Görgess, vagy kattints az oldalon belüli ugráshoz:


Általános információk a GPSGames.hu oldalról

 JÁTÉKOK: típusok, új játék készítése, teljesítés, képek feltöltése, geotag kezelés

  TÉRKÉP: a játékok térképes megjelenítése, letöltési lehetőségek

   FÓRUM: a fórumok használata, új topik indítása, szolgáltatások

    BLOG: a GPSGames Blog használata, új blog létrehozása, szerkesztés

     PROFIL: saját profil (adatok) módosítása, kezelése

      EXTRA: letölthető extra adatok

 


 

Kedves Látogató!


A gpsgames.hu cím magáért beszél. Ezen az oldalon a fő tevékenység a játék, mégpedig GPS-szel, azaz ha úgy tetszik: műhóddal. Mit lehet GPS-szel játszani? Az egyszerű kincskeresésen túl összetettebb, kalandjáték-jellegű élményekben is lehet részed, ismeretlen utakat járhatsz be, vagy épp a GPS-es pontkeresést megfordítva "analóg" leírás alapján kell megtalálnod egy koordinátát. Nincs szükség geodéziai alapképzettségre, vagy bonyolult GPS-vevőre, egyszerű kézi GPS-szel, vagy akár autós készülékkel is megtalálhatod a kedvedre való szórakozást. Az oldalon található "gyári" kategóriákon belül is létrehozhatod saját feladataidat, de akár teljesen újakat is kitalálhatsz.
Az indoor kategória játékait otthon, PC előtt ülve teljesítheted. Itt találsz GPS- vagy térkép-közeli játékokat, de a navigációtól független fejtörőket is. A GPSGames rossz idő esetén, vagy pár perces munkahelyi szünetekben sem hagy magadra! :)


A tiszta játékon túl a GPS iránt érdeklődő közönség számára - divatos kifejezéssel élve - közösségi oldalként is szeretnénk működni: a GPSGames versenyein és találkozóin élőben is találkozhatsz a csapat tagjaival, értékes nyereményekkel gazdagodhatsz.
A GPSGames Blogban bármiről írhatsz, ami eszedbe jut, amit közlésre érdemesnek tartasz. Ez lehet túra-beszémoló, közelgő túra vagy találkozó szervezése, egy készülék, kerékpár,  vagy túrafelszerelés tesztje, illetve bármilyen egyéb témában elkövetett értekezés. Korlátozást csupán a hatályos jogszabályok jelentenek.
Az oldalon számtalan fórum-topik áll rendelkezésedre, hogy megoszd élményeidet, feltedd kérdéseidet. Saját fórumot is indíthatsz, de az oldal összes játéka, híre vagy blog-bejegyzése is automatikusan saját topikot kap.


A gpsgames.hu a szó legnemesebb értelmében vett szabadelvűséget igyekszik képviselni: a játékosok érezzék jól magukat az oldalon, illetve a terepen, az itt talált játékokat játszva. Közben ne ártsanak senkinek, se a többi játékosnak, se a "civileknek", se a természetnek! Az alapszabályok nagyjából ennyiben össze is foglalhatók.


Kik hozták létre és működtetik az oldalt? Nagy szavak, de a gpsgames.hu-t leginkább az igények hozták létre, mi csak egy webes felületet biztosítunk neki :). Az utóbbi években a GPS szinte divatcikké vált, rengetegen használnak különféle autós és kézi GPS-eket, beépített GPS-es PDA-kat. A felhasználók igen tekintélyes részhalmaza a készülékbolondok gyülekezete, akik szeretnék minél többet nyomogatni ezeket a kedves eszközöket, de az igények különfélék: van, aki hosszú túrákat szeret tenni, mások városi sétára vágynak, megint másoknál a GPS csak egy eszköz egy izgalmas feladvány megfejtésében. A gpsgames.hu mindenkinek szeretne kellemes szórakozást biztosítani, valamint a közösségi jellegnek köszönhetően technikai segítséget nyújtani, közös túrákat szervezni, stb.


Regisztrálj, hozd létre profilodat, készítsd el saját játékaidat, próbáld ki a többiek ötleteit, indíts blogot, új fórum-topikot, vagy beszélgess a többiekkel a már meglévőkön!

Ha kérdésed van, írj nekünk e-mailt!


Jó szórakozást, kellemes kirándulást kíván a GPSGames!

 


 

JÁTÉKOK


Új játék létrehozása: csak bejelentkezve lehetséges. Jobb oldalon kattints az Új játék készítése linkre!


