterra mögött. A hobbi-felhasználás mellett nagyon hasznos munkaeszköz is lehet azok számára, akik feladatukat a terepen végzik, hiszen a GPS-funkciók mellett akár a jegyzetelés, táblázatkezelés, geotagelt fotók és videók készítése is rendelkezésre áll. A lehetőségeket pedig szinte semmi sem korlátozza, mert ha a Monterra magától nem tud valamit, majdnem biztos, hogy a Google Playben megtalálható az adott feladatra szolgáló applikáció.

A végszó tehát: ha a költségvetés bírja, akkor nézz meg egy Monterrát közelebbről!

Bejelentkezés