Hír: Garmin Dakota - teszt
GARMIN Dakota
Hír: Garmin Dakota - teszt
Tesztkörnyezet
Hír: Garmin Dakota - teszt
Vízállóság teszt
Hír: Garmin Dakota - teszt
Akasztva
Hír: Garmin Dakota - teszt
Hátfal
Hír: Garmin Dakota - teszt
Kicsiknek inkább a Dakota! :)
Hír: Garmin Dakota - teszt
Méret-különbség
Garmin Dakota - teszt
2009-08-10 | Tech | 43 hozzászólás

Fogynak az államok - itt a GARMIN Dakota sorozat. Az Oregon alá pozícionált érintőképernyős készülékek a Dakota 10 és Dakota 20 nevet kapták. Tesztkészülékünk egy Dakota 10 volt, de ez alapján kis fantáziával a család mindkét tagja feltérképezhető.

GARMIN Dakota 10

GARMIN Dakota 10

 

A szokásosnak mondható bevezető: a Dakota is igényesen összerakott, kellemes tapintású, strapabíró készülék. A specifikáció szerint a többi outdoor Garminhoz hasonlóan a Dakoták is teljesítik az IPX7 szabványt, tehát nem csak az eső szakadhat bátran túra közben, hanem akár be is áztathatjuk a készüléket. Ezt a teszt-példány hagyományosan egy kút alatt volt kénytelen megtapasztalni. A Dakota egyetlen valódi gombot tartalmaz, ezzel kapcsolhatjuk ki/be a készüléket, valamint elérhetjük a háttérfény beállítást, valamint a képernyőzárat. Minden más az érintőképernyőről vezérlődik, az Oregonokhoz hasonlóan. A Dakota egyébként kézbe véve egy apró Oregonnak tűnik, ami teljesen érthető lépés a Garmin részéről, ismerve az Oregon-sorozat népszerűségét.


A Dakota 10 nem bővíthető memóriakártyával, de a 850MB belső memória bőséggel elegendő, ha csak a "környéken" (Magyarország, szomszédos országok) akarunk bolyongani, innen ugyanis minden létező térkép egyben feltölthető. A 10-esből hiányzik a csipogó hangjelzés, ami autóban okozhat egy kis hiányérzetet a kanyarok előtt, nincsen barometrikus magasságmérés és elektronikus iránytű, valamint vezeték nélküli adatátvitel másik Oregon vagy Dakota felé. A Dakota 20 rendelkezik ezekkel az extrákkal, illetve microSD kártyával is bővíthető a memóriája.

 

GARMIN Dakota menü

 GARMIN Dakota - Groundspeak GPX megjelenítés

Egyszerűen kezelhető grafikus menü

Láda- és játék-leírások Groundspeak GPX formátumban

 


Megkerülhetetlen egy kis összehasonlítás a "nagyobb testvérrel", az Oregon családdal. A Dakoták kijelzője kisebb méretű és felbontású, kimaradt belőlük a képnézegető és a választható háttérkép is. A Dakoták nem tartalmazzák a Wherigo playert, ami nyilván a piac szegmentálásával magyarázható, hogy szép marketingesen fogalmazzak. Magyarul: ki venne Oregont, ha a Dakota mindent tudna? Ezektől eltekintve sok hasznos és fontos funkcióval nagyvonalúan bánt a Garmin, amiknek a "kispórolásától" azért egy kicsit tartottam. A Dakota-család is képes például pozíciót átlagolni (egy pont precíz meghatározása, sok egymást követő méréssel), beállíthatók a különféle profilok, valamint a készülék fogyasztja a Groundspeak GPX-et, amely a geoládák és egyéb játékok leírását is tartalmazza a koordinátákon kívül.


Ezt a bekezdést Garmin-fanatikusoknak ajánlom, a többieknek talán kaoutikus lesz a kijelentés: a Dakota úgy aránylik az Oregonhoz, ahogyan az eTrex HCx-ek a színes 60-asokhoz. Így teljes a paletta: választhatunk kisebb és nagyobb kijelző közül, valamint eldönthető, hogy gombokat szeretnénk nyomogatni, vagy érintőképernyőt simogatni. A Dakota megjelenésével minden variáció előállt.

 


Általános tapasztalatok


A Dakota kellemesen gyors: a térkép-mozgatás, az ide-oda csúszó menü-képernyők mozgása szép zökkenőmentes. Az érintőképernyő érzékenysége jól eltalált. A készülék az utóbbi időben megszokott módon külső drive-ként látszik PC-ről, ami egyszerűvé teszi az adatforgalmat. A MapSource természetesen hibátlanul kommunikál a Dakotával, akár térképet töltünk, akár pontokat vagy trackeket mozgatunk a készülék és a számítógép között. A profilok hasznosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni, ez a szolgáltatás az Oregonokban is az egyik személyes kedvencem. Nagyban egyszerűsíti az életet, mikor az autóból kiszállva pár tapogatással (régen gombnyomásnak hívtuk volna) profilt váltunk, és a készülék máris topo-térképet mutat az autós helyett, légvonalban tervez, kicseréli az adatmezők tartalmát, stb. Az akku-üzemidőre ígért 20 óra reális, egy rendes akkumulátorral a készülék el is megy ennyit. Hiába, az Oregonokhoz képest kisebb méretű és felbontású kijelzőnek előnyei is vannak. A Dakota hátán található sín méretezése megegyezik az Oregon esetében jól bevált tartóelemmel, mindössze az anyagban van különbség, itt a műanyag hátfal önmagában tartalmazza a sínt, nincs külön fém egység.