Saját játékaid módosítása: szintén csak bejelentkezve él a jobb oldalon található link. Itt érheted el saját játékaid felsorolását. A táblázat jobb szélső oszlopában a „módosít” linkre kattintva módosíthatod az adott játék leírását, adatait, a hozzá feltöltött képeket és GPX-file-okat.


Játék-típusok:


Pontkeresés: a legalapvetőbb GPS-es játék. Egy darab koordináta, ahol a játékos talál valamit: kisebb-nagyobb dobozt, feliratot, tereptárgyat, akármit. Ha a helyszínen nem egyértelmű, hogy hol található a jelszó, akkor a leírásban erről adj némi információt!

 

Track-követés: a szokásossal ellentétben itt nem egy koordináta, hanem egy teljes bejárandó útvonal (tracklog) rejti a megtalálandó ponto(ka)t. A tracket tartalmazó GPX file feltöltése itt kötelező, továbbá mindenképpen szükséges további információ arról, hogy az út bejárása során körülbelül mit is kell keresni (pl. "...ahonnan a kéttörzsű fa törzsei között a templomtorony látszik...").
A tracklog (röviden track, magyarul „csiganyál”) a GPS által rögzített bejárt útvonalat jelenti. Ilyen játékot tehát úgy készíthetsz, hogy magad is lejárod a játékosoknak szánt útvonalat, majd a rögzített nyomvonalból máris előállhat a track-követés játék. Ha problémád van a track készítéssel, letöltéssel kapcsolatban, tedd fel kérdésedet a Tech fórumon!

 

Adventure: itt kezdődnek a komolyabb kalandok... Bármilyen, több pontból álló játékot kitalálhatsz, ahol az egyes helyszínek tetszés szerinti módon kapcsolódnak egymáshoz: sorra megtalált-, esetleg egy kis "nyomozással" felfedhető koordináták, erdőben, városban, ízlés szerint. Engedd szabadon a fantáziád! A játék mellé tetszés szerint tölthetsz fel a képeken túl akár különféle segédpontokat és/vagy útvonalakat tartalmazó GPX file-t is.

 

Inverz-caching: a pontkeresés fordítottja. Az itt megadott ellenőrző koordinátát a játékosok nem látják. A feladat, hogy a leírásban közölt információk alapján a játékos eljusson egy meghatározott pontra, majd itt a GPS-ével meghatározza a saját pillanatnyi pozícióját. Ha mindent jól csinált, és az általad megadott elfogadott sugáron belülre jutott, akkor a játékot sikerrel teljesítette. Ennél a játék-típusnál az ellenőrzés kötelezően a megfelelő koordináta megadásával történik. Ehhez minden esetben tartozik egy – a játék gazdája által megadott - sugár, amin belül a teljesítést elfogadja a rendszer. Ezt a sugarat érdemes a feladathoz igazodva úgy kitalálnod, hogy se túl könnyű ne legyen a megfejtés (pl. Google Earth-szel való trükközés), se lehetetlen a megfelelő koordináta eltalálása.

 

Térkép-olvasás: ezek a játékok akár olyan GPS-készülékkel is kellemes szórakozást nyújtanak, amelyek nem is képesek koordináták megjelenítésére vagy fogadására (pl. egyes autós navigációs készülékek). Ennél a játék-típusnál szükséges egy térkép-darabka (pl. egy jellemző útkereszteződés) képként való feltöltése (képernyőkép GPS-ről vagy szoftverből, vagy scannelt térkép-szelvény), valamint a hozzá tartozó leírás (pl. "a kereszteződés északi kivezető útja melletti első kilométerkő mellett"). Az így elrejtett és meghatározott "kincs" bármilyen készülékkel, vagy akár GPS nélkül is, kis térkép-böngészéssel megtalálható. Ehhez persze illik egy kis segítséget adni, pl. "Komárom-Esztergom megye második legnagyobb településétől délre..."

 

Egyéb: úgy is mondhatjuk, "custom". Ha a fenti felsorolásban nem találtad meg a számodra megfelelő játék-típust, netán egészen korszakalkotó ötleted támadt, akkor itt közzé teheted az eddig nem látott játékot. A bejelentéskor teljesen szabad kezet adunk: koordinátát kell megadnod, de ezen túl a feltölthető képek és GPX file-ok, valamint a leírás segítségével akármivel meglepheted a többi játékost. Természetesen az itt "keletkező" sikeres játék-típusoknak igény esetén külön kategóriát szentelünk.

