Délvidéki Várak - Erdőd (HR) (GCDVER)
2018-12-31 | Kincskeresés | Bogee | GG2618
Horvátországi barangolások - 3

Koordináta:

N 45°31.605'

E 19°3.850'

-

Igazolás módja: jelszó

WAP
A láda (13*8*4 cm) talajszinten perem mögött kővel takarva. Foglalj helyet a résben és miközben gyönyörködsz a panorámában, nyugodtan logolhatsz. A rom bármikor szabadon látogatható. (Erdőd - Erdut)

Megközelítés
Parkoló: N 45° 31,565' E 19° 3,805' 152 m [GCDVER+parkoló]
A rom alatt a Duna folyik, annak túlfelén pedig már Szerbia látható.
A terület Aljmas és Dalj között mintegy félszigetként nyomul be a Duna vonaláig Szerbia területébe. Birtoklásáért a (legutolsó) háborúban komoly harcok folytak.
Ennek nyomaiként Eszékig több helyen tábla is jelzi az aknaveszélyt!
A vár története:

Erdőd (Erdut) várának némi maradványai a Duna fölött emelkednek, melyet 1472-ben a titeli prépostság tulajdonában említettek meg. A későbbiekben az alsólendvai Bánffy família kezében találhatjuk, majd 1526-tól szinte folyamatosan a törökök kezében volt: Prandstetter az útleírása szerint 1608-ban nagyon rossz állapotban találta.
1687-ben Erdőd is felszabadult, majd az udvari kamara kezére került. 1730-ban (mint zálog) báró Zuan Iváné, majd erdődi Pálfy Jánosnak adták el, hogy véglegesen a csepéni Adamovich família és Cseh Ervin kapja meg a várat, akik utasítást adtak arra, hogy egy családi sírboltot alakítsanak ki belőle.

A vár annak ellenére, hogy üresen állt egész jó állapotban maradt fenn. Ma a lakótorony már jóval alacsonyabb, s a ma látható falkorona sem eredeti, ugyanis a kicsiny fogazatokat is a sírbolttá történő átalakítás során készítették el.
A vár közepét elfoglaló lakótorony a maga tömegével szinte ránehezedik az úgy különben nem oly nagyterületű várra. A torony belsejét egykor födémgerendákkal osztották több szintre, de ezek egykori beosztását a többszöri felújítás miatt már nem lehet megállapítani. A külső várban még áll az északnyugati palotaszárny külső fala, igaz a talajmozgások miatt meglehetősen kibillent állapotban.
Az itáliai reneszánsz hatást mutató északnyugati saroktorony viszont nagyon jó állapotban van. Van még egy, a palotával és a kerek saroktoronnyal azonos megoldásokkal rendelkező torony maradvány is, mely a vár alatt mintegy 40 méternyire található. E torony egykori elhelyezkedése máig vitatott. Egyes vélemények szerint a torony eredetileg a külső vár északi sarkát képezte, s egy 1860-as földsuvadás során került a mai helyére, mások szerint a torony most is az eredeti helyén áll és egy egykori külső védelmi rendszer részét képezte. Ennek eldöntésére azonban egy komolyabb ásatásra lenne szükség, melyre a közeljövőben esély sem mutatkozik.


A jelszó azonos a GC-n lévővel, korábbi találatokat is lehet logolni!

Még senki sem teljesítette ezt a játékot! Légy Te az első!

Új megtalálások

Bejelentkezés