Pusztavár (GCPuhy)
2013-02-22 | Kincskeresés | Dr.Lada | GG3592
14X10X4 cm-es konyhai doboz az alsó és a felső vár közötti tanösvénytől 8-10 méterre balra egy tuskóban a megadott koo-n
Egyben hu-s láda is aki hu-s ládaként megtalálta és ír nekem mailt annak elküldöm a jelszót, mert megváltozott. Az egyetlen kérés az első 3 megtalálót várja ki.

Koordináta:

N 48°33.583'

E 19°06.738'

Külföld megye

Igazolás módja: jelszó

Autóval itt lehet parkolni: N 48° 33,923' E 19° 6,993' 123 m [GCPuhy+parkoló]

A parkolóból a K- tanösvényt követve lehet feljutni az impozáns várba. A parkolónál fogad az első tábla utána elég meredeken emelkedik a tanösvény és a következő tábla már a várnál fogad. A vár területén viszont rengeteg ismertető tábla van, sajnos Magyar szöveg nélkül.:-( Az úton felfelé 2 kilátópont is van, bár eléggé benőtték a fák, így inkább csak mikor nincs lomb van kilátás, persze lomb esetén is jól fog esni egy kis szusszanás.:-) A 2 kilátópont után a tanösvény az alsó vár mellett halad el amit szintén érdemes megnézni, bár jóval kisebb területű mint a felső vár. A felső várból mesés panoráma nyílik látni a Fátrát, Tátrát, Polanát.

A várról:
A közép-szlovákiai Zólyom (Zvolen) melletti Jávoros-hegység (Javorina) részben erdővel borított csúcsán, a Garam (Hron) és a Szalatnya (Slatina) folyók összefolyásánál álló, Zólyom régi váraként is emlegetett Pusztavár a nála sokkal híresebb szepesi váréhoz (Spišský hrad) hasonlítható méreteivel ejti bámulatba a látogatókat.

Csaknem nyolc hektár területet foglal el, s ezzel a legnagyobb kiterjedésű várromok közé tartozik nemcsak Szlovákiában, hanem Európában is. Az erődítmény legdélebbi részében egykor monumentális toronykaput emeltek, melynek romjai az egész építmény jelképévé váltak.

A 12. században királyi várat építettek ezen a helyen, amely később a mai Közép-Szlovákiával körülbelül azonos kiterjedésű Zólyom királyi vármegye székhelyéül szolgált. A vár a 15. században, a Hunyadi János és Brandýsi Jiskra János seregei között dúló harcokban megrongálódott. A 16. század végén részben megújult, majd teljes pusztulásnak indult.
(Forrás: Slovakia Travel)

A Pusztavár első írásos említése 1214-ből származik. A legenda szerint a várban halt meg Szent László király. A Pusztavár feltehetőn Zsigmond király és Mátyás király uralkodása idején vesztette el központi szerepét, ekkor épült ugyanis a Zólyom központjában magasodó, részben gótikus, de már reneszánsz díszítőelemekkel is büszkélkedő várkastély.
(Forrás: Új Szó)

Jó ládázást!

2019-06-19 23:30:35
Köszönöm az élményt! :-)

Megtalálás: 2018-06-23

2015-06-24 13:16:16
Gyönyörű időben gyönyörű helyen. Köszönjük a rejtést!

Megtalálás: 2015-06-24

Új megtalálások

Bejelentkezés