 

Indoor: szobai játékok, amik azért kapcsolódnak a GPS-hez, navigációhoz, térképekhez.

 

Csak semmi GPS!: GPS-től, térképektől teljesen független rejtvények, fejtörők. Ide minden jöhet matematikai rejtvényektől a logikai feladványokon át az asszociációs játékokig.

 


Játékok adatai

 

Név: ezen a néven fog szerepelni a játék az oldalon, valamint a letöltött file is ezen a néven tartalmazza az adott játékot.

 

Ellenőrzés típusa: egy-egy játék készítésekor meghatározhatod az ellenőrzés (=megtalálás igazolása) típusát. Ezek a következők lehetnek:


-Jelszó: a játékos a teljesítéskor találja meg a jelszót vagy az elrejtett dobozban, vagy egy tereptárgyon (pl. egy név egy emléktáblán), illetve indoor játékok esetében pl. egy fényképen. Fontos, hogy jelszó-típusú igazolásnál a leírásban utalj rá, hogy a jelszó hol található.
-Játék-admin ellenőrzi: ebben az esetben a beérkező megtalálás-bejegyzéseket először csak a játék gazdája látja, majd egyetlen kattintással elfogadja, vagy elutasítja azt. Elfogadás után a megtalálás megjelenik a játék oldalán.
-Koordináta: itt a megtalálónak egy koordinátát kell megadnia. Ha az belül van a játék gazdája által megadott sugáron, akkor a rendszer elfogadja a megtalálást, mellette pedig feltünteti a találati pontosságot.
-Nincs: nem kötelező, hogy minden játék a versenyszellem jegyében szülessen. Készíthetsz olyan játékot is, amelyhez bárki szabadon jelenthet be teljesítést.

 

Koordináta: az általunk használt formátum a GPS-es körökben megszokott WGS84 térkép-dátum (a készülékeden igen jó eséllyel ez az alapértelmezett), valamint a DD° MM.mmm’ (Fok° Perc.perc_tizedesei’) koordináta-formátum. Ha készüléked vagy szoftvered nem ezt használja, és nem sikerül pontosan átváltani, kérj segítséget a GPS Tech fórumon!

 

Magasság: megadása nem kötelező, de hegyes-völgyes vidéken sokat segíthet a keresgélő játékosoknak.

 

Megye: nem kötelező adat, de a játék oldalát olvasgatva segíthet a többieknek, hogy a közeli pontokat megtalálják.

 

Mikortól játszható: megadhatsz egy dátumot, amikor a játék megjelenik, így például eseményekhez időzített játékokat készíthetsz el előre. Ha nem adsz meg más dátumot, akkor a játék azonnal megjelenik.

 

Látható legyen-e ezen időpont előtt?: ha egy sorral fentebb megadtál egy megjelenési dátumot, akkor itt meghatározhatod, hogy az előtt látható legyen-e a játék. Ha ezt bepipálod, akkor a játék látható lesz, de teljesítést csak a megadott dátummal kezdődően lehet hozzá bejelenteni.

 

Meddig játszható?: megadhatod, hogy a játékhoz meddig lehessen találatot bejelenteni. A játék utána is látható marad az oldalon, de teljesítést már nem fogad.

 

Játék rövid leírása: ide néhány soros kedvcsinálót érdemes írni, ami a játék jellegére, esetleg a helyszínre utal. A játék oldalán fejlécként, vastag betűkkel jelenik meg.

 

Játék részletes leírása: itt tetszés szerinti részletességgel kifejtheted, amit az adott játékról tudni kell.

 

A játék-bejelentő űrlap elküldése után annak tetején találod a File feltöltés linket. Erre kattintva tölthetsz fel képeket (címmel), valamint GPX file-okat.
A képeket a rendszer automatikusan 640*480px méretűre méretezi le, tehát nem baj, ha nagyobb mérető képet töltesz fel. Viszont a feltöltött jpg file mérete nem lehet több 2MB-nál.
Amennyiben a játékhoz tartozik koordináta, azt az oldal automatikusan kezeli (térképre és a letölthető GPX-be kerül), de ezen felül további pontokat, trackeket is csatolhatsz a játékhoz további GPX-ek feltöltésével. Ez hasznos például akkor, ha egy pont megközelítéséhez segédpontokat (parkoló, útkereszteződés, stb.) szeretnél megadni, vagy segítségként az általad bejár nyomvonalat tennéd közzé.

