Garmin Edge 1000 - a bringás mindenes
2014-06-16 | Tech | 7 hozzászólás
- Bringázáshoz keresek GPS-t.
- Edzés, vagy inkább túra és navigáció?

Sokszor lezajlott már ez a beszélgetés különféle boltokban és társaságokban, de most egy kicsit át fog alakulni.

Az Edge sorozat eddigi tagjai leginkább az edzésfunkciókra - virtuális partner, többlépcsős edzések levezénylése, verseny saját korábbi menetünkkel - voltak kihegyezve. Ha viszont valaki inkább tájékozódásra, útvonalak tervezésére használta volna a készüléket, akkor célszerűbb volt valamelyik túra GPS felé fordítani érdeklődését. Az Edge 1000 egy vegyes használatú eszköz, amely mindezekre alkalmas egyben.

 
 


A külső


A Garmin készülékek jól összerakott, víz- és terepálló darabok szoktak lenni, ezt a hagyományt az 1000-es is követi. Emellett viszont mintha a napjainkban elvárható okostelefonos design-követelményeknek is szeretne megfelelni: a dobozt felnyitva egy olyan tárgy mosolygott rám, ahogyan véleményem szerint egy aktív életet élő ember telefonjának ki kéne néznie: kezelhető méret, gyönyörű kijelző, valóban letisztult vonalak, és a háta... még szebb, mint az eleje! Akarom! :)


Szépen csillog, és napfényben is jól látható - akár háttérvilágítás nélkül is

 

 

A hátfalon található bajonettel rögzül a kormányra vagy stucnira rögzíthető hagyományos tartóban, vagy az alapcsomagban is megtalálható előrenyúló tartóban

 


Az alapcsomagban az Edge mellett a microUSB kábelt, valamint a kormányra vagy stucnira rögzíthető-, illetve az előre nyúló tartót találjuk. A bundle készletben ezeken felül egy szívritmus pántot és pedálfordulat/sebességérzékelőket kapunk. A szenzorok persze utólag is megvásárolhatók.

A kijelző kapacitív érintőképernyő, napfényben is tökéletes láthatóságot biztosító transzflektiv technikával. A kezelése gördülékeny, a térképmozgatás sebessége, a képernyők lapozása kellemesen fürge, a Garmin nem spórolt a processzoron. A kijelző hagyományosan testreszabható: 5 adatképernyőt (egyenként 1-10 adattal), térképet, iránytűt, virtuális partner képernyőt, magasságprofilt, és a köröket összegző képernyőt konfigurálhatjuk kedvünkre.


Virtuális partnerEdzés-funkciók terén az Edge 1000 hozza a kötelezőt: virtuális partnerrel küzdhetünk, aki fix sebességgel teker mellettünk, tetszés szerinti bonyolultságú többlépcsős edzéseket állíthatunk össze távolság-idő-sebesség-pulzus alapon, saját korábbi tekerésünkkel versenyezhetünk egy kijelölt "pályán". E tekintetben tehát az 1000-es Edge-től megkapjuk mindazt, amit az eddigi kerékpáros csúcs GPS-ektől, az Edge 800/810 sorozattól. Természetesen mindehhez társul a Garmin Connect, ahol edzéseinket tárolhatjuk, azok nyomvonalát és adatait elemezhetjük, illetve egyedi edzéseket, vagy akár több hetes edzés-sorozatokat, útvonalakat állíthatunk össze.


Talán itt, az edzések körül érdemes megemlíteni a szegmenseket, vagy más néven szakaszokat, amit az Edge 1000 szintén kezel. Saját korábbi tekeréseinkből egy-egy szakaszt kiemelhetünk a Garmin Connect oldalon, és azt szegmenssé tehetjük. Persze ugyanezt megteheti más is, a sok szegmens pedig pubikus a Connect oldalon. Indulás előtt akár a célterület összes szegmensét letölthetjük az 1000-esre, majd egy-egy ilyen szakaszhoz közeledve a készülék ezt jelezni fogja nekünk. Ha érzünk magunkban elég erőt és elszántságot, akkor nekivághatunk a versenynek. Ekkor az Edge képernyőjén megjelenik egy virtuális partner, aki csak ezen a szakaszon teker mellettünk, sebessége pedig vagy a mi korábbi legjobbunk az adott szakaszon, vagy a bárki által valaha elért legjobb tempó lesz. A kis helyi verseny végén az Edge eredményt hirdet, kiderül, hogy sikerült-e legyőznünk az alkalmi partnert. A teljes menet Connectre való feltöltésekor pedig az adott szegmens eredménylistájára is felkerülünk. Ez a szolgáltatás versenyzőknek is izgalmas, de az egyszerű hétköznapi bringások napi rutin-tekeréseit is színesebbé teheti.


