Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Garmin Foretrex 301 - sajtófotó
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Terepen - iránytű képernyő
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Szabadon variálható adatmezők
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Gombok a készülék alján
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Kéznél van
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Vízállóság teszt a szokott kútnál
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
Vezeték nélküli adatátvitel - akár Oregonnal is
Hír: GARMIN Foretrex 301-401
AAA akkuk a hátfal alatt
GARMIN Foretrex 301-401
2009-09-09 | Tech | 0 hozzászólás
A GARMIN Foretrex sorozata egy ideig tetszhalott volt, de most újraéled. Alapszintű navigációs tudású, de apró, csuklóra rögzíthető készülékek érkeztek: Foretrex 301 és Foretrex 401.

Sorra jönnek ki az egyre nagyobb tudású készülékek, de közben a Garmin egy kicsit azokra is gondol, akiknek nincsenek extra igényeik. Vagy ha vannak, akkor azok nem a hatalmas tudásra, hanem például az apró méretre, vagy a két szabadon maradó kézre vonatkoznak. Ők fogják szeretni az új Foretrexeket, de a döntés előtt azért érdemes tájékozódni, nehogy otthon derüljön ki, hogy a térkép azért jó lett volna. Tesztkészülékünk egy Foretrex 401-es, ami nyújt néhány többlet-szolgáltatást a 301-es kistestvérrel szemben. A korábbi Foretrex-ekkel (101 és 201) összehasonlítva a legfontosabb különbség a kisebb méret, és ami nem látszik: a jóval érzékenyebb GPS vevő.

 

Alap-tulajdonságok

 

Szokásos módon rendesen összerakott készüléket találunk a dobozban, a tartozékok viszont kimerülnek egy USB-kábelben. Sok mást nem is tudok elképzelni a készülék mellé. A Foretrex - hasonlóan a többi outdoor Garminhoz - az IPX7 szabvány értelmében 30 percet bír az 1 méteres víz alatt, és láthatóan nem kell kétségbe esnünk porvihar, vagy a domboldalban történő legurulás pillanataiban sem. A tápellátást 2db. AAA elem vagy akku biztosítja 17-18 órán át, ami minimum duplája a korábbi AAA-üzemű Garmin készülékekének. A kijelző egyszerű LCD, de mivel térkép-megjeleítéssel úgysem kell bajlódnia a készüléknek, ez erre a feladatra elég is.

 

Mit tud a Foretrex?

 

Navigáció terén egy alapszintű készülékkel van dolgunk. Nincs térkép, de rögzíthetünk (vagy PC-ről feltölthetünk) 500 db. saját pontot, menet közben rögzül a bejárt nyomvonal (tracklog), amin oda-vissza irányban elvezet a GPS. A pontokat útvonalakká fűzhetjük, amelyen szintén végignavigál a Foretrex, természetesen csak légvonalban az egyes pontok között. A térkép-képernyőn a saját pozíció mellett láthatók a felvett pontok, valamint a tracklog is, az iránytű-képernyőn pedig az égtájakon kívül láthatjuk a célpont irányát, légvonalban. A szokásos menet-adatok is rendelkezésre állnak: sebesség, átlagsebesség, megtett út, mozgás- és állásidő, stb. Néhány extra szolgáltatást is találunk, például egy Nap-Hold computert, stoppert. Mindkét új típus rendelkezik PC-kapcsolattal, az összes adat le- és feltölthető archiválás vagy későbbi felhasználás céljából.

 

301 vs. 401

 

A Foretrex 401-esben barometrikus magasságmérő segít meghatározni a pontosabb magasság-értéket, a haladási- és célirányt pedig elektronikus iránytű segítségével mutatja a készülék, akár álló helyzetben. Az iránytű nem az újabb, magasabb kategóriájú készülékekben dolgozó 3-tengelyes verzió, a Foretrex 401-est tehát vízszintesen kell tartani, ha az elektronikus iránytűt kérdezzük.) A barométert a repüléshez használható Jumpmaster funkció is kihasználja a 401-esben. A fenti két szenzoron kívül a 401-es rendelkezik a vezeték nélküli adatmegosztás lehetőségével is: másik 401-esre, Coloradora vagy Oragonra képes néhány méteren belül pontot, nyomvonalat, vagy tervezett útvonalat átküldeni. Ez igen hasznos lehet, ha például egy kiránduló csapat szétválik, és a tervezett út, vagy a találkozópont csak egyvalaki GPS-én van meg. Természetesen a Foretrex 401 fogadni is képes az adatokat a többi hasonló Garminról. (Oregonról "geocache" típusú adatot küldve csak a pozíció és a pont neve jön át, mivel a Foretrex nem támogatja az ún. "paperless geocachinget", vagyis a láda-leírást is tartalmazó GGPX-ek kezelését.)

 

Ki gondolkodjon a Foretrex-sorozatban?

 

Ha a fő cél a gyalogtúra, és nem hajt a tatár, akkor azért inkább egy térképes készüléket javasolnék, valahol az eTrex Legend HCx és az Oregon 550 között. A Foretrex előnye a méret, és a csuklóra rögzíthetőség. Akkor van tehát értelme ezt a típust választani, ha ezek a paraméterek érdekesek. Siklóernyőzéshez, és egyéb levegőben zajló tevékenységekhez például remek választás lehet: mindig kéznél van, jól olvasható kijelzőjén mindig rendelkezésre állnak a kiválasztott adatok. Szintén ajánlanám olyan vízi ténykedéshez, ahol szükség van mindkét kézre (pl. windsurf), vagy ahol nem feltétel a részletes térkép (pl. horgászat: reggel pontosan visszatalálni az este beetetett helyre). A Foretrex természetesen túrázásra, és GPS-es játékokra, versenyekre is alkalmas, főként ha valaki nem tervez hosszas eltévedéseket bonyolult területeken.

Bejelentkezés