 

A játék bejelenő/módosító űrlap, illetve a file-feltöltő oldal tetején két további linket találsz:
Adatlap: erre kattintva megnézheted, hogy is néz ki a játék oldala ebben a pillanatban.
Módosítás: itt találod a játék alap-adatainak módosítási lehetőségét.


Játék teljesítése, megtalálás igazolása


Amennyiben egy játékot még nem teljesítettél, úgy annak oldalán a leírás végén a „Megtaláltam!” linkre kattintva jelentheted be a találatot. Itt meg kell adnod a jelszót (ha a találat igazolásához szükséges), írhatsz megjegyzést, valamint megadhatod a megtalálás időpontját is. A megtaláláshoz írt bejegyzésedet a későbbiekben módosíthatod: megtalált játékok esetén a játék oldalán a „Megtaláltam!” helyett a log módosításához vezető linket fogod látni.

Feltölthetsz 4 db. képet is címmel, amiket a rendszer automatikusan 640*480px-re fog leméretezni. Amennyiben a képek rendelkeznek ún. geotag-gel (a készítés földrajzi pozícióját tartalmazó információval), úgy feltöltött log-fotóid a térképen is meg fognak jelenni a megfelelő helyen. A geotag-et három módszerrel rendelheted képeidhez:
1. A fényképezőgéped automatikusan rögzíti magától a geotaget (beépített GPS-es fényképezőgép, esetleg PDA, mobiltelefon)
2. A gpicsync alkalmazás segítségével képeidet a tracklog alapján utólag is elláthatod geotaggel. A szoftvernek meg kell mutatnod a képeket tartalmazó könyvtárat, a tracklogot (gpx), ő pedig elvégzi a párosítást. Fontos, hogy a fényképezőgép órája szinkronban legyen a GPS-szel, a szoftver ugyanis ez alapján keresi meg a megfelelő track-pontot. Ha az órák nem együtt jártak, akkor sincs baj, a gpicsync-ben megadhatod a GPS- és a fényképezőgép órája közötti eltérést. Mivel a GPX alapértelmezett ideje az UTC, a szoftverben az UTC+1 zónát kell beállítanod (Magyarország, téli időszámítás). Természetesen ha képeid nem itt készültek, akkor a megfelelő időzónát.
3. A logfotók mellé utólag feltöltött GPX segítségével a GPSGames.hu szervere is elvégzi a geotaggelést, ezt a szolgáltatást a log-módosító képernyőn a „Lásd el geotag -gel a képeid, hogy megjelenjenek a térképen!” linkre kattintva érheted el. Ez a funkció jelenleg beta állapotú!

 

Játékok a főoldalon


A GPSGames.hu főoldalán képpel együtt láthatod a 3 legújabb kültéri játékot, jobb oldalon felsorolva pedig a 10 legfrissebbet, valamint külön dobozban a legújabb indoor játékokat, illetve a legutóbbi megtalálásokat.

 


 

TÉRKÉP (és GPX-letöltések)


A Google Maps térképen egyes játékokat jelző zászlókra vagy szmájlikra kattintva olvashatod annak főbb adatait, majd a „tovább”-ra kattintva elérheted közvetlenül az adott játék oldalát.

 

Letöltések:


-GPX: a koordinátával rendelkező játékokat tartalmazza az egyre népszerűbb formátumban. A GPS-es szoftverek többsége képes megnyitni.

 

-Bővített GPX: ez a file a játék-gazdák által feltöltött egyéb GPX-ek (pl. segédpontok) gyűjteménye.

 

-KML: közvetlenül a Google Earth programban történő megnyitáshoz.

 

A "Testreszabható letöltés" lehetővé teszi, hogy a letöltendő pontokat szűrd a játék-kategóriák alapján, vagy a státusz (megtaláltad/még nem találtad meg) alapján. Lehetőséged van például letölteni egy GPX file-ban a még meg nem talált kincskeresés és adventure játékokat.
Ha a formátumnál a Groundsepak GPX-et választod, akkor erre alkalmas készülékeden (Garmin Oregon-sorozat, Colorado, Nüvi550) a részletes játék-leírásokat is olvashatod. Mindössze a készülék GPX könyvtárába kell másolnod a letöltött file-t. (Fontos, hogy ezt a GPX-et ne nyisd meg semmilyen szoftverben, hanem közvetlenül másold a készülékre!)