 

Dakota és Oregon hátfal: a rögzítési mechanizmus ugyanaz, csak az anyag más


Navigáció


A Dakota a légvonalas navigáció mellett - arra alkalmas térkép esetén - képes a legrövidebb, vagy a leggyorsabb útvonal megtervezésére is, tehát akár autóban is használható. Az ekkor szokásos tiltások (autópálya, fizetős út, megfordulás, földút) rendelkezésre állnak. A kijelző kisebb, mint egy szokásos autós GPS esetében, de ha nem szeretnénk a túrán az esőtől óvni egy drágább Nüvit, akkor a Dakota hibátlanul el fog vezetni a túra kiinduló pontjára. Ha autóban is szeretnénk használni a készüléket, akkor érdemes a Dakota 20-ban gondolkodni, a kanyarok előtti csipogó hangjelzés igen hasznos szolgáltatás!

 

 


Kijelző


Túrázós-bringázós GPS-ek esetében ez a kérdés mindig benne van az első háromban. A válasz nagyon nehéz. Egy készülék kijelzőjéről érzékletesen írni olyan, mintha egy született vegetáriánusnak telefonon kísérelnénk meg elmagyarázni, hogy milyen is egy jóféle marhapörkölt. Kóstoló nélkül csak próbálkozásról beszélhetünk, jöjjön hát az én próbálkozásom: a Dakota kijelzője napfényben is látható, de a fényviszonyok függvényében előállhat az a pillanat, amikor a tiszta képhez kicsit forgatnunk, döntögetnünk kell a készüléket. A teszt során egy Oregon 550-essel együtt nézegettem a Dakotát, ekkor az Oregon kijelzője tűnt jobban láthatónak azonos körülmények között. A konklúzió a szokásos: meg kell nézni élőben, nincs mit tenni.

 

GARMIN Dakota 10 és Oregon 550 kijelzők

Dakota és Oregon kijelzők max. fényerőn - az Oregon kicsit fényesebb

 

GARMIN Dakota 10 térkép GARMIN Oregon 550 térkép

Kisebb méretű és felbontású kijelző: a Dakota képernyőjén ugyanazon zoom-szint mellett kevesebb látszik, mint az Oregonon, amiben persze nincs semmi meglepő


Pontosság


Ez is dobogós kérdés. :) A hivatalos válasz szerint a GPS rendszer 5-15 méteres pontosságát produkálja a készülék, de ez a vételi körülmények romlása, vagy visszaverődések esetén gyengülhet. A teszt során a Dakotát kerékpáron járattam meg egy Oregon 550 társaságában, továbbá kontroll-csoportként egy Forerunner205-öst is vittem magammal. Mindhárom készülék azonos helyen, a kerékpár kormányán rögzült. A trackek elég jó közelítéssel fedik egymást, a Dakota egy helyen távolodik el egy kicsit a többiektől. Az útvonalban szerepelnek apró utakon történő bolyongások, hirtelen kanyarok is, de hatalmas különbséget nem sikerült feltárni. A három tracket tartalmazó GDB file letölthető innen.
Arról kár lenne vitát nyitni, hogy ez a track mire jó és mire nem. A funkció célja, hogy lássuk, merre jártunk, és ha szükséges, oda-vissza navigálhassunk a bejárt úton, ezt pedig a Dakota trackje (is) tudja.

 

Tesztkörnyezet: Dakota 10, Oregon 550, Forerunner 205

A pontosság vizsgálatához egymás mellett a három készülék: Dakota 10, Oregon 550, Forerunner 205.


Geocaching, GPSGames


Jól láthatóan a Garmin erősen a terepen játszadozó emberekre koncentrál, a Dakota is megkapta a Groundspeak GPX-olvasót. A geocaching.com/.hu, vagy a GPSGames.hu oldalról letöltött file-t egyszerűen be kell másolnunk a készülék GPX könyvtárába, és máris láthatóak a térképen a ládák és egyéb játékok, olvashatók a leírások, sőt a találat is logolható. Ez utóbbi esetben - hasonlóan az Oregonokhoz - egy txt file-ban gyűlnek a megtalálások időpontjai és a hozzájuk fűzött megjegyzések, aminek segítségével a túra végén könnyedén bejelenthetjük találatainkat a játékok oldalain.


Összegzés


Az Oregont szeretjük. A Dakota egy kicsi Oregon. Ha elfogadjuk, hogy nem a méret a lényeg, akkor a Dakota is szerethető készülék. Sokan kifejezetten az apróbb készülékeket részesítik előnyben, és ezért lemondanak pár extráról, nem utolsó sorban pedig kevesebbet költenek az eszközre. Ahogy a színes eTrex-ek sem pusztultak ki a 60-asok mellett, úgy a Dakotának is helye van a piacon. Készülék vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg egymás mellett az esélyes típusokat, mert pl. a kijelzők különbözőségét csak így fogjuk átlátni.

Bejelentkezés