Hír: GARMIN Oregon 550
GARMIN Oregon 550
Hír: GARMIN Oregon 550
3D iránytű
Hír: GARMIN Oregon 550
Szokásos Oregon hátsó
Hír: GARMIN Oregon 550
Fotoncsapda
Hír: GARMIN Oregon 550
Fotó helye a térképen
Hír: GARMIN Oregon 550
Fotó részletei
Hír: GARMIN Oregon 550
Iránytű kalibráció
GARMIN Oregon 550
2009-07-26 | Tech | 315 hozzászólás

Megérkezett a Garmin Oregon 550. Egy új készülék mindig izgalmas, de itt most két olyan dolgot is bedob a Garmin, amit eddig nem láttunk tőle. Nyomogattuk, nézegettük, megjárattuk.

 

Alapok

 

Hiába is próbálkoznék, ez a teszt valamilyen szinten mindenképpen az eddigi Oregonokkal (200, 300, 400) történő összehasonlítás lenne. Egy kezdő GPS-barátnak minden készülék-család új, ezért próbálok végigszaladni a fontosabb alap-tulajdonságokon.
Az Oregon 550 is egy víz- és terepálló GPS, annak ellenére, hogy az érintőképernyő miatt az ember elsőre kicsit tart attól, hogy igazán zord körülmények között gyötörje a készüléket. De ne tessék tartani, az Oregon kiválóan bírja a kiképzést, gonoszabb túra után a kútnál lemosva előáll a gyári állapot. A PC-kapcsolat természetesen USB, amin át a 850MB-os belső memória is tölthető térképekkel, valamint segítségével intézhetjük a saját pontok, bejárt nyomvonalak (trackek), valamint a tervezett útvonalak (route-ok) fel- illetve letöltését. A készülék microSD memóriakártyával bővíthető. Az Oregon 550 két darab AA (ceruza) elemmel vagy akkuval akár 16 órás üzemidőre is képes (2db. 2000mAh-s akku és töltő mellékelve).
A kijelző egy 240*400 pixel felbontású, igen szép rajzú darab, napfényben is jól látható. Néhány korábbi típussal ellentétben az Oregon azért szereti, ha nullától eltérő háttérvilágítással használjuk nappal is.
A menü barátságos grafikus felület, komoly térinformatikai ismeretek nélkül is megkezdhető a készülék használata. Természetesen mindez akár magyar nyelven is.
Az Oregon nagy érzékenységű GPS vevője kellemetlen körülmények (sűrű erdő, magas épületek) között is megbízható vételt produkál. Természetesen ilyenkor azért a pozíció nagyobb körben "bolyong", mint a Hortobágyon állva, de ha nem precíziós térképészeti céllal szállunk a Holdvilág-árok mélyére, akkor nem leszünk csalódottak, az Oregon biztonsággal ki fog onnan vezetni. A rövidke kerékpáros teszt-úton az Oregon 550 mellett egy legendásan precíz tracket rögzítő Forerunner205-össel is húztam a csíkot, a két nyomvonal ínyencek részére összehasonlítható az innen letölthető GDB-ben. Megállás és egyéb szerencsétlenkedések esetén mindkét készülék előállította a szokásos "track-gombócot", amelynek mérete hol az egyik, hol a másik készüléknél volt kiadósabb. Érdemi különbséget nem vélek felfedezni.
Természetesen az 550-es is képes pontok, trackek rögzítésére, valamint a Groundspeak GPX formátumú adatok (geoládák, GPSGames játékok leírással kibővített) fogadására, légvonalas vagy úton tervezett navigációra. Ezek mellett a "kisebb" Oregonok extrái is rendelkezésre állnak: Nap/Hold computer, stopper, számológép, vezeték nélküli adatküldés másik Oregon/Colorado készülékre, stb.
Most pedig jöjjenek az újdonságok!


3D iránytű

 

A Garmin készülékek elektronikus iránytűi eddig kizárólag vízszintesen tartott készülék esetén mutattak korrekt irányt. A Oregon 550-esben a 3D kompasz már lehetővé teszi, hogy a készüléket bármilyen helyzetben tartva pontos cél- vagy haladási irányt lássunk a kijelzőn. Ez a funkció különösen hasznos olyan esetben, mikor a vízszintesen tartás kivitelezése nem egyszerű feladat: például kerékpáron lassan gurulva egy kereszteződés felé, vagy már épp ott állva szépen látszik a követendő irány. Az új funkció érdekében a kalibráció folyamata is változott, a készüléket immáron nem elég egy vízszintes felületen kicsit megforgatni, hanem mindhárom tengely mentén körbe kell pörgetnünk, de a plusz munka tényleg megéri. Az iránytű megfontoltan, de biztosan áll be a megfelelő irányba, úgy tűnik, sikerült jól eltalálni.