 


 

 

FÓRUM

 

A fórumokat 4 fő kategóriára osztottuk, ezeken belül létrehozhatsz új topikokat is.

 

Új topik indítása: a főmenüben kattints a FÓRUM-ra, majd a kívánt fő kategória nevére (pl. Tech). Itt látod az adott kategória meglévő témáit, jobb oldalon pedig megjelenik az "Új téma indítása" link, amelyre kattintva elindíthatod az új topikot. (Csak bejelentkezve teheted meg!)

 

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges. Az adott fórum tetején kattints az „új hozzászólás” linkre, vagy a meglévő hozzászólások valamelyikénél a „válasz” linkre! A megnyíló ablakban megírhatod a hozzászólást (2800 karakter a maximális hossz), a szöveget a B/I/U gombokkal formázhatod. A „Link” gombra kattintva linket szúrhatsz be: a feljövő ablakban add meg, hova mutasson a link, majd a [link] és [/link] jelek közé írd be a megjelentetni kívánt szöveget! Képet is beszúrhatsz, ekkor a hozzászólásodban megjelenik a beszúrt kép kicsinyített, kattintható verziója. A hozzászólás elküldése előtt az „Előnézet” gombbal ellenőrizheted, hogy minden formázás és link-beillesztés sikeres volt-e.A GPSGames.hu oldalon az összes játék, hír és blog-bejegyzés automatikusan saját fórumot kap, amely legegyszerűbben az adott játék/hír/blog oldaláról érhető el, de a fórum-topikok felsorolásában is szerepelnek.A GPSGames.hu főoldalán mindig láthatod, hogy mely fórum-témákhoz érkeztek a legfrissebb hozzászólások.

 

 


 

 

BLOG

 

A GPSGames.hu szabadon használható faliújságja, hírmondója, újságja - kinek hogy szimpatikus. Itt bármit megírhatsz, téma-megkötés nélkül. Lehet akár blog is. :)
A Blog menüpontra kattintva láthatod az összes bejegyzést felhasználók (írók) szerinti bontásban. A főoldalon külön dobozban is láthatod a mindenkori legfrissebb blogokat.

 

Új blog-bejegyzés készítése


Bejelentkezve láthatod jobb szélen az Új blog készítése linket, amely a blog-szerkesztő felületre visz. Itt megadhatod a címet, meghatározhatod a megjelenés időpontját (időzítheted a megjelenést), valamint megadhatod a megjelenés lezáró dátumát is. Ha itt nem adsz meg időpontot, akkor a blogod az idők végezetéig látható lesz. A bevezetőbe írt rövid szöveggel fog megjelenni blogod a felsorolásban. A Cikk mezőben korlátozás nélkül írhatod, ami csak eszedbe jut. Ha a bloghoz koordináta is tartozik (például egy találkozó, vagy háziverseny beharangozója), akkor azt is meg tudod adni a magassággal és a megyével együtt. A blog megírása után a fejlécben találod a "File feltöltés" linket, ahol képeket tölthetsz fel.

 

Saját blogok módosítása


Szintén csak bejelentkezve aktív a jobb szélen a "saját blogok" link, ami az általad írt blogok listájához vezet. Itt a módosítani kívánt blog dobozában a "szerkeszt" linkre kattintva érheted el a szerkesztő felületet, valamint a képfeltöltő oldalt.

 

 

 


 

 

 

PROFIL, saját adatok, felhasználók


Az oldal bizonyos szolgáltatásainak eléréséhez regisztráció és bejelentkezés szükséges.
Bejelentkezés után a jobb felső dobozban az "Adataim" linkre kattintva érheted el saját felhasználói oldaladat, ahol módosíthatod adataidat, valamint képeket és avatart tölthetsz fel. Az avatar a fórumokban és a blogokban fog megjelenni a Te nevedhez fűződő bejegyzések mellett. A regisztrációkor választott felhasználó nevet a későbbiekben nem tudod módosítani!
A főmenü Tagok pontjára kattintva láthatod a regisztrált felhasználók felsorolását. A listában megjelenő színt a felhasználó maga-, a karakterméretet egy titkos algoritmus szabályozza. :)

 


 

 

EXTRA

 

Az Extra-oldalról saját felhasználásra letölthetsz GPSGames-grafikákat, különféle formátumokban. Az innen származó anyagok, vagy a segítségükkel létrehozott tárgyak kereskedelmi forgalomba csak a GPSGames.hu üzemeltetőinek engedélyével hozhatók.

 

Bejelentkezés