A szegmensek kiemelve jelennek meg a térképen, így ha menet közben egy kis versenyhez volna kedvünk, nem maradunk le semmiről


A komolyabb edzéseknek fontos részét képezik a különféle szenzorok adatai. Az Edge 1000-es fogadja a pulzusmérő, pedálfordulat/sebesség érzékelő, a Vector teljesítménymérő, a Schimano Di2 váltó jeleit, valamint az ANT+ protokollon keresztül maga az Edge is távvezérelhető, illetve képes vezérelni pl. a sisakunkon lévő Garmin Virb Elite akciókamerát.


Klasszikus útvonaltervezésNavigáció tekintetében az Edge 1000-es azt adja bringán, amit egy autós GPS az autóban. Paraméterezhető útvonaltervezés, kereshető címek, POI-pontok, többpotos útvonalak gyors összeállítása. Természetesen nem csak magán a készüléken, hanem számítógépen (BaseCamp-ben, vagy online a Connecten) is tervezgethetünk útvonalakat, amiket átküldhetünk az Edge 1000-esre.

A készülék egyik legmókásabb funkciója a körtúra-tervezés. Kéne tekerni egy 50-est, de merre? - Ismerős gondolat? Az 1000-esen egyszerű a menet: megadunk egy távolságot, a készülék pedig tervez 3 körtúrát, majd a szimpatikusat kiválasztva azon szépen végig is vezet.


Ezen navigációs funkciókhoz az Edge 1000-es egy OSM-alapú kerékpáros térképet tartalmaz Európa területére, amelyet folyamatosan ingyenesen frissíthetünk. A térkép magyarországi része is jól használható, de mivel hazánk csak mostanában (2014. május) került bele ebbe a térképbe, még benne van a fejlődés lehetősége. :) A készüék ezen kívül természetesen fogadja az egyéb Garmin térképeket, akár a CityNavigator Europe útvonaltervezős anyagát, akár a turistautak.hu vagy openmaps.eu ingyenes térképeit. (Ez utóbbi térképekkel az útvonaltervezés és körtúra funkciók zökkenőmentes működése nem garantálható!)


Bár kerékpáros eszközről beszélünk, az Edge 1000-es autós, motoros vagy gyalogos útvonaltervezésre is alkalmas. Nyilván nem helyettesít egy kifejezetten autózásra való eszközt, de arra kiváló, hogy mikor a bringás indulás helyét autóval közelítjük meg, rábízhatjuk magunkat, és nem kell plusz egy készülékre vigyázni.


Napjainkban már kifejezetten kínos lenne egy csúcs-készülék okostelefonos kapcsolat és közösségi funkciók nélkül, de az Edge 1000 e téren is jól teljesít. A LiveTrack segítségével a tekerés elején egyszerűen meghívhatunk “nézőket”, vagy a meghívót akár facebookon vagy twitteren is közzé tehetjük. A linkre kattintva pedig a versenytársak, barátok, vagy az otthon aggódó anyuka élőben követheti, merre járunk. Ezen felül a telefonnal bluetooth-on összelőtt Edge 1000-es képes a lezárt edzés adatait azonnal továbbítani a Connectre, valamint a Connectről is tölthetünk adatokat az Edge-re. Ez utóbbi akkor hasznos, ha a különféle edzéseinket, túra-útvonalainkat a Connecten tároljuk, majd hirtelen kiderül, hogy ezek közül az egyikre szükség volna. Eddig PC-t, netet, USB-kábelt kellett keresgélni, ami a domboldalban heverészve nehézkes ügy, így viszont csak néhány kattintás.

A 1000-esben WiFi kapcsolat is található. A konfigurációnál megadott hálózatokra beállíthatunk automatikus feltöltést, ekkor az Edge a hálózatot megpillantva azonnal a Connectre továbbítja a lezárt edzést. Hazatérve tehát nem kell elmásznunk a számítógépig, mire a bringát letámasztjuk, az adatok már a helyükön vannak.


A végső összefoglaló, vagyis a “kinek ajánlható?” kérdésre adandó válasz leginkább a cikk címe: az Edge 1000-es egy bringás mindenes. Városban, hegyen, országúton, edzésen tökéletes társ. A készülék nem olcsó, de ha valaki kerékpározást több fronton űzi (érdekesek az időeredmények, a fejlődés, illetve a navigáció, a hosszabb túrák is), akkor nem elhanyagolható szempont, hogy az 1000-essel mindezt egyben megszerezheti. És még szép is. :)


Bejelentkezés