Hír: Garmin Dakota sorozat
GARMIN Dakota szemből
Hír: Garmin Dakota sorozat
GARMIN Dakota hátulról
Hír: Garmin Dakota sorozat
GARMIN Dakota a térben
Garmin Dakota sorozat
2009-06-28 | Tech | 31 hozzászólás
A kézi GPS-ek között az utolsó nagy dobás az Oregon megjelenése volt. A hamarosan megjelenő Dakota 10 és Dakota 20 készülékek az Oregon alatti kategóriát erősitik.

Marketingesek ilyet sosem írnának le, de a Garmin Dakota sorozat láthatólag az Oregonok "lebutított" verziója lesz. Azért annyira nem kell kétségbe esni ettől a "butulástól", nézzük a már most sejthető különbségeket! A részletek pedig természetesen az első Dakota megérkezése után.

 

Maga a készülékház apróbb, a kijelző kisebb méretű és felbontású, mint az Oregonokban. Az adatok alapján valahova a mostani színes 60-asok környékére saccolható a megjelenő kép, de a Dakota esetében mindez érintőképernyőn történik. A készülék kialakítása a Garmintól megszokott terepálló kivitel, IPX7 szabvány szerinti vízállósággal.

A specifikációk alapján üzemidőben (20 óra két AA elemmel/akkuval) a Dakota megveri a kategória etalonjának tekinthető GPSMAP 60CSx-et. Úgy legyen!

 

A Dakota két verzióban érkezik. Az egyszerűbb a 10-es számot kapta, és kimarad belőle a microSD-kártyahely, az elektronikus iránytű és a barometrikus magasságmérő, a vezeték nélküli adatküldés lehetősége. A belső memória esetében itt az Oregon200-zal szemben nem spórolt a Garmin, a Dakota 10 megkapta ugyanazt a 850MB-os flasht, mint a nagyobb testvér.

A Dakota 20 néven megjelenő okosabbik készülék 3D elektronikus iránytűt kap, tehát ha minden igaz, végre elfelejthetjük a fagyos domboldalban oly örömmel olvasott "Tartsd vízszintesen!" üzenetet. A 20-asban természetesen barométer méri a magasságot,  a memória pedig ízlés szerint bővíthető microSD kártyával.

 

Az ún. "paparless geocaching", vagyis a láda-adatok leírással együtt történő feltölthetősége (Groundsepak GPX) a Dakotáknál is adott lesz, kimarad viszont a Wherigo-támogatás. Hiába, ez már bizonyára a piaci szegmensek ügyes szétválasztása, az Oregon-vonalnak valamivel ki kell tűnnie. :)

 

A Dakoták ára egészen biztosan az Oregon alatt lesz. Hogy mennyivel, azt sajnos még nem tudjuk. Ezért aztán arra sem merünk tippelni, hogy mennyire lesz érdemes az új "államnevű" Garminban gondolkodni a jól bevált típusok helyett.

 

Érdemes átböngészni a Garmin összehasonlító táblázatát egy 60CSx, egy Oregon300 és a két új Dakota részvételével!

Bejelentkezés