Kamera

 

Vitathatatlanul a legvitatottabb funkció egy kézi GPS kapcsán, már ha a Korrektori Főosztály nem dobja ki ezt a beteg szókapcsolatot. Mikor az Oregon 550 - és a belé rejtett kamera - híre felreppent, többen a mobiltelefonok fura evolúcióját vizionálták, és a következő Garminokat azonnal MP3 lejátszóval, animált menü-témákkal, és hasonló rémségekkel képzelték el. Pedig ha kicsit belegondolunk, egy mozgásra, túrázásra, bringázásra ítélt készülék esetében nem is akkora ostobaság egy kamera beépítése: sokkal több esély van egy megörökítésre érdemes helyzet felbukkanására, mint az otthonában vagy az irodájában üldögélő mobiltelefon-felhasználó esetében.
A kamerával kapcsolatban azonnal szögezzünk le egy fontos alaptételt: egy ilyen apró fényképezőgép dolga nyilván nem az, hogy kiváltsa a teljes objektív-sor és rendszervaku társaságában hordozott tükrös gépet. Aki erre készül, annak az Oregon 550 kamerája épp olyan csalódás lesz, mint bármely kamerás mobilé. Ez a kamera arról szól, hogy egy túra során kattintsunk egy vicces csoportképet, egy geoláda megtalálása közepette készüljön egy webre való logfotó, esetleg út közben dokumentáljunk valamit. A 800m-re tollászkodó kanalas gém, a virágport gyűjtő méhecske, vagy az éjszakai felhők mögül kitekintő Hold megörökítése továbbra is célkészüléket kíván, de ezen talán senki nem lepődik meg.
Az Oregon 550-es kamerája a gyári specifikáció szerint 3.2 megapxiles, bár a képek alapján úgy tűnik, hogy ez inkább 2 megapixel (1600*1200px, ami webre bőséggel elegendő is), a többi szoftveres ügyeskedés. Az alapértelmezett beállítás egyébként a "normal" 2mpx-es, erről nem is nagyon érdemes eltekerni. Túl sok funkcióval nem bonyolítja a felhasználó életét a Garmin: a kamera gombját nyomva az autofókusz megkeresi az élességet, a gombot elengedve elsül a gép. Ezen kívül egy nappali/éjszakai mód közül választhatunk, ami szokott módon nem más, mint egy elektronikus képerősítés, és mint ilyen, a világosságon kívül zajt is termel. Rendelkezésre áll egy 4-szeres digitális zoom is, de ezt valószínűleg csak az fogja használni, aki a teszkóba jár fényképezőgépet vásárolni, lehetőleg 10eFt alatt. Beállítható továbbá, hogy a képek a belső memóriára, vagy a microSD kártyára készüljenek.
Az Oregon 550-es fényképezőgépe - ha már egy jóféle GPS van körülötte - természetesen geotagelt fotókat készít. Ez annyit jelent, hogy a kép exif-adatai között elmentésre kerül a készítés pontos helye is, földrajzi koordinátákkal. Ez alapján pedig a képek megfelelő webes megjelenítés (pl. GPSGames logfotók, Panoramio, Picasa, stb.) használata esetén a térképre vagy műholdképre illesztve, valódi helyükön jelennek meg. Az én boldogságomhoz már csak az hiányzik, hogy a geotagelt fotók offline kezeléséhez nyújtson valamit a Garmin: például a BaseCamp szoftver (amely egyébként képes fotókat geotagelni) igazán fogadhatna egy könyvtárnyi geotagelt képet, és megjeleníthetné őket a MapSource alatt is futó térképeket használva. Mert mi van akkor, ha sehova nem szeretném feltölteni a képeimet, vagy épp nem vagyok net-közelben?
Mire jó hát ez a kamera? A fentebb említett buli- és logfotókon túl kiválóan használható versenyek, események terepszemléje során, gondoljunk csak a geotagelt képekre! Egy szép túra bejárásról is látványos beszámoló készíthető az Oregon 550 geotagelt fotóit felhasználva. Végül ne feledjük azt sem, hogy az Oregon 550-nel egy terepálló kamerához jutunk, amit olyan helyzetben (pl. vizitúra, szakadó eső, porfelhő) is nyugodtan használhatunk, amikor a félmilliós Nikont nem szívesen vesszük elő. Néhány teszt-fotó megtekinthető itt (Hungaroring, vadkemping, vakamint víz-közeli és -alatti képek).


További változások

 

Az Oregon 200, 300, 400-as típusokhoz képest örvendetes változás, hogy az 550-es már 2000 útpontot kezel a korábbi 1000 helyett, és természetesen a POI Loaderrel feltöltött adatokat is fogadja. Az eddigi 50 tervezett útvonal helyett már 200 darabbal gazdálkodhatunk.
A Garmin próbálja sugallni a környezettudatos gondolkodást is: az Oregon 550 dobozában találunk 2db. AA akkumulátort, valamint egy hozzá való töltőt is. A többség eddig is így használta a GPS-t, itt nem is magán az értékes tartozékon van a hangsúly, hanem hogy ne is nagyon akarjon senki elemeket dobálni szerteszét. Ez pedig szép ötlet.


Vegyem?

 

Az 550-es bizony drágább, mint a 300-as, vagy akár a 400-as. Cserébe ő a "zászlóshajó", néhány komoly plusszal a többiekhez képest. Ha a költségvetés elbírja, akkor mindenképpen megfontolandó, mert egy 550-essel a kézben senkinek nem lesz az az érzése a vásárlást követő héten, hogy "talán inkább az a másik kellett volna..."

Bejelentkezés